Traditionella Sopes

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
För majsdegen
3,5 dl Masa Harina
3 dl Vatten Varmt men inte kokande
För stekning
1/2 dl Ister
Topping
ca 2 dl Refried Beans
2 dl Smulad ost
Efter smak Isbergssallad
1/2 Lök
Efter smak Smulad ost Till exemel feta eller indisk paneer eller annan smulig ost.
Efter smak Crème fraîche
Efter smak Papas con Chorizo Valfri tacofyllning enligt ovan, eller Papas con Chorizo som här, se receptet här!

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Traditionella Sopes

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Vegansk
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Sopes är små läckra Antojitos, dvs Mexikanska smårätter, som är populära som gatumat eller vid party. Du kan toppa sina sopes med just din favorittacofyllning eller några av våra förslag!

  • 60 min
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

  • För majsdegen

  • För stekning

  • Topping

Anvisning

Dela

En Sope är en typ av Antojito, smårätt, en mycket populär grupp av maträtter i Mexiko. Bland landets populära antojitos finns Tacos, Tlacuyos, Quesadillas och mycket mer. En sope är som en lite tjockare majstortilla som formas tills dess att den får en liten kant där vanligtvis bönor (refried beans, se receptet här!) läggs för att sedan toppas med massor av olika fyllningar.

Majsbrödet: Själva sopen är en lite tjockare och mindre tortilla, gjord med samma majsdeg som tortillas, som steks i matfett tills den blir lätt krispig men fortfarande är lite mjuk i mitten. Har du ingen tortillapress kan du kavla ut degen mellan två plastpåsar eller forma den med handen, vilket faktiskt är det mest traditionella. Det finns en annan version av Sopes som är lite mindre men tjockare och mer hårt friterade bröd, som numer är vanligt i mexikanska snabbmatskök. Vi kommer med recept för denna variant inom kort.

Det kan i början verka lite krångligt att göra dessa bröd men efter ett eller två försök brukar det gå såväl snabbt som lätt och något man lätt kan göra en tacokväll.

Ister eller olja: Traditionellt steks sopes i ister men det blir allt vanligare att de också steks i vanlig matolja. Vill du göra rätten vegetarisk eller anpassad för veganer använder du vanlig matolja, annars rekommenderar vi ister. Läs mer om ister här!

Fyllningen: De flesta sopes börjar med ett lager refried beans, men i vissa fall byts bönorna ut mot ett lager mexikansk syrad grädde, vilket liknar Crème fraîche. Absolut vanligast (och godast, enligt mig, mina vänner och mexikanska familj) är dock med bönor. Som en tredje variant hälls salsa direkt på brödet och toppas med lite ost och hackad lök.

En traditionell sope toppas med någon form av grönsaks- eller köttröra uppe på bönorna. Några vanliga alternativ är Papas con Chorizo, dvs potatis med chorizo, som vi använder i exemplet nedan. Mer detaljerat recept på Papas con Chorizo finns här. Kokt eller grillad strimlad kyckling är ett annat vanligt alternativ men det är även gott med Rajas Poblanas, Picadillo (köttfärsröra med potatis och morot) och Tinga! Du kan egentligen använda vilken mexikansk tacofyllning du önskar.

Övriga toppings: Förutom bönorna och fyllningen toppas en Sope oftast med lite strimlad isbergssallad, smulad eller riven ost (smulad feta eller paneer är gott om du inte kan hitta en mexikansk färskost) samt lite hackad lök. Givetvis droppar man alltid över lite salsa som kronan på allt. Använd din favoritsalsa, du hittar flera alternativ här!

Anpassa rätten till vegetarianer eller veganer: Använd en vegetarisk eller vegansk fyllning, vi tipsar om hur du gör vegansk chorizo här! Byt osten och grädden mot veganska alternativ om så önskas.

Förbered innan: Du kan förbereda bönor och övriga fyllningar i god tid innan och värma när det är dags att göra sopes. Refried Beans är bra att alltid ha färdiga i kylen.

Du kan också förbereda dina sopes och ha i kyl eller frys i veckor. Följ då instruktionera för hur du gör själva bröden men lämna stekningen/friteringen i matfettet till tillfället då de ska serveras. I Mexiko kan du köpa gräddade men ofriterade sopes i vilken livsmedelsaffär som helst så det är ett vanligt tillvägagångssätt.

Videoinstruktioner

(Visited 668 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered degen (Masa harina)

Häll upp din Masa Harina i en bunke. Värm upp vattnet så det blir varmt men inte skållhett.
Häll på det varma vattnet på majsmjölet och knåda till en len deg. Är degen smulig kan du tillsätta lite mer vatten tills den blir mjuk och följsam samt inte spricker när du formar den till små bollar.
Degen ska inte heller fastna eller kännas klibbig.
Täck över degen och låt den vila medan du förbereder dina fyllningar.

2
Färdig

Förbered papas con chorizo

Vi har ett mer detaljerat recept på Papas con Chorizo länkat ovan, här ger vi en annan snabb variant.

1. Skala och skär två potatisar i mellanstorlek till små kuber. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk men inte faller i bitar.

2. Smula ner två chorizo i en kall stekpanna. Är det en fet chorizo behövs ingen olja då fettet börjar smälta när pannan hettas upp. Tillsätt lite olja eller ister om det ser torrt ut och chorizon bränns.
Använd helst en rå chorizo i mexikansk stil, kan du inte hitta det kan du hacka upp en spansk chorizo i små bitar eller göra en egen chorizo (med fläsk eller vegansk), recept i toppen!

3. När chorizon börjar få lite färg och fettet smält ut, tillsätt en liten finhackad lökoch två hackade vitlöksklyftor och stek tills gyllene.

4. Tillsätt den kokta potatisen och låt fräsa med chorizon någon minut.

5. Tillsätt gärna lite öl och låt steka tills all vätska kokat in i potatisen och chorizon.

6. Smaka eventuellt av med salt, chorizo kan vara salt och potatisen har kokats med salt, så det är sällan det behövs något extra.

3
Färdig

Värm upp dina refried beans

Recept på Refried beans finns i beskrivningen ovan. Förbered gärna bönorna i god tid innan så du bara behöver värma upp dem nu.

4
Färdig

Förbered övriga toppings

Strimla salladen och hacka löken.
Smula eller riv osten.

5
Färdig

Forma dina sopes

Ta en bit majsdeg och forma till en boll lite större än en golfboll.
Lägg en bit plast i tortillapressen och lägg bollen på i centrum av tortillamaskinen. Vik över plasten så att den täcker båda sidor av bollen.
Fäll ihop tortillapressen och tryck ned handtaget för att pressa ut bollen till en ca 3 mm tjock tortilla. Öppna pressen och vänd sida på tortillan och tryck lite till. Repetera åt alla sidor tills tortillan är jämntjock.
Lossa försiktigt plasten runt tortillan (den blivande sopen) och lägg tortillan i din handflata, redo att gräddas.
Se videon för instruktioner.

6
Färdig

Grädda dina tortillas/sopes

1. Lägg försiktigt i dina sopes i en het torr stekpanna. I Mexiko används ofta en Komal, en tunn platt stekpanna av gjutjärn men det fungerar med vilken stekpanna som helst.
2. När tortillan stekts i ca 20 sekunder kan du lossa den lite försiktigt med en stekpanna och vända den när den är torr och precis börjat få lite färg.
3. Stek andra sidan av tortillan (som ska bli en sope) under ca 25 sekunder. Tryck lite lätt på den med en stekspade då och då.
4. Vänd tortillan igen och tryck på den med stekspaden upprepade gånger tills dess att tortillan börjar puffa upp lite.
5. Vänd tortillan en sista gång och tryck lite lätt på den igen för att få den att puffa lite till, den här sidan brukar inte puffa lika mycket.
6. Ta ur tortillan ur stekpannan efter ca 20 sekunder.

Även detta steg är lättare att se i instruktionsvideon ovan!

7
Färdig

Gör sopes av dina tortillas

Sopes är som kanske bekant lite tjockare majstortillas som har en karakteristisk liten kant runt sidan vilket ger som en fördjupning i mitten där bönorna kan bres.
Innan vi kan göra denna kant måste vi hitta rätt sida av tortillan. När du gräddade tortillan och den puffade upp bildades två olika sidor av tortillan, den ena sidan är lite tunnare än den andra. Nyp lite lätt i brödet för att känna vilken sida som är tunnast om du inte ser det.

1. Ta din varma tortilla och lokalisera den tunna sidan och lägg den uppåt.
2. Nyp kanten av tortillan mellan tummar och pekfingrar så att det bildas som en liten vall. Var försiktigt eftersom tortillan är varm och kan innehålla het ånga.
3. Fortsätt nypa ihop kanterna på alla tortillas, medan de är varma.

8
Färdig

Stek dina sopes i matfett

1. Hetta upp ister eller matolja i en stor stekpanna.
2. Lägg försiktigt i dina sopes med den platta sidan nedåt.
3. Låt steka i ca 20 sekunder och vänd sedan din sope och stek i ytterligare ca 30 sekunder. Vänd dina sopes igen och stek i 10 sekunder till eller tills du fått en lätt krispig och gyllene sope utan att de blir helt hårda.
4. Låt dina sopes droppa av och lägg dem på ett hushållspapper så överblivet fett rinner av.

9
Färdig

Fyll dina sopes!

Nu när dina sopes är det dags att lägga på fyllningen och äta!
1. Bred på ett tunnt lager refried beans eller syrad grädde, bönor är det mest traditionella och populära.
2. Lägg på önskad topping, i det här fallet Papas con Chorizo.
3. Droppa över lite syrad grädde eller Crème fraîche om du gör den traditionella sopen med bönor i botten. Hoppa över detta om du använder Crème fraîche i botten.
4. Lägg på strimlad sallad, hackad lök och smulad eller riven ost.
5. Toppa slutligen med salsa!
6. Ät medan varma!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Pollo en Cacahuate serverad med ris, bönor och tortillas för tacos
tidigare
Pollo en Salsa Cacahuate — Kyckling i jordnötssås
Huaraches con Bistec - huaraches med biff eller vegetarisk fyllning och salsa verde
nästa
Huaraches con Bistec (med kött och vegetariskt alternativ)
Pollo en Cacahuate serverad med ris, bönor och tortillas för tacos
tidigare
Pollo en Salsa Cacahuate — Kyckling i jordnötssås
Huaraches con Bistec - huaraches med biff eller vegetarisk fyllning och salsa verde
nästa
Huaraches con Bistec (med kött och vegetariskt alternativ)

Lägg till din kommentar