Ingredienser
- 800 gram Bistec - tunt skivat nötkött
- 3 Potatismellanstora
- 5 hela torkade chili Pasillahela pasilla-chilis
- 2 klyftor Vitlökstora klyftor
- 7 korn Svartpeppar
- 1 tsk Torkad oregano
- 2 Kryddpeppar, hel
- 1 Kryddnejlika
- 1/2 tsk Spiskummin, Hel
- 1/2 tsk Salt
- 1 dl Kycklingbuljong
- 1/2 Löken halv stor lök
- 400 gram Tomatillo
- 1 msk OljaNeutral olja för stekning
- 1 tsk Socker, BruntSocker efter smak om det behövs
Anvisning
Bisteces en Chile Pasilla, Biff i pasillasås på svenska, är en klassiker i mexikansk husmanskost. Alla mödrar och mormödrar har sina egna recept, om än ganska snarlika. Det här receptet kommer från den mexikanska delen av min familj och får munnen att vattnas och anekdoter om svunna tider att bubbla upp till ytan.
Bistec är namnet på tunnt skivad biff här i Mexiko, de används till många olika rätter så som Fajitas, på grillen, eller bara uppstekt för att hamna i en taco. Hela skivor eller strimlor är också vanliga i olika grytor, precis som här.
Chile pasilla är en torkad mexikansk chili utan egentlig hetta, vad den däremot har är en mörk mustig färg och en väldigt specifik och stor smak. Det är värt att leta på svenska onlineshoppar efter Pasilla för det här och andra recept. Läs mer om Pasilla här!
Bisteces en Chile Pasilla är en mustig gryta som kan serveras med bönor och ris samt skäras i bitar för att läggas i en tortilla för fantastiska tacos.
Steg
1 Färdig | Skala och skär upp tre potatisar |
2 Färdig | Förbered pasilla-chilin |
3 Färdig 10 minuter | Förbered salsan (såsen) |
4 Färdig 3 minuter | Koka chile pasilla |
5 Färdig | Gör en slät salsa i blendernKör de kokta kycklingbuljong, tomatillosarna, löken och pasilla i mixern tills dess att du får en jämn och fin sås |
6 Färdig | Förbered kryddblandningen |
7 Färdig | Värm en gryta och stek potatisen gyllene |
8 Färdig | |
9 Färdig 13 minuter | Tillsätt salsa och kryddblandning och låt koka |
10 Färdig 15 minuter | Tillsätt potatis och sjud tills klartTillsätt potatisen i grytan, rör om och lägg på locket. Smaka av grytan med salt och eventuellt lite socker för att balansera syran. |
11 Färdig | Servera |