Bistec Borracho — Berusad biff eller mexikansk sjömansbiff

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
600 gram Bistec - tunt skivat nötkött
33 cl Öl
1 stor Lök
3 klyftor Vitlök
1 knippa Färsk koriander
500 gram Tomat
1 Jalapeño
1 Grön paprika
1 Röd paprika
1/2 tsk Spiskummin, mald
1/2 tsk Svartpeppar, mald
1/2 tsk Salt
1 nypa Torkad oregano
1 tärning upplöst i 1,5 dl vatten Köttbuljong
För stekning Olja

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Bistec Borracho — Berusad biff eller mexikansk sjömansbiff

Egenskaper:
  • Laktosfritt

Det här är mexikos svar på den svenska klassikern sjömansbiff. Tunna skivor av nötkött som tillagas i bland annat öl och kryddor och som serveras med ris, bönor och som fyllning i tacos!

  • 90 min
  • Serverar 3
  • Medel

Ingredienser

Anvisning

Dela

Bistec Borracho kan översättas till ungefär Berusad biff, och maträtten är också precis vad namnet utlovar. Bistec är tunna skivor av biff, som i det här fallet marineras i bland annat öl. En jämförelse med den svenska klassikern Sjömansbiff är kanske inte helt onaturlig, även om du här får betydligt mer sting. Bistec Borracho kan serveras med mexikanskt ris, med bönor, hela eller refried beans och givetvis också som fyllning i en taco.

Bistec

Själva ordet Bistec kommer faktiskt från engelskans Beef Steak men har i Mexiko blivit ett begrepp för tunt skivat kött och då oftast nötkött. Vi säger oftast eftersom det i vissa fall också kan syfta på bistec de cerdo, tunna skivor av fläskkött som oftast är marinerad. I den här maträtten handlar det om biff. Du kan använda samma kött som du skulle använda för en sjömansbiff i Sverige, det vill säga tunt skivat innanlår, fransyska eller utskuren biff som gärna får plattas ut lite.

Borracho (marinera köttet i öl)

Borracho betyder berusad, ibland också fyllo, och i den här maträtten kommer ordet från att vi marinerar köttet i bland annat öl. All alkohol i ölet kommer givetvis koka bort under tillagningen så det är inga problem att bjuda på den här maträtten till barn då ingen som äter den kommer bli berusad. Du kan också använda alkoholfri öl om du av olika anledningar inte vill ha alkohol hemma eller i mat. Här i Mexiko använder vi oftast en ljus öl, till skillnad mot sjömansbiffen.

Pepparfrukter och chili

Bistec Borracho är en mexikansk maträtt och som de flesta mexikanska maträtter innehåller även den här några små element av hetta. Vi använder en jalapeño vilket enbart ger lätt hetta, men om du gillar starkare mat kan du använda fler jalapeños eller en starkare chilifrukt.

Utöver chilin har Bistec Borracho också paprika som rostas svarta innan användandet. Genom att rosta paprikorna svarta, på en torr stekpanna, över gaslåga eller på glöd, får vi fram en härligt rökig smak och en fantastisk sötma. Att använda paprikafrukterna utan denna process ger inte alls samma smak. Hetta upp en torr stekpanna och lägg i paprikafrukterna. Rosta på alla sidor tills dess att skinnet får blåsor och svartnar över större delen av frukterna. Lägg dem sedan i en plastpåse och knyt ihop under ca 10-20 minuter. Ångan som bildas i påsen kommer göra det betydligt lättare att dra och skrapa av skinnet från paprikan.

Servera

Servera Bistec Borracho med dess sky med valfria bönor, idag serverade vi med refried beans (recept här) som vi tillagade med chorizo, men det går bra med helt vanliga kokta bönor, vitt ris eller mexikanskt ris (se recept). Det vore inte heller en äkta mexikansk måltid om man inte också serverade grytan med några tortillas, vete eller majs, som rullas och doppas i såsen eller viks till tacos.

 

(Visited 636 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Plocka fram och föbered alla ingredienser

Mät upåp de torra kryddorna, salt, peppar, spiskummin och oregano.
Tvätta tomaterna och paprikan samt skala löken och vitlöken.
Lös upp en buljongtärning i vatten.
Tvätta och rensa koriandern.
Ta fram köttet och ölen.

2
Färdig

Förbered marinaden och marinera köttet

Skiva löken i halvmånar och hacka vitlöken fint.
Hacka koriandern, blad och stammar grovt.
Putsa eventuellt köttet och skär det i lagomt stora bitar, ca 15-18 cm.
Lägg Löken, vitlöken, koriandern, köttet samt kryddorna i en bunke.
Häll på ölen och blanda väl.

Marinera i ca 30 minuter.

3
Färdig

Förbered paprikorna

1. Hetta upp en torr stekpanna.
2. Lägg i paprikafrukterna och låt rosta tills de svartnar och skinnet släpper.
3. Repetera på alla sidor tills paprikorna ser ut ungefär som på bildenrna.
4. Lägg paprikorna i en plastpåse.
5. Stäng plastpåsen så paprikorna får ånga lite i sina egna ångor medan de svalnar, det gör det lättare att dra av skinnet sedan.
6. Dra av så mycket skinn du kan, ta gärna hjälp av en kniv och skrapa bort så mycket sot och skinn som möjligt.
7. Öppna paprikafrukterna och rensa dem från frön och fröväggar.
8. Skär paprikorna i remsor och lägg åt sidan till senare.

4
Färdig

Stek köttet

Hetta upp olja i en gryta. En emaljerad gjutjärnsgryta är perfekt, en lergryta (som här) gör det svårare att få färg på köttet.
Ta upp köttet från marinaden och låt vätskan droppa tillbaka så mycket det går, spara den och löken etc till senare.
Stek köttet i omgångar tills det börjar få färg på båda sidor och lägg tillfälligt åt sidan tills allt kött är färdigstekt.

5
Färdig

Stek grönsakerna

Lägg i löken, vitlöken och koriandern från marinaden i en den heta tomma grytan (rengör den inte efter köttet, resterna i grytan innehåller masor av smak), spara så mycket vätska som möjligt till senare.
Stek ett par minuter tills löken börjar mjukna.
Tillsätt chilifrukten och den strimlade paprikan och fortsätt steka någon minut tills chilin börjar mjukna.

6
Färdig

Tillsätt köttet igen

Lägg köttet i ett lager ovanför grönsakerna och häll sedan på den resterande marinaden.

7
Färdig
10 min

Tillsätt tomater och buljong

Tillsätt tomaterna i ett lager ovanpå köttet.
Häll på den upplösta köttbuljongen.
Lägg på locket och låt puttra ca 10 minuter.

8
Färdig

Rör om och låt puttra i ca 30 minuter

Rör om i grytan när tomaterna mjuknat och lägg åter igen på locket.
Låt puttra ca 30 minuter.
Rör om då och då.
Ta av locket under den sista stunden för att reducera och koncentrera skyn.
Smaka av med salt.

9
Färdig

Servera!

Servera med bönor och eller ris samt varma tortillas!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Frijoles Charros med Quesadillas
tidigare
Frijoles Charros — Mexikanska Cowboybönor
Chilaquiles Rojos (röda) med ägg, grädde och rå lök
nästa
Chilaquiles Rojos — Röda Chilaquiles
Frijoles Charros med Quesadillas
tidigare
Frijoles Charros — Mexikanska Cowboybönor
Chilaquiles Rojos (röda) med ägg, grädde och rå lök
nästa
Chilaquiles Rojos — Röda Chilaquiles

Lägg till din kommentar