Ingredienser
- 60 ml Tequila
- 30 ml Apelsinlikör
- 30 ml Limejuice
- 1 msk Salt
- Efter smak Isbitar
Anvisning
Få drinkar är så skarpt förknippade Mexiko som en Margarita. Denna enkla ”sour” görs traditionellt med enbart i limesmak och efter en liten sipp är det lätt att förstå varför den tagit världen med storm. Allt du behöver är tequila (köp en bra tequila), limejuice och apelsinlikör (Triple Sec) så som Cointreau, lite is och en gnutta salt.
Okänt ursprung
Det finns ett otal olika historier om vem som skapade Margaritan för första gången, och ärligt talat spelar det kanske ingen roll. Vissa säger att ursprunget såklart är i Mexiko, medan andra menar att drinken skapades av Mexikaner i USA. Kanske uppstod drinken på flera platser ungefär samtidigt i olika versioner för idag finns lika många varianter av denna läckra drink som teorier om dess ursprung.
Ingredienserna
Med enbart tre grundingredienser finns det ingenstans att gömma sig. Det gäller att du har så bra ingredienser du kan för att göra den bästa Margaritan. Tequila, lime och apelsinlikör.
Tequila
Den viktigaste ingrediensen i en god Margarita är givetvis Tequilan. Det vanligaste valet är en tequila av typen Blanco, det vill säga vit tequila. Den vita tequilan har en renare smak av agave än en lagrad Reposado. Du behöver nödvändigtvis inte köpa den dyraste tequilan du kan hitta, men de absolut billigaste flaskorna är sällan de mest välsmakande.
Limejuice
Vi hoppas vi inte behöver säga det, men limejuicen ska givetvis vara nypressad. Vi rekommenderar alla att ha en limepress, men du kan även pressa för hand eller med hjälp av en gaffel.
Apelsinlikör
Det mest traditionella är kanske Cointreau eller Controy här i Mexiko. Controy liknar Cointreau i såväl smak som namn men är kanske inte riktigt lika komplex i smaken. Blandad med Tequila och Limejuice till en frisk Margarita är den dock perfekt. Du kan även testa att göra Margaritas med till exempel Grand Mariner eller Bols Triple Sec.
Saltad kant på glaset
Det som skiljer en Margarita från de flesta andra ”sour-drinkar” är den saltade kanten på glaset. Du kan salta hela eller halva, mycket eller lite, men kombinationen av den sötsyrliga drinken med sältan är perfekt en varm sommardag.
Extra sötma eller inte?
En traditionell Margarita får sin sötma från apelsinlikören och är därför inte allt för söt. Personligen föredrar vi Margaritan precis som den är, men vissa personer föredrar en lite sötare drink. Det kan man antingen åstadkomma genom att tillsätta lite extra likör eller genom en gnutta sockerlag eller Agavesirap (sockerlag gjord från Agaveplantan). Om du vill ha en lite sötare drink kan du tillsätta ca 15 ml sockerlag till ursprungsreceptet.
Olika varianter
Det finns hundratals olika varianter på Margarita, frusna Margaritas är populära, precis som olika smaksättningar. Vi återkommer med Frozen Margaritas inom kort!
Utrustning
Du behöver en cocktail shaker för att kunna göra en Margarita.
Steg
1 Färdig | Plocka fram alla ingredienser och redskap |
2 Färdig | Pressa lime |
3 Färdig | Salta kanten på glasenGnid överkanten av glaset med en liten bit lime. Gnid den enbart på utsidan av glaset så att saltet inte fastnar på insidan senare. |
4 Färdig | Mät upp ingredienserna och häll i shakern med is |
5 Färdig | Skaka shakern hårt och häll upp! |
6 Färdig | Servera din Margarita! |