Ingredienser
Köttfyllning
- 400 gram Fläskfärs
- 1/2 Lök
- 1 klyfta Vitlök
- 1 Tomat
- 1/2 tsk och mer efter smak Salt
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- 150 ml Vatten
- 1,5 msk OljaAtt steka i
Tomatsås
- 4 Tomat
- 1/2 Lök
- 2 klyftor Vitlök
- 2 dl Passerade tomateralternativt tomatpuré och vatten
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 1 kub alternativt pulver eftrer smak Kycklingbuljong
- Smaka eventuellt av med salt Salt
- Chili efter smak om så önskas. Vi brukar oftast utesluta detta. Serrano
- 1 msk Olja
Ostfyllning enligt smak
- för att fylla valfri mängd chili Getost
- för att fylla valfri mängd chili Smältbar valfri ost
Fyllda chili
- Valfri mängd Ancho
- Valfri mängd Jalapeño
- Valfri mäng Poblano
- 4 Ägg
- 1/2 tsk Salt
- 1 dl Vetemjöl
- För fritering, ca en cm upp i stekpannan Olja
Anvisning
Chili rellenos, eller fyllda chilis, kommer i flera olika versioner. Här gör vi ett par av de vanligaste men kommer också tipsa om hur du kan förenkla receptet eller göra det mer vänligt till vegetarianer.
Chilis att fylla: De vanligaste chilisorterna att fylla i Mexiko är Chili Poblano (försk) eller Chile Ancho, vilket är en torkad poblano. Båda dessa chilis är väldigt milda (men undantag kan förekomma, i vissa fall kan de ha lite styrka). En annan populär chili att fylla är Chili Jalapeño, vilka är lite hetare än poblano men utan att (oftast) bli allt för starka. Kan du inte hitta färsk poblano och tycker Jalapeño är för stark kan du använda vanlig spetspaprika istället, följ då ändå instruktionerna nedan på hur du tar av skinnet på frukten.
Fyllningar: Några av de vanligaste fyllningarna i Mexiko är en köttfärsblandning eller med ost, getost eller en ost av komjölk som smälter bra. Det förekommer också andra fyllda chilis med till exempel fisk eller potatis, men de tar vi upp i andra recept då de skiljer för mycket.
Varianter: Det finns enklare fyllda chilis utan äggsmeten som används i det här receptet som man lätt slänger ihop på några minuter, även dessa kommer vi dela med oss av i andra recept. I det här receptet friteras chilin i en form av äggsmet vilken sväller upp och tar till sig av alla goda smaker.
Vi använder fläskfärs nedan men det går precis lika bra att använda nötfärs eller blandfärs. Just fläskfärsen är dock väldigt smakrik och passar utmärkt i detta recept.
I dagens recept använder vi såväl en lagrad cheddar och getost, du kan välja precis vilken ost du gillar mest bara den smälter fint.
Smaklig måltid!
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna till köttfyllningen |
2 Färdig | Stek köttfärsen tills gylleneHetta upp en panna med matolja tills den precis börjar ryka. |
3 Färdig | Tillsätt lök |
4 Färdig | Tillsätt vitlöken |
5 Färdig | Tillsätt kryddorna |
6 Färdig | Tillsätt tomaten |
7 Färdig | Tillsätt vatten och sjud tills vätskan evaporerat |
8 Färdig | Förbered tomatsåsen |
9 Färdig | Rosta ingredienserna till salsanLägg tomater, lök och vitlök i en het panna. Låt vitlöken få lite färg och mjukna, lägg den sedan åt sidan. |
10 Färdig | Lägg ingredienserna i en blender och gör salsan |
11 Färdig 30 minuter | Koka tomatsåsen |
12 Färdig | Rosta de färska chilifrukternaOm du använder chile Poblano, Jalapeño eller spetspaprika, hetta upp en torr stekpanna. Du kan givetvis lägga dem på glöden i en grill eller öppen gaslåga om du använder gasspis. |
13 Färdig | Rosta de torkade chilifrukterna |
14 Färdig | Rensa chilifrukterna på kärnor |
15 Färdig | Fyll dina chilifrukter med valfri fyllning |
16 Färdig | Förbered frityrsmeten |
17 Färdig | Gör frityrsmeten |
18 Färdig | Stek/Fritera chilifrukterna |
19 Färdig | Lägg de friterade chilifrukterna i tomatsåsen |
20 Färdig | Servera!Nu är det äntligen dags att servera. Tyvärr var jag för hungrig när det kom till dessa bilder- Slutresultatet kan se mycket bättre ut på bild men hungern tog tyvärr över. |