• Hem
  • Antojitos
  • Barbacoa med fläsk från Michoacán — Pulled pork på steroider
Barbacoa med fläsk från Michoacán — Pulled pork på steroider

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
2 kg Fläskkött i bit
Marinad
2,3 dl Apelsinjuice
10 Guajillo
2 Ancho
3 Chipotle
3 Tomat
4 klyftor Vitlök
1 tsk Svartpeppar, mald
1 tsk Spiskummin
1 tsk Torkad oregano
3 cm Kanelstång
1 msk Äppelcidervinäger
1/2 stor Lök
Efter smak Salt
Mellan lagren
10-15 Lagerblad
1 tsk Timjan

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Barbacoa med fläsk från Michoacán — Pulled pork på steroider

Barbacoa av fläsk från Michoacán är ett saftigt smakrikt kött som passar perfekt i helgens Tacos. Gör en större laddning och bjud upp till Tacofest!

  • Serverar 6
  • Medel

Ingredienser

  • Marinad

  • Mellan lagren

Anvisning

Dela

Barbacoa är en uråldrig metod för att tillaga kött och kan också ha varit en av ursprungen till Barbecue. Traditionellt handlar Barbacoa om kött som tillagas i kittlar som ställs på glödande kol i stora gropar för att sedan täckas över med stenar och jord för att sedan långsamt tillagas tills köttet faller i bitar. Om du, liksom vi, inte vill gräva en stor grop i din trädgård finns det metoder som fungerar nästan lika bra och som är vanliga ute i de mexikanska hemmen. Det här receptet är en sådan anpassning, som sedan anpassats igen. Maträtten är relativt enkel att göra och fantastiskt god. Som en bonus får du ett gott kött till tacos och en värmande soppa!

Vad är Barbacoa?

I Mexiko är altså en Barbacoa kött som tillagas nedgrävt i ett stort hål i marken. I olika delar av Mexiko skiljer sig ingredienserna åt något men själva metoden är den samma. Den mest kända Barbacoan är gjord på getkött som bara saltas innan det lindas in i Maguye-blad (en form av kaktus) och läggs på ett galler i en kopparkittel med lite vatten i. Köttsafterna droppar ner genom gallret för att bilda en smakrik soppa som äts till köttet. Barbacoa gjord på get kommer traditionellt från Guerrero men är idag otroligt populär över stora delar av Mexiko, men då speciellt centrala Mexiko. En variant gjord på nötkött är också väldigt populär, dels på grund av att nötkött är billigare och lättare att få tag på, men också på grund av att många personer, speciellt i södra delar av landet, inte är lika vana vid smaken av get.

Barbacoa med fläsk från Michoacán

Själva tekniken för en barbacoa med fläsk från delstaten Michoacán i centrala Mexiko är den samma, en stor grop grävs vari man eldar ved tills man får en riktigt het glöd. I gropen sänker man sedan ner en stor kopparkittel med marinerat kött. I nederdelen av kitteln finns en galler där man lägger köttet och under gallret finns lite vatten som dels kommer hjälpa till att ånga köttet och dels ge en smakrik soppa. På kitteln lägger man på ett tätslutande lock innan man täcker kitteln och hela gropen med stenar och sand eller jord. Eftersom tillförseln av syre stryps till kolen kommer temperaturen sjunka och köttet tillagas långsamt över natten. I den här versionen av Barbacoa används inte de stora maguey-bladen utan här lägger man istället avokadoblad mellan lagren av köttet. Har du inte avokadoblad? Var lugn, vi har bytt dem mot lagerblad i receptet nedan.

Anpassningar för hemmakocken

I såväl Sverige samt i de mexikanska städerna kan det kanske vara svårt att gräva en stor grop i marken och elda för kung och fosterland för att få rätt glöd, då kan det vara värt att ta till några tricks. Det vanligaste är att helt enkelt ställa kopparkitteln på en gaslåga istället och låta köttet puttra i flera timmar eller att man gör rätten i en tryck-kokare. Eftersom man förlorare den rökiga smaken från glöden i gropen ersätter vi den med en rökig chipotle.

Chilifrukterna

Den här rätten använder tre olika typer av chili, varav ganska många Guajillo, men det innebär inte att köttet blir hett eller ”spicy”. Det kan vara svårt att hitta dessa chilifrukter i vanliga livsmedelsaffärer, så det enklaste är att beställa online. Du kan läsa mer om Guajill och var du kan köpa dem här! Läs om Ancho och var du kan köpa dem här! Läs om Chipotle (torkade) och var du kan köpa dem här! Samtliga chilifrukter ska vara hela och torkade.

Köttet

Du kan använda vilket fläskkött du vill, gärna ett med högt fettinnehåll, men undvik filé som snabbt blir torr och trist i långkok. Vi använder köttet från läggen men stora (ca 5×15 cm) bitar från fläskstek fungerar också.

Tillaga i Instant Pot

I det här receptet använder vi en Instant Pot, du kan använda vilken tryckkokare du önskar eller till och med en vanlig kastrull med ångkoksinsats i botten. Använder du det senare kommer tillagningstiden kanske tredubblas så kolla av då och då tills du får ett perfekt resultat.

Köttet ska tillagas tills det är mört och lätt kan dras till bitar utan att använda kniv. Spaden som bildas kan spädas ut och ätas som soppa eller droppas över köttet som det är vid servering.

Servera Barbacoa de Cerdo

Det färdiga köttet dras i bitar och serveras i mjuka tortillas med lite salsa. Du kan använda vilken salsa du vill, men traditionellt äter man ofta med en Pico de Gallo, recept på det här! Du kan också servera köttet som soppa i dess spad med lite hackad lök, koriander och färskpressad lime eller med ris och bönor.

(Visited 761 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna för marinaden

Plocka fram och mät upp alla ingredienser till marinaden.

2
Färdig

Förbered chilifrukterna

Ta bort stammen på samtliga chilifrukter.
Riv eller klipp upp sidan på guajillo och ancho och rensa ut alla frön.
Ta bort stjälarna på chipotle-frukterna.

3
Färdig

Rosta och koka ingredienserna till marinaden

Lägg tomaterna, löken och vitlöken i en stekpanna och rosta på ganska hög temperatur.
Koka samtidigt upp lite vatten i en kastrull.
När vitlöksklyftorna börjar få lite färg, lägg dem i vattnet.
När löken mjuknat och fått lite färg, lägg den i vattnet.
Låt chilifruktrerna rosta på båda sidor under ungefär en minut. Gör några i taget så du kan ha kontroll att ingen bränns och därmed får bitter smak. Lägg dem sedan i vattnet.
Tomaterna är de sista som blir klara, när skalet mestadels är svart, lägg dem i vattnet.

Låt allt koka ca 10 minuter.

4
Färdig

Gör marinaden

Lägg juicen och alla kryddor för marinaden i en blender. Tillsätt tomaterna, chilin, löken och vitlöken samt lite salt och kör allt till en slät puré.

5
Färdig

Marinera köttet.

Trimma bort eventuella senor och skär köttet i relativt stora bitar, se bild.
Lägg köttet i en bunke och salta.
Blanda så att saltet blandas med allt kött.
Häll på marinaden och blanda väl.
Låt marinera under ca 30 minuter till en dag.

6
Färdig

Varva kött och örter i en gryta eller tryckkokare.

Lägg i ånginsatsen i botten av en tryckkokare, Instan Pot eller kastrull och fyll på med vatten till undersidan av gallret.
Lägg på ett lager av marinerat kött på gallret.
Strö på timjan och lägg några lagerblad på toppen av lagre.
Lägg ytterligare ett lager av kött ovanpå och repetera med timjan och lagerblad.
Repetera igen om nödvändigt.

7
Färdig

Tillaga köttet

Starta din tryckkokare och låt koma upp till tryck på medelvärme. Låt koka under ca en timme innan du lättar på trycket.
Kokar du i kittel eller kastrull, se till att du har ett relativt tätslutande lock och låt sjuda långsamt på låg temperatur tills köttet är mört.

8
Färdig

Servera

Värm tortillas och häll upp en salsa, gärna Pico de Gallo.
Servera köttet i tortillas och toppa med salsan och gärna några droppar av stekspaden från grytan.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Tacos Gobernador, Tacos med räkor och ost
tidigare
Räktacos Gobernador – Snabba supergoda tacos med räkor och ost
Tacos med carnitas av fläskkött
nästa
Carnitas — Mexikanskt confiterat fläskkött perfekt till tacos eller mackor
Tacos Gobernador, Tacos med räkor och ost
tidigare
Räktacos Gobernador – Snabba supergoda tacos med räkor och ost
Tacos med carnitas av fläskkött
nästa
Carnitas — Mexikanskt confiterat fläskkött perfekt till tacos eller mackor

Lägg till din kommentar