• Hem
  • Dryck
  • Traditionell Margarita – Tequiladrink med limesmak
Traditionell Margarita – Tequiladrink med limesmak

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
60 ml Tequila
30 ml Apelsinlikör
30 ml Limejuice
1 msk Salt
Efter smak Isbitar

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Traditionell Margarita – Tequiladrink med limesmak

Få drinkar är så uppfriskande en varm sommardag som en Margarita!

  • 5 min
  • Serverar 1
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Få drinkar är så skarpt förknippade Mexiko som en Margarita. Denna enkla ”sour” görs traditionellt med enbart i limesmak och efter en liten sipp är det lätt att förstå varför den tagit världen med storm. Allt du behöver är tequila (köp en bra tequila), limejuice och apelsinlikör (Triple Sec) så som Cointreau, lite is och en gnutta salt.

Okänt ursprung

Det finns ett otal olika historier om vem som skapade Margaritan för första gången, och ärligt talat spelar det kanske ingen roll. Vissa säger att ursprunget såklart är i Mexiko, medan andra menar att drinken skapades av Mexikaner i USA. Kanske uppstod drinken på flera platser ungefär samtidigt i olika versioner för idag finns lika många varianter av denna läckra drink som teorier om dess ursprung.

Ingredienserna

Med enbart tre grundingredienser finns det ingenstans att gömma sig. Det gäller att du har så bra ingredienser du kan för att göra den bästa Margaritan. Tequila, lime och apelsinlikör.

Tequila

Den viktigaste ingrediensen i en god Margarita är givetvis Tequilan. Det vanligaste valet är en tequila av typen Blanco, det vill säga vit tequila. Den vita tequilan har en renare smak av agave än en lagrad Reposado. Du behöver nödvändigtvis inte köpa den dyraste tequilan du kan hitta, men de absolut billigaste flaskorna är sällan de mest välsmakande.

Limejuice

Vi hoppas vi inte behöver säga det, men limejuicen ska givetvis vara nypressad. Vi rekommenderar alla att ha en limepress, men du kan även pressa för hand eller med hjälp av en gaffel.

Apelsinlikör

Det mest traditionella är kanske Cointreau eller Controy här i Mexiko. Controy liknar Cointreau i såväl smak som namn men är kanske inte riktigt lika komplex i smaken. Blandad med Tequila och Limejuice till en frisk Margarita är den dock perfekt. Du kan även testa att göra Margaritas med till exempel Grand Mariner eller Bols Triple Sec.

Saltad kant på glaset

Det som skiljer en Margarita från de flesta andra ”sour-drinkar” är den saltade kanten på glaset. Du kan salta hela eller halva, mycket eller lite, men kombinationen av den sötsyrliga drinken med sältan är perfekt en varm sommardag.

Extra sötma eller inte?

En traditionell Margarita får sin sötma från apelsinlikören och är därför inte allt för söt. Personligen föredrar vi Margaritan precis som den är, men vissa personer föredrar en lite sötare drink. Det kan man antingen åstadkomma genom att tillsätta lite extra likör eller genom en gnutta sockerlag eller Agavesirap (sockerlag gjord från Agaveplantan). Om du vill ha en lite sötare drink kan du tillsätta ca 15 ml sockerlag till ursprungsreceptet.

Olika varianter

Det finns hundratals olika varianter på Margarita, frusna Margaritas är populära, precis som olika smaksättningar. Vi återkommer med Frozen Margaritas inom kort!

Utrustning

Du behöver en cocktail shaker för att kunna göra en Margarita.

 

(Visited 468 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Plocka fram alla ingredienser och redskap

Plocka fram tequila, lime, apelsinlikör, is, limepress, kniv, salt på ett litet fat och en cocktail shaker

2
Färdig

Pressa lime

Börja med att pressa några lime-frukter så du får ca 30 ml limejuice per Margarita.

3
Färdig

Salta kanten på glasen

Gnid överkanten av glaset med en liten bit lime. Gnid den enbart på utsidan av glaset så att saltet inte fastnar på insidan senare.
Vill du ha en smalare saltkant gnider du bara en liten liten kant med lime.
Lägg lite salt i ett jämn lager på ett fat.
Rulla den fuktiga kanten av glaset i saltet och skaka av överflödigt salt.

4
Färdig

Mät upp ingredienserna och häll i shakern med is

Lägg i iskuber upp till ca hälften av shakern
Mät upp 60 ml tequila
Mät upp 30 ml apelsinlikör
Mät upp 30 ml limejuice

5
Färdig

Skaka shakern hårt och häll upp!

Stäng till locket på shakern och håll fast det med ett finger. Skaka shakern så hårt du kan tills dess att den är så kall att du knappt kan hålla i den.

Ta bort det lilla locket i toppen och filtrera ut din Margarita i glaset. Saknar din shaker inbyggt filter kan du använda annat filter istället.

6
Färdig

Servera din Margarita!

Lägg ett par isbitar i din Margarita och servera omedelbart! Garnera gärna med lite lime!

Salud!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Taco med lövbiff, jalapeño ochj potatis i en mustig tomatsås
tidigare
Strimlad biff med potatis och jalapeño – en ekonomisk tacofyllning och gryta till ris och bönor!
Paloma, mexikansk cocktail med Tequila, lime och grapefrukt!
nästa
Paloma – Cocktail med tequila och grapefruktsoda
Taco med lövbiff, jalapeño ochj potatis i en mustig tomatsås
tidigare
Strimlad biff med potatis och jalapeño – en ekonomisk tacofyllning och gryta till ris och bönor!
Paloma, mexikansk cocktail med Tequila, lime och grapefrukt!
nästa
Paloma – Cocktail med tequila och grapefruktsoda

Lägg till din kommentar