0 0
Basrecept: Refried Beans — Frijoles Refritos

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
500 gram Kokta bönor
1/2 Lök
2 klyftor Vitlök
efter smak Salt
1 msk Olja

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Basrecept: Refried Beans — Frijoles Refritos

Enkla Refried Beans som fungerar till nästan allt!

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Vegansk

Refried beans är ett perfekt tillbehör till din tostada och ett måste i en frukostburrito, eller ät bönorna med ägg och korv till frukost.

  • 15 minuter
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Refried beans, eller bönröra i brist på bättre svensk översättning (???), är kokta bönor som steks i matfett och mosas till en önskad konsistens. Den engelsa översättningen Refried, återstekta på svenska, är vilseledande översättning från det spanska ordet refritos vilket snarare betyder kraftigt stekta. Här ger vi dig grundreceptet av Refried Beans från vilket du kan utgå för att göra många andra rätter. Vi tipsar om olika smaksättningar eller typer av bönor nedan!

Refied Beans eller Frijoles Refritos, serveras i eller till en lång rad mexikanska maträtter både som sidorätt istället för ris eller som fyllning i burritos, tacos samt mycket annat.

Matfett för tillagning: Tidigare användes nästan uteslutande grisfett så som speck eller ister för att steka bönorna men idag börjar det bli vanligare med vanlig vegetabilisk olja, vilket då fungerar för såväl vegetarianer som veganer. I receptet nedan använder vi vegetablilisk olja men om du hellre använder grisfett (till exempel ister eller överblivet från att du stekt fläsk) kan du bara byta ut det och ändå följa receptet. Tips! Det är väldigt gott att steka bönorna i baconfett.

Tillval: Du kan lätt variera dina bönor genom att till exempel tillföra lite hackad grön chili, chiliflakes eller liknande. I Mexiko använder man ibland örten epazote eller hela stjälkar av koriander att smaksätta bönorna. Att steka lite finhackad krispig bacon eller chorizo och blanda ner i bönorna är också stora favoriter hos många.

Bönor: Innan du steker dina bönor måste du koka dem. Följ vårt basrecept för kokta mexikanska bönor här! Du kan använda i princip vilka bönor du önskar men i Mexiko används vanligtvis pintobönor, svarta bönor, peruanska bönor eller kidneybönor i valfri färg.

Storkok: Se till att göra ett storkok på Refried beans, du kan frysa in dem i portionspåsar och ta fram och värma vid behov!

Du kan hitta recept som använder Refried Beans här!

(Visited 29 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna

Hacka löken och vitlöken relativt fint.
Mät upp önskad mängd bönor i en skål, se till att även få med en del av kokspaden från bönorna så att slutresultatet inte blir för torrt.

2
Färdig

Stek löken och vitlöken

Hetta upp olja i en panna på medeltemperatur.
Lägg i den hackade löken och låt steka under ett par minuter under omrörning tills den mjuknat. Löken ska inte ta för mycket färg.
Tillsätt den hackade vitlöken och fortsätt steka under en minut tills dess att vitlöken mjuknat något.

3
Färdig

Tillsätt och mosa bönorna

Tillsätt bönorna med vätska i stekpannan och låt komma upp i temperatur så det blir lättare att mosa bönorna.
Mosa bönorna under omrörning med en gaffel, undersidan av en skål eller potatismosare tills du nått en önskad konsistens. Det är gott med lite textur i bönorna så mosa inte alla bönor helt om du inte vill.
Tillsätt salt enligt smak och stek tills du nått en önskad konsistens. Jag brukar dra en gaffel genom bönorna, när det tar en stund innan de flytit ihop igen är de klara.

4
Färdig

Servera

Du kan servera bönorna som de är vid sidan av en mustig mexikansk gryta, i taco eller på tostadas. Just tostadas i mexiko har ofta ett lager bönor mellan tostadan och övriga fyllningar.
Du kan också tillsätta andra ingredienser till dina bönor enligt ovan eller våra andra recept!
Toppa gärna bönorna med lite ost eller grädde!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
tidigare
Tinga de Res (pulled beef i tomat- och löksås)
Huevos motuleños serverade och klara
nästa
Huevos Motuleños — Ägg à la Motul, Yucatan!
tidigare
Tinga de Res (pulled beef i tomat- och löksås)
Huevos motuleños serverade och klara
nästa
Huevos Motuleños — Ägg à la Motul, Yucatan!

Lägg till din kommentar