Pollo en Salsa Cacahuate — Kyckling i jordnötssås

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
För den kokta kycklingen
1,2 kg Kycklingbitar med ben
1/2 Lök
2 klyftor Vitlök
1 liten knippa Färsk koriander
1 kub eller motsvarande i pulver Kycklingbuljong
För salsan (jordnötssåsen)
ca 500 gram Tomat
1/2 stor Lök
2 stora eller 4 små klyftor Vitlök
150-200 gram Jordnötter
2 cm Kanelstång
10-12 korn Svartpeppar
2 Kryddnejlika
4 Kryddpeppar, hel
1/4 tsk Spiskummin, mald
1/4 tsk Torkad oregano
2-4 Chipotle
2 Guajillo Kan uteslutas
2 Ancho
ca 2 dl Kycklingbuljong
2 msk Olja
Efter smak Salt
Efter smak Socker

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Pollo en Salsa Cacahuate — Kyckling i jordnötssås

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

En mild och relativt snabb, smakrik, mättande gryta som kan ätas som fyllning i tacos eller med bönor och ris.

  • 90 min
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

  • För den kokta kycklingen

  • För salsan (jordnötssåsen)

Anvisning

Dela

Pollo en Salsa Cacahuate, eller kyckling i jordnötssås, liknar en Adobo eller en enkel Mole men har en krämig jordnötssmak och har relativt få ingredienser. Rätten är populär i stora delar av Mexiko men kanske främst i delstaterna Oaxaca samt Veracruz, även om versionen i Veracruz inte sällan görs med fläskkött istället. Vill du göra rätten med fläsk kan du byta ut kycklingen mot bitar av fläsk som kokas, på samma sätt som kycklingen, tills de är mjuka.

Kyckling med ben: Du får absolut bäst smak om du tillagar grytan med kycklingbitar med ben istället för benfritt. Vi föredrar kycklinglår och kycklingklubbor utan skinn eftersom kycklingbröst gärna blir torrt, trist och trådigt i en gryta som denna.

Var försiktig om du serverar grytan till barn så att de inte sväljer något vasst ben!

I receptet kommer vi först koka kycklingen för att sedan lägga den i såsen. En del av kycklingbuljongen (vätskan där du kokat kycklingen) kommer användas i såsen. Överbliven buljong kan frysas för att använda vid andra tillfällen.

Torkad chili: I receptet nedan anvädner vi tre olika typer av chili, men grytan är ändå mild och len. Kombinationen av torkad chipotle, guajillo och ancho är kanske den mest traditionella, men om så önskas kan man utesluta guajillo-chilin. Vill du ha en starkare gryta kan du tillsätta lite mer chipotle men just Cacahuate är traditionellt mild och smakrik.

Servera: Servera grytan med bönor och ris vid sidan av eller som fyllning i tacos. Äter du grytan som tacos behöver du inte lägga till någon extra salsa eftersom grytan redan är ”såsig”. Tillsätt då gärna lite hackad rå lök och lite grädde eller creme fraiche.

Allergier: Grytan är såväl gluten- som laktosfri men innehåller jordnötter. Det finns varianter av den här grytan där jordnötter ersätts av mandlar vilket kan vara ett bra alternativ för dig som är allergisk mot jordnötter.

(Visited 246 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna för den kokta kycklingen

Tvätta kycklingbitarna och koriandern.
Skala löken och skär den i klyftor.
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt.
Mät upp kycklingbuljongspulvret eller plocka fram kuben.

2
Färdig

Koka kycklingen

Lägg ingredienserna ovan i en kastrull och täck kycklingen med vatten. Låt koka upp och sjuda i ca 20 minuter.
Skumma av kycklingen, dvs ta bort skummet på ytan med en stor sked eller sil, då och då.

Medan kycklingen sjuder kan du förbereda stegen nedan.

3
Färdig

Förbered ingredienserna till salsan (jornötssåsen)

Plocka fram ingredienserna som behövs till salsan.
1. Mät upp kryddpeppar, kryddnejlika och svartpepparkorn separat, de ska sedan rostas.
2. Mät upp spiskummin och oregano separat då dessa kryddor ska blandas direkt i salsan.
3. Använder du råa orostade jordnötter, rosta dessa i en torr panna innan användning. Använder du (som här) rostade och saltade jordnötter kan du använda dessa direkt.
4. Skala vitlöksklyftorna.
5. Skala löken.

4
Färdig

Förbered chilifrukterna.

Klipp eller riv upp chilifrukterna.
Rensa chilifrukterna från frön och deras skaft.
Gör detta för såväl Ancho som chipotle som guajillo (om du använder dessa).

5
Färdig

Rosta kryddorna i het stekpanna

Hetta upp en torr stekpanna och lägg i svartpepparkornen, kanelen, kryddnejlika och kryddpeppar.
Ruska på pannan och låt rosta i ungefär en minut.
När kryddorna är rostade, lägg dem i blendern.

Obs! Rosta INTE oregano och spiskummin.

6
Färdig

Rosta lök och tomat

Hetta upp en torr stekpanna och lägg i tomaterna och löken.
Stek på hög temperatur tills tomaterna svartnat och skinnet börjar falla av.

7
Färdig

Stek vitlöksklyftorna

Stek vitlöksklyftorna i lite olja tills de fått lite färg.

8
Färdig

Stek chilin

När vitlöksklyftorna fått färg kan du tillsätta den torkade och rensade chilin. Stek chilin på båda sidor under någon minut. De ska ljusna något på insidan när de är klara. Var försiktig så att du inte bränner chilifrukterna, det är bättre att steka dem något för lite än något för mycket.

Häll på lite av kokvätskan från kycklingen på chilifrukterna när de börjat ljusna och låt sjuda på låg värme i ca 10-15 minuter.

9
Färdig

Krossa kryddorna i en blender

Tillsätt de hela rostade kryddorna (kanel, kryddpeppar, svartpeppar och kryddnejlika) i en blender, lägg i den rostade löken, spiskummin och pregano samt lite kycklingbuljong från den kokta kycklingen. Kör på hög hastighet tills dess att kryddorna är relativt finmalda.

10
Färdig

Tillsätt tomaterna

Tillsätt tomaterna i blendern och kör åter igen på hög hastighet tills du har en jämn puré.

11
Färdig

Tillsätt chilin och vitlöken

Lägg i chilin och vitlöken samt ca en dl av kycklingens kokspad i blendern och kör den på full hastighet i ett par minuter och tills dess att du har en jämn och slät sås utan större bitar.

12
Färdig

Tillsätt jordnötterna

Slutligen, tillsätt de rostade jordnötterna och kör blendern åter igen på hög hastighet tills dess du fått en så jämn och slät sås som möjligt. Det här kan ta lite tid om din blander inte är kraftfull, men ha lite tålamod. Ju slätare sås, desto bättre slutresultaty.

13
Färdig

Koka grytan

Hetta upp olja i en gryta.
Häll i salsan i grytan när oljan är riktigt het, rör om och låt puttra ett par minuter.
Lägg i de färdigkokta kycklingbitarna UTAN den kokta löken, vitlöken och örterna du kokade kycklingen i.
Rör om och späd ut med lite mer kycklingbuljong tills det du fått en bra konsistens på såsen.
Låt koka under lock i ca 15 minuter eller tills dess att oljan i jordnötterna börjar separera i såsen, se bild.

14
Färdig

Servera!

Servera din kyckling i jordnötssås med lite vitt ris, bönor och tortillas. Om du vill äta Pollo en Cacahuate som tacofyllning är det gott med lite creme fraiche och hackad rå lök till.

Smaklig måltid!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Bistec a la Mexicana
tidigare
Bistec a la Mexicana — Strimlad biff och Jalapeño i tomatsås
Sopes med refried beans, topapd med Papas con Chorizo, sallad, lök, salsa, smulad ost och grädde
nästa
Traditionella Sopes
Bistec a la Mexicana
tidigare
Bistec a la Mexicana — Strimlad biff och Jalapeño i tomatsås
Sopes med refried beans, topapd med Papas con Chorizo, sallad, lök, salsa, smulad ost och grädde
nästa
Traditionella Sopes

Lägg till din kommentar