Ingredienser
För flatbröden (Huaraches)
- 4,7 dl Masa HarinaLäs mer om Masa Harina samt vart du kan köpa det här!
- 3,2 dl VattenVarmt
- 3 msk Olja
- 1/2 tsk Salt
Bistec
- 460 gram Bistec - tunt skivat nötkött
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 1/2 tsk samt efter smak Salt
- 1/2 tsk Vitlökspulver
- 1/2 Lök
- 1-2 klyfto Vitlök
- För stekning Olja
Salsa verde med Jalapeño
- 300 gram Tomatillo
- 1/2 medelstor Lökca 80 gram
- 2-4 klyftor Vitlök
- 1 1/2 tsk pulver eller kub Kycklingbuljong
- En knippa efter smak Färsk koriander
Refried Beans från påse eller burk (men helst dina egna enligt recept på sajten)
- 1 påse eller burk Refried Beans
- 2-4 klyftor beroende på storlek Vitlök
- 1/2 medelstor Lök
- 2 msk Olja
Övriga tillbehör
- Efter smak Smulad ost
- Efter smak Crème fraîche
- Efter smak Röd lök
Anvisning
Huaraches är en typ av mexikanskt flatbröd gjort av majsmjöl, Masa Harina, som sedan breds med mosade bönor och sedan toppas med olika fyllningar.
Maträtten har sitt ursprung i 1930-talets Mexico City där rätten utvecklades av Tlacoyoförsäljerskan Carmen Gomez Medina. Hon tog idén av Sopes (recept här) där bönor breds på en rund lätt friterad tortilla och Tlacoyos (recept här), ett avlångt flatbröd där bönorna bakats in i mitten och kombinerade detta till något som kan liknas Sopes men mer av formen av Tlacoyos. Men skillnaden är större än så, oljan, eller istern, i degen ger brödet en helt annan karaktär. Brödet steks oftast i torr stekpanna, även om varianter förekommer. Namnet då? Jo, det uppstod av att besökarna började kalla maträtten vid Huaraches för dess form då formen liknar traditionella mexikanska sandaler, som kallas just Huaraches. Vi vågar dock lova att maträtten Huarache smakar betydligt bättre än sina föregångare.
Gör din Huarache
Det kompletta receptet och detaljerade instruktioner hittar du längre ner på sidan, här ger vi några kortfattade förklaringar och tips!
Själva huarachen är ett enkelt ojäst tunnbröd som görs på en deg liknande den som används i majstortillas och är därför naturligt glutenfri. Du slänger lätt ihop degen på ett par minuter och övriga toppings medan degen vilar. Degen är i princip densamma som för tortillas, och du kan följa anvisningarna för majstortillas på förpackningen (nedan använder vi Maseca, vissa andra märken av Masa Harina, nixtamaliserat majsmjöl, kan skilja sig något. Till skillnad mot vanliga tortillas tillsätter vi här lite salt och olja till degen.
Pressa ut den vilade degen mellan plastfilm
Efter att degen vilat minst 30 minuter, upp till några timmar går bra eller över en dag i kylen, är det dags att forma och steka dina huaraches. För detta behöver du klippa upp en genomskinlig plastpåse, vi gillar påsar i still med Ziplock då plasten är hållbar, skrynkelfri och lite tjockare. Påsen kan torkas av efter användning och återanvändas till tortillas, tlacoyos, sopes och huaraches i framtiden.
Förbered dina Huaraches
Du kan förbereda och steka upp dina huaraches en eller flera dagar i förväg. Förvara bröden i en tätförslutande påse i kylen. Ta sedan ut dem och värm bröden i en stekpanna innan servering.
Refried Beans
Bred på ett tunt lager refried beans på toppen av dina nygräddade Huaraches innan din valfria topping, salsa, ost och grädde. Bönorna kan du göra från grunden helt genom att följa vårt recept på Refried Beans här! Vi rekommenderar att göra en stor sats refried beans att ha i kylen och frysen (ja, de går utmärkt att frysa och sedan värma i micron). Men i vissa fall är det svårt att hinna med att göra egna, då är det bra att ha en påse färdiga refried beans i skafferiet. Dessa kan köpas billigt från den svenska mexikanska livsmedelsbutikerna online. Nedan visar vi hur du piffar upp dessa bönor med lite extra lök och vitlök, några minuters besvär som verkligen är värt mödan.
Traditionella fyllningar för Huaraches
Topping för köttätare och vegetarianer
Idag bjuder vi på en vanlig och populär topping på huaraches, nämligen bistec. Bistec är benämningen på tunt skurna köttbitar, liknande lövbiff. Du kan använda vilket tunt skuret nötkött du önskar, vanlig lövbiff fungerar perfekt. Köttet marineras snabbt i en torr marinad och steks sedan med lök och vitlök tills det fått en fin färg.
Är du vegetarian är det vanligt att äta huaraches utan köttet. Brödet, bönorna, salsan, grädden, osten och löken ger ändå en fantastisk maträtt och är ett vanligt sätt att äta rätten på, även för de som normalt äter kött. Ett annat alternativ är att följa receptet nedan men byta ut köttet mot till exempel svamp eller quorn. Har du tillgång till färska eller konserverade Nopales (mexikansk kaktus) är detta också en vanlig topping.
Fler recept på andra toppings kommer inom kort!
Salsa
Givetvis ska en huarache toppas med rikliga mängder valfri salsa. Vi har massor av recept på salsa här, men nedan ger vi ett recept på en salsa vi tycker passar väldigt bra i det här fallet. Salsan är gjord på tomatillos vilka ibland kan vara svåra att få tag på i färsk form i Sverige. I dessa fall kan du lätt byta ut de färska tomatillofrukterna med konserverade, som du också hittar billigt på den svenska mexikanska livsmedelsbutikerna. Justera då receptet nedan genom att bara koka chilifrukterna, löken och vitlöken, tomatillos på burk är redan förkokta.
Du kan givetvis förbereda din salsa dagar i förväg. Vi gör alltid en stor laddning salsa och äter under de kommande dagarna eller veckan. Förvara den färdiga salsan i kylen.
Ost
Du kan använda vilken smulad eller riven ost du önskar, givetvis passar det bäst med en mexikansk riven cotija, men kan du inte få tag på det fungerar det bra med en torr smulig fetaost som kan rivas eller smulas över toppen.
Grädde
Ett annat måste på din Huarache är lite sval och fräsch grädde. I Mexiko är det vanligt med en tjock lätt syrad grädde, vilken påminner om Crème fraîche. Rör gärna ut den med lite mjölk så den blir tunnare och lättare att ringla över maten.
Portioner
Satsen deg och bönor resulterar i 6 huaraches medan köttet räcker till fyra generösa fyllningar. Vill du ha kött till alla behöver du bara låta receptet räkna om autmatiskt.
Beräkna två huaraches per portion om de ska ätas till huvudrätt eller en huarache om du vill äta dem som snacks. Vi gör alltid ett par extra bröd vi förvarar i kylen för att snabbt kunna ordna en liten lunch när vi så önskar, därav sex huaraches men fyllning för fyra.
Dryck
Huaraches passar bäst med en kall öl eller något smaksatt vatten, varför inte vatten med hibiscusblomma?
Steg
1 Färdig | Förbered masan (majsdegen) |
2 Färdig | Gör majsdegen och låt den vila |
3 Färdig | Förbered köttfyllningen |
4 Färdig | Marinera köttet |
5 Färdig | Förbered salsan (valfritt, du kan använda just din favoritsalsa)Plocka fram och tvätta dina tomatillos, om du använder färska. Tomatillofrukterna kan vara klibbiga och dofta lite av fotsvett, det är helt normalt innan de är tvättade och inget som kommer kännas av efter tvätt och tillagning. Mät upp kycklingbuljongpulver eller smula en kub av kycklingbuljong. Du kan byta ut detta mot vegetarisk buljong om du är vegetarian. Plocka fram och tvätta önskad mängd färsk koriander, se på bilden för referens av en "normal" mängd. Skala 2-4 vitlöksklyftor. Våra klyftor är ganska små så här behövs fyra klyftor. Hälften av vitlöken ska kokas i nästa steg och hälften användas råa i salsan. Skala och dela på en lök. Tvätta och ta bort stjäljen på valfri mängd jalapeños. Då styrkan av jalapeños kan variera mycket (här i Mexiko är de ofta starkare än från butiken i Sverige). Vi kokar för säkerhets skull två chilifrukter och tillsätter en i taget till den färdiga salsan tills vi uppnått önskad styrka. |
6 Färdig | Koka ingredienserna till salsanLägg tomatillos i en kastrull med vatten. Använder du konserverade tomatillos kan du hoppa över detta steg och lägga dem direkt i blendern. |
7 Färdig | Gör klart salsan i en blender |
8 Färdig | Förbered bönornaDet här steget visar snabbversionen med färdiga "Refied Beans". Det smakar givetvis bättre med hemmagjorda (recept ovan) men ibland är tiden inte på ens sida och då kan man alltid piffa upp de konserverade bönorna så här! 1. Använd 1 burk (430 gram) eller en påse (400 gram). |
9 Färdig | Stek köttet1. Hetta upp olja i en stekpanna. |
10 Färdig | Fortma dina Huaraches1. Hetta upp en torr stekpanna till medeltemperatur. |
11 Färdig | Stek dina huarache1. Lägg det färdigformade brödet i din hand och dra av plasten från andra sidan. |
12 Färdig | Montera och servera din Huarache!Nu är det äntligen dags att montera ihop din måltid. 1. Lägg din huarache på ett serveringsfat. Servera! |