Ingredienser
Majsdegen
- 5 dl Masa Harina
- 3,2 dl VattenAnvänd varmt men inte kokande vatten för bästa resultat.
- 1/2 tsk Salt
Fyllning
- 400 gram Refried BeansHitta vårt recept på Refried Beans här!
Grundläggande tillbehör
- Efter smak Salsa
- Tunnt skivad, efter smak Röd lök
- Efter smak Cotijo
- Efter smak Crème fraîche
- Efter smak ChorizoSe vårt basrecept på hemmagjord Chortizo här!
Anvisning
Tlacoyos är ett fyllt majsbröd som är oerhört populärt som gatumat i centrala Mexiko och Mexico City. Brödet steks på en Komal, vilket är som en stor stekpanna av gjutjärn eller stål. Bröden fylls ofta med bönor innan de plattas ut och steks men man kan också hitta andra fyllningar.
Majsdeg: Själva bröden görs av Masa Harina, en majsdeg gjord på nixtamaliserad majs. Det låter komplicerat men är inget du behöver tänka på, mjölet säljs nämligen färdigt i flera svenska webbutiker specialliserade på mexikansk mat. Läs mer om Masa harina ochvar du kan köpa det här! Du kan använda vit eller blå Masa Harina, den blå är den mest populära varianten på gaturna i Mexico City! Smaken är nästan den samma.
Vi använder vit Maseca i receptet nedan, men olika fabrikat och majssorter behöver lite olika mycket vatten. Följ instruktionerna på påsen eller känn efter när du fått en mjuk följsam deg som inte är klibbig.
Fyllningen: Bröden är fyllda med refried beans vilket du lätt kan göra själv, om du har tid, eller köpa färdiga på någon av de svenska webbutikerna. Vi föredrar att göra egna själv så följ vårt recept här!
Tillbehör: När ens Tlacoyo är klar är det dags att lägga på smakfulla olika toppings ovanpå. Traditionellt serveras Tlacoyos med en Salsa Verde men du kan använda din favoritsalsa, du hittar våra recept på salsa här!
Smulad eller riven ost samt syrad mexikansk grädde är standard och perfekt för vegetarianen. Den mexikanska grädden liknar Crème fraîche, vilket är en perfekt ersättning. Osten som används är vanligtvis Queso Cotija vilken kan vara svår att hitta i Sverige. Du kan byta ut den mot en fettsnål smulad feta, Pecorino eller annan valfri ost, gärna en smulig ost med lite högre sälta och smak! Läs mer om Cotija och dess ersättare här!
Krispigt stekt smulad chorizo är ett annat tillbehör som ofta läggs på toppen av de andra tillbehören.
Med eller utan olja: Ofta får du frågan om du vill ha din Tlacoyo stekt i olja, vilket gör den lite mer krispig, eller utan olja. Båda alternativen är goda och du kan göra några med och några utan!
Steg
1 Färdig | Förbered din masa (deg)Mät upp din Masa Harina i en skål, tillsätt saltet och rör om. |
2 Färdig | Förbered tillbehören |
3 Färdig | Forma dina TlacoyosForma en boll av majsdegen och platta ut den till en avlång tortilla. Lägg en matsked bönor i mitten och smeta ut dessa efter degens längd. |
4 Färdig | Grädda tlacoyosHetta upp en stekpanna till medelhög värme. Om du önskar kan du använda lite olja eller stekfettet från chorizon. |
5 Färdig | Servera!En Tlacoyo toppas i princip alltid med en Salsa Verde, syrad grädde eller Crème fraîche och ost samt dekoreras med lite rå lök. |