• Hem
  • Frukost
  • Chilaquiles Verdes — Majschips i grön salsa, vegetariskt, med ägg eller kyckling
0 0
Chilaquiles Verdes — Majschips i grön salsa, vegetariskt, med ägg eller kyckling

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Salsa Verde
500 g Tomatillo Färska eller konserverade
1-2 beronde på smak Serrano Chili Serrano, Jalapeño eller annan valfri grön chili efter smak
2 klyftor Vitlök
1/2 stor Lök
Enligt smak Färsk koriander
Enligt smak Kycklingbuljong
2 dl Vatten Kokvattnet från kycklingen eller vanligt
Majschips
175 gram Totopos Gör dina egna eller köp färdiga majschips. Är chipsen saltade kan du behöva minska mängden salt (eller buljong) i salsan!
Toppings
2 Ägg
Efter smak Strimlad kyckling Kokt eller grillad kyckling, bröst eller lår. Se länk för basrecept på strimlat kycklingbröst!
Efter smak Grädde
1/4 stor Lök

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Chilaquiles Verdes — Majschips i grön salsa, vegetariskt, med ägg eller kyckling

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Chilaquiles i grön salsa är en mättande och fantastiskt god mexikansk frukost eller brunch som kan varieras med olika toppings i oändlighet. Det här receptet ger två stora portioner och skulle kanske kunna delas med fyra personer med några extra ägg och lite bönor vid sidan.

  • 45 minuter
  • Serverar 2
  • Lätt

Ingredienser

  • Salsa Verde

  • Majschips

  • Toppings

Anvisning

Dela

Chilaquiles är en mycket populär mexikansk rätt som oftast äts som frukost eller brunch. Rätten består av krispiga majschips, totopos, som läggs i en varm salsa och sedan toppas med olika tillbehör.

Röda eller gröna Chilaquiles: Chilaquiles är ofta uppdelade i två olika grenar, Verdes och Rojos, dvs gröna eller röda. I centrala Mexiko är de gröna Chilaquiles, som vi tillagar idag, de mest populära. Gröna Chilaquiles är ofta tillagade med en grön salsa gjord på bland annat tomatillos, grön chili, lök, vitlök och koriander. Du kan göra salsan med såväl färska som konserverade tomatillos. Använder du konserverade tomatillos hoppar du bara över steget där tomatillo-frukterna kokas, koka då bara löken, vitlöken och chilin.

Toppings: Efter att majschipsen tillagats i salsan toppas rätten med olika valfria tillbehör. De vanligaste alternativen är ägg eller kyckling (du kan använda kokt eller grillad kyckling) men även varianter med strimlat kött eller chorizo förekommer, du kan givetvis även toppa rätten med olika vegetariska alternativ. Nedan visar vi varianter med ägg och med kyckling. Förutom ditt valda protein är det vanligt med lite smulad eller riven ost, grädde och hackad rå lök på toppen. I Mexiko är det vanligast att ringla över en syrad grädde som påminner om Crème fraîche. Blanda ut din Crème fraîche med några droppar mjölk föratt lättare kunna ringla den över maten eller servera med en stor klick på toppen.

I Mexiko är det vanligt att använda osten Queso Panela smulad på toppen. Den påminner om indisk paneer som man ofta kan handla i Sverige. Det går även bra att smula över lite feta eller valfri riven ost!

Mjuka eller knapriga chips: De flesta i Mexiko föredrar att majschipsen tillagas i såsen lite längre tid tills de blivit verkligen mjuka. Några föredrar lite kortare tillagningstid så att vissa chips är mer mjuka och andra lite mer knapriga medan några andra förerdar att bara hälla salsan över toppen av chipsen. Om man vill kan man låta chipsen puttra lite längre och blanda i några krispiga chips vid serveringen och få det bästa av två världar.

I Mexiko är det vanligt att man gör sina egna majschips, så kallade totopos, till sina chilaquiles från överblivna majstortillas. Ta dina gamla överblivna majstortillas och klipp i trianglar som du sedan steker krispiga i rikligt med olja.

Hetta: Chilaquiles är normalt serverad i en lätt kryddstark salsa, men du kan lätt anpassa den efter dina behov. Tillsätt bara mer eller mindre chili, välj starka eller milda sorter.

Anpassa dina Chilaquiles: Chilaquiles är naturligt glutenfria. Byt ut grädden och osten mot laktosfria alternativ för att anpassa den för dig som inte kan äta laktos. I Mexiko är det vanligt att använda kycklingbuljongpulver istället för salt i många rätter, dui kan givetvis använda samma mängd buljongkub istället. Vill du göra dina chilaquiles vegetariska kan du enkelt byta ut det mot vanligt salt eller gärna örtsalt.

P.S. Visste du att det finns flera restaurangkedjor i Mexiko nästan enbart tillängnade olika varianter av Chilaquiles?

 

(Visited 20 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna till salsan

Ta bort eventuellt hölje från tomatillo-frukterna och tvätta dem noggrant.
Skala och dela löken.
Skala vitlöksklyftorna och ta bort stjälken från din gröna chili.
Mät upp salt eller kycklingbuljong.
Tvätta färsk koriander.

2
Färdig
15 minuter

Koka ingredienserna till salsan

Lägg tomatillo-frukerna (hoppa över detta om du använder konserverade tomatillos), chilin, löken och vitlöken i vatten i en kastrull.
Låt koka upp och koka tills tomatillofrukterna ändrat färg från klart gröna till olivgröna samt att chilifrukterna mjuknat.

3
Färdig

Gör salsan till Chilaquiles verdes

Lägg koriander, salt (eller buljong), tomatillo, lök, vitlök och chili i en blender och kör på hög hastighet tills du fått en relativt len salsa.

4
Färdig

Förbered dina tillbehör

Förbered dina olika tillbehör. Vanligast är stekta ägg, sunny side up, och kyckling men allty från strimlat grillat kött, smulad chorizo, slantar av varmkorv och vegetariska alternativ förekommer. Hackad lök, smulad eller riven ost och grädde är dock nästan alltid närvarande.

Med kyckling: Du kan använda rester av grillad kyckling eller som vi, koka upp lite kyckling dagen innan. Kokspaden passar perfekt som soppa och vi använder gärna lite av kycklingens kokspad för att späda ut salsan i steget nedan. Du hittar basreceptet på kokt strimlad kyckling genom att klicka på länken i ingredienslistan ovan. Vid det här tillfället kokade vi kycklingben (lår och klubba) i lättsaltat vatten med 5-10 svartpepparkorn, ett par vitlöksklyftor, en liten bit lök och ett par lagerblad tills dess att köttet lätt lossnade från benen. Vi lät kycklingen svalna något innan vi plockade av köttet från benen.

Med ägg: Stek äggen enligt dina önskemål, vanligast är att steka äggen lätt så att äggulan rinner ut som en extra sås över dina chilaquiles.

5
Färdig

Mät upp majschipsen

Mät upp önskad mängd majschips genom att testa serveringsstorleken på tallriken du ska servera på.

6
Färdig
5 minuter

Tillaga Chilaquiles

Häll salsan i en stor stekpanna, wok eller gryta och låt den sjuda några minuter.
Tillsätt vätskan, vatten eller kokspad från kycklingen.
Låt koka ihop ett par minuter.
Tillsätt majschipsen (totopos) och rör om tills alla chips är täckta av salsan. Låt puttra längre tid för mjuka chips eller servera omedelbart för mer krunch.

7
Färdig

Servera dina Chilaquiles Verdes!

Lägg upp dina Chilaquiles på en tallrik och toppa med dina tillbehör.
Ringla över lite grädde, strö över lite hackad rå lök och smulad eller riven ost.
Njut av en av Mexikos favortitfrukostar!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Chipotledressing serverad ringlad över tacos
tidigare
Fisktacos och Räktacos från Baja California
Tlacoyos, vegetarisk mexikansk gatumat eller med Chorizo
nästa
Bönfyllda Tlacoyos
Chipotledressing serverad ringlad över tacos
tidigare
Fisktacos och Räktacos från Baja California
Tlacoyos, vegetarisk mexikansk gatumat eller med Chorizo
nästa
Bönfyllda Tlacoyos

Lägg till din kommentar