Har du kanske hittat ett mexikanskt recept där ute på nätet? Är det några ord som är svåra att förstå? Då kan du få hjälp av vår ordlista här nedan. Tänk på att du också kan läsa mycket mer om de flesta av dessa ingredienser under ”Det mexikanska skafferiet”!
Spannmål och bönor
- Arroz (Ris): En basingrediens i många rätter, ofta smaksatt med tomater och kryddor.
- Cebada (Korn): Används i soppor och drycker.
- Chia (Chiafrön): Används i drycker och som näringsrikt tillskott i olika rätter.
- Frijoles (Bönor): En stapelvara i mexikanska köket, ofta serverade hela eller mosade.
- Frijoles de la Olla (Kokta bönor): En grundläggande bönstuvning som ofta serveras som sidorätt.
- Frijoles Negros (Svarta bönor): Används i en mängd rätter, från soppor till fyllningar.
- Garbanzos (Kikärtor): Används i soppor och som tillbehör.
- Lentejas (Linser): Används i soppor och som ett proteinrikt alternativ.
- Maíz (Majs): Grundläggande i mexikansk matlagning, används för att göra tortillas och tamales.
- Masa Harina: En majsmjöl som används för att göra tortillas och tamales.
- Pozole (Hominy): Torkad majs som används i soppan med samma namn.
- Totopos (Majschips): Friterade majschips från vilka man bland annat gör maträtten Nachos.
Kryddor & örter
- Achiote: En kryddblandning som ger en distinkt röd färg och smak till rätter.
- Anís (Anis): Används för att smaksätta sötare rätter och vissa drycker.
- Canela (Kanel): Används i både söta och salta rätter samt i drycker.
- Cilantro (Koriander): En ört med en distinkt smak som används i salsas och som garnering.
- Clavo (Kryddnejlika): Används för att krydda kött och i vissa såser.
- Comino (Spiskummin): En krydda som är central i många mexikanska rätter för sin distinkta smak.
- Epazote: En ört som ofta används i bön- och majsrecept för dess distinkta smak.
- Hierbabuena (Mynta): Används i drycker och vissa rätter för en fräsch smak.
- Laurel (Lagerblad): Används i soppor och grytor för att ge en djup smak.
- Oregano Mexicano (Mexikansk Oregano): Har en starkare och mer robust smak än vanlig oregano.
- Pimienta (Svartpeppar): En grundläggande krydda i många rätter.
- Romero (Rosmarin): Används för att krydda kött och i marinader.
- Sal (Salt): Grundläggande för att förstärka smaker i matlagning.
Kött & chark
- Arrachera (Marinerad flankstek): Populär för grillning och i tacos.
- Barbacoa (Grillat kött): Traditionellt långkokt kött, ofta serverat i tacos.
- Carne (Kött): Ofta används nötkött, fläskkött och kyckling i olika rätter.
- Cecina (Lätt torkat nötkött): Används i tunna skivor, ofta i tacos.
- Cerdo (Fläskkött): Grundläggande i rätter som carnitas och tamales.
- Chapulines (Gräshoppor): Rostade eller friterade gräshoppor, ofta med chili och lime.
- Chicharrón: Friterat fläskskinn som är populärt som snacks eller i rätter.
- Chorizo (Chorizo): En kryddig korv som ofta används i tacos och som fyllning i andra rätter.
- Lengua (Tungkött): Kokas och används ofta i tacos och grytor.
- Lomo (Fläskytterfilé): Används i tunna skivor i rätter som tacos al pastor.
- Pollo (Kyckling): Vanligt i tacos, soppor och andra rätter.
- Res (Nötkött): Används i många traditionella rätter som tacos och enchiladas.
Chili
- Chile Ancho: En torkad poblano chili, mild och söt, populär i mole såser.
- Chile Chipotle: En röktorkad jalapeño som ger en rökig smak och lite hetta.
- Chile de Árbol: En liten och het chili som ofta används torkad.
- Chile Guajillo: En mild chili som används för sin speciella smak i salsor och marinader.
- Chile Habanero: En extremt het chili som används med försiktighet i salsor och rätter.
- Chile Mulato: Liknar ancho men med en mörkare färg och sötare smak.
- Chile Pasilla: En mörk, torkad chili med en mild till medelstark hetta.
- Chile Piquín: En mycket liten och het chili som ofta används i pulverform.
- Chile Poblano: En mild chili som ofta fylls med kött eller ost och serveras i rätter som chiles en nogada.
- Chile Serrano: En liten, grön chili som är hetare än jalapeño och används i salsor och marinader.
Fisk & skaldjur
- Camarones (Räkor): Populära i kustnära regioner och används i rätter som ceviche.
- Cangrejo (Krabbkött): Används i soppor och sallader.
- Mariscos (Skaldjur): Inkluderar räkor, krabbor och musslor som används i ceviche och andra rätter.
- Pescado (Fisk): Används i ceviche och andra havsbaserade rätter.
- Pulpo (Bläckfisk): Populär i ceviche och grillade rätter.
Frukt & grönt
- Aguacate (Avokado): Huvudingrediensen i guacamole, även använd som topping.
- Ajo (Vitlök): Ger en stark och aromatisk smak till rätter.
- Cebolla (Lök): Används i nästan alla mexikanska rätter för dess smak.
- Chayote (Chayote): En sorts squash som används i soppor och grytor.
- Cuitlacoche (Majs-svamp): En svamp som växer på majs och anses vara en delikatess.
- Jicama: En knaprig rotfrukt som ofta äts rå i sallader.
- Jitomate (Tomat): Grundläggande i många mexikanska salsor och rätter.
- Limon (Lime): Saften används för att addera syrlighet till rätter och drycker.
- Mango: Populär i fruktiga salsor och som en söt komponent i rätter.
- Manzana (Äpple): Används bland annat i den mexikanska traditionella julsalladen.
- Nopal (Kaktusblad): Äts ofta grillade eller i sallader.
- Papaya: Används i sallader och desserter, samt som ett naturligt mjukgörande medel för kött.
- Piña (Ananas): Används i söta och salta rätter samt i drycker.
- Plátano (Banan): Ofta använd i desserter och ibland i maträtter.
- Plátano Macho (matlagningsbanan): Ofta använd i desserter och ibland i maträtter.
- Tamarindo (Tamarind): Används för att göra söta och sura såser samt drycker.
- Tomatillo eller Tomate (Mexikansk grön tomat): Används i salsor, särskilt i salsa verde.
Mejeri
- Crema Mexicana: En syrad grädde som liknar crème fraîche.
- Crema para batir: Vispgrädde
- Media Crema: Osyrad grädde som liknar en lite tjockare matlagningsgrädde.
- Queso (Ost): Används som topping eller fyllning i rätter som quesadillas och enchiladas.
- Queso Asadero: En smältbar ost som ofta används i gratänger och quesadillas.
- Queso Chihuahua: En ost som liknar mozzarella, populär i norra Mexiko.
- Queso Cotija: En hård ost som ofta rivas över rätter som en smakförstärkare.
- Queso Fresco: En mild ost som smular lätt och används som topping.
- Queso Manchego Mexicano: En variant av den spanska osten, används i gratänger och som smältost.
- Queso Oaxaca: En trådig ost som är populär i quesadillas och som smältost.
- Queso Panela: En färsk ost som ofta används i sallader och som tilltugg.
Drycker
- Agua de Horchata: En söt dryck gjord på ris och kanel.
- Agua de Jamaica: En dryck gjord på hibiskusblommor.
- Agua Fresca: Fruktbaserade drycker som är populära i Mexiko.
- Mezcal: Liknar tequila men med en rökigare smakprofil.
- Michelada: En ölbaserad cocktail med lime, salt och ofta andra kryddor.
- Pulque: En traditionell mexikansk dryck gjord på fermenterad agave.
- Sangrita: En traditionell dryck som ofta serveras tillsammans med tequila.
- Tamarindo: En dryck gjord på tamarind, populär för sin söta och syrliga smak.
- Tequila: En sprit gjord på agave, populär i drinkar och matlagning.
Sås och tillbehör
- Adobo: En marinad eller sås gjord på chili, vitlök och andra kryddor.
- Guacamole: En sås eller tillbehör gjord på mosad avokado, lime, och andra kryddor.
- Mole Poblano: En rik och komplex sås som ofta innehåller choklad och olika kryddor.
- Mole: En komplex sås som ofta innehåller choklad, chili och kryddor.
- Pico de Gallo: En färsk salsa gjord på hackad tomat, lök, chili, och koriander.
- Salsa (Sås): En sås gjord på bland annat tomater, chili och koriander.
- Salsa de Chile de Árbol: En mycket het sås gjord på chile de árbol.
- Salsa Macha: En oljebaserad chili sås med nötter och frön.
- Salsa Roja: En röd salsa gjord på tomater och röda chilis.
- Salsa Taquera: En het sås som ofta serveras med tacos.
- Salsa Verde: En grön sås gjord på tomatillos och gröna chili.
Övrigt
- Cajeta: En karamellsås gjord på getmjölk, populär som desserttillbehör.
- Frijoles Charros (Cowboybönor): En bönstuvning med kött och kryddor.
- Frijoles Refritos (Refried Beans): Mosade och stekta bönor, ofta används som tillbehör.
- Tamales: En traditionell rätt där en deg av masa harina fylls och ångkokas i majskolvsblad.
- Tortillas de Harina (Vetetortillas): Används ofta i norra Mexiko för burritos och quesadillas.
- Tortillas de Maíz: Grundläggande i många rätter, används för att göra tacos och enchiladas.
- Tortillas: Finns både som majstortillas och vetetortillas, används i en mängd rätter.
(Visited 56 times, 1 visits today)