Ingredienser
- 600 gram Bistec - tunt skivat nötkött
- 33 cl Öl
- 1 stor Lök
- 3 klyftor Vitlök
- 1 knippa Färsk koriander
- 500 gram Tomat
- 1 Jalapeño
- 1 Grön paprika
- 1 Röd paprika
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 1/2 tsk Salt
- 1 nypa Torkad oregano
- 1 tärning upplöst i 1,5 dl vatten Köttbuljong
- För stekning Olja
Anvisning
Bistec Borracho kan översättas till ungefär Berusad biff, och maträtten är också precis vad namnet utlovar. Bistec är tunna skivor av biff, som i det här fallet marineras i bland annat öl. En jämförelse med den svenska klassikern Sjömansbiff är kanske inte helt onaturlig, även om du här får betydligt mer sting. Bistec Borracho kan serveras med mexikanskt ris, med bönor, hela eller refried beans och givetvis också som fyllning i en taco.
Bistec
Själva ordet Bistec kommer faktiskt från engelskans Beef Steak men har i Mexiko blivit ett begrepp för tunt skivat kött och då oftast nötkött. Vi säger oftast eftersom det i vissa fall också kan syfta på bistec de cerdo, tunna skivor av fläskkött som oftast är marinerad. I den här maträtten handlar det om biff. Du kan använda samma kött som du skulle använda för en sjömansbiff i Sverige, det vill säga tunt skivat innanlår, fransyska eller utskuren biff som gärna får plattas ut lite.
Borracho (marinera köttet i öl)
Borracho betyder berusad, ibland också fyllo, och i den här maträtten kommer ordet från att vi marinerar köttet i bland annat öl. All alkohol i ölet kommer givetvis koka bort under tillagningen så det är inga problem att bjuda på den här maträtten till barn då ingen som äter den kommer bli berusad. Du kan också använda alkoholfri öl om du av olika anledningar inte vill ha alkohol hemma eller i mat. Här i Mexiko använder vi oftast en ljus öl, till skillnad mot sjömansbiffen.
Pepparfrukter och chili
Bistec Borracho är en mexikansk maträtt och som de flesta mexikanska maträtter innehåller även den här några små element av hetta. Vi använder en jalapeño vilket enbart ger lätt hetta, men om du gillar starkare mat kan du använda fler jalapeños eller en starkare chilifrukt.
Utöver chilin har Bistec Borracho också paprika som rostas svarta innan användandet. Genom att rosta paprikorna svarta, på en torr stekpanna, över gaslåga eller på glöd, får vi fram en härligt rökig smak och en fantastisk sötma. Att använda paprikafrukterna utan denna process ger inte alls samma smak. Hetta upp en torr stekpanna och lägg i paprikafrukterna. Rosta på alla sidor tills dess att skinnet får blåsor och svartnar över större delen av frukterna. Lägg dem sedan i en plastpåse och knyt ihop under ca 10-20 minuter. Ångan som bildas i påsen kommer göra det betydligt lättare att dra och skrapa av skinnet från paprikan.
Servera
Servera Bistec Borracho med dess sky med valfria bönor, idag serverade vi med refried beans (recept här) som vi tillagade med chorizo, men det går bra med helt vanliga kokta bönor, vitt ris eller mexikanskt ris (se recept). Det vore inte heller en äkta mexikansk måltid om man inte också serverade grytan med några tortillas, vete eller majs, som rullas och doppas i såsen eller viks till tacos.
Steg
1 Färdig | Plocka fram och föbered alla ingredienser |
2 Färdig | Förbered marinaden och marinera köttet |
3 Färdig | Förbered paprikorna1. Hetta upp en torr stekpanna. |
4 Färdig | Stek köttetHetta upp olja i en gryta. En emaljerad gjutjärnsgryta är perfekt, en lergryta (som här) gör det svårare att få färg på köttet. |
5 Färdig | Stek grönsakernaLägg i löken, vitlöken och koriandern från marinaden i en den heta tomma grytan (rengör den inte efter köttet, resterna i grytan innehåller masor av smak), spara så mycket vätska som möjligt till senare. |
6 Färdig | Tillsätt köttet igen |
7 Färdig 10 min | Tillsätt tomater och buljong |
8 Färdig | Rör om och låt puttra i ca 30 minuter |
9 Färdig | Servera! |