Bönfyllda Tlacoyos

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Majsdegen
5 dl Masa Harina
3,2 dl Vatten Använd varmt men inte kokande vatten för bästa resultat.
1/2 tsk Salt
Fyllning
400 gram Refried Beans Hitta vårt recept på Refried Beans här!
Grundläggande tillbehör
Efter smak Salsa
Tunnt skivad, efter smak Röd lök
Efter smak Cotijo
Efter smak Crème fraîche
Efter smak Chorizo Se vårt basrecept på hemmagjord Chortizo här!

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Bönfyllda Tlacoyos

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Tlacoyos är krispiga fyllda mexikanska flatbröd som toppas med dina favorittillbehör. Rätten är omåttligt populär på gatuserveringarna i hela centrala Mexiko och Mexico City. De är lätta att göra när man väl fått in snitsen!

  • 45 min
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

  • Majsdegen

  • Fyllning

  • Grundläggande tillbehör

Anvisning

Dela

Tlacoyos är ett fyllt majsbröd som är oerhört populärt som gatumat i centrala Mexiko och Mexico City. Brödet steks på en Komal, vilket är som en stor stekpanna av gjutjärn eller stål. Bröden fylls ofta med bönor innan de plattas ut och steks men man kan också hitta andra fyllningar.

Majsdeg: Själva bröden görs av Masa Harina, en majsdeg gjord på nixtamaliserad majs. Det låter komplicerat men är inget du behöver tänka på, mjölet säljs nämligen färdigt i flera svenska webbutiker specialliserade på mexikansk mat. Läs mer om Masa harina ochvar du kan köpa det här! Du kan använda vit eller blå Masa Harina, den blå är den mest populära varianten på gaturna i Mexico City! Smaken är nästan den samma.

Vi använder vit Maseca i receptet nedan, men olika fabrikat och majssorter behöver lite olika mycket vatten. Följ instruktionerna på påsen eller känn efter när du fått en mjuk följsam deg som inte är klibbig.

Fyllningen: Bröden är fyllda med refried beans vilket du lätt kan göra själv, om du har tid, eller köpa färdiga på någon av de svenska webbutikerna. Vi föredrar att göra egna själv så följ vårt recept här! 

Tillbehör: När ens Tlacoyo är klar är det dags att lägga på smakfulla olika toppings ovanpå. Traditionellt serveras Tlacoyos med en Salsa Verde men du kan använda din favoritsalsa, du hittar våra recept på salsa här!

Smulad eller riven ost samt syrad mexikansk grädde är standard och perfekt för vegetarianen. Den mexikanska grädden liknar Crème fraîche, vilket är en perfekt ersättning. Osten som används är vanligtvis Queso Cotija vilken kan vara svår att hitta i Sverige. Du kan byta ut den mot en fettsnål smulad feta, Pecorino eller annan valfri ost, gärna en smulig ost med lite högre sälta och smak! Läs mer om Cotija och dess ersättare här!

Krispigt stekt smulad chorizo är ett annat tillbehör som ofta läggs på toppen av de andra tillbehören.

Med eller utan olja: Ofta får du frågan om du vill ha din Tlacoyo stekt i olja, vilket gör den lite mer krispig, eller utan olja. Båda alternativen är goda och du kan göra några med och några utan!

(Visited 492 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered din masa (deg)

Mät upp din Masa Harina i en skål, tillsätt saltet och rör om.
Värm upp vattnet och tillsätt till mjölet.
Blanda ihop med fingrarna (se till att vattnet inte är för varmt) och knåda degen några minuter.
Du ska kunna forma en boll och göra ett fingeravtryck i degen utan att den spricker, samtidigt som degen inte ska vara klistrig.
Täck degen med en kökshandduk och låt vila 30 minuter medan du förbereder övriga tillbehör.

2
Färdig

Förbered tillbehören

Gör din gröna salsa.
Skiva röd lök i tunna halvmånar.
Riv osten.
Stek eventuell chorizo.

3
Färdig

Forma dina Tlacoyos

Forma en boll av majsdegen och platta ut den till en avlång tortilla. Lägg en matsked bönor i mitten och smeta ut dessa efter degens längd.
Vik ihop kanterna mot mitten, en i taget.
Platta sedan ihop skarvarna och ge brödets dess form, ungefär som i bilderna nedan.
Det gör inget om degen går sönder på några ställen så att bönorna tittar ut, det är helt normalt.

4
Färdig

Grädda tlacoyos

Hetta upp en stekpanna till medelhög värme. Om du önskar kan du använda lite olja eller stekfettet från chorizon.
Stek dina Tlacoyos ett par minuter på vardera sida så att degen inte känns rå och att dina Tlacoyos fått en vacker färg.
Du kan förbereda hit och värma upp dina Tlacoyos vid ett senare tillfälle.

5
Färdig

Servera!

En Tlacoyo toppas i princip alltid med en Salsa Verde, syrad grädde eller Crème fraîche och ost samt dekoreras med lite rå lök.
Om du så önskar kan du strö lite krispigt stekt chorizo över toppen av salsan, grädden och osten.
Andra populära toppings är remsor av nopales-kaktus (finns att köpa i de mexikanska onlineshoppparna i Sverige) och avokado.
Smaklig måltid!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Chilaquiles Verdes con Huevo - Chilaquiles i grön salsa med ägg, ost, lök och grädde.
tidigare
Chilaquiles Verdes — Majschips i grön salsa, vegetariskt, med ägg eller kyckling
Entomatadas, vegetariska och med kyckling, toppad med grädde, ost och lök
nästa
Entomatadas med kyckling samt vegetarisk ostfyllning
Chilaquiles Verdes con Huevo - Chilaquiles i grön salsa med ägg, ost, lök och grädde.
tidigare
Chilaquiles Verdes — Majschips i grön salsa, vegetariskt, med ägg eller kyckling
Entomatadas, vegetariska och med kyckling, toppad med grädde, ost och lök
nästa
Entomatadas med kyckling samt vegetarisk ostfyllning

Lägg till din kommentar