Basrecept: Mexikanska bönor

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
300 gram Torkade bönor valfri sort
1/2 stor Lök
2 klyftor Vitlök
3 kvistar Epazote har du inte tillgång till epazote, använd lagerblad
1 Lagerblad om du inte har tillgång till epazote
1 tsk Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Basrecept: Mexikanska bönor

Grundrecept på mexikanska bönor

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Vegansk

Bönor är ett av de viktigaste tillbehören till mexikanska grytor. Enkla kokta bönor kan förutom det användas i sallader, i burritos, användas till att göra refried beans och mycket annat. Se till att ha lite färdigkokta bönor i kylen och frysen hela tiden!

  • 10+1 timme
  • Serverar 6
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Om majsen är den viktigaste ingrediensen i Mexiko är bönorna inte långt efter. När man inte äter mat med tortillas (oftast gjorda av majs) är det ganska troligt att man äter maten med bönor istället. Potatisen må vara viktig i mexikansk mat men är snarare en ingrediens i en gryta (eller taco) snarare än något man äter vid sidan av något annat. Det finns en stort antal olika typer av bönor i Mexiko men grundreceptet är oftast det samma, även om koktiden kan kortas något vid mindre bönor eller förlängas något vid större bönor.

I receptet nedan använder vi mexikanska svarta bönor men det går precis lika bra att använda kidneybönor eller pintobönor istället. Båda fungerar även lika bra till refried beans som dessa.

Användningsområde: Kokta bönor äts ofta som tillbehör till olika grytor och de används också ofta som fyllnad i exempelvis burritos. Refried beans är ett av de mest populära användningsområdena för bönor och fungerar bra i såväl tacos som i allehanda andra rätter. Utgå från detta grundrecept för att göra refried beans!

Vegantipset! Visste du att det här receptet utgör en fantastiskt god, mättande och näringsriktig soppa? Skåla upp bönorna med kokvattnet i en skål och toppa med till exempel hackad lök eller något annat gott.

Instant Pot: Här använder vi en Instant Pot, men det går givetvis lika bra med vilken annan tryckkokare som helst. Saknar du tryckkokare går det bra i vilken kastrull som helst men koktiden kommer bli mycket längre. Kläm eller smaka på en böna om de är klara i detta fall.

Förvälla bönorna: Innan du kan tillaga bönorna bör de förvällas. Du bör förvälla dem minst fyra timmar men du kan låta dem dra i vatten i upp till 12 timmar.

(Visited 793 times, 2 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered bönorna

Skölj bönorna och gnugga dem rena.
Häll på rent friskt vatten på bönorna och låt dem täckas ett par centimeter då bönorna sväller till nära dubbla storleken (se bilderna nedan).
Låt bönorna förvälla mellan fyra och tolv timmar.
Häll av vattnet.

2
Färdig

Förbered övriga ingredienser

Dela på en halv lök i två delar.
Skala två vitlöksklyftor och krossa dem något men så att de fortfarande håller ihop.
Mät upp salt.
Plocka fram ett lagerblad eller en kvist epazote (en mexikansk ört som kan vara svår att få tag på så i det här exemplet använder vi lagerblad istället).

3
Färdig

Koka bönorna

Lägg bönorna i en Instant Pot eller annan tryckkokare (vanlig kastrull nedan). Tillsätt vatten så att det täcker bönorna och ytterligare två centimeter.
Lägg i löken, vitlöken, salt och lagerblad (eller epazote).
Sätt på locket och vrid vredet till läge för tryckkokning.
Sätt timern på 25 minuter, mediumtemperatur och högt tryck.
Låt din tryckkokare koka färdigt men behåll trycket 20 minuter efter det är färdigkokt innan du lättar på trycket.

I kastrull: Lägg i bönorna och täck med vatten enligt ovan. Lägg i övriga ingredienser och låt koka på mellanlåg temperatur i ca 90 minuter eller tills bönorna är mjuka och krämiga rakt igenom.

4
Färdig

Servera eller använd i andra recept!

Servera bönorna till mexikanska grytor eller använd bönorna i andra recept!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Gyllene Tacos Dorados!
tidigare
Taquitos, Tacos Doradas eller Flautas med kyckling
Salsa Verde serverad i en traditionell mexikansk lerskål
nästa
Rostad Salsa Verde med Jalapeño
Gyllene Tacos Dorados!
tidigare
Taquitos, Tacos Doradas eller Flautas med kyckling
Salsa Verde serverad i en traditionell mexikansk lerskål
nästa
Rostad Salsa Verde med Jalapeño

Lägg till din kommentar