Ingredienser
- 5 Anchoca 100 gram
- 5 Guajilloca 40 gram
- 2 msk Olja
- ca 700 gram Tomat
- 10-12 klyftor Vitlök
- 1 medelstor Lök
- 2 msk Äppelcidervinäger
- 20-30 korn Svartpepparberoende på storlek
- 10 korn Kryddpeppar, hel
- ca 1 tsk mald eller hel Spiskummin
- ca 2,5 cm Kanelstång
- 1 tsk Timjan, torkad
- 1 tsk Torkad oregano
- 2 Lagerblad
- 2 Kryddnejlika
- enligt smak Salt
- 1 tsk eller efter smak Socker
- 1,5-2 kg inklusive ben Nötkött för långkok
- efter behov Vatten
För servering
- efter behov Tortillas
- efter behov Smältbar valfri ost
- efter behov Lök
- efter behov Färsk koriander
- favoritsalsa efter behov Salsa
Anvisning
Birria är en rätt som kommer från delstaten Jalisco (uttalas Halliscko) i Mexiko. Traditionellt görs den där med lammkött men allt eftersom receptet spridit sig över landet har biffen spridit sin popularitet, delvis på grund av priset men också på grund av smak—och tillgång. Birria de res används populärt i rätten Quesobirrias i norra Mexiko men är nu en populär rätt i hela landet, och många kan inte tänka sig en dag med baksmälla utan att doppa en fullmatad queso birria i den smakrika soppan. Trots detta är QuesoBirrias (och andra tacos med smält ost) inte speciellt vanliga och det är nästan enbart på helgen (för att bota baksmälla) eller vid festliga tillfällen de äts.
Hetta: Trots att rätten innehåller stora mängder pepparkorn och en hel hög med chili är rätten ändå förhållandevis mild. Chilifrukterna som används i rätten är alla milda men fulla av smak.
Vi använder en torkad söt och lite rökig chili som heter Ancho (uttalas ungefär ”ann-tjo”) som du kan läsa mer om här, samt en torkad chili som heter Guajillo (uttalas ungefär ”gwahijjo”). Du kan läsa mer om de båda chilifrukterna samt hitta flera länkar där du lätt och billigt kan köpa dem genom att klicka på namnen.
Versioner: Det finns hundratals olika versioner av Birria i Mexiko, här ger vi ett av våra favoritrecept. Vi använder två olika typer av torkad chili (som brukar ingå i de flesta recept), men i vissa fall kan man hitta versioner med cascabel eller chipotle. Vissa recept innehåller mer tomat, andra recept kanske inte använder tomat över huvud taget. Vissa recept innehåller också en bit färsk ingefära, eller en halv tesked torkad.
Alltid tillagad med kött på ben: Oavsett om du tillagar en birria med lamm (vi återkommer med fler recept) eller en med biff är det ändå viktigt att välja en styckesdetalj med ben. I versionen med biff föredrar vi läggdelen av biff (tänk osso buco, vilket vi använder här) eller varför inte short-ribs på biff? Benen ger smak till soppan, bindväven och fettdepåerna ser till att köttet är saftigt och smakrikt.
Storkok: Birria är en rätt som på grund av tillagningstiden inte sällan görs i större kvantiteter. Det går utmärkt att frysa in köttet tillsammans med soppan och ta fram vid behov. Om så önskas kan man även halvera receptet men då kan man med fördel även tillsätta en buljongtärning. Laga gärna din birria dagen innan, den blir ännu godare som uppvärmd!
Servering:
Taco: Köttet tas ut ur såsen och rensas från benen. Köttet hackas eller rivs i mindre bitar och serveras i mjuka tortillas (oftast majstortillas) tillsammans med salsa, lök och koriander och doppas inte sällan i soppan som blir kvar efter koket (läs nedan). Beräkna minst 3 tacos per portion (plus soppa).
Quesobirria: En quesobirria är i princip en quesadilla vars tortilla doppats i såsen eller fettet från tillagningen av birrian sedan fylld med kött och ost. Den fyllda tortillan steks sedan i lite olja tills osten smält och tortillan börjat bli lite krispig i kanterna och gyllene runt om. Precis som med en taco kan man servera med hackad lök och koriander samt lite salsa. Precis som med en taco är det viktigt att man doppar den i den goda soppan. Beräkna minst två quesobirrias per portion (plus soppa).
Soppa: Såsen som blir kvar efter att köttet plockas ut späds ut med vatten tills det bildar en god och relativt tunn soppa som kallas consummé. Soppan serveras med en hälsosam skvätt nypressad limejuice (det är otroligt viktigt), hackad lök och koriander. Tillsätt en del av köttet till soppan igen om du bara vill äta rätten som en soppa och inte bara doppa din taco eller quesobirria.
Alternativa tillagningsmetoder: Har du ont om tid kan du tillaga din birria i en tryckkokare, så som Instant Pot. Tillagningstiden blir då ungefär en tredjedel av koktiden nedan. Om du önskar att använda en slow-cooker förlängs tiden istället till ungefär 6-7 timmar på medeltemperatur. Följ då instruktionerna för din tryckkokare/slow cooker.
Dryckesval: Birria passar bäst med en iskall mexikansk öl och en tequila! Gillar du vin rekommenderar vi ett rött mjukt vin utan allt för mycket strävhet.
Glutenfritt och laktosfritt: Birria är naturligt glutenfritt då ingen redning används. Birria serverat i tacos med traditionella majstortillas är också glutenfria samt fria från laktos, så länge du inte gör quesobirrias.
Steg
1 Färdig | Förbered de torkade chilifrukterna |
2 Färdig | Koka tomaterna |
3 Färdig 3 minuter | Rosta de torkade chilifrukternaHetta upp en stekpanna med ett par matskedar olja i en stekpanna, medeltemperatur. |
4 Färdig | Lägg de rostade chilifrukterna i kastrullen tillsammans med tomaterna |
5 Färdig | Förbered lök och vitlökMedan tomaterna och chilifrukterna sjuder är det dags att förbereda övriga ingredienser. |
6 Färdig | Mät upp kryddor och vinägerMät upp resterande kryddor på ett fat så allt är klart när det är dags att göra såsen. |
7 Färdig | Kör ingredienserna i en blender |
8 Färdig | Tillsätt tomater och chili i blendernNär löken, vitlöken och kryddorna fått en fin konsistens är det dags att tillföra tomaterna och de förvällda chilifrukterna till blendern. |
9 Färdig | Förbered köttet |
10 Färdig | Koka köttet i salsanLägg i köttet i en kastrull eller gryta, min kastrull är onödigt stor men tydligen finns det ingen i mellanstorlek i mitt hem. |
11 Färdig | Slutför köttetFiska ut allt kött när det kokat klart och låt det svalna några minuter medan du filtrerar såsen (se steg nedan). Köttet är nu redo att serveras i en taco tillsammans med lite salsa, rå lök och koriander. Se serveringsföslagen nedan. |
12 Färdig | Filtrera såsenFiltrera såsen från benbitar, omalda kryddor, eventuella tomatskal och liknande efter att du tagit upp allt kött från grytan. |
13 Färdig | Färdigställ din consummé (soppa) |
14 Färdig | Servera!Servera soppan i en skål, tillsätt lite rå hackad lök blandad med koriander och pressa i lite färsk lime (runt en halv normalstor lime per portion brukar vara lagom, men använd efter smak) |
15 Färdig | Gör QuesobirriaVill du ta din taco ett steg längre kan du göra en av Mexikos stora favoriter när det kommer till bakismat, Quesobirrias. Följ då dessa enkla steg. |
16 Färdig | Servera |