0 0
Fyllda chili i tomatsås (Chili Rellenos en Salsa Jitomate)

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Köttfyllning
400 gram Fläskfärs
1/2 Lök
1 klyfta Vitlök
1 Tomat
1/2 tsk och mer efter smak Salt
1/2 tsk Svartpeppar, mald
1/2 tsk Spiskummin, mald
150 ml Vatten
1,5 msk Olja Att steka i
Tomatsås
4 Tomat
1/2 Lök
2 klyftor Vitlök
2 dl Passerade tomater alternativt tomatpuré och vatten
1/2 tsk Svartpeppar, mald
1 kub alternativt pulver eftrer smak Kycklingbuljong
Smaka eventuellt av med salt Salt
Chili efter smak om så önskas. Vi brukar oftast utesluta detta. Serrano
1 msk Olja
Ostfyllning enligt smak
för att fylla valfri mängd chili Getost
för att fylla valfri mängd chili Smältbar valfri ost
Fyllda chili
Valfri mängd Ancho
Valfri mängd Jalapeño
Valfri mäng Poblano
4 Ägg
1/2 tsk Salt
1 dl Vetemjöl
För fritering, ca en cm upp i stekpannan Olja

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Fyllda chili i tomatsås (Chili Rellenos en Salsa Jitomate)

Fyllda chilis är en perfekt måltid både för dig som älskar kött eller dig som vill dra ner på köttförbrukningen. Överdraget av ägg och den mustiga tomatsåsen gör att måltiden mättar länge.

Egenskaper:
  • Laktosfritt

Chile Rellenos, fyllda chili, i en mustig tomatsås är vägen till allas hjärtan. Sensationella smaker och stor variationsrikedom gör att man aldrig tröttnar.

  • Serverar 4
  • Svårt

Ingredienser

  • Köttfyllning

  • Tomatsås

  • Ostfyllning enligt smak

  • Fyllda chili

Anvisning

Dela

Chili rellenos, eller fyllda chilis, kommer i flera olika versioner. Här gör vi ett par av de vanligaste men kommer också tipsa om hur du kan förenkla receptet eller göra det mer vänligt till vegetarianer.

Chilis att fylla: De vanligaste chilisorterna att fylla i Mexiko är Chili Poblano (försk) eller Chile Ancho, vilket är en torkad poblano. Båda dessa chilis är väldigt milda (men undantag kan förekomma, i vissa fall kan de ha lite styrka). En annan populär chili att fylla är Chili Jalapeño, vilka är lite hetare än poblano men utan att (oftast) bli allt för starka. Kan du inte hitta färsk poblano och tycker Jalapeño är för stark kan du använda vanlig spetspaprika istället, följ då ändå instruktionerna nedan på hur du tar av skinnet på frukten.

Fyllningar: Några av de vanligaste fyllningarna i Mexiko är en köttfärsblandning eller med ost, getost eller en ost av komjölk som smälter bra. Det förekommer också andra fyllda chilis med till exempel fisk eller potatis, men de tar vi upp i andra recept då de skiljer för mycket.

Varianter: Det finns enklare fyllda chilis utan äggsmeten som används i det här receptet som man lätt slänger ihop på några minuter, även dessa kommer vi dela med oss av i andra recept. I det här receptet friteras chilin i en form av äggsmet vilken sväller upp och tar till sig av alla goda smaker.

Vi använder fläskfärs nedan men det går precis lika bra att använda nötfärs eller blandfärs. Just fläskfärsen är dock väldigt smakrik och passar utmärkt i detta recept.

I dagens recept använder vi såväl en lagrad cheddar och getost, du kan välja precis vilken ost du gillar mest bara den smälter fint.

Smaklig måltid!

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna till köttfyllningen

Plocka fram färsen, fläsk- nöt- eller blandfärs fungerar bra. använder du vegetarisk färs, följ dess instruktioner och anpassa receptet. Fläskfärs är vanligt då det är saftigt, smakrikt och relativt billigt. Vi använder fläskfärs här men tillagningssättet är exakt det samma.

2
Färdig

Stek köttfärsen tills gyllene

Hetta upp en panna med matolja tills den precis börjar ryka.
Tillsätt köttfärsen i ett relativt jämnt lager över pannan och låt den vara utan omrörning.
Lyft försiktigt på en bit färs för att se om den fått färg.
Vänd på färsen när den fått en gyllene färg.
Låt steka på andra sidan ytterligare några minuter tills den börjar få färg. Den gyllene färgen samt fonden som fastnat i pannan ger enormt mycket extra god smak så fuska inte med dessa steg.

3
Färdig

Tillsätt lök

Sänk temperaturen till medelvärme och tillsätt löken.
Börja bryta upp färsen i mindre bitar medan löken mjuknar något.

4
Färdig

Tillsätt vitlöken

När löken mjuknat och färsen börjat brytas upp i mindre bitar, tillsätt vitlöken.
Stek under omrörning i ytterligare ett par minuter och fortsätt bryta upp bitarna av köttfärs till mindre bitar.

5
Färdig

Tillsätt kryddorna

Tillsätt salt, svartpeppar och mald spiskummin.
Rör om och stek under ungefär en minut.

6
Färdig

Tillsätt tomaten

Tillsätt tomaten och låt steka ytterligare ett par minuter tills dess att tomaten förlorat mycket av dess vätska och brytits ned något.

7
Färdig

Tillsätt vatten och sjud tills vätskan evaporerat

Tillsätt vattnet och rör ordentligt i botten så att alla goda smaker som fastnat i pannan löses upp.
Låt sjuda tills allt vatten evaporerat.
Spara färsen vid sidan tills du är redo att fylla dina chili.

8
Färdig

Förbered tomatsåsen

Tvätta tomaterna.
Skär löken i bitar.
Skala vitlöken.
Tillsätt svartpeppar och kycklingbuljong till tomatpuré eller passerade tomater.

Vill du göra såsen krydstark, använd valfri chili.

9
Färdig

Rosta ingredienserna till salsan

Lägg tomater, lök och vitlök i en het panna.
Lägg även i din chili om du vill använda det.

Låt vitlöken få lite färg och mjukna, lägg den sedan åt sidan.
När löken fått färg och mjuknat något, lägg den åt sidan.
När chilin fått färg, lägg den åt sidan.
Låt tomaterna bli mjuika och svartna på de flesta sidor och lägg dem sedan åt sidan.

10
Färdig

Lägg ingredienserna i en blender och gör salsan

Lägg tomaterna, löken, vitlöken och eventuella chilin i en blender och mixa till en salsa med önskad konsistens. Vi föredrar en salsa med lite bitar.

11
Färdig
30 minuter

Koka tomatsåsen

Häll tomatsalsan i en het gryta med lite olja.
Häll i de passerade tomaterna och saltet samt pepparn.
Låt puttra ca 30 minuter.
Tillsätt lite vatten då och då för att nå en önskad konsistens. Tänk på att chilifrukterna kommer dra åt sig en del av vätskan.
Smaka av med mer salt om så önskas.

12
Färdig

Rosta de färska chilifrukterna

Om du använder chile Poblano, Jalapeño eller spetspaprika, hetta upp en torr stekpanna. Du kan givetvis lägga dem på glöden i en grill eller öppen gaslåga om du använder gasspis.
Lägg chilifrukterna i en het panna och vänd då och då tills de svartnat runt om och dess skinn bubblat upp.
Lägg chilifrukterna i en plastpåse tills de svalnat, ångan från dem kommer göra det lättare att ta bort skalet.
Skrapa bort skalet från chilin med en kniv.

13
Färdig

Rosta de torkade chilifrukterna

Rosta dina chile Ancho i enn torr het stekpanna ca 30 sekunder per sida. Vänd ofta så att de inte bränns. Chilifrukten kan svälla upp något.

14
Färdig

Rensa chilifrukterna på kärnor

Skär upp ett snitt i sidan på chilifrukterna och skaka eller gröp ur deras kärnor med en sked och dina fingrar.

15
Färdig

Fyll dina chilifrukter med valfri fyllning

Fyll dina chilifrukter med valfri fyllning. Fyll så mycket du kan utan att frukten går sönder (för mycket) och att det mesta av fyllningen stannar kvar.

Mjöla chilifrukterna runt om när de är fyllda, det gör att frityrsmeten fastnar bättre.

16
Färdig

Förbered frityrsmeten

Mät upp salt.
Häll upp mjöl i en vid skål eller på ett fat.
Separera äggvitorna från äggulorna.

17
Färdig

Gör frityrsmeten

Vispa upp äggvitorna och saltet fluffigt med en gaffel eller visp. Äggvitorna ska bilda toppar som en maräng.
Tillsätt en matsked mjöl och vik ner det försiktigt i smeten.
Häll på äggulorna och blanda in dem försiktigt i smeten.

18
Färdig

Stek/Fritera chilifrukterna

Häll en halv centimeter olja i en stekpanna och hetta upp. Testa om oljan är varm nog genom att droppa i lite frityrsmet, den ska då svälla upp.
Lägg chilifrukterna i frityrsmeten och låt de täckas väl.
Lägg chilifrukterna i den heta oljan och låt friteras tills gyllene på alla sidor.

19
Färdig

Lägg de friterade chilifrukterna i tomatsåsen

Värm upp tomatsåsen om den svalnat.
Lägg i de friterade chilifrukterna och låt dem bli varma igen. Vänd dem så att båda sidor blir täkta av tomatsåsen.

20
Färdig

Servera!

Nu är det äntligen dags att servera. Tyvärr var jag för hungrig när det kom till dessa bilder- Slutresultatet kan se mycket bättre ut på bild men hungern tog tyvärr över.
Servera som de är eller med kokt ris eller mexikanskt ris. Ringla gärna lite grädde över toppen!
Det går också bra att skära upp bitar och lägga i majs- eller vetetortilla med lite grädde och rå lök för att äta som taco.
Bilderna må vara dåliga men smakupplevelsen enorm, det är helt klart värt mödan att göra dessa fyllda chilis!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Revben i rostad salsa verde
tidigare
Revben i Salsa Verde — Costillas de Puerco en Salsa Verde
Strimla kycklingköttet med två gafflar
nästa
Basrecept: Strimlad kokt kyckling (Shredded chicken, Pulled Chicken eller Pollo Deshebrado)
Revben i rostad salsa verde
tidigare
Revben i Salsa Verde — Costillas de Puerco en Salsa Verde
Strimla kycklingköttet med två gafflar
nästa
Basrecept: Strimlad kokt kyckling (Shredded chicken, Pulled Chicken eller Pollo Deshebrado)

Lägg till din kommentar