Platano Macho, matbanan eller kokbanan
Kärt barn har många namn och den här frukten har många. I Mexiko är frukten mest förknippad med efterrätter till skillnad mot andra latinamerikanska länder, såsom Venezuela, där den ofta används som grönsak. På spanska heter den Platano Macho då platano betyder banan i latinamerika (fast ursprungligen kommer namnet plátano från ett spanskt träd) och macho betyder manlig, lite stor och grov liksom. På svenska kallas frukten kokbanan (då den ofta kokas i flera afrikanska rätter), mjölbanan (man kan till och med göra mjöl av den), matbanan och pisang från dess asiatiska användningsområde. Ibland kallas den också Plantain, speciellt så i nordamerika ovanför den mexikanska gränsen.
Smak: Matbananen smakar lite som vanlig banan men är betydligt fastare i konsistensen och inte alls lika söt. Frukten fortsätter bli sötare och sötare under dess mognad men till skillnad mot en vanlig banan är den sällan speciellt söt när den är riktigt gul.
Användningsområde: Platano Macho, eller matbananen, används vid flera olika områden i det mexikanska köket, även om den inte alls är så vanligt förekommande som i andra latinamerikanska länder i centralamerika och sydamerika. Den gröna eller gula matbananen används, som namnet kanske antyder, i olika maträtter, ofta stekt i olja, friterad eller i vissa fall kokt.
När matbananen lämnat sin gula färg och är riktigt riktigt brunsvart och man helt klart tror den skulle ha komposterats för veckor sedan är den helt plötsligt söt och god. När matbanen är riktigt brun kan man skiva upp den på längden och steka i lite smör eller olja. Sockret i matbananen är då väl utvecklat och slutresultatet blir som en karameliserad banan. Så på sätt och vis är matbananen att se som både grönsak och frukt.
Hitta våra recept med matbanan / Platano Macho här!