Birria de Res & Queso Birrias—Birria på biff

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
5 Ancho ca 100 gram
5 Guajillo ca 40 gram
2 msk Olja
ca 700 gram Tomat
10-12 klyftor Vitlök
1 medelstor Lök
2 msk Äppelcidervinäger
20-30 korn Svartpeppar beroende på storlek
10 korn Kryddpeppar, hel
ca 1 tsk mald eller hel Spiskummin
ca 2,5 cm Kanelstång
1 tsk Timjan, torkad
1 tsk Torkad oregano
2 Lagerblad
2 Kryddnejlika
enligt smak Salt
1 tsk eller efter smak Socker
1,5-2 kg inklusive ben Nötkött för långkok
efter behov Vatten
För servering
efter behov Tortillas
efter behov Smältbar valfri ost
efter behov Lök
efter behov Färsk koriander
favoritsalsa efter behov Salsa

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Birria de Res & Queso Birrias—Birria på biff

Laga en dag i förväg för universums bästa bakismat!

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • 4 timmar
  • Serverar 8
  • Svårt

Ingredienser

  • För servering

Anvisning

Dela

Birria är en rätt som kommer från delstaten Jalisco (uttalas Halliscko) i Mexiko. Traditionellt görs den där med lammkött men allt eftersom receptet spridit sig över landet har biffen spridit sin popularitet, delvis på grund av priset men också på grund av smak—och tillgång. Birria de res används populärt i rätten Quesobirrias i norra Mexiko men är nu en populär rätt i hela landet, och många kan inte tänka sig en dag med baksmälla utan att doppa en fullmatad queso birria i den smakrika soppan. Trots detta är QuesoBirrias (och andra tacos med smält ost) inte speciellt vanliga och det är nästan enbart på helgen (för att bota baksmälla) eller vid festliga tillfällen de äts.

Hetta: Trots att rätten innehåller stora mängder pepparkorn och en hel hög med chili är rätten ändå förhållandevis mild. Chilifrukterna som används i rätten är alla milda men fulla av smak.
Vi använder en torkad söt och lite rökig chili som heter Ancho (uttalas ungefär ”ann-tjo”) som du kan läsa mer om här, samt en torkad chili som heter Guajillo (uttalas ungefär ”gwahijjo”). Du kan läsa mer om de båda chilifrukterna samt hitta flera länkar där du lätt och billigt kan köpa dem genom att klicka på namnen.

Versioner: Det finns hundratals olika versioner av Birria i Mexiko, här ger vi ett av våra favoritrecept. Vi använder två olika typer av torkad chili (som brukar ingå i de flesta recept), men i vissa fall kan man hitta versioner med cascabel eller chipotle. Vissa recept innehåller mer tomat, andra recept kanske inte använder tomat över huvud taget. Vissa recept innehåller också en bit färsk ingefära, eller en halv tesked torkad.

Alltid tillagad med kött på ben: Oavsett om du tillagar en birria med lamm (vi återkommer med fler recept) eller en med biff är det ändå viktigt att välja en styckesdetalj med ben. I versionen med biff föredrar vi läggdelen av biff (tänk osso buco, vilket vi använder här) eller varför inte short-ribs på biff? Benen ger smak till soppan, bindväven och fettdepåerna ser till att köttet är saftigt och smakrikt.

Storkok: Birria är en rätt som på grund av tillagningstiden inte sällan görs i större kvantiteter. Det går utmärkt att frysa in köttet tillsammans med soppan och ta fram vid behov. Om så önskas kan man även halvera receptet men då kan man med fördel även tillsätta en buljongtärning. Laga gärna din birria dagen innan, den blir ännu godare som uppvärmd!

Servering:

Taco: Köttet tas ut ur såsen och rensas från benen. Köttet hackas eller rivs i mindre bitar och serveras i mjuka tortillas (oftast majstortillas) tillsammans med salsa, lök och koriander och doppas inte sällan i soppan som blir kvar efter koket (läs nedan). Beräkna minst 3 tacos per portion (plus soppa).

Quesobirria: En quesobirria är i princip en quesadilla vars tortilla doppats i såsen eller fettet från tillagningen av birrian sedan fylld med kött och ost. Den fyllda tortillan steks sedan i lite olja tills osten smält och tortillan börjat bli lite krispig i kanterna och gyllene runt om. Precis som med en taco kan man servera med hackad lök och koriander samt lite salsa. Precis som med en taco är det viktigt att man doppar den i den goda soppan. Beräkna minst två quesobirrias per portion (plus soppa).

Soppa: Såsen som blir kvar efter att köttet plockas ut späds ut med vatten tills det bildar en god och relativt tunn soppa som kallas consummé. Soppan serveras med en hälsosam skvätt nypressad limejuice (det är otroligt viktigt), hackad lök och koriander. Tillsätt en del av köttet till soppan igen om du bara vill äta rätten som en soppa och inte bara doppa din taco eller quesobirria.

Alternativa tillagningsmetoder: Har du ont om tid kan du tillaga din birria i en tryckkokare, så som Instant Pot. Tillagningstiden blir då ungefär en tredjedel av koktiden nedan. Om du önskar att använda en slow-cooker förlängs tiden istället till ungefär 6-7 timmar på medeltemperatur. Följ då instruktionerna för din tryckkokare/slow cooker.

Dryckesval: Birria passar bäst med en iskall mexikansk öl och en tequila! Gillar du vin rekommenderar vi ett rött mjukt vin utan allt för mycket strävhet.

Glutenfritt och laktosfritt: Birria är naturligt glutenfritt då ingen redning används. Birria serverat i tacos med traditionella majstortillas är också glutenfria samt fria från laktos, så länge du inte gör quesobirrias.

 

(Visited 10 934 times, 17 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered de torkade chilifrukterna

Plocka fram och rensa chilifrukterna från deras frön (spara gärna och plantera framåt vintern) och skaft.
Klipp chilifrukterna i bitar om ca 2-3 cm.

2
Färdig

Koka tomaterna

Koka upp en kastrull med vatten.
När vattnet kokar, lägg i tomaterna.
Se till att det finns plats för de rostade chilifrukterna efter steget nedan.

3
Färdig
3 minuter

Rosta de torkade chilifrukterna

Hetta upp en stekpanna med ett par matskedar olja i en stekpanna, medeltemperatur.
Lägg i de rensade och klippta bitarna av chile ancho och guajillo .
Rör om och vänd alla bitar konstant under ett par-tre minuter. Guajillofrukterna kommer ljusna något och få en klarare röd färg på insidan när de är klara.
Se till att chilin inte bränns då de kan bli bittra.

4
Färdig

Lägg de rostade chilifrukterna i kastrullen tillsammans med tomaterna

När chilifrukterna rostat i oljan mellan 2-3 minuter, lägg dem tillsammans med tomaterna i det kokande vattnet.
Låt sjuda på låg värme i ca 15-20 minuter tills chilifrukterna mjuknat.

5
Färdig

Förbered lök och vitlök

Medan tomaterna och chilifrukterna sjuder är det dags att förbereda övriga ingredienser.
Skala vitlöksklyftorna och löken.
Skär löken i mindre bitar så att de lätt kan mixas i blendern.
Det går lättare att skala vitlöksklyftona om du smäller till dem lite lätt med sidan av en kniv. Även om klyftan krossas något spelar det ingen roll eftersom vitlöken ska puréas med resterande ingredienser.

6
Färdig

Mät upp kryddor och vinäger

Mät upp resterande kryddor på ett fat så allt är klart när det är dags att göra såsen.
Mät upp svartpepparkornen.
Mät upp kryddpepparkornen. Kan du inte hitta hela korn kan du ersätta 10 korn med en halv tesked pulver.
Plocka fram kryddnejlika.
Mät upp torkad timjan (använd ungefär dubbla mängden färsk som torkad).
Mät upp mexikansk oregano. Den mexikanska oreganon skiljer siog från den från medelhavet, men kan du inte få tag på den kan du ersätta den med vanlig.
Mät upp kanelstången.
Mät upp spiskkummin. Du kan använda såväl pulver som hela frön.
Mät upp vinägern. Du kan använda äppelcidercvinäger eller vanlig vit vinäger.
Plocka fram lagerblad.

7
Färdig

Kör ingredienserna i en blender

Lägg i vitlöken och löken i en blender.
Tillsätt kryddorna från fatet tillsammans med vinägern.
Kör blendern tills alla ingredienser är helt puréade och kryddorna är helt krossade.
Skrapa ner kanterna av blendern med en slickepott då och då.

8
Färdig

Tillsätt tomater och chili i blendern

När löken, vitlöken och kryddorna fått en fin konsistens är det dags att tillföra tomaterna och de förvällda chilifrukterna till blendern.
Häll också i några deciliter av kokspaden från chilifrukterna och tomaterna, men överfyll inte blendern så att den sputar över.
Kör blendern tills du fått en så jämn sås som möjligt.

9
Färdig

Förbered köttet

Du kan använda vilket nötkött med ben du önskar, vi använder gärna short-ribs eller som här, läggbitar från biff (typ osso buco). Köttet får gärna ha mycket fett och bindväv och lämpa sig väl för långkok.

10
Färdig

Koka köttet i salsan

Lägg i köttet i en kastrull eller gryta, min kastrull är onödigt stor men tydligen finns det ingen i mellanstorlek i mitt hem.
Tillsätt salsan av tomatl lök, vitlök, kryddor och chilis du gjorde tidigare. Skölj ur resterande salsa ur blendern med lite vatten och häll även det i kastrullen.
Tillsätt ca 3-4 dl av kokspaden från chili- och tomatkokningen.
Koka på låg temperatur tills köttet lätt faller isär och lossnar från benen. Räkna med ca tre timmar.
Tillsätt lite extra vatten vid behov och rör då och då.
Smaka av med extra salt och lite socker.

11
Färdig

Slutför köttet

Fiska ut allt kött när det kokat klart och låt det svalna några minuter medan du filtrerar såsen (se steg nedan).
Ta bort alla ben från köttet och hacka eller använd två gafflar för att ha isär köttet till mindre bitar.
Lägg köttet i en skål och blanda i en deciliter av den filtrerade såsen.

Köttet är nu redo att serveras i en taco tillsammans med lite salsa, rå lök och koriander. Se serveringsföslagen nedan.

12
Färdig

Filtrera såsen

Filtrera såsen från benbitar, omalda kryddor, eventuella tomatskal och liknande efter att du tagit upp allt kött från grytan.
Filtrera ned i en kastrull där du vill göra din soppa. Släng resterna som inte passerat silen.
Ta bort det mesta av oljan från toppen och lite av såsen till en djup tallrik på sidan, den använder vi sedan för att doppa tortillas för Quesobirrias.

13
Färdig

Färdigställ din consummé (soppa)

Koka åter upp den filtrerade såsen och späd ut den med vatten till önskad konsistens, men den ska vara ganska tunn.

14
Färdig

Servera!

Servera soppan i en skål, tillsätt lite rå hackad lök blandad med koriander och pressa i lite färsk lime (runt en halv normalstor lime per portion brukar vara lagom, men använd efter smak)
Ät din birria som tacos i mjuka majs- eller vetetortilla med lite rå hackad lök och koriander samt eventuellt lite extra salsa om så önskas. Servera din soppa vid sidan om och doppa gärna din taco. Vill du göra Quesobirria, följ stegen nedan!

15
Färdig

Gör Quesobirria

Vill du ta din taco ett steg längre kan du göra en av Mexikos stora favoriter när det kommer till bakismat, Quesobirrias. Följ då dessa enkla steg.
1. Hetta upp en stekpanna eller ett stekbord med lite olja.
2. Doppa dina majstortillas i fettet och såsen du sparade i steg 12.
3. Lägg dina doppade tortillas i stekpannan.
4. Lägg på lite birria-kött på ena sidan av tortillan.
5. Toppa köttet med valfri mängd ost.
6. Vik över halva tortillan så den täcker osten och köttet.
7. Stek på båda sidor tills tortillan börjar bli lite krispig i kanterna och osten smält fint.

16
Färdig

Servera

Quesobirrias äts precis på samma sätt som en taco med birria. Öppna upp den försiktigt och lägg i lite hackad rå lök och koriander om du så önskar, om du vill kan du även droppa i lite salsa.
Ät och njut och glöm inte att doppa i din soppa!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Papas con Chorizo på tostada
tidigare
Papas con Chorizo — Mexikansk Chorizo med potatis
Tacos med Huevos con Chorizo serverade i majs- och vetetortillas med salsa, avocado, lök och koriander
nästa
Huevos con Chorizo
Papas con Chorizo på tostada
tidigare
Papas con Chorizo — Mexikansk Chorizo med potatis
Tacos med Huevos con Chorizo serverade i majs- och vetetortillas med salsa, avocado, lök och koriander
nästa
Huevos con Chorizo

Lägg till din kommentar