Ingredienser
- 400 gram Bistec - tunt skivat nötkött
- 200 gram Chorizo
- 1/2 stor Lök
- För stekning Olja
Marinad
- 1/2 tsk plus extra efter smak Salt
- 1 tsk Svartpeppar, mald
- 1 tsk Vitlökspulver
- 1 msk Worcestershiresås
Servera med
- Ca 4-5 per person Majstortillas
- Efter smak (valfritt) Färsk koriander
- Efter smak (valfritt) Salsa
- Efter smak (valfritt) Riven ost
- Efter smak (valfritt) Avokado
- Efter smak (valfritt) Crème fraîche
- Klyftor av Lime
Anvisning
På spanska betyder Campechano ungefär ”hjärtlig” men det har absolut inget (direkt) med den här rätten att göra. På den västra delen av Yucatanhalvön i Mexico finns en delstat som heter Campeche och i den delstaten finns en delstatshuvudstad som heter Campeche och de som bor här kallas också Campechanos. De har inget med ursprunget eller namnet att göra det heller!
Namnet, Campechanos, (men inte maträtten i sig) tros däremot komma från de pirater som tog den mexikanska gulfen (inklusive Campeche) och Karibien som sitt hem. En drink med blandade spritsorter kallades nämligen inte sällan en ”Coctel de Campechano”, kanske för att den var extra hjärtlig? Namnet började sedan användas för olika rätter där man blandade olika fisk- och skaldjur i en ostron-, räk- och fiskcocktail.
Från piraternas favoritcocktails kom sedan ordet Campechano sedermera att betyda ungefär ”blandad” på det mexikanska fastlandet, och inget passade mexikanerna bättre än att blanda biff och kryddig chorizo i en läcker liten taco eller två. Taco de Campechano var född.
En Taco de Campechano kan betyda lite olika i olika delar av Mexiko. I Mexico City handlar det ofta om Suadero (en del av bringan) som får sjuda i gris- och kofett och sedan blandas med chorizo innan det serveras i en Taco. I många andra delar av landet, precis som här, handlar det om tunna skivor av nötkött som hastigt tillagas med chorizo och lök. Oavsett vart du äter det är det en helt fantastisk, snabb, och smaklig tacofyllning!
Låt oss gå igenom de olika ingredienserna innan det detaljerade receptet nedan.
Köttet
Det som i Mexiko kallas Bistec kan vara i princip vilket tunt skivat nötkött som helst och det är sällan du vet vad du får ens i affären. I Sverige passar det utmärkt med lite skivad lövbiff men det fungerar faktiskt lika bra med en mörad minutbiff som en entrecote du själv skivar upp i tunna remsor. Din ekonomi, din smak, men tillsammans med kryddig chorizo är det viktigaste att köttet är mört och går snabbt att steka.
Marinaden
Du behöver inte marinera köttet speciellt länge, blanda köttet med kryddorna och låt stå medan du förbereder och tillagar övriga ingredienser. Kryddblandningen är väldigt enkel och består bara av lite salt, peppar, vitlökspulver (du kan använda färsk men vanligtvis används pulver här) samt lite Worcestershiresås. Worcestershiresås tänker du? Är inte det superbrittiskt? Jo, det är det kanske men den syrliga såsen innehåller bland annat tamarind vilket är väldigt populär i det mexikanska köket. Worcestershiresås används i allt från soppor och marinader till helgens kalla öl! Worcestershiresås har även ett eget namn i Mexiko, Salsa de Inglesa, dvs engelsk sås!
Chorizo
Du som läser ofta här på Mexican Kitchen vet mycket väl att det är skillnad på Mexikansk och Spansk chorizo och kan därför hoppa över det här stycket och läsa vidare efter nästa rubrik.
Spansk Chorizo är en kurerad chorizo vilket innebär att den är saltad, torkad och lagrad och redo att äta. En mexikansk chorizo är (inte alltid) färsk marinerad fläskfärs som måste tillagas innan man äter den. Den mexikanska chorizon är ofta mjuk som en färs (men det finns chorizo som mer tillagas som korvar också, mer om det någon annan gång) och tillagas därför på samma sätt som en färs. I Det här receptet är det bäst om du använder en färsk chorizo, vilket är mycket lätt att göra själv. Vi rekommenderar verkligen att ni gör en stor sats av vårt recept på Chorizo Casero (det är snabbt och billigt att göra och går utmärkt att frysa in).
Har du inte tillgång till en färs mexikansk chorizo och vill ha ett gäng Tacos de Campechanos NU behöver inte lida ändå. Hittar du en spansk chorizo eller annan kryddig korv i affären kan du alltid finhacka den och använda istället i receptet. Blir det exakt det samma? Nej, men vi har gått från Karibiens piraters blandade groggar till en tacofyllning, det finns utrymme för improvisation!
Tillbehör
En riktig Taco de Campechano serveras givetvis på en riktig majstortilla. Du kan läsa mer om majstortillas och var du kan köpa dem här!
Värm din majstortilla (eller vete om du önskar) och toppa den med lite av din nystekta tacofyllning.
Toppa din taco med lite salsa, vi föredrar salsa verde men välj din favorit från butik eller vår receptsamling av salsor här!
Du kan sedan toppa din taco med lite riven ost, skivad avocado eller kanske en klick creme fraiche samt färsk koriander.
P.S.
Om du läser en bar-meny i Mexiko hittar du inte sällan Cerveza Campechano och efter historielektionen ovan gissar du säkert rätt! Det betyder inte mindre än en blandad öl, mörk och ljus!
Steg
1 Färdig | Plocka fram ingredienserna till din tacofyllning |
2 Färdig | Skiva upp köttet |
3 Färdig | Marinera köttet snabbt |
4 Färdig | Skiva löken |
5 Färdig | Stek fyllningenHetta upp lite olja i en stekpanna. Höj temperaturen i stekpannan och tillsätt nötköttet. |
6 Färdig | Servera! |