• Hem
 • Antojitos
 • Huaraches con Bistec (med kött och vegetariskt alternativ)
Huaraches con Bistec (med kött och vegetariskt alternativ)

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
För flatbröden (Huaraches)
4,7 dl Masa Harina Läs mer om Masa Harina samt vart du kan köpa det här!
3,2 dl Vatten Varmt
3 msk Olja
1/2 tsk Salt
Bistec
460 gram Bistec - tunt skivat nötkött
1/2 tsk Svartpeppar, mald
1/2 tsk samt efter smak Salt
1/2 tsk Vitlökspulver
1/2 Lök
1-2 klyfto Vitlök
För stekning Olja
Salsa verde med Jalapeño
300 gram Tomatillo
1/2 medelstor Lök ca 80 gram
2-4 klyftor Vitlök
1 1/2 tsk pulver eller kub Kycklingbuljong
En knippa efter smak Färsk koriander
Refried Beans från påse eller burk (men helst dina egna enligt recept på sajten)
1 påse eller burk Refried Beans
2-4 klyftor beroende på storlek Vitlök
1/2 medelstor Lök
2 msk Olja
Övriga tillbehör
Efter smak Smulad ost
Efter smak Crème fraîche
Efter smak Röd lök

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Huaraches con Bistec (med kött och vegetariskt alternativ)

Egenskaper:
 • Glutenfritt
 • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Huaraches är mexikanska flatbröd med bönor och olika fyllningar. Fantastiskt gott och roligt att göra själv!

 • 75 min
 • Serverar 6
 • Medel

Ingredienser

 • För flatbröden (Huaraches)

 • Bistec

 • Salsa verde med Jalapeño

 • Refried Beans från påse eller burk (men helst dina egna enligt recept på sajten)

 • Övriga tillbehör

Anvisning

Dela

Huaraches är en typ av mexikanskt flatbröd gjort av majsmjöl, Masa Harina, som sedan breds med mosade bönor och sedan toppas med olika fyllningar.

Maträtten har sitt ursprung i 1930-talets Mexico City där rätten utvecklades av Tlacoyoförsäljerskan Carmen Gomez Medina. Hon tog idén av Sopes (recept här) där bönor breds på en rund lätt friterad tortilla och Tlacoyos (recept här), ett avlångt flatbröd där bönorna bakats in i mitten och kombinerade detta till något som kan liknas Sopes men mer av formen av Tlacoyos. Men skillnaden är större än så, oljan, eller istern, i degen ger brödet en helt annan karaktär. Brödet steks oftast i torr stekpanna, även om varianter förekommer. Namnet då? Jo, det uppstod av att besökarna började kalla maträtten vid Huaraches för dess form då formen liknar traditionella mexikanska sandaler, som kallas just Huaraches. Vi vågar dock lova att maträtten Huarache smakar betydligt bättre än sina föregångare.

Gör din Huarache

Det kompletta receptet och detaljerade instruktioner hittar du längre ner på sidan, här ger vi några kortfattade förklaringar och tips!

Själva huarachen är ett enkelt ojäst tunnbröd som görs på en deg liknande den som används i majstortillas och är därför naturligt glutenfri. Du slänger lätt ihop degen på ett par minuter och övriga toppings medan degen vilar. Degen är i princip densamma som för tortillas, och du kan följa anvisningarna för majstortillas på förpackningen (nedan använder vi Maseca, vissa andra märken av Masa Harina, nixtamaliserat majsmjöl, kan skilja sig något. Till skillnad mot vanliga tortillas tillsätter vi här lite salt och olja till degen.

Pressa ut den vilade degen mellan plastfilm

Efter att degen vilat minst 30 minuter, upp till några timmar går bra eller över en dag i kylen, är det dags att forma och steka dina huaraches. För detta behöver du klippa upp en genomskinlig plastpåse, vi gillar påsar i still med Ziplock då plasten är hållbar, skrynkelfri och lite tjockare. Påsen kan torkas av efter användning och återanvändas till tortillas, tlacoyos, sopes och huaraches i framtiden.

Förbered dina Huaraches

Du kan förbereda och steka upp dina huaraches en eller flera dagar i förväg. Förvara bröden i en tätförslutande påse i kylen. Ta sedan ut dem och värm bröden i en stekpanna innan servering.

Refried Beans

Bred på ett tunt lager refried beans på toppen av dina nygräddade Huaraches innan din valfria topping, salsa, ost och grädde. Bönorna kan du göra från grunden helt genom att följa vårt recept på Refried Beans här! Vi rekommenderar att göra en stor sats refried beans att ha i kylen och frysen (ja, de går utmärkt att frysa och sedan värma i micron). Men i vissa fall är det svårt att hinna med att göra egna, då är det bra att ha en påse färdiga refried beans i skafferiet. Dessa kan köpas billigt från den svenska mexikanska livsmedelsbutikerna online. Nedan visar vi hur du piffar upp dessa bönor med lite extra lök och vitlök, några minuters besvär som verkligen är värt mödan.

Traditionella fyllningar för Huaraches

Topping för köttätare och vegetarianer

Idag bjuder vi på en vanlig och populär topping på huaraches, nämligen bistec. Bistec är benämningen på tunt skurna köttbitar, liknande lövbiff. Du kan använda vilket tunt skuret nötkött du önskar, vanlig lövbiff fungerar perfekt. Köttet marineras snabbt i en torr marinad och steks sedan med lök och vitlök tills det fått en fin färg.

Är du vegetarian är det vanligt att äta huaraches utan köttet. Brödet, bönorna, salsan, grädden, osten och löken ger ändå en fantastisk maträtt och är ett vanligt sätt att äta rätten på, även för de som normalt äter kött. Ett annat alternativ är att följa receptet nedan men byta ut köttet mot till exempel svamp eller quorn. Har du tillgång till färska eller konserverade Nopales (mexikansk kaktus) är detta också en vanlig topping.

Fler recept på andra toppings kommer inom kort!

Salsa

Givetvis ska en huarache toppas med rikliga mängder valfri salsa. Vi har massor av recept på salsa här, men nedan ger vi ett recept på en salsa vi tycker passar väldigt bra i det här fallet. Salsan är gjord på tomatillos vilka ibland kan vara svåra att få tag på i färsk form i Sverige. I dessa fall kan du lätt byta ut de färska tomatillofrukterna med konserverade, som du också hittar billigt på den svenska mexikanska livsmedelsbutikerna. Justera då receptet nedan genom att bara koka chilifrukterna, löken och vitlöken, tomatillos på burk är redan förkokta.

Du kan givetvis förbereda din salsa dagar i förväg. Vi gör alltid en stor laddning salsa och äter under de kommande dagarna eller veckan. Förvara den färdiga salsan i kylen.

Ost

Du kan använda vilken smulad eller riven ost du önskar, givetvis passar det bäst med en mexikansk riven cotija, men kan du inte få tag på det fungerar det bra med en torr smulig fetaost som kan rivas eller smulas över toppen.

Grädde

Ett annat måste på din Huarache är lite sval och fräsch grädde. I Mexiko är det vanligt med en tjock lätt syrad grädde, vilken påminner om Crème fraîche. Rör gärna ut den med lite mjölk så den blir tunnare och lättare att ringla över maten.

Portioner

Satsen deg och bönor resulterar i 6 huaraches medan köttet räcker till fyra generösa fyllningar. Vill du ha kött till alla behöver du bara låta receptet räkna om autmatiskt.

Beräkna två huaraches per portion om de ska ätas till huvudrätt eller en huarache om du vill äta dem som snacks. Vi gör alltid ett par extra bröd vi förvarar i kylen för att snabbt kunna ordna en liten lunch när vi så önskar, därav sex huaraches men fyllning för fyra.

Dryck

Huaraches passar bäst med en kall öl eller något smaksatt vatten, varför inte vatten med hibiscusblomma?

(Visited 203 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered masan (majsdegen)

Mät upp majsmjölet i en skål eller degbunke.
Mät upp salt och olja.
Värm upp vatten tills det är varmt men inte skållhett, du ska kunna knåda degen direkt.

2
Färdig

Gör majsdegen och låt den vila

Blanda ut saltet med majsmjölet väl.
Tillsätt det varma vattnet och blanda ihop med handen tills mjölet tagit åt sig vätskan.
Tillsätt oljan och knåda degen under ett par minuter.
Låt degen vila under en handduk i minst 30 minuter eller tills övriga tillbehör är klara.

3
Färdig

Förbered köttfyllningen

Plocka fram köttet.
Dela upp löken.
Skala vitlöksklyftorna.
Mät upp salt, peppar och vitlökspulver.

4
Färdig

Marinera köttet

Skär köttet i remsor om ca 2 cm bredd och 3-4 cm längd och lägg bitarna i en skål.
Tillsätt saltet, pepparn och vitlökspulvret och blanda om väl.
Täck och ställ i kylen tills det är dags att steka det, minst 30 minuter men gärna längre.

Hacka vitlöken och löken fint.

5
Färdig

Förbered salsan (valfritt, du kan använda just din favoritsalsa)

Plocka fram och tvätta dina tomatillos, om du använder färska. Tomatillofrukterna kan vara klibbiga och dofta lite av fotsvett, det är helt normalt innan de är tvättade och inget som kommer kännas av efter tvätt och tillagning.

Mät upp kycklingbuljongpulver eller smula en kub av kycklingbuljong. Du kan byta ut detta mot vegetarisk buljong om du är vegetarian.

Plocka fram och tvätta önskad mängd färsk koriander, se på bilden för referens av en "normal" mängd.

Skala 2-4 vitlöksklyftor. Våra klyftor är ganska små så här behövs fyra klyftor. Hälften av vitlöken ska kokas i nästa steg och hälften användas råa i salsan.

Skala och dela på en lök.

Tvätta och ta bort stjäljen på valfri mängd jalapeños. Då styrkan av jalapeños kan variera mycket (här i Mexiko är de ofta starkare än från butiken i Sverige). Vi kokar för säkerhets skull två chilifrukter och tillsätter en i taget till den färdiga salsan tills vi uppnått önskad styrka.

6
Färdig

Koka ingredienserna till salsan

Lägg tomatillos i en kastrull med vatten. Använder du konserverade tomatillos kan du hoppa över detta steg och lägga dem direkt i blendern.
Lägg i löken, jalapeño-fukterna och hälften av vitlöken.
Låt koka tills tomatillos och jalapeño-frukternas färg ändrats från klart gröna till olivgröna och att de mjuknat helt.

7
Färdig

Gör klart salsan i en blender

Tillsätt koriander, rå vitlök och buljongen i en blender.
Tillsätt de kokta ingredienserna, en chili i taget tills du fått önskad styrka, och kör sedan blendern på hög hastighet tills du fått en ganska jämn salsa.
Smaka eventuellt av med mer salt.

8
Färdig

Förbered bönorna

Det här steget visar snabbversionen med färdiga "Refied Beans". Det smakar givetvis bättre med hemmagjorda (recept ovan) men ibland är tiden inte på ens sida och då kan man alltid piffa upp de konserverade bönorna så här!

1. Använd 1 burk (430 gram) eller en påse (400 gram).
2. Hacka en halv lök fint.
3. Hacka 2-3 vitlöksklyftor fint.
4. Hetta upp olja i en stekpanna på medeltemperatur.
5. Tillsätt löken och låt steka tills den mjuknat och precis börjar ta färg.
6. Tillsätt vitlöken och låt steka ytterligare någon minut tills dess att vitlöken förlorat sån råa doft.
7. Tillsätt bönorna och rör om tills de är varma. Tillsätt eventuellt lite vatten om de blir för tjocka.

9
Färdig

Stek köttet

1. Hetta upp olja i en stekpanna.
2. Lägg i hälften av köttet i taget, väl utspritt över stekpannan. Ligger köttbitarna för nära varandra kommer de avge vätska och snarare koka än att stekas till en vacker färg. Låt köttet vara i fred, utan omrörning, tills dess att det fått vacker färg på ena sidan innan du vänder.
3. När första omgången är vackert brun, lägg den åt ena sidan och stek andra omgången kött.
4. När andra omgången kött börjar bli klart, men fortarande har några röda områden, lägg i löken och vitlöken.
5. Sänk temperaturen något och fortsätt stek tills köttet och löken fått färg.
6. Håll varmt till det är dags att servera.

10
Färdig

Fortma dina Huaraches

1. Hetta upp en torr stekpanna till medeltemperatur.
2. Lägg en uppklippt genomskinlig plastpåse på en köksbänk.
3. Väg upp ca 120 gram av degen och rulla den till en tjock korv.
4. Lägg degen på plasten och lägg ytterligare ett lager plast ovanpå.
5. Pressa ut degen mellan plasten till ett avlångt jämntjockt plattbröd som är ungefär 3-4 mm tjockt.
6. Lossa försiktigt överdelen av plasten och lägg den otäckta ovandelen i din handflata.
7. Lossa försiktigt på den andra sidan av plasten.

11
Färdig

Stek dina huarache

1. Lägg det färdigformade brödet i din hand och dra av plasten från andra sidan.
2. Lägg försiktigt ned det i den torra heta stekpannan.
3. Låt brödet grädda i minst 1,5 minuter eller tills det lätt lossnar när du kör in stekspaden under det. Om brödet sitter fast är det inte klart att vända. Vänta då tills det lossnar.
4. Låt brödet steka ca 2 minuter på andra sidan och vänd sida igen.
5. Tryck lite lätt med stekspaden och låt det grädda ytterligare någon minut. Om brödet börjar puffa upp lite är det klart, men det är inte alltid det gör så. Då får man använda ögonen för att se när det inte längre ser ogräddat ut.
6. Plocka upp ur stekpannan men håll varmt medan du gräddar resten av bröden.

12
Färdig

Montera och servera din Huarache!

Nu är det äntligen dags att montera ihop din måltid.

1. Lägg din huarache på ett serveringsfat.
2. Ta en dryg matsked refried beans och bred ut över ovandelen av brödet.
3. Lägg på det stekta köttet eller ditt vegetariska alternativ. Detta steg kan hoppas över då det är vanligt att även servera Huaraches utan detta lite "lyxigare" lager.
4. Ringla över lite grädde eller Crème fraîche
5. Droppa över lite av din favoritsalsa.
6. Strössla över den rivna eller smulade osten.
7. Avsluta med lite skivad rödlök och eventuellt mer ost som dekoration.

Servera!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Sopes med refried beans, topapd med Papas con Chorizo, sallad, lök, salsa, smulad ost och grädde
tidigare
Traditionella Sopes
Poc Chuc med picklad lök och Chiltomate
nästa
Poc Chuc med Salsa Chiltomate och picklad rödlök
Sopes med refried beans, topapd med Papas con Chorizo, sallad, lök, salsa, smulad ost och grädde
tidigare
Traditionella Sopes
Poc Chuc med picklad lök och Chiltomate
nästa
Poc Chuc med Salsa Chiltomate och picklad rödlök

Lägg till din kommentar