• Hem
 • Huvudrätter
 • Mexikansk grill – Carne Asada (I populär stil från Monterrey)
Mexikansk grill – Carne Asada (I populär stil från Monterrey)

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
800 gram Nötkött i skivor Valfri styckesdetalj
Marinad
1 rågad tsk Senap Gul amerikansk / engelsk
1 msk Worcestershiresås
10 gram Färsk koriander
3 klyftor Vitlök
1 lime Skal av lime
Juice från 1 lime Lime
1 dl Öl Valfri efter smak
Efter smak Salt
Efter smak Svartpeppar, mald
Vårlök
Salsa Borracha
3 mellanstora (ca 360 gram) Tomat
Önskad mängd Valfri färsk chili
1/2 mellanstor Lök
4 klyftor med skalet kvar Vitlök
Salta efter smak Salt
Späd med öl tills du nått önskad konsistens, men ca 1 dl Öl
Enkel Guacamole
2 Avokado
Juice från en halv lime eller efter smak Lime
Efter smak Salt
1/2 tsk Svartpeppar, mald
1/2 tsk Vitlökspulver
Efter smak Färsk koriander
Fyllda Jalapeños (eller valfri chili)
2 Jalapeño
För att fylla chilifrukterna Smältbar valfri ost
Volcanes
1-2 per person Majstortillas
För att täcka valfritt antal tortillas Riven ost
Övriga tillbehör
1 knippe Vårlök
2-4 Spansk Chorizo
Efter smak Valfri färsk chili
Klyftor av Lime efter smak Lime
3-4 per person Tortillas

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Mexikansk grill – Carne Asada (I populär stil från Monterrey)

Egenskaper:
 • Laktosfritt

I Mexiko betyder Carne Asada kort och gott "Grillat kött", men i praktiken betyder det så mycket mer. Doft av rök, grillat kött, kall öl, skratt och heta salsor (såväl den som dansas som den som äts) är nästan alltid en del av upplevelsen.

 • 60 min
 • Serverar 4
 • Medel

Ingredienser

 • Marinad

 • Salsa Borracha

 • Enkel Guacamole

 • Fyllda Jalapeños (eller valfri chili)

 • Volcanes

 • Övriga tillbehör

Anvisning

Dela

En av de mest populära maträtterna på de mexikanska gatorna är Tacos de Carne Asada, det vill säga tacos med grillat kött. För många, speciellt norr om gränsen, är Carne Asada ett sätt att marinera kött som sedan grillas, men här i Mexiko finns det tusentals olika sätt att tillaga Carne Asada. Till exempel är det vanligt att bara salta köttet innan grillningen, ibland salt och peppar, i vissa delar av Mexiko marineras köttet i apelsinjuice, i vissa delar i öl, ibland används kanel och i andra delar kummin. Det viktigaste med en hemmagjord Carne Asada är familljen, vännerna, ölen och glädjen att samlas runt en rökdoftande grill med goda tillbehör.

Styckesdetaljer

Du kan använda vilken styckesdetalj du vill och har råd med, entrecôte och utskuren biff brukar oftast bara saltas och peppras innan det grillas efter smak för att sedan skäras upp i tunna skivor. Flankstek är en annan populär styckesdetalj för Carne Asada som oftast marineras på ett eller annat vis innan det slängs på grillen. Använder du flankstek är det viktigt att veta hur du ska skära upp köttet innan servering så det inte blir segt, dvs skiva alltid mot fibrerna.

I stora delar av Mexiko, inte minst i norr, styckas sällan köttet enligt rådande standarder för styckesdetaljer utan här används allt för grillen och det är sälla, eller aldrig, du vet exakt vad du får. För att köttet då inte ska bli segt skärs köttet oftast i tunna skivor, nästan som lövbiff, innan det marineras och grillas på hög temperatur direkt över den glödande (och ibland flammande) kolen.

Idag hade vi tänkt att tillaga flankstek men eftersom vi kom i väg till slaktaren i sista minut var det mesta slutsålt för dagen och vi köpte några tunt skivade bitar av en del av högreven. Alla de fantastiska tacos du äter på gatan eller Taquerior i Mexiko är sällan gjorda på de dyra styckningdetaljerna utan här handlar det om maximal smak per peso. I en taco hackas köttet oftast upp i mindre bitar innan servering så det är aldrig något problem om köttet inte är det möraste.

Marinaden

Grundregeln är att ju finare eller dyrare styckesdetalj desto mindre marinad men för en flankstek eller andra enklare styckesdetaljer fungerar det bra att marinera en liten stund. Använder du en våt marinad, som här, gäller det då att ha bra fart på glöden och droppa av så mycket marinad som möjligt innan du grillar, risken är annars att köttet snarare kokas än att grillas till fin färg. Använder du mycket lime i marinaden är det också viktigt att inte marinera för länge, håll marineringstiden till max ett par timmar. Limejuice och andra syrliga produkter har förmågan att tillaga protein utan värme. Köttet kan då lätt bli segt och torrt.

Tillbehören

Carne Asada vore inte något utan alla dessa underbara tillbehör. Du väljer själv vad och hur många tillbehör du önskar men ju större sällskap, desto fler tillbehör brukar finnas till dina tacos. För att göra en bra Taco de Carne Asada måste du uppfylla den grundläggande formeln för en taco:

Taco = Tortilla + protein + salsa.

För en Carne Asada kan vi då skriva formeln enligt följande:

Taco de Carne Asada = Tortilla (i norra Mexiko inte sällan av vete, i resten av landet av majs) + grillat kött i små bitar + salsa gjord på grillade ingredienser.

Utöver dessa saker är det vanligt med flera andra tillbehör. Bland några av de vanligaste hittar vi:

 • Grillad chorizo – Den grillade chorizon som serveras till Carne Asada är av den spanska typen. Mexikansk chorizo är en färsk chorizo som mer steks som färs än som korv. Dela på den spanska chorizon i mitten och grilla till dess att skinnet är krispigt och korven smält ut mycket av sitt fett. Skiva sedan upp och lägg tillsammans med köttet i din taco, eller på volcanes med lite salsa.
 • Nopales – Nopales är en populär typ av kaktus i Mexiko. Efter att man tagit bort taggarna från kaktusbladen skär man små skåror, saltar med lite vitlökssalt och grillar tills de mjuknat och fått färg. Den färdiga kaktusen skärs i remsor och läggs i tacos, tillsammans med det grillade köttet.
 • Grillad vårlök – hel grillad vårlök är ett måste för de flesta när det vankas mexikansk grillafton.
 • Grillad (fylld) chili – Grillad och inte sällan fylld chili är ett väldigt populärt tillbehör. Oftast används en väldigt mild chili så som Poblano-chili som fylls med ost och grillas till dess att osten smält och chilins skinn helt svartnat. Önskar du lite mer styrka är Jalapeño också ett populärt alternativ. Andra milda chilifrukter grillas mjuka, utan fyllning, och skärs sedan upp och läggs i en taco med grillat kött.
 • Guacamole – härligt mjuk avokado, lime, salt, koriander är basen för en god guacamole. Tillsätt finhackad lök och kanske finhackade tomater för att dryga ut om du så önskar.

Salsan

Du kan egentligen använda vilken salsa du vill men till en taco i stil med norra Mexiko är det inte ovanligt med grillade röda tomater, grillad lök, grillad vitlök, grillad valfri chili, lite färsk koriander och en gnutta vatten. För att ta salsan till nya smakupplevelser kan du byta ut vattnet mot lite öl och då få en salsa kallad ”Salsa Borracha”, det vill säga en onykter salsa. Du kan givetvis använda alkoholfri öl om så önskas men ölen tar smaken till nya höjder. Ett förenklat recept på Salsa Borracha hittar du nedan, för mer detaljerat och många andra recept på salsa hittar du här!

Tortillas

I norra Mexiko använder man inte sällan vetetortilla, men det går precis lika bra att använda majstortillas. Använd tortillas av majs och uteslut ölen för att göra maträtten glutenfri.

För att göra Volcanes behöver du använda majstortillas.

 

(Visited 1 780 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna för marinaden

Plocka fram och skala vitlöken och riv av ett lite koriander.
Mät upp senap, worcestershiresås, salt och peppar.
Riv skalet från en lime och pressa ut juicen i en bunke där du vill marinera ditt kött.
Hacka koriandern relativt fint.

2
Färdig

Marinera köttet

Lägg senap, Hackad färsk koriander, salt, peppar, lime-juice och pressa i vitlöken i en skål eller bunke där du ska marinera köttet.
Blanda marinaden väl.
Tillsätt ölen och blanda åter igen ihop marinaden.
Lägg i köttet och se till att marinaden kommer åt alla delar.
Ställ i kylen i ca två timmar.

3
Färdig

Salsa Borracha

Ett mer djupgående recept på Salsa Borracha finns i vårt receptarkiv.
Rosta tomaterna över het glöd tills dess att skalet svartnat på stora delar av tomaterna.
Rosta vitlöksklyftona i sina skal tills de mjuknat.
Rosta löken tills den börjar mjukna och fått en svart färg runt om.
Rosta chilin tills den mjuknat och börja få svarta blåsor runt om. Du kan använda valfri typ av färsk chili du önskar. Anpassa mängden chili efter din smak. Här använder vi två röda Serrano-peppar men en grön jalapeño passar precis lika bra. En annan personlig favorit är ett par rostade habaneros!
Dra av skalet från tomaterna och lägg dem i en blender, eller Molcajete.
Ta bort skalet från vitlöksklyftorna och lägg dem i blendern.
Lägg i löken och chilin i blendern tillsammans med den färska koriandern.
Kör blendern tills salsan är relativt fin.

Tillsätt önskad mängd öl och kör blendern tills allt blandats väl.

Smaka av med salt och servera!

4
Färdig

Snabb Guac

Eftersom vi redan har så mycket smak i såväl kött som salsa är guacamolen här enbart för att ge lite fruktig krämighet till vår taco. Receptet nedan är därför det enklast möjliga och för mer kompletta recept rekommenderar vi att ni tittar in i receptarkivet!

1. Hacka koriander fint.
2. Mät upp en halv tsk salt, peppar och vitlökspulver (färsk vitlök ger för skarp smak).
3. Dela och gröpa ur två avokadofrukter.
4. Dela på en lime och använd ena halvan. Spara den andra för att pressa över dina färdiga tacos eller till din öl eller Margarita!
5. Gröpa ur och mosa avokadon i en skål eller djupt fat.
6. Tillsätt salt, peppar, vitlökspulver, koriander och lime-juice och rör ihop.
7. Servera som tillbehör till dina tacos! (Var inte lika lat som mig, servera i en ren och fin skål!)

5
Färdig

Grilla köttet

Se till att din grill är extremt het så att köttet grillas snabbt och får en fin färg.
Lägg köttet direkt över kolen tills det fått fin färg, vänd och grilla andra sidan tills även den har fått en fin färg.
Ta köttet från grillen och skär det i små remsor eller bitar och servera i tortillas med salsa och valfria tillbehör (se nedan).

Tacon i bilden nedan är gjord på vetetortilla (som vi värmer i torr stekpanna och sedan håller varma till servering inlindade i kökshandduk).
Förutom det grillade köttet innehåller just den här tacon också bitar av grillad spansk chorizo, salsa borracha och guacamole.

6
Färdig

Grilla Volcanes

Volcanes är majstortillas som grillas krispiga och toppas med ost som får smälta.
Volcanes smakar fantastiskt som snacks med bara lite salsa eller guacamole men också med kött, grönsaker, chili eller chorizo på toppen.
Dessa små läckerbitar äts ofta som snacks efter att man avslutat köttet och grillas på den sista glöden för kvällen. De fungerar lika bra som förrätt!

Börja med att lägga dina majstortillas direkt över glöden, vänd då och då.
Lägg dina tortillas på indirekt värme om grillen är för het och toppa med riven ost.
Låt grilla (indirekt om grillen är het) tills majstortillan är krispig och osten bubblar som lavan i en vulkan.

7
Färdig

Grilla övriga tillbehör

Dela chorizon i mitten och vik ut den. Grilla tills den fått rejält med färg och mycket av fettet smält ut.
Skär i bitar och servera i tacos och på vulcanes eller för sig själva.

Grilla vårlökarna tills de svartnar. Perfekt att äta som tilltugg vid sidan av, skära i bitar för din taco eller som här, skäras i bitar tillsammans med grillad chili, lite salt och juice av en lime.

8
Färdig

Grilla ostfyllda chili

Grilla ostfyllda chili!
Ostfyllda chili är perfekt att skära i bitar och äta i en taco!

Börja med att skära av toppen på din chili, här använder vi jalapeño men ändå oftare grillar vi milda Poblano-chili.
Gröpa ut kärnor och fröväggarna.
Riv ost eller skär i stavar som är lika långa som insidan på den rensade chilifrukten.
Fyll chilifrukterna och fäst åter igen toppen med hjälp av tandpetare.
Lägg chilifrukterna på grillen och grilla på alla sidor tills dess att skinnet fått svarta blåsor och osten smält.

Skär den färdiggrillade ostfyllda chilin i bitar och servera som tillbehör i taco på volcanes!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Salsa Borracha på färska röda grillade tomater
tidigare
Salsa Borracha på grillade röda tomater
Chiles en nogada sin capear
nästa
Chiles en Nogada sin capear — Köttfärsfyllda chilifrukter i valnötssås
Salsa Borracha på färska röda grillade tomater
tidigare
Salsa Borracha på grillade röda tomater
Chiles en nogada sin capear
nästa
Chiles en Nogada sin capear — Köttfärsfyllda chilifrukter i valnötssås

Lägg till din kommentar