Esquites: Mexikansk streetfood med majs!

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
400 gram Majskorn utan vätska
5 dl Kycklingbuljong
1 Epazote kvist
1 dl Majonnäs
100 gram Osaltat smör
Efter smak Riven ost
Efter smak Chilipulver
Efter smak Salt
1/2 Lök stor
Valfri mängd Chorizo
Valfri mängd Jordnötter
Efter smak Chilisås

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Esquites: Mexikansk streetfood med majs!

Egenskaper:
 • Glutenfritt
 • Laktosfritt
 • Spicy
 • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Älskad och populär gatumat som serveras från norr till syd som består av härlig majs, krämig majonnäs, örter, ost och chili! Besök Mexiko idag för att testa eller gör dina egna på några minuter!

 • 30 min
 • Serverar 4
 • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Esquites är en mexikansk street-food-klassiker med majskorn, majonnäs, kryddor och olika toppings. Fungerar perfekt som snacks eller som sidorätt till annan mexikansk mat. Eftersom esquites också kan ätas ljummen eller kall är den också perfekt för utflykten och din picknick! vill du ha den varm? Häll upp majsen på en thermos så håller den temperaturen bra tills du blir sugen!

Majsen

Esquites består av majskorn och oftast (men inte alltid) från vita majskorn. Det vanligaste är att man tar färsk vit majs och skär av kornen innan tillagning, men det går precis lika bra med majs på burk. Gul majs är lite sötare än den vita och föredras av vissa. Vill du göra rätten med vit majs har till exempel den svenska onlinebutiken ”Extreme Food” vita majskorn billigt på burk! (Inte sponsrad länk) Har du möjlighet att odla din egen majs? Varför inte testa med en vit variant?

Vi kommer, i enkelhetens namn, använda vanliga gula majskorn på burk i receptet.

Vatten eller buljong

På de mexikanska gatorna används mer eller mindre alltid kycklingbuljong när man gör Esquites. Många gatustånd i Mexico City har även olika delar av kyckling i buljongen, kycklingfötter är en delikatess för många i detta fall.

Använd gärna en egengjord kycklingbuljong om du kan, annars fungerar det bra med tärningar. Undertecknad har alltid lite hemmagjord buljong i kylen då vi ofta använder kokt kyckling i många mexikanska recept.

Vill du göra dina Esquites mer vegetariska kan du såklart även använda grönsaksbuljong, eller till och med vatten!

Örter

I Mexiko kokar man mer eller mindre alltid majsen tillsammans med örten ”Epazote”. Epazote har en distinkt och komplex smakprofil som ofta beskrivs som en blandning av oregano, fänkål och persilja med en aning citrus. Den har en stark och något bitter underton som är unik för denna ört.

Färsk koriander, å andra sidan, har en ljus och citronaktig smak med en pepprig eftersmak. Vissa människor upplever att den har en tvålig smak på grund av dess aldehyder, detta kan dock ofta tränas bort om man äter färsk koriander några gånger.

Om du använder koriander som ersättning för epazote, kommer du att få en annorlunda smakupplevelse. Koriander är mildare och har inte samma bitterhet som epazote, men den kan fortfarande bidra med en fräsch och aromatisk kvalitet till rätter. Det är viktigt att notera att medan koriander kan användas som ersättning, kommer den inte att replikera epazotes unika smak.

Odla egen Epazote!

Att odla epazote i Sverige kan vara en spännande utmaning på grund av klimatet. Epazote, även känd som Citronmålla i Sverige, trivs bäst i varma och soliga förhållanden.

 1. Starta inomhus: Eftersom epazote är en värmeälskande växt, bör du börja med att så fröna inomhus. Detta kan göras tidigt på våren, ungefär 6-8 veckor innan den sista frosten förväntas.
 2. Lätt att så: Fröna är små och bör sås grunt i jorden. Använd en bra kvalitet på såjord och håll den fuktig men inte blöt.
 3. Soligt läge: När plantorna har vuxit till sig och risken för frost är över, plantera ut dem på en plats som får mycket sol under dagen.
 4. Avstånd mellan plantorna: Ge plantorna gott om utrymme att växa genom att plantera dem med ett avstånd på 15-20 cm från varandra.
 5. Vattning: Epazote behöver regelbunden vattning, men se till att jorden är väl dränerad för att undvika att rötterna blir vattensjuka.
 6. Skörd: Bladen är godast när de är färska, men du kan också torka eller frysa dem för att använda under vintern.

Kom ihåg att epazote kan bli över en meter hög, så planera för tillräckligt med utrymme när du planterar.

Chili!

Chili har givetvis ett viktigt inslag i Esquites, men det innebär inte att det behöver bli så starkt!

Du kan använda vilket chilipulver du vill på toppen av dina esquites när du serverar. Gillar du starkare smaker? Använd ett starkare pulver och toppa även upp med lite hot-sauce! Klarar du absolut inte starka smaker? Använde lite paprikapulver på toppen istället!

Gillar du lite mer hetta är det även vanligt, och gott, att koka med några hela torkade chilifrukter tillsammans med majsen.

Osten

Det absolut vanligaste valet av ost till majs i Mexiko är en ost som heter Cotija. Cotija är en hård, smulig, vit ost med lite klös. Vissa personer föredrar en mildare ost och river istället på lite Queso Fresqo, något som påminner om indisk paneer, som du ofta kan hitta i välsorterade livsmedelsaffärer i Sverige.

Personligen skulle jag hellre använda lite smulad fetaost eller finriven parmesanost. Båda dessa, speciellt parmesanosten, har flera kvaliteer som liknar Cotija!

Majonnäsen

Frågar du mexikaner på gatan om de föredrar sina Esquites med majonnäs eller grädde (tjock syrad grädde som påminner om creme fraiche) så svarar mer än nio av tio majonnäs. Det är kanske bara i delstaten Yucatán där alternativet grädde förekommer, men du kan personligen välja vad du gillar mest!

Gör gärna en god hammagjord majonnäs eller köp en av lite bättre kvalitet.

Ersätt majonnäsen med Creme Fraiche om du vill göra den i stil av Yucatán.

Chorizo

I receptet kommer vi göra två olika varianter. Det klassiska, vars ingredienser beskrivs ovan, eller en upphottad variant med salt och krispig mexikansk chorizo. Försök hitta en färsk chorizo som du smular och steker eller gör din egen via vårt enkla recept här! Det är värt att göra en stor sats för att frysa in, Mexikansk chorizo används i många olika rätter! Chorizon smulas och steks separat tills den är gyllene och krispig för att sedan blandas med den färdiga majsen.

Andra tillbehör!

Gatustånd som serverar Esquites!
Gatustånd som serverar Esquites!

I de flesta gatustånd som serverar Esquites brukar det finnas en massor av spännande flaskor och burkar. I flaskorna hittar du olika typer av mexikanska chilisåser. Vi gillar bland annat märket ”El Yucateco” som faktiskt säljs på några ställen i Sverige. Bland svenska fantastiska såser, ofta i Mexikansk stil, hittar vi bland annat såserna från Såseriet i Göteborg (inte sponsrad länk). Stänk på så mycket eller lite du vill av en härligt het sås på toppen av dina Esquites för att göra dem helt i din smak!

I burkarna hittar vi istället olika typer av jordnötter, eller andra nötter och majschips. Vanligast är överdragna chilinötter som ger en skönt knaprigt intryck i den annars mjuka rätten.

Videoinstruktioner

Längre ner på sidan ser du detaljerade beskrivningar i text och bild, men för dig som önskar har vi också en liten video här!

(Visited 70 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered majsen

Använder du majs på burk, öppna burkarna och häll ut vätskan.
Använder du färska majskolvar, skala majsen och skär av kornen från själva majskolven.

2
Färdig

Förbered resten av ingredienserna

Mät upp buljongen.
Skala och hacka löken.
Plocka fram dina örter, koriander eller Epazote.

3
Färdig

Smält smöret och stek löken

Smält smöret i en panna (med lock) eller en kastrull (med lock. Smöret ska inte ta färg.
Tillsätt löken och stek på ganska låg värme tills den mjuknat, utan att ta färg!

4
Färdig

Tillsätt majskornen

Tillsätt majskornen och låt steka ett par minuter.

5
Färdig

Tillsätt vätskan och örterna och koka under lock.

Tillsätt vätskan (buljongen eller vatten) och örterna och låt koka under lock ett par minuter. Använder du färsk majs, beräkna ungefär 8 minuter.
Smaka av om du behöver tillsätta mer salt!

6
Färdig

Servera dina klassiska Esquites!

När din majs är klar, ta bort örterna eller lägg dem åt sidan.
Fyll ett glas, mugg eller skål till ungefär 3/4 med majskorn och en del av vätskan.
Toppa med majonnäs, riven ost och chilipulver. River du osten själv, riv den så fint du kan!
Toppa med fler valfria tillbehör!

7
Färdig

Tillval: Stek din chorizo gyllene.

Hetta upp en stekpanna till medelvärme.
Lägg i din chorizo och låt den steka tills den fått en gyllene färg. Är din chorizo lite fetare behöver du inte tillsätta någon olja, men är den lite magrare tillsätt några droppar olja så att chorizon inte fastnar i pannan.
Bryt upp chorizon i bitar tills den liknar en köttfärs.

Tillsätt de färdiglagade majskornen, enligt instruktionerna ovan, med en del av vätskan och låt steka tills vätskan evaporerat.

Servera på samma sätt som ovan, med eller utan majonnäs!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Jalapeño poppers
tidigare
Grillade baconlindade ostfyllda jalapeño poppers!
Frozen Strawberry Margarita
nästa
Frozen Strawberry Margarita med och utan Habanero!
Jalapeño poppers
tidigare
Grillade baconlindade ostfyllda jalapeño poppers!
Frozen Strawberry Margarita
nästa
Frozen Strawberry Margarita med och utan Habanero!

Lägg till din kommentar