• Hem
  • Desserter
  • Fresas con Crema – jordgubbar med mexikansk twist
Fresas con Crema – jordgubbar med mexikansk twist

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

1 liter Jordgubbar
2 dl Crème fraîche
1 dl Kondenserad mjölk
1/2 tsk Kanel, mald
1 knivsudd alternativt essens Vanilj
1 msk Vaniljessens Alternativt 1 kryddmått vaniljpulver
1 Lime Zesten av
Enligt smak Mynta
Marinad för vuxna jordgubbar
2 delar Tequila
1 del Agavesirap
Limezest enligt smak Lime
Tillbehör
Enligt smak Mariekex

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Fresas con Crema – jordgubbar med mexikansk twist

Egenskaper:
  • Glutenfritt

Silkeslen crema smaksatt med kanel och vanilj, toppad med frisk lime-zest som möter söt­syrliga jordgubbar – somrig dessertmagi på nolltid.

  • Medel

Ingredienser

  • Marinad för vuxna jordgubbar

  • Tillbehör

Anvisning

Dela

Fresas con Crema är Mexikos kanske mest folkliga bärdessert. På gator, marknader och små kvällsöppna stånd skopar försäljare ner jordgubbar i plastmuggar, ringlar silkeslen crema över och pudrar med kanel. Resultatet är en krock mellan friskt och fylligt som svalkar i hettan – och som råkar passa lika bra till svensk midsommar.

I det här receptet får du två tolkningar:

  1. Den traditionella, barnvänliga varianten.
  2. En vuxen twist där jordgubbarna marineras i tequila och agavesirap för ett litet bett.

Vad är egentligen crema?

Mexikansk crema är en mild, lätt syrad grädde med en syra och konsistens som liknar crème fraîche.

  • Konsistens: silkeslen, något tunnare än svensk gräddfil.
  • Ersättning: crème fraîche (34 %) fungerar utmärkt.
  • Sötning: söt kondenserad mjölk – ger både krämighet och karamellton.
  • Smaksättning: ½ tsk kanel + 1 tsk flytande vaniljessens för 4 portioner.
    (alt. 1 krm vaniljpulver).

Marinera med Tequila för en vuxen twist

Skiva jordgubbarna i klyftor och låt dem dra ca 30 minuter i:

  • 2 delar tequila
  • 1 del agavesirap (eller ljus sirap/honung)

Mängden marinad beror på antalet portioner och enligt din smak.

Spara en tesked av marinaden och ringla över desserten precis före servering – aromen lyfter direkt.

Serveringstips & förberedelse

  • Gör i förväg: Både crema och (vuxna) jordgubbar klarar ett par timmar i kyl.
  • Valfrihet: Servera crema i en skål, vanlig vispgrädde i en annan och två sorters jordgubbar så gästerna kan bygga sin egen kombination.
  • Dekor: Lime- eller citronzest + en myntakvist ger färg och friskhet.
  • Tillbehör: I Michoacán är Mariekex klassiskt. Runt Mexiko ser man kaksmulor, grahamscrust och till och med brownie-bitar – ta det som passar din publik.

Nedan följer exakta mängder, steg-för-steg-instruktioner och bilder för båda versionerna.

(Visited 34 times, 3 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna

Ta fram alla ingredienser och mät upp ingredienserna.

2
Färdig

Blanda ihop creman

Blanda kondenserad mjölk och creme fraiche med kanelen och vaniljen.

3
Färdig

Preparera ingredienserna

Skär varje jordgubbe i fyra klyftor.
Riv zesten av 1 lime, men riv inte för djupt då det vita lagret kan vara bittert.

4
Färdig
30 minuter

Tequilamarinerade jordgubbar (valfritt)

Skär jordgubbarna enligt ovan (i fjärdedelar) och blanda med zesten av lime enligt smak.
Tillsätt 2 delar tequila och 1 del agavesirap eller motsvarande.
Låt marinera minst 30 minuter men max ett par timmar.
Rör om då och då.

5
Färdig

Servera

Lägg jordgubbarna i ett glas, toppa med din kaneldoftande crema.
Pynta med en nypa zest och något myntablad.
Toppa eventuellt med kex om så önskas!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Salpicón serverad som sallad och som tostada
tidigare
Mexikansk Salpicón – sval somrig sallad med strimlat kött och krispiga grönsaker
Salpicón serverad som sallad och som tostada
tidigare
Mexikansk Salpicón – sval somrig sallad med strimlat kött och krispiga grönsaker

Lägg till din kommentar