• Hem
  • Antojitos
  • Poc Chuc med Salsa Chiltomate och picklad rödlök
Poc Chuc med Salsa Chiltomate och picklad rödlök

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Poc Chuc
600 gram Skivat fläskkött
2 Pomerans Alternativt apelsin och lime, läs mer om pomerans här!
3/4 tsk Torkad oregano
1/2 tsk Timjan, torkad
1/2 tsk Svartpeppar, mald
1/2 tsk + salt efter smak Salt
Chiltomate
5 mellanstora Tomat
2 små klyftor Vitlök
1 liten Lök
Ett litet knippe eller efter smak Färsk koriander
Efter smak Salt
1-2 eller kan uteslutas Habanero
Picklad grillad lök
1 Röd lök
1 Pomerans
Efter smak Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Poc Chuc med Salsa Chiltomate och picklad rödlök

Rökigt smakrikt marinerat kött med mustig salsa och fräsch picklad rödlök

  • 1 timme
  • Serverar 3
  • Lätt

Ingredienser

  • Poc Chuc

  • Chiltomate

  • Picklad grillad lök

Anvisning

Dela

Poc Chuc (uttalas ungefär Pock Chuck) är en av de viktigaste maträtterna från den mexikanska Yucatanhalvön. Poc Chuc är ett tunt grillat fläskkött som marinerats i örter och pomeransjuice. Själva namnet består av två ord på den lokala dialekten av Maya där Poc betyder rostad och chuc betyder kol, dvs “rostad på kol”.

Köttet

Poc Chuc består av ett tunt skivat fläskkött som grillas snabbt på hög temperatur. Eftersom köttet är tunt skivat och i en smakrik marinad spelar det ingen större roll vilken detalj du använder. Opanerad skinkschnitzel, uthamrad karré eller fläskstek som du själv skivar tunt fungerar alla bra.

Marinaden

Marinaden består av örter samt citrusjuice. I Yucatan används juicen från pomerans (kallad sur- eller bittterapelsin ibland) men har du inte tillgång till det kan du ersätta den av en blandning mellan juicen av apelsin (osötad) och lime. Du kan läsa mer om pomerans här!

Eftersom marinaden innehåller syra är det viktigt att inte marinera köttet för länge. En snabb marinering på ca 30 minuter, medan glöden blir perfekt, är allt som behövs.

Serveringsförslag

Köttet kan serveras som tacos eller med mexikanskt ris och bönor. I båda fallen serveras det nästan alltid tillsammans med salsan Chiltomate och snabbinlagd grillad lök, recept på det längre ned.

Salsa Chiltomate

I receptet nedan gör vi en salsa som kallas Chiltomate. Det är en salsa som baseras på solmogna röda tomater som grillas på kol tills de mjuknat. Chiltomate är en sammansättning av orden Chili och Tomat, de två viktigaste ingredienserna i salsan. I Yucatan är det vanligt att salsan innehåller rostad Habanero-chili, vilket för många kan vara väldigt starkt. Smaken från Habaneron är väldigt tropisk men också väldigt het, så testa dig fram till din nivå om du inte redan känner till den. Du kan använda grön, röd, orange eller gul habanero, beroende på vad du har tillgång till.
Vi gör salsan i en traditionell Molcajte (läs mer om Molcajetes och var du kan köpa dem här!) men du kan använda vilken mortel du önskar eller till och med använda en blender. Se till att inte köra salsan för länge om du använder blender, en stor del av Chiltomate är att den har stora bitar av tomat i sig. Kör vitlök, lök och chili till en jämnare konsistens först och pulsa sedan tomaten snabbt.

Extra Habanerosalsa för dig som gillar hetta.

I Yucatan är det dessutom vanligt att droppa över lite extra het rostad habanerosalsa för den som önskar lite extra hetta. Vi har receptet på den salsan här!

Snabbinlagd (picklad) lök

Ett annat viktigt tillbehör till Poc Chuc är den syrade löken. Löken grillas (eller rostas) först mjuk och skärs sedan i kuber innan den marineras i pomeransjuice och lite salt. Precis som med köttet kan du ersätta pomerans med apelsin och lime.

Grilla mitt i vintern?

Såväl Poc Chuc, den inlagda löken och salsan baseras på grillade element, något som kanske inte alltid är så lätt att åstadkomma i Sverige. Använd då gärna en grillpanna på högsta värme för att “grilla” köttet och rosta ingredienserna. Du får inte samma rökiga smak men en bra och riktigt het grillpanna är ändå ett bra alternativ.

 

(Visited 197 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Marinera köttet

Pressa 2 pomeranser eller 1 stor apelsin och 1 stor lime i en skål eller bunke stor nog för att rymma köttet.
Smula ner oreganon och timjan i juicen tillsammans med saltet.
Lägg ner köttet och blanda väl.
Marinera i ca 30 minuter.

2
Färdig

Grilla köttet (men förbered salsa och lök innan)

Gör salsan och löken enligt instruktionerna nedan innan du grillar ditt kött.

Se till att din kol är riktigt het och att gallret inte är för långt från glöden. Du vill grilla köttet väldigt hett då vi använder en våt marinad. Om temperaturen inte är tillräckligt hög kommer vätskan istället koka köttet.
Har du inte en riktigt het grill, torka av köttet något innan du grillar. Smaken har ändå hunnit penetrera köttet.
Salta lite extra på båda sidorna.
Grilla tills köttet är genomstekt, det tar bara några minuter på vardera sida.

3
Färdig

Förbered Salsa Chiltomate

Tvätta tomaterna och skala vitlöksklyftorna samt löken.
Dela löken i två delar.
Hacka koriandern.

4
Färdig

Rosta ingredienserna till Chiltomate

En riktig Chiltomate blir godast om tomaterma, löken och chilin får rosta på grillen tills de mjuknat och svartnat något. Var inte orolig om det ser lite bränt ut, det ger en god och rökig smak och är traditionellt. Har du inte tillgång till grill kan du rosta ingredienserna i en torr het stekpanna istället.
Tomaterna och chilifrukterna blir klara innan löken, så lägg dem åt sidan när de är färdiga och fortsätt rosta löken tills den mjuknat.

Obs! I bilden ser du även röd lök, den är till den snabbpickade löken nedan!

5
Färdig

Morta eller gör salsan i blendern

Att göra salsan i en mortel (helst molcajete av lavasten) ger såklart den bästa smaken, men du kan även göra salsan i en blender.

I Molcajete:
Lägg de rå vitlöksklyftorna och saltet i molcajeten. Krossa klyftorna och mortla dem till en puré.
Tillsätt lök och vitlök och mortla tills du fått en relativt fin smet, men ändå med lite bitar.
Tillsätt tomaterna och krossa dem tills du fått önskad konsistens på salsan.
Salsan ska vara tjock och ha en del större tomatbitar, vad som på engelska kallas "Chunky".
Lägg i och blanda in den hackade koriandern i den färdiga salsan.

I en blender:
Kör vitlök, lök och chili till en relativt jämn puré. Tillsätt tomaterna och pulsa ett par gånger tills du får en salsa med många stora bitar av tomat.
Lägg i och blanda in den hackade koriandern i den färdiga salsan.

6
Färdig

Gör den snabbinlagda (picklade) löken

Dela en skalad rödlök på mitten och grilla (eller rosta i en torr het stekpanna) löken tills den mjuknat och börjat få svarta kanter.
Låt löken svalna tills du kan hantera den och skär den sedan i bitar om ca 1-2 cm.
Salta och häll på juicen från en pomerans eller en blandning av apelsin- och limejuice.
Låt dra i ca 30 minuter eller förbered en dag innan och förvara i kylen.

7
Färdig

Servera Poc Chuc med Chiltomate och snabbpicklad lök

Vi föredrar att äta poc chuc som tacos (med mjuka majstortillas), men du kan även äta köttet med ris och lite bönor.
Servera med salsan och den snabbinlagda löken och gärna lite avokado. Jag gillar att ha på lite extra stark habanerosalsa, det gröna på bilden, i kombination med den röda chiltomatesalsan.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Huaraches con Bistec - huaraches med biff eller vegetarisk fyllning och salsa verde
tidigare
Huaraches con Bistec (med kött och vegetariskt alternativ)
Quesadillas i blå majstortillas
nästa
Äkta mexikanska Quesadillas med två snabba fyllningar (Vegetariska eller med Chorizo)
Huaraches con Bistec - huaraches med biff eller vegetarisk fyllning och salsa verde
tidigare
Huaraches con Bistec (med kött och vegetariskt alternativ)
Quesadillas i blå majstortillas
nästa
Äkta mexikanska Quesadillas med två snabba fyllningar (Vegetariska eller med Chorizo)

Lägg till din kommentar