Ingredienser
För majsdegen
- 3,5 dl Masa Harina
- 3 dl VattenVarmt men inte kokande
För stekning
- 1/2 dl Ister
Topping
- ca 2 dl Refried Beans
- 2 dl Smulad ost
- Efter smak Isbergssallad
- 1/2 Lök
- Efter smak Smulad ostTill exemel feta eller indisk paneer eller annan smulig ost.
- Efter smak Crème fraîche
- Efter smak Papas con ChorizoValfri tacofyllning enligt ovan, eller Papas con Chorizo som här, se receptet här!
Anvisning
En Sope är en typ av Antojito, smårätt, en mycket populär grupp av maträtter i Mexiko. Bland landets populära antojitos finns Tacos, Tlacuyos, Quesadillas och mycket mer. En sope är som en lite tjockare majstortilla som formas tills dess att den får en liten kant där vanligtvis bönor (refried beans, se receptet här!) läggs för att sedan toppas med massor av olika fyllningar.
Majsbrödet: Själva sopen är en lite tjockare och mindre tortilla, gjord med samma majsdeg som tortillas, som steks i matfett tills den blir lätt krispig men fortfarande är lite mjuk i mitten. Har du ingen tortillapress kan du kavla ut degen mellan två plastpåsar eller forma den med handen, vilket faktiskt är det mest traditionella. Det finns en annan version av Sopes som är lite mindre men tjockare och mer hårt friterade bröd, som numer är vanligt i mexikanska snabbmatskök. Vi kommer med recept för denna variant inom kort.
Det kan i början verka lite krångligt att göra dessa bröd men efter ett eller två försök brukar det gå såväl snabbt som lätt och något man lätt kan göra en tacokväll.
Ister eller olja: Traditionellt steks sopes i ister men det blir allt vanligare att de också steks i vanlig matolja. Vill du göra rätten vegetarisk eller anpassad för veganer använder du vanlig matolja, annars rekommenderar vi ister. Läs mer om ister här!
Fyllningen: De flesta sopes börjar med ett lager refried beans, men i vissa fall byts bönorna ut mot ett lager mexikansk syrad grädde, vilket liknar Crème fraîche. Absolut vanligast (och godast, enligt mig, mina vänner och mexikanska familj) är dock med bönor. Som en tredje variant hälls salsa direkt på brödet och toppas med lite ost och hackad lök.
En traditionell sope toppas med någon form av grönsaks- eller köttröra uppe på bönorna. Några vanliga alternativ är Papas con Chorizo, dvs potatis med chorizo, som vi använder i exemplet nedan. Mer detaljerat recept på Papas con Chorizo finns här. Kokt eller grillad strimlad kyckling är ett annat vanligt alternativ men det är även gott med Rajas Poblanas, Picadillo (köttfärsröra med potatis och morot) och Tinga! Du kan egentligen använda vilken mexikansk tacofyllning du önskar.
Övriga toppings: Förutom bönorna och fyllningen toppas en Sope oftast med lite strimlad isbergssallad, smulad eller riven ost (smulad feta eller paneer är gott om du inte kan hitta en mexikansk färskost) samt lite hackad lök. Givetvis droppar man alltid över lite salsa som kronan på allt. Använd din favoritsalsa, du hittar flera alternativ här!
Anpassa rätten till vegetarianer eller veganer: Använd en vegetarisk eller vegansk fyllning, vi tipsar om hur du gör vegansk chorizo här! Byt osten och grädden mot veganska alternativ om så önskas.
Förbered innan: Du kan förbereda bönor och övriga fyllningar i god tid innan och värma när det är dags att göra sopes. Refried Beans är bra att alltid ha färdiga i kylen.
Du kan också förbereda dina sopes och ha i kyl eller frys i veckor. Följ då instruktionera för hur du gör själva bröden men lämna stekningen/friteringen i matfettet till tillfället då de ska serveras. I Mexiko kan du köpa gräddade men ofriterade sopes i vilken livsmedelsaffär som helst så det är ett vanligt tillvägagångssätt.
Videoinstruktioner
Steg
1 Färdig | Förbered degen (Masa harina)Häll upp din Masa Harina i en bunke. Värm upp vattnet så det blir varmt men inte skållhett. |
2 Färdig | Förbered papas con chorizoVi har ett mer detaljerat recept på Papas con Chorizo länkat ovan, här ger vi en annan snabb variant. 1. Skala och skär två potatisar i mellanstorlek till små kuber. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk men inte faller i bitar. 2. Smula ner två chorizo i en kall stekpanna. Är det en fet chorizo behövs ingen olja då fettet börjar smälta när pannan hettas upp. Tillsätt lite olja eller ister om det ser torrt ut och chorizon bränns. 3. När chorizon börjar få lite färg och fettet smält ut, tillsätt en liten finhackad lökoch två hackade vitlöksklyftor och stek tills gyllene. 4. Tillsätt den kokta potatisen och låt fräsa med chorizon någon minut. 5. Tillsätt gärna lite öl och låt steka tills all vätska kokat in i potatisen och chorizon. 6. Smaka eventuellt av med salt, chorizo kan vara salt och potatisen har kokats med salt, så det är sällan det behövs något extra. |
3 Färdig | Värm upp dina refried beans |
4 Färdig | Förbered övriga toppingsStrimla salladen och hacka löken. |
5 Färdig | Forma dina sopesTa en bit majsdeg och forma till en boll lite större än en golfboll. |
6 Färdig | Grädda dina tortillas/sopes1. Lägg försiktigt i dina sopes i en het torr stekpanna. I Mexiko används ofta en Komal, en tunn platt stekpanna av gjutjärn men det fungerar med vilken stekpanna som helst. Även detta steg är lättare att se i instruktionsvideon ovan! |
7 Färdig | Gör sopes av dina tortillasSopes är som kanske bekant lite tjockare majstortillas som har en karakteristisk liten kant runt sidan vilket ger som en fördjupning i mitten där bönorna kan bres. 1. Ta din varma tortilla och lokalisera den tunna sidan och lägg den uppåt. |
8 Färdig | Stek dina sopes i matfett1. Hetta upp ister eller matolja i en stor stekpanna. |
9 Färdig | Fyll dina sopes!Nu när dina sopes är det dags att lägga på fyllningen och äta! |