Ingredienser
- 1 Hel kyckling
marinaden
- 2 Ancho
- 3 Chipotle
- Efter smak Torkad oregano
- 5 klyftor Vitlök
- 1 dl Apelsinjuice
- 1 dl Ananasjuice
- 1 Lime
- 1/2 dl Olja
- 1/2 tsk Spiskummin, Hel
- 1 tsk Svartpeppar
- 5 korn Kryddpeppar, hel
- 1 tsk Paprikapulver
- Efter smak Salt
Salsa
- 3 mellanstora Tomat
- 2 klyftor Vitlök
- 1 Jalapeño
- 1 Serrano
- Efter smak Färsk koriander
- Efter smak Salt
- 0,5-1 dl Öl, ljusTillsätt till önskad konsistens på salsan
- 1-2 Avokado
Anvisning
Pollo (utalas ungefär pojjo) asada (grillad) eller Pollo Loco (den galna kycklingen) från den populära mexikanska restaurangkedjan med samma namn, är en helgrillad kyckling i en härlig marinad. Till detta kommer vi göra en enkel och härlig salsa som blir färdig medan du tillagar kycklingen. Mycket godare, och billigare, än att köpa salsa på burk!
El Pollo Loco
Den mexikanska restaurangkedjan, El Pollo Loco (den galna kycklingen) slog upp portarna i staden Guasave i delstaten Sinaloa år 1975. Det är den första mexikanska restaurangkedjan som framgångsrikt lyckades etablera sig norr om gränsen, i USA.
Receptet som gjorde kedjan så framgångsrik kom från grundaren, Juan Francisco ”Pancho” Ochoas, familj och hade tillagats i generationer. Även om receptet anses vara hemligt finns det många liknande recept, det här är ett av dessa. Vem vet? Kanske kan du också starta en framgångsrik restaurang med hjälp av detta recept?
Kycklingen
Har du en grill med tillhörande rottiseringsanordning kan du grilla kycklingen hel om du så önskar, men personligen föredrar jag att grilla kycklingen öppnad och i indirekt värme. Det gör att marinaden stannar kvar på kycklingen bättre och inte droppar ner i glöden.
I receptet använder vi en organiskt odlad kyckling på ungefär 1,2 kg som är tvättad innan marineringen. Vi klipper bort ryggraden på kycklingen och trycker till den så att kycklingen kan ligga slätt på grillen, detta kallas spatchkock eller butterflied chicken.
Marinaden för kycklingen
Marinaden för kycklingen består av såväl fruktjuice som örter och torkade chilifrukter. Du kan följa receptet nedan eller laborera med just dina favoritfrukter.
Fruktjuicerna
Vi använder en blandning av apelsinjuice, ananasjuice och limejuice, vilket ger såväl god smak som ett mört resultat.
Chilifrukterna
I receptet använder vi två olika typer av torkade chilifrukter: Chile Ancho och Chile Chipotle Morada. Chile Ancho är en stor och väldigt mild chili som kommer från den torkade poblano-frukten. Vi använder även chipotle morada, en rökt torkad Jalapeño. Chipotle finns i två olika versioner; Meco, vilket är en lite större, slätare och mer läderfärgad chipotle samt morada, vilket är en mörkare, skrynklig och mindre chili. Du kan använda vilken vilken chipotle du vill (även chipotle på konservburk) eller helt utesluta den om du vill ha en helt mild kyckling.
Innan vi använder torkade chilifrukter måste de blötläggas (och ibland även rostas) vilket gör att deras smak kommer fram bättre samt att vi lättare kan mixa frukterna till en fin puré.
Övriga kryddor
Kummin är en krydda som är väldigt populär i det mexikanska köket. I Mexiko, till skillnad mot norr över gränsen, används däremot kryddan i lite mindre kvantitet, för till skillnad mot så kallad Tex-Mex, där kummin är den dominerande smaken, vill vi även låta de andra ingredienserna skina.
Oregano är ännu en viktig ingrediens i många mexikanska rätter. Den mexikanska oreganon skiljer sig något i smak från sin europeiska kusin, men kan du inte få tag på mexikansk oregano kan du använda vanlig europeisk.
Svartpeppar i hela korn ger en god smak och en annorlunda hetta jämfört mot chilifrukterna.
Kryddpepparn må kännas väldigt svenskt och är en krydda som används i många traditionella svenska rätter, men visste du att kryddan är inhemsk i bland annat södra Mexiko, där den fortfarande växer vilt? Kryddpepparn, eller ”Allspice” som den kallas på engelska ger en kombinerad smak av kanel, muskotnöt och kryddnejlika. Det är viktigt att inte använda för mycket av kryddpepparn eftersom den lätt kan ta över smaken. I rätt mängd är den däremot underbar.
Vitlök är givet i nästan all mexikansk mat, så även här!
Paprikapulver är den sista ingrediensen i marinaden och används kanske mest för att ge lite mer färg, men också en god smak.
Marinera kycklingen
När kycklingen är trimmad och marinaden klar rekommenderar vi att marinera kycklingen i upp till 24 timmar, men gärna minst över natten. Resultatet blir bra, men inte helt i sin fulla kapacitet om du lägger kycklingen i marinad på morgonen och grillar på kvällen.
Grillad Salsa med avocado
Till kycklingen är det gott att servera en mustig och rökig salsa med grillade och svärtade ingredienser. Vi rekommenderar att ni tillagar salsan i receptet nedan!
Röda solmogna tomater
För att göra en god salsa måste du utgå från så bra ingredienser du kan. Har du tillgång till härligt röda tomater är det absolut bäst.
Chilifrukterna
Här finns möjlighet att laborera och göra en salsa unik för din smak. Vi använder en färsk jalapeño och en färsk chile serrano. Att använda gröna (omogna) chilifrukter ger en härligt frisk smak åt salsan. Vill du göra salsan lite starkare rekommenderar vi också att tillföra en eller ett par röda eller orangea habaneros. Vill du göra en mildare salsa räcker det med att bara använda en jalapeño eller annan valfri chilifrukt!
Lök och vitlök
I salsan kommer vi även använda en liten bit av silverlök. Vanlig gul lök fungerar också bra i det här fallet. Använd också ett valfritt antal vitlöksklyftor. Eftersom vitlöken grillas i sitt ”papper” kommer smaken att bli mild och rund.
Koriander
Koriander är lite av en vattendelare i Sverige. Personligen tycker jag att det är en av de mest fanastiska smaker som finns, men så har inte alltid varit fallet. De första gångerna jag testade koriander tyckte jag det smakade tvål, men efter att ha ätit koriander några gånger blev jag konverterad till lägret som älskar smaken. Går det inte för dig kan du använda lite persilja i stället!
Ljust öl
I det här recptet tillsätter vi lite öl i salsan, det ger en god mustig smak. Du kan givetvis använda alkoholfri öl om du så önskar, eller byta ut ölet mot lite vatten istället om du inte gillar smaken av öl!
Serveringsförslag
Det är vanligt att servera kycklingen med mexikanskt ris (recept här), bönor (recept här) samt tortillas (majs- eller vetetortillas) och salsa. Dessutom är det gott att ha lite syrad lök till, något som ofta konstigt nog kallas för picklad rödlök. I den pågående värmeböljan här i Yucatan, med 25 dagar över 40 grader i skuggan, väljer vi att bara äta kycklingen som den är i mjuka majstortillas.
Smaklig måltid!
Steg
1 Färdig 30 min | Blötlägg chilifrukterna |
2 Färdig | Mät upp övriga ingredienser för marinaden |
3 Färdig | Kör ingredienserna för marinaden i en blender tills du fått en fin puré |
4 Färdig | Förbered kycklingenMed en stark hushållssax, klipp bort ryggraden på kycklingen eller gör det med en kniv. Vänd den sedan och tryck till så att kycklingen ligger helt slätt. |
5 Färdig | Tänd grillen och förbered den för indirekt värmeTänd din grill och förbered den för indirekt värme, dvs ha en varm sida och en sval sida där kycklingen kan ligga och baka. |
6 Färdig | Förbered salsan |
7 Färdig | Rosta ingredienserna till salsanNär kolen är som hetast passar vi på att grilla ingredienserna till salsan, om du köper salsa kan du hoppa över det här steget. |
8 Färdig 40 min | Lägg kycklingen på grillen |
9 Färdig | Pensla med extra marinad och grilla sedan färdigt kycklingen.Efter ca 30-40 minuter kan vi öppna locket på grillen och kolla hur det står till med vår kyckling. Passa på att pensla lite extra med marinaden du sparade från tidigare och reglera temperaturen på grillen så att den inte är för het. |
10 Färdig | Slutför salsanLägg ner de grillade tomaterna, chilin, löken i en blender. Ta bort skalet från vitlöken och lägg ner vitlöksklyftorna med resten av grönsakerna. Tillför koriander, salt och öl och kör sedan mixern tills du uppnått en önskad konsistens på salsan. Gärna ganska fin men med några lite större bitar. |
11 Färdig | Servera! |