• Hem
  • Frukost
  • Huevos Motuleños — Ägg à la Motul, Yucatan!
Huevos Motuleños — Ägg à la Motul, Yucatan!

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
8 Tostada
8 Ägg
700 gram Tomat
2 klyftor Vitlök
100 gram Skinka skivad rökt
1 dl Gröna ärtor skalade och kokta
2-4 Habanero
efter smak Salt
1/2 tsk Svartpeppar, mald
2 msk Olja
1-2 Matbanan
1/2 stor Lök
400 gram Refried Beans se separat recept
Ost för topping
Riven enligt önskemål Edamerost
Smulad enligt önskemål Panela

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Huevos Motuleños — Ägg à la Motul, Yucatan!

En perfekt mexikansk frukost eller lunch från den lilla orten Motul i Yucatan

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • 1 timme
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

  • Ost för topping

Anvisning

Dela

Huevos Motuleños är en av mina favoritfrukostar här i Mexiko. Rätten kommer, som namnet antyder, från den lilla orten Motul, ett par mil från delstaten Yucatans långa vita sandstränder.

Rätten består av stekta ägg som serveras på krispiga tortillas (tostadas) med Refried Beans och en fräsch tomatsås med ärtor, skinka och habanero. Var inte rädd att maten är för krydstark även om den innehåller Habanero, de ger bara en god smak åt salsan och om man lämnar dem åt sidan är rätten väldigt mild.

Vid sidan av äggen serverar man också stekta skivor av matbananer och på toppen strör man gärna lite valfri ost, vanligt här är med holländsk klotost eller smulad färskost.

Kan du inte hitta tostadas eller göra egna (fritera vanliga majstortillas i olja tills krispiga) kan du lägga ett lager majschips under äggen i stället.

(Visited 141 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna till såsen

Plocka fram och tvätta tomater.
Förbered vitlök och lök.
Mät upp salt och peppar.
Plocka fram och förbered ärtorna och skinkan.

2
Färdig
2 minuter

Koka ärtorna (valfritt)

I Yucatan är det svårt att hitta frysta gröna ärtor, till och med i större städer. Här är det betydligt vanligare att köpa färska ärtor på lokala marknaden.
Det går givetvis bra att använda frysta ärtor, hoppa då över det här steget.

1. Öppna och plocka ut ärtorna ur dess skidor.
2. Koka upp en kastrull med rejält saltat vatten.
3. Lägg i ärtorna i det kokande vattnet i 2 minuter.
4. Häll av vattnet från ärtorna.
5. Lägg de kokta ärtorna i isvatten så de slutar tillagas.

3
Färdig

Förbered tomaterna

För att göra såsen extra smakrik kommer vi rosta dem svarta i en torr panna och sedan ta bort deras skinn.
1. Hetta upp en stekpanna.
2. Lägg i tomaterna och låt dem rosta på alla sidor tills dess att de svartnat på alla sidor och skinnet är lätt att dra bort.
3. Plocka ut ur stekpannan och låt svalna något.
4. Dra av skinnet från alla tomater och skär ut det hårda fästet där själken satt.
5. Hacka upp tomaterna och lägg dem i en skål tillsammans med dess vätska. Är det några svarta bitar av skinn kvar ger det bara en god smak men ta bort allt annat skal.

Om du inte hinner med detta steg kan du använda bra hela eller krossade tomater i burk, men du kommer förlora den härligt rostade och rökiga smaken.

4
Färdig

Förbered övriga ingredienser

Skär skinkan i fyrkanter om ca 1x1 cm
Hacka löken och vitlöken.
Skär upp ett snitt på ena sidan av vardera habanero.

5
Färdig

Skiva och stek matbananen

Skala matbananen och skiva den på snedden till ca 8 mm tjocka skivor.
Hetta upp olja i grytan du sedan ska göra såsen i. Häll i olja så det täcker botten med ca 3-4 mm djup.
Lägg i den skivade matbananen och stek den tills den fått färg på båda sidor. Det brukar ta lite längre tid på första sidan.
Ta ut matbananerna från grytan men låt oljan vara kvar.

Kan du absolut inte få tag på matbanan kan du använda en lätt omogen vanlig banan, det är inte samma sak men bättre än inget. Försök få tag på matbanan.

6
Färdig
30

Gör tomatsåsen

Lägg i den hackade löken i grytan du nyligen stekte matbananerna i. Låt löken steka tills den mjuknat men inte tagit mycket färg.
Lägg i den hackade vitlöken och stek under omrörning i ca en minut, utan att vitlöken tar färg.
Häll i de hackade tomaterna och dess juice.
Lägg i de två habanerofrukterna och rör om.
Lägg i salt och peppar.
Låt puttra under lock i 30 minuter.

7
Färdig

Tillsätt övriga ingredienser till tomatsåsen och stek äggen

Lägg i ärtorna och skinkan i tomatsåsen och låt bli varma samtidigt som du steker äggen enligt din smak. Det vanligaste sättet att äta äggen här är sunny side up.

8
Färdig

Lägg upp och servera maten

Värm dina Refried Beans på spisen eller i microvågsugn.
Bred ett tunnt lager av bönorna på tostadas.
Stek äggen enligt smak och lägg ett ägg per tostada.
Skeda upp tomatsåsen runt och lite på dina ägg.
Lägg några skivor stekta matbanan per portion.
Strö gärna över lite riven eller smulad ost på toppen

Smaklig måltid!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Refried Beans på tostadas
tidigare
Basrecept: Refried Beans — Frijoles Refritos
Enchilada Rojas med sallad, grädde, lök, ost. Vegetariska och med kyckling
nästa
Enchiladas Rojas — Enchiladas i röd sås (Kyckling och vegetarisk)
Refried Beans på tostadas
tidigare
Basrecept: Refried Beans — Frijoles Refritos
Enchilada Rojas med sallad, grädde, lök, ost. Vegetariska och med kyckling
nästa
Enchiladas Rojas — Enchiladas i röd sås (Kyckling och vegetarisk)

Lägg till din kommentar