Ingredienser
- 800 gram Nötkött i skivorValfri styckesdetalj
Marinad
- 1 rågad tsk SenapGul amerikansk / engelsk
- 1 msk Worcestershiresås
- 10 gram Färsk koriander
- 3 klyftor Vitlök
- 1 lime Skal av lime
- Juice från 1 lime Lime
- 1 dl ÖlValfri efter smak
- Efter smak Salt
- Efter smak Svartpeppar, mald
- Vårlök
Salsa Borracha
- 3 mellanstora (ca 360 gram) Tomat
- Önskad mängd Valfri färsk chili
- 1/2 mellanstor Lök
- 4 klyftor med skalet kvar Vitlök
- Salta efter smak Salt
- Späd med öl tills du nått önskad konsistens, men ca 1 dl Öl
Enkel Guacamole
- 2 Avokado
- Juice från en halv lime eller efter smak Lime
- Efter smak Salt
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 1/2 tsk Vitlökspulver
- Efter smak Färsk koriander
Fyllda Jalapeños (eller valfri chili)
- 2 Jalapeño
- För att fylla chilifrukterna Smältbar valfri ost
Volcanes
- 1-2 per person Majstortillas
- För att täcka valfritt antal tortillas Riven ost
Övriga tillbehör
- 1 knippe Vårlök
- 2-4 Spansk Chorizo
- Efter smak Valfri färsk chili
- Klyftor av Lime efter smak Lime
- 3-4 per person Tortillas
Anvisning
En av de mest populära maträtterna på de mexikanska gatorna är Tacos de Carne Asada, det vill säga tacos med grillat kött. För många, speciellt norr om gränsen, är Carne Asada ett sätt att marinera kött som sedan grillas, men här i Mexiko finns det tusentals olika sätt att tillaga Carne Asada. Till exempel är det vanligt att bara salta köttet innan grillningen, ibland salt och peppar, i vissa delar av Mexiko marineras köttet i apelsinjuice, i vissa delar i öl, ibland används kanel och i andra delar kummin. Det viktigaste med en hemmagjord Carne Asada är familljen, vännerna, ölen och glädjen att samlas runt en rökdoftande grill med goda tillbehör.
Du hittar många flera grillde mexikanska delikatesser i vårt grill-arkiv här!
Styckesdetaljer
Du kan använda vilken styckesdetalj du vill och har råd med, entrecôte och utskuren biff brukar oftast bara saltas och peppras innan det grillas efter smak för att sedan skäras upp i tunna skivor. Flankstek är en annan populär styckesdetalj för Carne Asada som oftast marineras på ett eller annat vis innan det slängs på grillen. Använder du flankstek är det viktigt att veta hur du ska skära upp köttet innan servering så det inte blir segt, dvs skiva alltid mot fibrerna.
I stora delar av Mexiko, inte minst i norr, styckas sällan köttet enligt rådande standarder för styckesdetaljer utan här används allt för grillen och det är sälla, eller aldrig, du vet exakt vad du får. För att köttet då inte ska bli segt skärs köttet oftast i tunna skivor, nästan som lövbiff, innan det marineras och grillas på hög temperatur direkt över den glödande (och ibland flammande) kolen.
Idag hade vi tänkt att tillaga flankstek men eftersom vi kom i väg till slaktaren i sista minut var det mesta slutsålt för dagen och vi köpte några tunt skivade bitar av en del av högreven. Alla de fantastiska tacos du äter på gatan eller Taquerior i Mexiko är sällan gjorda på de dyra styckningdetaljerna utan här handlar det om maximal smak per peso. I en taco hackas köttet oftast upp i mindre bitar innan servering så det är aldrig något problem om köttet inte är det möraste.
Marinaden
Grundregeln är att ju finare eller dyrare styckesdetalj desto mindre marinad men för en flankstek eller andra enklare styckesdetaljer fungerar det bra att marinera en liten stund. Använder du en våt marinad, som här, gäller det då att ha bra fart på glöden och droppa av så mycket marinad som möjligt innan du grillar, risken är annars att köttet snarare kokas än att grillas till fin färg. Använder du mycket lime i marinaden är det också viktigt att inte marinera för länge, håll marineringstiden till max ett par timmar. Limejuice och andra syrliga produkter har förmågan att tillaga protein utan värme. Köttet kan då lätt bli segt och torrt.
Tillbehören
Carne Asada vore inte något utan alla dessa underbara tillbehör. Du väljer själv vad och hur många tillbehör du önskar men ju större sällskap, desto fler tillbehör brukar finnas till dina tacos. För att göra en bra Taco de Carne Asada måste du uppfylla den grundläggande formeln för en taco:
Taco = Tortilla + protein + salsa.
För en Carne Asada kan vi då skriva formeln enligt följande:
Taco de Carne Asada = Tortilla (i norra Mexiko inte sällan av vete, i resten av landet av majs) + grillat kött i små bitar + salsa gjord på grillade ingredienser.
Utöver dessa saker är det vanligt med flera andra tillbehör. Bland några av de vanligaste hittar vi:
- Grillad chorizo – Den grillade chorizon som serveras till Carne Asada är av den spanska typen. Mexikansk chorizo är en färsk chorizo som mer steks som färs än som korv. Dela på den spanska chorizon i mitten och grilla till dess att skinnet är krispigt och korven smält ut mycket av sitt fett. Skiva sedan upp och lägg tillsammans med köttet i din taco, eller på volcanes med lite salsa.
- Nopales – Nopales är en populär typ av kaktus i Mexiko. Efter att man tagit bort taggarna från kaktusbladen skär man små skåror, saltar med lite vitlökssalt och grillar tills de mjuknat och fått färg. Den färdiga kaktusen skärs i remsor och läggs i tacos, tillsammans med det grillade köttet.
- Grillad vårlök – hel grillad vårlök är ett måste för de flesta när det vankas mexikansk grillafton.
- Grillad (fylld) chili – Grillad och inte sällan fylld chili är ett väldigt populärt tillbehör. Oftast används en väldigt mild chili så som Poblano-chili som fylls med ost och grillas till dess att osten smält och chilins skinn helt svartnat. Önskar du lite mer styrka är Jalapeño också ett populärt alternativ. Andra milda chilifrukter grillas mjuka, utan fyllning, och skärs sedan upp och läggs i en taco med grillat kött.
- Guacamole – härligt mjuk avokado, lime, salt, koriander är basen för en god guacamole. Tillsätt finhackad lök och kanske finhackade tomater för att dryga ut om du så önskar.
Salsan
Du kan egentligen använda vilken salsa du vill men till en taco i stil med norra Mexiko är det inte ovanligt med grillade röda tomater, grillad lök, grillad vitlök, grillad valfri chili, lite färsk koriander och en gnutta vatten. För att ta salsan till nya smakupplevelser kan du byta ut vattnet mot lite öl och då få en salsa kallad ”Salsa Borracha”, det vill säga en onykter salsa. Du kan givetvis använda alkoholfri öl om så önskas men ölen tar smaken till nya höjder. Ett förenklat recept på Salsa Borracha hittar du nedan, för mer detaljerat och många andra recept på salsa hittar du här!
Tortillas
I norra Mexiko använder man inte sällan vetetortilla, men det går precis lika bra att använda majstortillas. Använd tortillas av majs och uteslut ölen för att göra maträtten glutenfri.
För att göra Volcanes behöver du använda majstortillas.
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna för marinaden |
2 Färdig | Marinera köttet |
3 Färdig | Salsa BorrachaEtt mer djupgående recept på Salsa Borracha finns i vårt receptarkiv. Tillsätt önskad mängd öl och kör blendern tills allt blandats väl. Smaka av med salt och servera! |
4 Färdig | Snabb GuacEftersom vi redan har så mycket smak i såväl kött som salsa är guacamolen här enbart för att ge lite fruktig krämighet till vår taco. Receptet nedan är därför det enklast möjliga och för mer kompletta recept rekommenderar vi att ni tittar in i receptarkivet! 1. Hacka koriander fint. |
5 Färdig | Grilla köttetSe till att din grill är extremt het så att köttet grillas snabbt och får en fin färg. Tacon i bilden nedan är gjord på vetetortilla (som vi värmer i torr stekpanna och sedan håller varma till servering inlindade i kökshandduk). |
6 Färdig | Grilla VolcanesVolcanes är majstortillas som grillas krispiga och toppas med ost som får smälta. Börja med att lägga dina majstortillas direkt över glöden, vänd då och då. |
7 Färdig | Grilla övriga tillbehörDela chorizon i mitten och vik ut den. Grilla tills den fått rejält med färg och mycket av fettet smält ut. Grilla vårlökarna tills de svartnar. Perfekt att äta som tilltugg vid sidan av, skära i bitar för din taco eller som här, skäras i bitar tillsammans med grillad chili, lite salt och juice av en lime. |
8 Färdig | Grilla ostfyllda chiliGrilla ostfyllda chili! Börja med att skära av toppen på din chili, här använder vi jalapeño men ändå oftare grillar vi milda Poblano-chili. Skär den färdiggrillade ostfyllda chilin i bitar och servera som tillbehör i taco på volcanes! |