Ingredienser
- 300 gram Torkade bönorvalfri sort
- 1/2 stor Lök
- 2 klyftor Vitlök
- 3 kvistar Epazotehar du inte tillgång till epazote, använd lagerblad
- 1 Lagerbladom du inte har tillgång till epazote
- 1 tsk Salt
Anvisning
Om majsen är den viktigaste ingrediensen i Mexiko är bönorna inte långt efter. När man inte äter mat med tortillas (oftast gjorda av majs) är det ganska troligt att man äter maten med bönor istället. Potatisen må vara viktig i mexikansk mat men är snarare en ingrediens i en gryta (eller taco) snarare än något man äter vid sidan av något annat. Det finns en stort antal olika typer av bönor i Mexiko men grundreceptet är oftast det samma, även om koktiden kan kortas något vid mindre bönor eller förlängas något vid större bönor.
I receptet nedan använder vi mexikanska svarta bönor men det går precis lika bra att använda kidneybönor eller pintobönor istället. Båda fungerar även lika bra till refried beans som dessa.
Användningsområde: Kokta bönor äts ofta som tillbehör till olika grytor och de används också ofta som fyllnad i exempelvis burritos. Refried beans är ett av de mest populära användningsområdena för bönor och fungerar bra i såväl tacos som i allehanda andra rätter. Utgå från detta grundrecept för att göra refried beans!
Vegantipset! Visste du att det här receptet utgör en fantastiskt god, mättande och näringsriktig soppa? Skåla upp bönorna med kokvattnet i en skål och toppa med till exempel hackad lök eller något annat gott.
Instant Pot: Här använder vi en Instant Pot, men det går givetvis lika bra med vilken annan tryckkokare som helst. Saknar du tryckkokare går det bra i vilken kastrull som helst men koktiden kommer bli mycket längre. Kläm eller smaka på en böna om de är klara i detta fall.
Förvälla bönorna: Innan du kan tillaga bönorna bör de förvällas. Du bör förvälla dem minst fyra timmar men du kan låta dem dra i vatten i upp till 12 timmar.
Steg
1 Färdig | Förbered bönorna |
2 Färdig | Förbered övriga ingredienser |
3 Färdig | Koka bönornaLägg bönorna i en Instant Pot eller annan tryckkokare (vanlig kastrull nedan). Tillsätt vatten så att det täcker bönorna och ytterligare två centimeter. I kastrull: Lägg i bönorna och täck med vatten enligt ovan. Lägg i övriga ingredienser och låt koka på mellanlåg temperatur i ca 90 minuter eller tills bönorna är mjuka och krämiga rakt igenom. |
4 Färdig | Servera eller använd i andra recept! |