Ingredienser
För den kokta kycklingen
- 1,2 kg Kycklingbitar med ben
- 1/2 Lök
- 2 klyftor Vitlök
- 1 liten knippa Färsk koriander
- 1 kub eller motsvarande i pulver Kycklingbuljong
För salsan (jordnötssåsen)
- ca 500 gram Tomat
- 1/2 stor Lök
- 2 stora eller 4 små klyftor Vitlök
- 150-200 gram Jordnötter
- 2 cm Kanelstång
- 10-12 korn Svartpeppar
- 2 Kryddnejlika
- 4 Kryddpeppar, hel
- 1/4 tsk Spiskummin, mald
- 1/4 tsk Torkad oregano
- 2-4 Chipotle
- 2 GuajilloKan uteslutas
- 2 Ancho
- ca 2 dl Kycklingbuljong
- 2 msk Olja
- Efter smak Salt
- Efter smak Socker
Anvisning
Pollo en Salsa Cacahuate, eller kyckling i jordnötssås, liknar en Adobo eller en enkel Mole men har en krämig jordnötssmak och har relativt få ingredienser. Rätten är populär i stora delar av Mexiko men kanske främst i delstaterna Oaxaca samt Veracruz, även om versionen i Veracruz inte sällan görs med fläskkött istället. Vill du göra rätten med fläsk kan du byta ut kycklingen mot bitar av fläsk som kokas, på samma sätt som kycklingen, tills de är mjuka.
Kyckling med ben: Du får absolut bäst smak om du tillagar grytan med kycklingbitar med ben istället för benfritt. Vi föredrar kycklinglår och kycklingklubbor utan skinn eftersom kycklingbröst gärna blir torrt, trist och trådigt i en gryta som denna.
Var försiktig om du serverar grytan till barn så att de inte sväljer något vasst ben!
I receptet kommer vi först koka kycklingen för att sedan lägga den i såsen. En del av kycklingbuljongen (vätskan där du kokat kycklingen) kommer användas i såsen. Överbliven buljong kan frysas för att använda vid andra tillfällen.
Torkad chili: I receptet nedan anvädner vi tre olika typer av chili, men grytan är ändå mild och len. Kombinationen av torkad chipotle, guajillo och ancho är kanske den mest traditionella, men om så önskas kan man utesluta guajillo-chilin. Vill du ha en starkare gryta kan du tillsätta lite mer chipotle men just Cacahuate är traditionellt mild och smakrik.
Servera: Servera grytan med bönor och ris vid sidan av eller som fyllning i tacos. Äter du grytan som tacos behöver du inte lägga till någon extra salsa eftersom grytan redan är ”såsig”. Tillsätt då gärna lite hackad rå lök och lite grädde eller creme fraiche.
Allergier: Grytan är såväl gluten- som laktosfri men innehåller jordnötter. Det finns varianter av den här grytan där jordnötter ersätts av mandlar vilket kan vara ett bra alternativ för dig som är allergisk mot jordnötter.
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna för den kokta kycklingen |
2 Färdig | Koka kycklingen |
3 Färdig | Förbered ingredienserna till salsan (jornötssåsen)Plocka fram ingredienserna som behövs till salsan. |
4 Färdig | Förbered chilifrukterna. |
5 Färdig | Rosta kryddorna i het stekpanna |
6 Färdig | Rosta lök och tomat |
7 Färdig | Stek vitlöksklyftorna |
8 Färdig | Stek chilinNär vitlöksklyftorna fått färg kan du tillsätta den torkade och rensade chilin. Stek chilin på båda sidor under någon minut. De ska ljusna något på insidan när de är klara. Var försiktig så att du inte bränner chilifrukterna, det är bättre att steka dem något för lite än något för mycket. Häll på lite av kokvätskan från kycklingen på chilifrukterna när de börjat ljusna och låt sjuda på låg värme i ca 10-15 minuter. |
9 Färdig | Krossa kryddorna i en blender |
10 Färdig | Tillsätt tomaterna |
11 Färdig | Tillsätt chilin och vitlöken |
12 Färdig | Tillsätt jordnötterna |
13 Färdig | Koka grytanHetta upp olja i en gryta. |
14 Färdig | Servera! |