• Hem
  • Antojitos
  • Enchiladas Rojas — Enchiladas i röd sås (Kyckling och vegetarisk)
Enchiladas Rojas — Enchiladas i röd sås (Kyckling och vegetarisk)

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Enchiladasåsen
9-10 Guajillo
2 Ancho
2 eller efter smak Chipotle
1 Tomat
1,5 cm Kanelstång
1/2 tsk Spiskummin, mald
1/2 tsk Torkad oregano
1/2 tsk Timjan, torkad
1 Kryddnejlika
4 dl valfri buljong, använd spaden där kycklingen kokades om du gör kycklingenchiladas Buljong eventuellt mer vid behov
1 tsk Socker, Brunt
efter smak Salt
1 msk Olja
Tortillas
12 Majstortillas
1 dl Olja
Kycklingfyllning
2 kycklingbröst Strimlad kyckling enligt basrecept här!
Ostfyllning
200 gram Panela eller annan smulad färskost, läs mer här!
1/2 Lök
Topping
efter smak Isbergssallad
efter smak Lök
efter smak Grädde
efter smak Panela eller annan valfri ost

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Enchiladas Rojas — Enchiladas i röd sås (Kyckling och vegetarisk)

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Spicy
  • 1 timme
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

  • Enchiladasåsen

  • Tortillas

  • Kycklingfyllning

  • Ostfyllning

  • Topping

Anvisning

Dela

Ordet Enchilada kommer från spanskans Enchilar, dvs något man tillför chili till, men är en rätt som kan komma i hundratals olika varianter. Gemensamt för dem alla är att man utgår från en vikt eller rullad majstortilla där man lägger en fyllning i mitten och en salsa på toppen. Det här receptet är ett traditionellt recept på enchiladas i en röd sås baserad på torkade chilifrukter. Rätten har lite hetta men är inte jättestark då chilifrukterna som används mest ger smak.

Fyllningar: I receptet nedan tipsar vi  om de två vanligaste fyllningarna, en version med kyckling och en vegetarisk version fylld med färskost. Andra populära fyllningar är bönor av olika slag, pulled pork eller biff. Det är också gott att steka upp lite svamp med lök, vitlök och koriander och ha som fyllning i sina enchilada.

Såsen: Ordet enchilada kommer som sagt ifrån enchilar, med chili, och såsen till en traditionell enchilada är, som här, baserad på chilifrukter. Det finns många olika versioner av röda enchiladas, vissa använder bara guajillo, andra använder bara ancho men i det här receptet använder vi både guajillo och ancho och dessutom ett par chipotlefrukter. Chipotlen ger lite mer hetta än de andra två chilifrukterna och dessutom en härligt rökig smak. Önskar du en mildare, eller för den delen starkare, enchilada kan du justera mängden chipotle i receptet. Är såsen tomatbaserad kallas rätten Entomatada, recept på det hittar du här!

Tortillas: Använd enbart riktiga majstortillas som du kan köpa billigt online. I Mexiko används enbart majstortillas då de ger överlägsen smak samt är naturlig glutenfria. Vetetortillas används i princip bara till tex-mex-varianter av enchiladas.

Beräkna 3-4 enchiladas per portion.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna för såsen

Plocka fram chilifrukterna och riv upp den för att rensa dem från frön.
Skala vitlökskyftorna.
Skala och Dela på löken samt tvätta tomaten.

2
Färdig
20 minuter

Koka ovan ingredienser

Koka upp valfri buljong i en stekpanna eller kastrull. Vanligast är att använda kycklingbuljong, men om du vill göra rätten vegetarisk kan du byta ut den mot grönsaksbuljong.
Vi använder buljongen (kokvätskan) från kycklingen vi kokat och strimlat till fyllning.
Lägg i lök, vitlök, tomat och de torkade chilifrukterna i buljongen och låt koka tills de mjuknat, ca 20 minuter. Rör om då och då så att alla chilifrukter mjuknar.

3
Färdig

Förbered övriga krydor

Mät upp övriga kryddor på ett fat.
Timjan, mexikansk oregano (eller vanlig om du inte kan hitta mexikansk), bit av kanelstång, kryddneijlika och mald spiskummin.

4
Färdig

Gör en len sås

Lägg i de kokta ingredienserna med dess vätska i en blender efter att de svalnat något.
Tillsätt övriga kryddor.
Kör blendern tills du nått en så jämn konsistens som möjligt, detta tar olika tid beroende på styrkan hos din blender.
Filtrera såsen genom en sil för att ta bort eventuella hårda skal som inte mjuknat eller malts. Ta gärna hjälp av en slickepott och tryck ut så mycket sås som möjligt.

5
Färdig
30 minuter

Koka enchiladasåsen

Hetta upp oljan i en stekpanna och häll sedan ned enchiladasåsen i pannan och låt fräsa någon minut.
Tillsätt lite mer buljong och låt sedan sjuda i ca 30 minuter.
Rör om då och då och tillsätt mer buljong om såsen blir för tjock.
Såsen ska vara tjock nog att täcka en tortilla när den är klar.
Smaka av med socker och eventuellt salt.

6
Färdig

Förbered tortillas

Hetta upp ca 0,5 - 1 cm olja i en stekpanna.
Lägg i en majstortilla i taget och låt fritera tills den börjar få färg men fortfarande går att rulla/vika.
Lägg på ett hushållspapper och låt överflödig olja rinna av.

7
Färdig

Gör dina enchilada

Nu när alla förberedelser är klara är det dags att slutföra dina enchiladas.
Doppa dina majstortillas i enchiladasåsen, en och en och lägg dem på ett fat.
Lägg i önskad fyllning och rulla ihop.
Lägg färdiga enchiladas på ett serveringsfat och lägg på lite mer enchiladasås på toppen.

Vi ber om ursäkt för suddiga bilder, undertecknads mobil är lätt antik och det började mörkna vid tillfället.

8
Färdig

Garnera och servera

Garnera dina enchiladas med finstrimlad isbergssallad (eller valfri sallad), fint skivad rödlök, riven eller smulad ost samt lite ringlad grädde (gärna mexikansk syrad grädde eller Crème fraîche!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Huevos motuleños serverade och klara
tidigare
Huevos Motuleños — Ägg à la Motul, Yucatan!
Stekt chorizo
nästa
Basrecept: Chorizo med Ancho
Huevos motuleños serverade och klara
tidigare
Huevos Motuleños — Ägg à la Motul, Yucatan!
Stekt chorizo
nästa
Basrecept: Chorizo med Ancho

Lägg till din kommentar