• Hem
  • Antojitos
  • Tacos de Campechanos med lövbiff och chorizo – Om Karibiens pirater får välja
Tacos de Campechanos med lövbiff och chorizo – Om Karibiens pirater får välja

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
400 gram Bistec - tunt skivat nötkött
200 gram Chorizo
1/2 stor Lök
För stekning Olja
Marinad
1/2 tsk plus extra efter smak Salt
1 tsk Svartpeppar, mald
1 tsk Vitlökspulver
1 msk Worcestershiresås
Servera med
Ca 4-5 per person Majstortillas
Efter smak (valfritt) Färsk koriander
Efter smak (valfritt) Salsa
Efter smak (valfritt) Riven ost
Efter smak (valfritt) Avokado
Efter smak (valfritt) Crème fraîche
Klyftor av Lime

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Tacos de Campechanos med lövbiff och chorizo – Om Karibiens pirater får välja

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • 30 min
  • Serverar 3
  • Lätt

Ingredienser

  • Marinad

  • Servera med

Anvisning

Dela

På spanska betyder Campechano ungefär ”hjärtlig” men det har absolut inget (direkt) med den här rätten att göra. På den västra delen av Yucatanhalvön i Mexico finns en delstat som heter Campeche och i den delstaten finns en delstatshuvudstad som heter Campeche och de som bor här kallas också Campechanos. De har inget med ursprunget eller namnet att göra det heller!

Namnet, Campechanos, (men inte maträtten i sig) tros däremot komma från de pirater som tog den mexikanska gulfen (inklusive Campeche) och Karibien som sitt hem. En drink med blandade spritsorter kallades nämligen inte sällan en ”Coctel de Campechano”, kanske för att den var extra hjärtlig? Namnet började sedan användas för olika rätter där man blandade olika fisk- och skaldjur i en ostron-, räk- och fiskcocktail.

Från piraternas favoritcocktails kom sedan ordet Campechano sedermera att betyda ungefär ”blandad” på det mexikanska fastlandet, och inget passade mexikanerna bättre än att blanda biff och kryddig chorizo i en läcker liten taco eller två. Taco de Campechano var född.

En Taco de Campechano kan betyda lite olika i olika delar av Mexiko. I Mexico City handlar det ofta om Suadero (en del av bringan) som får sjuda i gris- och kofett och sedan blandas med chorizo innan det serveras i en Taco. I många andra delar av landet, precis som här, handlar det om tunna skivor av nötkött som hastigt tillagas med chorizo och lök. Oavsett vart du äter det är det en helt fantastisk, snabb, och smaklig tacofyllning!

Låt oss gå igenom de olika ingredienserna innan det detaljerade receptet nedan.

Köttet

Det som i Mexiko kallas Bistec kan vara i princip vilket tunt skivat nötkött som helst och det är sällan du vet vad du får ens i affären. I Sverige passar det utmärkt med lite skivad lövbiff men det fungerar faktiskt lika bra med en mörad minutbiff som en entrecote du själv skivar upp i tunna remsor. Din ekonomi, din smak, men tillsammans med kryddig chorizo är det viktigaste att köttet är mört och går snabbt att steka.

Marinaden

Du behöver inte marinera köttet speciellt länge, blanda köttet med kryddorna och låt stå medan du förbereder och tillagar övriga ingredienser. Kryddblandningen är väldigt enkel och består bara av lite salt, peppar, vitlökspulver (du kan använda färsk men vanligtvis används pulver här) samt lite Worcestershiresås. Worcestershiresås tänker du? Är inte det superbrittiskt? Jo, det är det kanske men den syrliga såsen innehåller bland annat tamarind vilket är väldigt populär i det mexikanska köket. Worcestershiresås används i allt från soppor och marinader till helgens kalla öl! Worcestershiresås har även ett eget namn i Mexiko, Salsa de Inglesa, dvs engelsk sås!

Chorizo

Du som läser ofta här på Mexican Kitchen vet mycket väl att det är skillnad på Mexikansk och Spansk chorizo och kan därför hoppa över det här stycket och läsa vidare efter nästa rubrik.

Spansk Chorizo är en kurerad chorizo vilket innebär att den är saltad, torkad och lagrad och redo att äta. En mexikansk chorizo är (inte alltid) färsk marinerad fläskfärs som måste tillagas innan man äter den. Den mexikanska chorizon är ofta mjuk som en färs (men det finns chorizo som mer tillagas som korvar också, mer om det någon annan gång) och tillagas därför på samma sätt som en färs. I Det här receptet är det bäst om du använder en färsk chorizo, vilket är mycket lätt att göra själv. Vi rekommenderar verkligen att ni gör en stor sats av vårt recept på Chorizo Casero (det är snabbt och billigt att göra och går utmärkt att frysa in).

Har du inte tillgång till en färs mexikansk chorizo och vill ha ett gäng Tacos de Campechanos NU behöver inte lida ändå. Hittar du en spansk chorizo eller annan kryddig korv i affären kan du alltid finhacka den och använda istället i receptet. Blir det exakt det samma? Nej, men vi har gått från Karibiens piraters blandade groggar till en tacofyllning, det finns utrymme för improvisation!

Tillbehör

En riktig Taco de Campechano serveras givetvis på en riktig majstortilla. Du kan läsa mer om majstortillas och var du kan köpa dem här!

Värm din majstortilla (eller vete om du önskar) och toppa den med lite av din nystekta tacofyllning.

Toppa din taco med lite salsa, vi föredrar salsa verde men välj din favorit från butik eller vår receptsamling av salsor här!

Du kan sedan toppa din taco med lite riven ost, skivad avocado eller kanske en klick creme fraiche samt färsk koriander.

P.S.
Om du läser en bar-meny i Mexiko hittar du inte sällan Cerveza Campechano och efter historielektionen ovan gissar du säkert rätt! Det betyder inte mindre än en blandad öl, mörk och ljus!

 

(Visited 433 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Plocka fram ingredienserna till din tacofyllning

Plocka fram din lövbiff och chorizo.
Skala och dela en lök.
Mät upp kryddorna för marinaden.

2
Färdig

Skiva upp köttet

Skiva upp köttet i remsor om ca 1 cm bredd.

3
Färdig

Marinera köttet snabbt

Lägg det strimlade köttet i en skål och lägg på salt, peppar, vitlökspulver och Worcestershiresås.
Blanda väl och låt stå tills det är dags att steka köttet.

4
Färdig

Skiva löken

Skiva löken i halvmånar.

5
Färdig

Stek fyllningen

Hetta upp lite olja i en stekpanna.
Tillsätt chorizon och bryt upp den till en fin färs och låt steka ungefär en minut.
Tillsätt löken och stek vidare på relativt låg temperatur tills löken mjuknat utan att chorizon bränns.

Höj temperaturen i stekpannan och tillsätt nötköttet.
Stek under omrörning tills köttet är genomstekt.

6
Färdig

Servera!

Servera i varma majstortillas och med en god salsa.
Extra tillbehör är ett eller flera av följande: avokado, riven ost, creme fraiche, färsk koriander!

Pressa gärna över lite lime över din taco!
Smaklig måltid!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Molletes - Mexikanska varma mackor
tidigare
Molletes – Mexikanska varma mackor
Paloma – Cocktail med tequila och färsk grapefruktjuice
nästa
Paloma – Tequiladrink med färskpressad grapefruit
Molletes - Mexikanska varma mackor
tidigare
Molletes – Mexikanska varma mackor
Paloma – Cocktail med tequila och färsk grapefruktjuice
nästa
Paloma – Tequiladrink med färskpressad grapefruit

Lägg till din kommentar