Ingredienser
- 2 st KorvValfri korv, gärna varmkorv
- 50 gram Skinka, skivad
- 150 gram Chorizo
- 150 gram Bacon
- 1 Lök
- 2 Tomat
- 2 klyftor Vitlök
- 1 Serrano
- 150 ml Öl, ljus
- Litet knippe Färsk koriander
- Efter smak Salt
- Efter smak Svartpeppar, mald
- ca 600 gram ink lite av vätskan Kokta bönor
För quesadillas
- Beräkna 1-2 per portion Vetetortilla
- Enligt smak Smältbar valfri ost
För servering
- Ungefär 1 rågad matsked per portion Crème fraîche
Anvisning
Frijoles (bönor) Charros (mexikanska cowboys) är en populär maträtt över hela Mexiko, men den har sitt ursprung i de norra delarna av landet. I norra delarna av Mexiko har cowboy-kulturen länge varit viktig, och fortsätter vara så än idag. Charros, dvs mexikanska cowboys eller boskapsskötare drev (och driver i viss mån) boskap över stora områden för att hitta bra bete och maten man tillagade var ofta enkel, baserad på bönor och det kött och grönsaker man kunde hitta.
Charros kunde vara såväl laglydiga boskapsskötare som laglösa banditer. Charros känns lätt igen på deras hattar med hög kulle och brett brätte, det som i Sverige kallas Sombrero. I Mexiko kallas dessa hattar just sombrero de charro (sombrero för charros) då sombrero på spanska egentligen bara betyder hatt.

Idag kan man hitta Frijoles Charros över hela landet och de är en populär sidorätt till bland annat quesadillas och tacos. De flesta hushåll har sin version av Frijoles Charros men nästan alla har en liknande bas, med olika variationer.
Soppa eller gryta
Frijoles charros kan ätas som både soppa eller gryta, eller där emellan. Tillsätt lite mer vätska och du har en matig soppa, tillsätt mindre vätska och du har en mustig ”chili”, för en Frijoles Charros är troligtvis ursprunget för den idag populära Tex-mex-rätten chili. Personligen gillar jag att ha den lite mitt emellan så jag kan doppa mina quesadillas och äta resten med sked.
Kött och chark
En frijoles charros innehåller alltid ett antal olika charkuteriprodukter, vilka lätt kunde transporteras med boskapsskötarna. Bacon, korv, chorizo och skinka är några av de ingredienser som oftast finns med i grytan. Fläsksvål, såväl tillagad i grytan eller smulad på toppen, är andra populära ingredienser. Idag använder vi korv (helt vanliga varmkorvar är vanligast idag, du kan givetvis använda vilken typ av korv du vill), rökt bacon, mexikansk färsk chorizo samt lite skinka.
Mexikansk chorizo
De flesta versioner av Frijoles Charros innehåller mexikansk chorizo. Den skiljer sig från den spanska chorizon på ett antal punkter, den främsta och viktigaste punkten är att den mexikanska, till skillnad mot den spanska, är rå och inte rökt eller kurerad. Den mexikanska chorizon används oftast mer som en kryddad köttfärs snarare än en korv. Vi har två enkla recept på chorizo på Mexicankitchen.se. Idag använder vi det här receptet på chorizo med Guajillo och fläskfärs, som är helt fantastiskt gott, men även det här receptet med chile Ancho fungerar.
Se till att göra en laddning chorizo då och då och förvara i frysen, det är väldigt lätt och du behöver inte ens stoppa den. Vi använder chorizo i massor av olika maträtter!
Har du slut på egen mexikansk chorizo och inte kan hitta en färsk chorizo i affären kan du i undantagsfall använda spansk chorizo. Smaken skiljer sig en hel del. Finckacka då chorizon eller kör den snabbt i en matberedare tills du fått den finhackad.
Grönsakeroch chili i en frijoles charros
Precis som det kommer till kött kan man variera såväl grönsaker som chili i en frijoles charros. Lök och vitlök används nästan alltid och idag är det vanligast att man också använder tomater. Som charro ute på de stora vidderna kanske man inte hade tillgång till färska tomater, men ofta kunde man hitta vilt växande tomatillos. Idag använder vi röda solmogna tomater. Vi älskar koriander, precis som de flesta andra i Mexiko. Avsluta grytan med att blanda i lite färsk grön hackad koriander. Tillhör du en av dem som inte gillar koriander? Vi tycker synd om dig men skulle då ersätta den med slätbladig persilja.
Val av chili till frijoles charros
Eftersom grytan eller soppan domineras av charkprodukter tycker vi att en grön chili ger den fräschör som behövs för att lätta upp smakerna. Du kan använda vilken grön chili, i vilken hetta du gillar, men i Mexiko är det vanligt med jalapeño eller, som här, chile serrano. Vi använder bara en chile serrano i receptet nedan för att få smaken men inte allt för mycket hetta. Man vill inte spendera en varm dag på en hästrygg med solens heta värme från ovan och chilins stekande effekt underifrån. Önskar man mer hetta kan man alltid tillsätta lite salsa eller hot sauce i efterhand. Tänk också på att chorizon redan innehåller torkad chili, vilket även den bidrar med hettan i grytan.
Torkade chilifrukter
Du kan givetvis också använda torkade chilifrukter såsom chipotle, chili ancho, chile de arbol eller din favorit.
Bönorna
En frijoles charros blir givetvis godast av att du kokar dina egna bönor, basrecept på bönor hittar du här, och du kan använda just din favorit. Pintobönor, svarta- eller bruna och kidneybönor tillhör de vanligaste. Har du kort om tid med matlagningen kan man använda färdigkokta bönor utan problem, det är inte alltid man kommer ihåg att lägga bönorna i blöt tolv timmar innan och spendera en timme på att koka dem. Använd gärna mexikanska bönor på burk som du kan hitta på någon av de svenska onlineshopparna för mexikansk mat (några länkar längst ned på den här sidan) eller i nödfall en tetra eller burk från din närmsta supermarket. Använder du bönor på tetra eller burk, häll med all vätska i grytan. Kokar du egna kan du själv välja hur mycket av bönornas kokvätska du vill ha med i din gryta.
Tillbehör
Frijolescharros kan serveras precis som de är, helt utan tillbehör, eller med en klick Crème fraiche på toppen. Vi gillar att äta bönorna med enkla vetequesadillas på sidan men du kan servera bönorna som en sidorätt för din vanliga tacofredag.
Quesadillas på vetetortillas
Quesadillas är nästan alltid gjorda med majstortillas i Mexiko, vi har recept på stekta quesadillas här och friterade quesadillas här, men eftersom Frijoles Charros kommer från norr passar det bättre med vetetortillas i det här fallet. Den större delen av Mexiko föredrar tortillas gjorda av majs, men i de nordligaste delstaterna är ofta vetet betydligt mer förekommande.
För att göra en snabb quesadilla att doppa i dina bönor behöver du bara skiva över lite av din favoritost på ena halvan av en vetetortilla (du kan köpa vilka mjuka tortillas du vill, stora eller små, från tacohyllan), vika ihop den och steka på båda sidor tills dess att osten smält och quesadillan fått vacker färg. Vi föredrar att steka dem i en torr panna, i det här fallet, men vill du göra dem lite krispiga kan du steka i olja tills gyllene.
Frijoles Charros med eller utan öl
När det kommer till dryckesval är en kall mexikansk öl det perfekta valet till frijoles charros, men vi tar det ett steg till. Använd ungefär en halv flaska eller burk öl när du tillagar maträtten för att ta smakupplevelsen ett par steg längre. Alkoholen kommer hinna koka bort innan servering så det är ingen fara för barn, om du så önskar kan du använda alkoholfri öl istället. Är du helt mot öl går det givetvis bra att använda vatten istället.
Allergiinformation
Frijoles Charros är naturligt fri från gluten och laktos så länge du väljer rätt varmkorv, vissa korvar kan innehålla gluten eller laktos så läs på förpackningen. Quesadillas gjorda på vetetortillas är så klart inte fria från vare sig gluten eller laktos men genom att byta ut vetetortillas mot mexikanska majstortillas, eller andra glutenfria alternativ, kan du komma runt det. Det är även gott att bara doppa bröd eller majschips (nachos). Om du är känslig för laktos kan du ersätta Crème fraiche med ett laktosfritt alternativ eller helt utesluta det.
Rätten innehåller inga nötter.
Steg
1 Färdig | Förbered grönsakernaTvätta tomaterna och hacka dem relativt fint. |
2 Färdig | Förbered charkuteriprodukterna |
3 Färdig | Stek bacon |
4 Färdig | Tillsätt chorizon |
5 Färdig | Tillsätt korv och skinka |
6 Färdig | Tillsätt lök och vitlök |
7 Färdig | Tillsätt tomaterna och chilin |
8 Färdig | Tillsätt bönorna |
9 Färdig | Tillsätt öl |
10 Färdig | Tillsätt koriandern |
11 Färdig | Gör quesadillas |
12 Färdig | Servera! |







































