Salsa Chiltomate a la Yucatán

0 0
Salsa Chiltomate a la Yucatán

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
5 mellanstora Tomat
2 klyftor med skal Vitlök
1 liten Lök Gul- eller silverlök
1-2 efter smak Habanero
Efter smak Färsk koriander
Efter smak Salt

Näringsdeklaration

Ändra antalet portioner ovan för att se näringsvärden per servering.

4
Totalt portioner
180 kcal
Energi
2 g
Fett
36 g
Kolhydrater
5 g
- varav sockerarter
8 g
Fiber
2 g
Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Vegansk
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Rostad tomatsalsa från Yucatán – eldigt, enkelt och perfekt som tacosås.

  • 20 min
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Salsa Chiltomate är en klassisk Yucatán-salsa som kombinerar eldrostad tomat, lök, vitlök och chili till en robust, rökig och fräsch smakprofil. Den är enkel att göra, fungerar utmärkt till grillat kött som Poc Chuc, och passar lika bra som tacosås eller som tillbehör till ris och bönor. Salsan kan mortlas för rustik textur eller mixas för en slätare variant – båda är autentiska.

Chili Habanero – smaken av Yucatán

Habaneros
Habaneros

I Yucatán är habaneron mer än bara en chili – den är en signatur. Med sin fruktiga hetta och intensiva arom ger den liv åt salsor, marinader och hela måltider. I denna Salsa Chiltomate a la Yucatán spelar habaneron en viktig roll, men mängden kan enkelt justeras efter smak. Vill du ha en mildare variant, använder du bara lite – eller utesluter den helt. För den som vill känna Yucatáns eldiga själ är habaneron nyckeln. Du kan också lätt krossa chilin i salsan, röra runt och sedan plocka ut frukten – det ger smak utan att ta över. 

Obs! Styrkan kan variera rejält – se våra vanliga frågor längre ner på sidan.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna

Tvätta tomaterna. Skala vitlök och lök. Dela löken i halvor. Skölj koriandern och hacka den och ställ åt sidan.

2
Färdig
15 min

Rosta grönsakerna

Grilla tomater, lök och chili direkt på glöd eller i torr stekpanna tills de mjuknat och fått svarta fläckar. Vitlöken kan rostas hel i skalet eller stekas lätt

3
Färdig

Mortla eller mixa

Mortla vitlök och salt till en puré. Tillsätt lök och chili, mortla till en smet. Krossa tomaterna grovt – salsan ska vara chunky. Blanda i koriandern.
Alternativt: mixa vitlök, lök och chili till puré, pulsa tomaterna grovt, blanda i koriandern.

4
Färdig

Smaka av och servera

Justera med salt. Salsan kan serveras direkt eller stå till sig i kylskåp i några timmar för djupare smak.

Chiltomate används flitigt i Yucatan som salsa till bland annat Poc Chuc (grillat fläskkött) och Bönor med fläsk.

Vanliga frågor & svar

Hur många habanero vågar jag använda?

En hemmaodlad habanero på sommaren kan vara betydligt starkare än en butiksköpt chili – särskilt under vinterhalvåret. Testa dig fram försiktigt, gärna med en liten bit först, så att salsan blir lagom het för just dig. Du kan läsa mer om habaneron och dess användningsområde här!

Kan jag göra salsan i förväg?

Salsan håller sig fräsch i 3–5 dagar i kylskåp, gärna i en tättslutande burk. Smakerna brukar fördjupas efter några timmar, så den är ofta ännu godare dag två.

Om du förvarar salsan i en molcajete, tänk på att stenen är porös och suger upp lite vätska. Står den längre, kan du behöva tillsätta några droppar vatten och röra om innan servering – särskilt om du vill behålla rätt konsistens.

Vad kan jag använda istället för habanero?

Om du vill ha mildare hetta kan du använda jalapeño, serrano eller utesluta chili helt. Du kan också tillsätta lite rökt paprika för att få rökighet utan styrka.

Hur får jag fram rökigheten utan grill?

Rosta tomater, lök och chili i en torr stekpanna tills de får svarta fläckar. Du kan även använda gaslåga direkt eller ugnsgrill på hög värme.

Kan jag göra salsan helt utan koriander?

Ja – koriander ger friskhet, men om du inte gillar smaken kan du ersätta med lite persilja eller helt enkelt hoppa över den.

Passar salsan till mer än bara tacos?

Absolut. Den är fantastisk till grillat kött, ris och bönor, som dip till chips eller som smakrik topping på vegetariska rätter.

Vilken typ av tomater är bäst?

Vanliga röda tomater fungerar utmärkt. Undvik vattniga sorter – välj gärna fasta tomater med mycket smak, som roma eller kvisttomater. Ju rödare desto bättre.

Jag har gjort Chiltomate med habanero – men nu svider det efter toalettbesöket. Vad hände?

Du har troligen fått ett ovälkommet möte med capsaicin – det ämne som gör chili stark. Habanero innehåller mycket av det, och eftersom capsaicin inte är vattenlösligt är det svårt att tvätta bort med vanlig handtvätt. Om du hanterar rå habanero utan handskar, kan ämnet stanna kvar på huden i flera timmar. Undvik att röra ögon, näsa eller… andra känsliga delar under den tiden.

Tips: Använd handskar när du hanterar habanero – eller tvätta händerna med olja eller alkohol innan vanlig tvål, eftersom capsaicin inte är vattenlösligt.

Vill du vara säker innan du går vidare med livet? Gör ett smakprov: tvätta händerna, lägg ett finger mot tungan. Känns det spicy? Håll dig. Ingen smak? Går rakt på sak

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Röd salsa på grillade tomater, öl och avokado
tidigare
Grillad tomatsalsa med avocado och öl
Cantarito mexikanska drinkar med tequila, grapefrukt, apelsin och lime
nästa
Cantarito – Mexikansk citrusdrink med tequila och en kick
Röd salsa på grillade tomater, öl och avokado
tidigare
Grillad tomatsalsa med avocado och öl
Cantarito mexikanska drinkar med tequila, grapefrukt, apelsin och lime
nästa
Cantarito – Mexikansk citrusdrink med tequila och en kick

Lämna ett svar