• Hem
  • Antojitos
  • Äkta mexikanska Quesadillas med två snabba fyllningar (Vegetariska eller med Chorizo)
Äkta mexikanska Quesadillas med två snabba fyllningar (Vegetariska eller med Chorizo)

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
För Quesadillas
4,7 dl Masa Harina Blått majsmjöl, om du använder vitt, justera mängden vatten nedan!
2,6 dl Vatten Varmt vatten, justera tills du fått rätt konsistens.
Ca 300 gram Queso Oaxaca Smältande ost
Några droppar för stekning Olja
Svampfyllning
250 gram Champinjoner Champinjoner eller annan valfri svamp
1 medelstor Lök
2-4 klyftor Vitlök 2 stora eller 4-6 små klyftor, beroende på storlek.
1 litet knippe Färsk koriander
1/2 tsk Salt
1/2 tsk Svartpeppar, mald
För stekning Olja
Chorizofyllning
250 gram Chorizo
1 mellanstor Lök
För stekning Olja

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Äkta mexikanska Quesadillas med två snabba fyllningar (Vegetariska eller med Chorizo)

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Quesadillas är ett perfekt snabbt snack till vilken fest som helst, du kan till och med skära dem i mindre bitar och servera som snittar. Variera med massor av olika fyllningar!

  • 1 timme
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

  • För Quesadillas

  • Svampfyllning

  • Chorizofyllning

Anvisning

Dela

Till att börja med, vad är en Quesadilla? Den frågan brottas man med även i Mexiko. Det finns två huvudgrenar på det stora brokiga Quesadillaträdet, nämligen stekta, vilka är absolut vanligast, samt de friterade. De friterade Quesadillorna kallas just Quesadillas Fritas, friterade Quesadillas (se recept på friterade quesadillas här!). 

Ost eller inte ost, det är frågan

För de flesta mexikaner är svaret givet, en Quesadilla har ju givetvis ost, det är ju hela grejen! Men riktigt så lätt är det inte, i Mexico City ska du inte vara förvånad om du får en Quesadilla just utan ost, även om det är vanligast med. Av Mexikos 32 delstater är det bara en där en quesadilla kan serveras utan ost, men då landets regioner skiljer sig så mycket från varandra kan båda vara rätt. För undertecknad är det såklart bäst med ost!

Varianter av quesadillas

Quesadillas kan som sagt var delas upp i två huvudgrupper, de som steks och de som friteras. Friterade quesadillas görs av färsk majsdeg som pressas ut, fylls, viks ihop och sedan friteras. “Empanadas!”, tänker du och skulle inte vara fel ute. För även om dessa små delikata bylten kallas Quesadillas i större delen av landet, kallas de empanadas längre söderut, i delstater som gränsar mot centralamerika, men inte alltid. 

Stekta Quesadillas görs nästan alltid av tillagade majstortillas som får fyllning, (nästan alltid) ost och sedan steks med några droppar olja (kan uteslutas) tills osten smälter och utsidan blir lite krispig. Men de flesta träd har fler än två grenar, så har även quesadillaträdet.

I delar av norra Mexiko görs quesadillas av vetetortillas, oftast i två lager med ost, skinka eller andra fyllningar emellan. Det är dessa som kanske är mest kända utanför landets gränser. Utanför Mexikos absolut nordligaste delar är de inte speciellt vanliga, och om de serveras över huvud taget kallas de istället Sincronizadas. För att göra det än mer komplicerat, en sincornizada som fylls av exempelvis “Al Pastor”-kött kallas istället för en Gringa. Steks en tortilla med ost på toppen kallas den istället volcán.

Dagens recept

De quesadillas vi ska göra idag är den absolut vanligaste varianten av Quesadillas i Mexiko och äts som gatumat över nästan hela landet. Quesadillan består av en majstortilla som fylls med ost och valfri fyllning (vi ger några fyllningar i receptet nedan samt länkar till några andra populära varianter nedan) som sedan steks med några droppar olja tills dess att osten smält. Givetvis serveras en quesadilla med valfri salsa vid sidan om.

Majstortillas

Det vanligaste är att man gör en lite avlång tortilla till Quesadillas, i övrigt är de desamma som till tacos, vill du inte göra egna tortillas kan du därför köpa helt vanliga majstortillas från någon av de mexikanska livsmedelsbutikerna i Sverige (även online). I Mexiko kan man hitta quesadillas som är en meter långa (eller mer)  men runt 30 cm brukar vara vanligt.

Du kan göra dina tortillas i upp till ett par dagar i förväg, värm dem något i micron, inlindade i en kökshandduk, innan du viker och fyller dem.

Det kan låta som en väldigt komplicerad och tidsödande process att göra sina egna tortillas, men efter bara ett par försök tar det inte mer än 15-20 sekunder att pressa en tortilla och knappt en minut att steka den. Smaken, konsistensen och upplevelsen gör det helt klart mödan värt!

Vit eller blå majs till tortillan

I de centrala delarna av Mexiko, inklusive Mexico City, är det vanligast med blå majstortillas (gjort på mjöl från blå majs) till Quesadillas men det går givetvis bra med vita tortillas. Tänk på att olika nixtamaliserade majsmjöl kräver olika mängder vätska när du gör degen så följ anvisningarna på förpackningen. Det blå majsmjölet kräver ofta lite mindre vatten än vitt majsmjöl.

Tortillapress

Vi använder en tortillapress i instruktionerna nedan, det gör hela processen väldigt snabb och smidig och något nästan alla i familjen kan hjälpa till med. Vi har skrivit lite om tortillapressar samt vart du kan köpa dem billigt här! Vill du testa utan press kan du pressa ut dem med en stekpanna eller stor kastrullbotten och även med brödkavel. Vill du göra tortillas fler gånger är det helt klart värt att köpa en maskin eftersom du kan få mycket tunnare och bättre tortillas snabbt med den.

Fyllningar till Quesadillas

En Quesadilla kan serveras med enbart ost och salsa eller med en stor bredd av fyllningar. Det vanligaste är att man får välja mellan ett antal “guisados”, dvs grytor eller stuvningar. Förutom grytorna är det väldigt vanligt med fyllningar så som zucchini-blommor eller som här, vegetarisk svampfyllning eller chorizo.

Några populära grytor och stuvningar i Quesadillas är:

Champinjonfyllning

Champinjonfyllningen nedan räcker till ungefär halva satsen av tortillas. Dubbla receptet för champinjoner om du enbart vill göra detta.

Du kan byta ut champinjonerna mot valfri matsvamp. I receptet nedan använder vi fyra fklyftor vitlök per 250 gram champinjoner, detta beror på att vitlöksklyftorna i Mexiko ofta är ganska små. Se bilder för ungefärlig referens.

Vi använder färsk koriander som vi tillsätter till blandingen efter att svampen är tillagad, detta för att den ska behålla sin färska smak. Ogillar du koriander kan du använda färs eller torkad epazote eller persilja.

Chorizofyllning

Mexikansk chorizo skiljer sig från den spanska då den är färsk. De flesta versioner av mexikansk chorizo är mycket mjuk och används mer som färdigkryddad köttfärs än som korv. Kan du inte få tag på färsk chorizo kan du göra din egen med exempelvis detta recept. Vill du inte göra egen kan du köpa spansk chorizo och hacka den fint (med kniv eller matberedare) innan du använder den som i receptet nedan.

Vi har två recept för dig som vill göra egen Chorizo. Chorizo på Chili Ancho och Chorizo på Chile Guajillo. Båda är fantastiskt smakrika!

Val av ost för Quesadillas

Den mest populära osten för Quesadillas är Queso Oaxaca, men även andra ostar som smälter bra är goda och passar bra. För det här receptet rekommenderar vi en mozzarella gjord på komjölk, gärna en som inte säljs i vätska. Om du väljer en mozzarella som säljs i vätska, se till att krama ut så mycket vatten som möjligt så att dina tortillas inte blir för blöta.

(Visited 984 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered degen (masa de maíz)

Häll upp majsmjölet i en bunke.
Värm vattnet tills det är varmt men inte för hett för dina händer.
Häll på vattnet på majsmjölet och bearbeta det med dina händer tills allt vatten tagits upp av mjölet.
Knåda någon minut tills dess att degen är följsam. Degen kan fortfarande vara lite lätt klistrig men inte mycket. Om degen är väldigt klistrig kan du tillsätta lite lite mer mjöl.
Låt vila övertäckt i rumstemperatur medan du förbereder fyllningarna, men minst 30 minuter.

2
Färdig

Pressa dina tortillas för Quesadillas

1. Lägg en uppklippt plastpåse på underdelen av en tortillapress.
2. Lägg en rullad bit av tortilladeg så att en del av den ligger på tortillapressen och en del utanför. Lägg degen närmre sidan med pressens gångjärn eftersom tortillan kommer pressas något mot den andra sidan när vi fäller igen locket.
3. Täck ovansidan av degen med en liknande plast som nedan.
4. Pressa ihop tortillapressen utan allt för mycket tryck tills du ser att lite av degen pressas ut på ena sidan (se bild 3).
5. Öppna locket och vänd den opressade delen till insidan av tortillapressen.
6. Pressa ihop tortillapressen igen tills du har en jämntjock, ganska tunn, avlång tortilla.
7. Rotera eventuellt tortillan ett halvt varv och tryck försiktigt igen om ena sidan är mycket tjockare än den andra, en viss skillnad är helt normal!
8. Dra försiktigt av plasten från ovansidan av tortillan.
9. Lägg delen utan plast i din handflata och dra försiktigt av den andra plastbiten.
10. Grädda!

3
Färdig

Stek dina tortillas

När du har pressat ut din tortilla är det dags att steka den.

1. Hetta upp en stor stekpanna, gärna gjutjärn men vilken stekpanna som helst, inklusive non-stick, fungerar.
2. Lägg försiktigt ned din tortilla i stekpannan och låt steka 20-30 sekunder eller tills dess att den lossnar från stekpannan och lätt kan vändas med stekspade.
3. Stek andra sidan tills den börjar få lite färg.
4. Vänd tillabaka tortillan till första sidan igen och vänta på att brödet ska "puffa upp". Om det inte puffar kan du trycka på det lite lätt med en stekspade, då puffar det vanligtvis.
5. Vänd en sista gång och låt steka i 5-10 sekunder till.
6. Ta ut tortillan ur pannan och vik det längdvis på mitten så du får avlånga quesadillas redo att fylla.
7. Stek resten av bröden och håll åt sidan tills det är dags att fylla dem.

Vi passar även på att göra några runda små tortillas för små quesadillas.
Se hur mjölet gått från nästan vitt till vackert blågrå tortillas.

4
Färdig

Förbered champinjonfyllningen (valfritt)

Skiva champinjonerna och skär löken i strimlor.
Hacka vitlöken och koriandern och mät upp salt och peppar.

Vi använder 4 klyftor vitlök till 250 gram mini-champinjoner, detta då våra klyftor för dagen var väldigt små.

5
Färdig

Stek champinjonfyllningen

Hetta upp olja i en stekpanna på medeltemperatur.
Tillsätt löken och stek 10-15 minuter tills dess att den är mjuk och börjar få färg. Stek inte på för hög temperatur då löken får färg innan den riktigt utvecklat sig.
Höj värmen i stekpannan och tillsätt svampen och låt steka tills vattnet evaporerat och svampen och löken börjar få vacker färg.
Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare ett par minuter tills dess att vitlöken är mjuk.
Häll upp chaminjonfyllningen i en skål och tillsätt koriandern. Rör om och täck tills det är dags att använda den.

6
Färdig

Förbered chorizofyllningen

Skala och skiva upp en lök i halvmånar.
Ta ur chorizon ur sitt skinn eller plasthölje. Använder du spansk chorizo, hacka då upp den fint.

7
Färdig

Stek chorizofyllningen

Hetta upp lite olja i en medelhet stekpanna och tillsätt löken.
Låt löken steka tills den börjar få lite färg.
Tillsätt chorizon och stek under omrörning tills chorizon är väl genomstekt och löken är gyllene.
Ställ åt sidan tills det är dags att göra klart dina quesadillas.

8
Färdig

Fyll dina quesadillas

Nu har vi kommit till steget där tortillas och fyllningar äntligen ska bli quesadillas och vi är bara minuter iväg från matbordet.

Lägg i fyllning och ost i dina vikta tortillas, det spelar ingen roll i vilken ordning.

Vi gör några med svamp, några med chorizo och några små med bara ost.

9
Färdig

Stek dina quesadillas

1. Värm upp din stekpanna till medeltemperatur, du vill kunna smälta osten och få fyllningen varm utan att bränna utsidan av tortillan.
2. Droppa i några droppar olja i stekpannan, en quesadilla ska bli lite lätt krispig men inte för fet eller oljig.
3. Lägg dina quesadillas i stekpannan och stek dem ett par minuter på vardera sida.

10
Färdig

Servera!

Servera dina quesadillas med lite av din favoritsalsa på sidan!
Varje person kan droppa i sin egen valfria salsa och mängd själv efter servering.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Poc Chuc med picklad lök och Chiltomate
tidigare
Poc Chuc med Salsa Chiltomate och picklad rödlök
Rör om och låt puttra några minuter och tills dess att du nått önskad konsistens
nästa
Kycklingtinga, Tinga Poblana på kycklingfilé — Mexikansk kycklinggryta perfekt som fyllning till tacos, quesadillas och mycket mer!
Poc Chuc med picklad lök och Chiltomate
tidigare
Poc Chuc med Salsa Chiltomate och picklad rödlök
Rör om och låt puttra några minuter och tills dess att du nått önskad konsistens
nästa
Kycklingtinga, Tinga Poblana på kycklingfilé — Mexikansk kycklinggryta perfekt som fyllning till tacos, quesadillas och mycket mer!

Lägg till din kommentar