• Hem
  • Salsa
  • Salsa Borracha på grillade röda tomater
Salsa Borracha på grillade röda tomater

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
3 Tomat
4 klyftor Vitlök
2 eller efter smak Valfri färsk chili
5 gram Färsk koriander
1 dl eller efter smak Öl
Efter smak Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Salsa Borracha på grillade röda tomater

Egenskaper:
  • Laktosfritt
  • Spicy
  • Vegansk
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt
  • 25 min
  • Serverar 6
  • Medel

Ingredienser

Anvisning

Dela

När det vankas grillad mat i Mexiko händer det allt som oftast att även salsan är en del av de grillade elementen under måltiden. I det här receptet använder vi öl i receptet eftersom, varför inte? Namnet Salsa Borracha betyder ”Onykter salsa” just eftersom den innehåller öl, men var inte orolig, det är så lite öl i salsan att det inte finns någon chans att någon av matgästerna från problem vid en eventuell alkoholkontroll. För dig som helt valt bort alkohol går det utmärkt även med ett alkoholfritt alternativ, alternativt bara lite vatten.

Tomater vs Tomatillo

Salsa (eller Tacosås som vissa insisterar på att kalla det i Sverige)  i Mexiko delas oftast upp i två huvudgrupper, röd salsa och grön salsa. Den gröna salsan görs alltid på Tomatillo medan den röda ofta, men inte alltid, görs på röda tomater. I dagens recept använder vi helt vanliga solmogna röda tomater. Som alltid, ju bättre tomater desto bättre salsa.

Chili

En salsa vore inte salsa utan chili och här har du extra stort svängrum. Använd starka sorter, milda sorter, röda, gröna eller lila. Vi använder ofta habanero-chili i detta recept men idag valde vi något mildare (men ändå ganska starka) serrano-frukter. Serrano-pepparn säljs och används oftast i dess gröna form vilket ger en angenäm frisk smak men gårdagens salsa hade gröna serrano så idag använde vi mogna röda peppar-frukter. Två röda serrano-frukter till tre tomater ger en ganska het salsa.

Lök, vitlök & koriander

En salsa vore inkomplett utan lite lök och vitlök. Vi gillar att grilla vitlöksklyftorna tills de mjuknat, det ger en mildare och rundare vitlökssmak. Vi valde även att grilla löken, vilket ger en fin sötma. Om man så önskar kan man i stället tillsätta lite finhackad lök efter att salsan är klar.

Koriandern då? Det är kanske en vattendelare i Sverige men ett givet inslag i det mexikanska köket och dess salsor. Gillar du inte koriander? Tillsätt i stället lite persilja eller uteslut örten helt. Vi rekommenderar att du vänjer dig, förr eller senare kommer du älska koriander, och ska du besöka Mexiko (eller Asien) i framtiden kan det vara svårt att undvika!

(Visited 49 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienser till Salsa Borracha

Plocka fram och tvätta tomater.
Skala och dela en lök.
Bryt ut vitlöksklyftorna från en vitlök, men behåll skalet på.
Tvätta önskad mängd chili och koriander.

2
Färdig
20 min

Grilla ingredienerna till salsan

Lägg tomater, chili, lök och vitlök direkt över glöden.
Låt tomaterna svartna tills dess att skalet lätt faller av.
Låt löken bli något svart och mjuk.
Grilla vitlöksklyftorna tills de mjuknat. Skalet förhindrar att vitlöken bränns allt för mycket.

3
Färdig

Preparera de rostade ingredienserna

Med en kniv och gaffel, ta försiktigt bort skalet från tomaterna.
Skär av skaften på chilifrukterna.
Skala vitlöksklyftorna, det papperslikande skalet kommer nästan falla av klyftorna.
Skär upp löken i bitar så den lättare kan köras i blendern.

4
Färdig

Slutför salsan i blender eller molcajete

Lägg koriander, lök, vitlök, tomater och chili i blendern.
Kör blendern tills du fått en relativt fin salsa.
Tillsätt öl och kör blendern i ett par sekunder till så att allt blandats väl.
Häll upp din salsa Borracha i en skål och smaka av med salt!

Smaklig måltid!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Tacos al Pastor
tidigare
Tacos al Pastor på grillen
Tacos med Carne Asada, Salsa Borracha och Guacamole
nästa
Mexikansk grill – Carne Asada (I populär stil från Monterrey)
Tacos al Pastor
tidigare
Tacos al Pastor på grillen
Tacos med Carne Asada, Salsa Borracha och Guacamole
nästa
Mexikansk grill – Carne Asada (I populär stil från Monterrey)

Lägg till din kommentar