• Hem
  • Huvudrätter
  • Chiles en Nogada sin capear — Köttfärsfyllda chilifrukter i valnötssås
Chiles en Nogada sin capear — Köttfärsfyllda chilifrukter i valnötssås

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
10-12 Poblano
Såsen
2,5 dl Valnötter
120 gram Färskost av typen Philadelphia
120 gram Mjuk getost
5 dl Vispgrädde
2 dl Mjölk
ca 2 msk Socker
30 ml Mezcal
Köttfärsfyllning
1 lök Lök
3 klyftor Vitlök
800 gram Nötfärs
Efter smak Salt
Efter smak Svartpeppar, mald
1,7 dl Pinjenötter
1,7 dl Mandelspån
1,7 dl Russin
1 Matlagningsbanan
1 Persika
1 Äpple
Efter smak Kycklingbuljong
För stekning Olja

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Chiles en Nogada sin capear — Köttfärsfyllda chilifrukter i valnötssås

Egenskaper:
  • Glutenfritt

Milda rostade poblano-chilies fyllda med köttfärs, nötter och frukt toppade med en krämig ost- och valnötssås.

  • 90 min
  • Serverar 8
  • Medel

Ingredienser

  • Såsen

  • Köttfärsfyllning

Anvisning

Dela

Chiles en Nogada, chilifrukter i Nogada-sås, är en rätt från staden Puebla, strax söder om Mexico City. Rätten sägs ha skapats av nunnor i ett kloster år 1821 för att bjuda in generalen och frihetskämpen Augusín de Iturbide som precis kommit till staden efter att ha skrivit under självständighetsavtalet i Córdoba. Rätten har sedan dess gjort sig känd som en av de mest populära rätterna för att fira landets självständighet och dess färger, grönt, vitt och rött återspeglar också den mexikanska flaggan.

En riktig smakexplosion

Chiles en Nogada är en riktig smakexplosion med sött och salt om vartannat vars namn kommer från spanskans namn för valnötsträd, ”Nogal”. Rätten består av rostade poblano-chilis som fylls med en ”picadillo” (köttfärsblandning och sedan täcks av en härligt len, gräddig och sötsalt sås gjord på bland annat valnötter. Rätten serveras inte sällan rumstempererad men undertecknad föredrar när chilifrukterna och färsen är varm och såsen sval eller i rumstemperatur.

Med eller utan överdrag

Sedan de två hundra år som gått fram tills idag har receptet utvecklats till framför allt två grenar med tusentals större eller mindre variationer. Den mest traditionella varianten kallas ”Chiles en Nogada capeado” medan den idag vanligaste och populäraste varianten kallas ”Chiles en Nogada sin capear.

Den stora skillnaden mellan dessa två huvudgrenar är att chilifrukterna med ”capeado” är doppade i en form av äggsmet och sedan friterade medan detta steg, av olika anledningar, oftast hoppas över idag. I övrigt har såväl fyllningar som sås utvecklats olika i olika delar av landet och av olika familjer. Gemensamt har de dock att de alla är otroligt goda.

I det här receptet gör vi Chiles en Nogada sin capear, det vill säga utan friterat överdrag och vi kommer säkerligen återkomma med recept på den andra varianten med. Men om du ändå vill testa med äggöverdraget kan du alltid följa steg 17-18 i vårt recept för fyllda poblanochiles här! 

Receptet för Chiles en Nogada

Själva receptet för Chiles en Nogada kan kanske se lite skrämmande ut till att börja med, men vi delar upp rätten i dess fyra beståndsdelar och gör en del i taget.

Såsen: Nogada

Själva såsen är en av de tre viktiga beståndsdelarna av en Chile en Nogada och består bland annat av grädde, valnötter och färskost. Såsen serveras rumstempererad och ska faktiskt aldrig tillagas. Du behöver bara lägga alla ingredienser i en blender och köra å hög hastighet till dess du fått en len och fin sås. Detta steg kan göras tidigare under dagen så det går snabbt att servera när gästerna väl är här.

Såsen innehåller inte sällan en liten slurk av alkohol, i vårt recept använder vi några droppar Mezcal, men det går lika bra med lite Tequila, cherry eller sött vin. Du kan givetvis hoppa över alkoholen helt om så önskas.

Vi använder två typer av ost i såsen, den ena är en helt vanlig färskost i stil med Philadelphia-ost, den andra är en mjuk getost som tillexempel en krämig fetaost eller vad du önskar.

Fyllningen: Picadillo

Picadillo är det mexikanska namnet för en köttfärsfyllning och finns i många olika varianter. Här har vi tillexempel ett recept med bland annat köttfärs, potatis och morötter som är oerhört populärt som fyllning i såväl tacos som på tostadas. I det här fallet är det dock en speciellt picadillo som enbart används i det här receptet. Köttfärs, lök, vitlök, nötter och frukt steks i omgångar och blandas slutligen tillsammans för att göra en fantastisk god fyllning.

Vi använder matlagningsbanan ((byt mot päron om du inte kan hitta matlagningsbanan), persika och äpple, men även päron är populärt. Nötterna vi använder är hyvlad mandel och pinjenötter, vilka båda är traditionella val.

Chilifrukterna

Poblano-chilis är stora avlånga chilifrukter som ofta nästan helt saknar hetta, vissa av dem kan vara lite starka, men det är ovanligt. Dessa frukter används i massor av olika typer av recept, varav du hittar några här.

Innan man använder en poblano-chili rostas den nästan alltid över glöd, eld, i en ugn eller i en torr stekpanna till dess att dess skinn blir svart och lätt kan dras bort. Detta görs av två anledningar, dels att ta bort det lite tjocka skinnet men kanske främst för att det lyfter fram de goda smakerna och fruktigheten i chilin.

Ersätta poblano

Försök hitta färska poblanofrukter online eller i din specialaffär, men om du absolut inte kan hitta dem kan du byta ut dem mot grön paprika eller spetspaprika. Följ då ändå instruktionerna om att rosta och ta bort skinnet.

Topping

Vid servering strösslar man maträtten med granatäpple och bladpersilja. Vid självständighetsdagen lägger man inte sällan ut persiljan och granatäpplekärnorna i rader så att rätten bildar den mexikanska flaggan, grönt från persiljan, vitt från såsen och det röda från granatäpplena.

Chiles en Nogada inför mexikanska självständighetsdagen
Chiles en Nogada inför mexikanska självständighetsdagen
(Visited 28 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Rosta chilifrukterna

Vi börjar med att rosta chilifrukterna. Hetta upp en torr stekpanna eller direkt över eld/glöd/gaslåga tills dess att skinnet börjar bli svart och skrynkligt. Lägg dem sedan i en plastpåse så att de mjuknar extra i sin egen ånga.

2
Färdig

Gör nogada-såsen

Förbered genom att plocka framoch mät upp samtliga ingredienser.
Vispgrädde, färskost, getost, skalade valnötter, mjölk och mezcal.

Lägg samtliga ingredienser i en blender och kör tills du fått en slät och fin sås.

3
Färdig

Förbered frukt och nötter till köttfärsfyllningen

Plocka fram och mät upp mandel, pinjenötter, matlagningsbanan, äpple och persika.
Skär matlagningsbananen, äpplet och persikan till små kuber.

4
Färdig

Rosta mandel och pinjenötterna

Hetta upp en torr stekpanna utan olja på medeltemperatur.
Lägg i mandeln och pinjenötterna och rosta tills de börjar få färg, utan att brännas.
Lägg nötterna i en skål och gör rent stekpannan.

5
Färdig

Stek köttfärsen

Hetta upp lite olja i stekpannan och stek löken tills den börjar mjukna. När

6
Färdig

Hacka lök och vitlök

Hacka löken och vitlöken

7
Färdig

Stek köttfärsen

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken tills den börjar mjukna. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare ett par minuter, utan att löken och vitlöken får allt för mycket färg.
Lägg i nötfärsen och höj temperaturen i stekpannan.
Tillsätt salt, peppar och buljong och stek tills färsen är genomstekt.
Lägg den färdigstekta färsen i en skål vid sidan och gör åter igen rent stekpannan.

8
Färdig

Stek frukterna

Hetta upp lite olja i en stekpanna på medeltemperatur och tillsätt den hackade matlagningsbananen. Stek under omrörning tills matlagningsbananen börjar få lite färg, mjuknat och börjar klumpa ihop. Tillsätt äpple och persika och stek ytterligare några minuter tills dess att frukterna är mjuka och söta.

Låt frukterna vara kvar i stekpannan.

9
Färdig

Slutför köttfärsfyllningen

Tillsätt den färdigstekta köttfärsen till frukterna och blanda väl.
Tillsätt de rostade nötterna och blanda ihop allt.
Låt steka ytterligare några minuter och smaka eventuellt av med mer salt, peppar och buljong.
Tänk på att såsen är lite söt så sältan i färsen måste kompensera detta så var inte för snål på salt, peppar och buljong.

10
Färdig

Rensa chilifrukterna

När temperaturen av de rostade chilifrukterna är hanterbara, ta ut en och en i taget från påsen och dra försiktigt av skinnet.
Skär sedan ett snitt på ena sidan och rensa ut frön och fröväggar.
Lägg åt sidan tills det är dags att servera.

11
Färdig

Montera ihop rätten för servering

Bred ut lite av nogada-såsen på en talrik.
Lägg en poblanochili i mitten av talriken med snittet uppåt.
Fyll chilin med köttfärsblandningen.
Häll mer av såsen över den fyllda chilin så den blir helt täckt.
Strössla med granatäpple och persiljeblad.

Servera!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Tacos med Carne Asada, Salsa Borracha och Guacamole
tidigare
Mexikansk grill – Carne Asada (I populär stil från Monterrey)
Enchiladas Suizas
nästa
Enchiladas Suizas – Ostrgatinerade kycklingfyllda mexikanska tortillarullar
Tacos med Carne Asada, Salsa Borracha och Guacamole
tidigare
Mexikansk grill – Carne Asada (I populär stil från Monterrey)
Enchiladas Suizas
nästa
Enchiladas Suizas – Ostrgatinerade kycklingfyllda mexikanska tortillarullar

Lägg till din kommentar