Ingredienser
Poc Chuc
- 600 gram Skivat fläskkött
- 2 PomeransAlternativt apelsin och lime, läs mer om pomerans här!
- 3/4 tsk Torkad oregano
- 1/2 tsk Timjan, torkad
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 1/2 tsk + salt efter smak Salt
Chiltomate
- 5 mellanstora Tomat
- 2 små klyftor Vitlök
- 1 liten Lök
- Ett litet knippe eller efter smak Färsk koriander
- Efter smak Salt
- 1-2 eller kan uteslutas Habanero
Picklad grillad lök
- 1 Röd lök
- 1 Pomerans
- Efter smak Salt
Anvisning
Poc Chuc (uttalas ungefär Pock Chuck) är en av de viktigaste maträtterna från den mexikanska Yucatanhalvön. Poc Chuc är ett tunt grillat fläskkött som marinerats i örter och pomeransjuice. Själva namnet består av två ord på den lokala dialekten av Maya där Poc betyder rostad och chuc betyder kol, dvs “rostad på kol”.
Köttet
Poc Chuc består av ett tunt skivat fläskkött som grillas snabbt på hög temperatur. Eftersom köttet är tunt skivat och i en smakrik marinad spelar det ingen större roll vilken detalj du använder. Opanerad skinkschnitzel, uthamrad karré eller fläskstek som du själv skivar tunt fungerar alla bra.
Marinaden
Marinaden består av örter samt citrusjuice. I Yucatan används juicen från pomerans (kallad sur- eller bittterapelsin ibland) men har du inte tillgång till det kan du ersätta den av en blandning mellan juicen av apelsin (osötad) och lime. Du kan läsa mer om pomerans här!
Eftersom marinaden innehåller syra är det viktigt att inte marinera köttet för länge. En snabb marinering på ca 30 minuter, medan glöden blir perfekt, är allt som behövs.
Serveringsförslag
Köttet kan serveras som tacos eller med mexikanskt ris och bönor. I båda fallen serveras det nästan alltid tillsammans med salsan Chiltomate och snabbinlagd grillad lök, recept på det längre ned.
Salsa Chiltomate
I receptet nedan gör vi en salsa som kallas Chiltomate. Det är en salsa som baseras på solmogna röda tomater som grillas på kol tills de mjuknat. Chiltomate är en sammansättning av orden Chili och Tomat, de två viktigaste ingredienserna i salsan. I Yucatan är det vanligt att salsan innehåller rostad Habanero-chili, vilket för många kan vara väldigt starkt. Smaken från Habaneron är väldigt tropisk men också väldigt het, så testa dig fram till din nivå om du inte redan känner till den. Du kan använda grön, röd, orange eller gul habanero, beroende på vad du har tillgång till.
Vi gör salsan i en traditionell Molcajte (läs mer om Molcajetes och var du kan köpa dem här!) men du kan använda vilken mortel du önskar eller till och med använda en blender. Se till att inte köra salsan för länge om du använder blender, en stor del av Chiltomate är att den har stora bitar av tomat i sig. Kör vitlök, lök och chili till en jämnare konsistens först och pulsa sedan tomaten snabbt.
Extra Habanerosalsa för dig som gillar hetta.
I Yucatan är det dessutom vanligt att droppa över lite extra het rostad habanerosalsa för den som önskar lite extra hetta. Vi har receptet på den salsan här!
Snabbinlagd (picklad) lök
Ett annat viktigt tillbehör till Poc Chuc är den syrade löken. Löken grillas (eller rostas) först mjuk och skärs sedan i kuber innan den marineras i pomeransjuice och lite salt. Precis som med köttet kan du ersätta pomerans med apelsin och lime.
Grilla mitt i vintern?
Såväl Poc Chuc, den inlagda löken och salsan baseras på grillade element, något som kanske inte alltid är så lätt att åstadkomma i Sverige. Använd då gärna en grillpanna på högsta värme för att “grilla” köttet och rosta ingredienserna. Du får inte samma rökiga smak men en bra och riktigt het grillpanna är ändå ett bra alternativ.
Steg
1 Färdig | Marinera köttet |
2 Färdig | Grilla köttet (men förbered salsa och lök innan)Gör salsan och löken enligt instruktionerna nedan innan du grillar ditt kött. Se till att din kol är riktigt het och att gallret inte är för långt från glöden. Du vill grilla köttet väldigt hett då vi använder en våt marinad. Om temperaturen inte är tillräckligt hög kommer vätskan istället koka köttet. |
3 Färdig | Förbered Salsa Chiltomate |
4 Färdig | Rosta ingredienserna till ChiltomateEn riktig Chiltomate blir godast om tomaterma, löken och chilin får rosta på grillen tills de mjuknat och svartnat något. Var inte orolig om det ser lite bränt ut, det ger en god och rökig smak och är traditionellt. Har du inte tillgång till grill kan du rosta ingredienserna i en torr het stekpanna istället. Obs! I bilden ser du även röd lök, den är till den snabbpickade löken nedan! |
5 Färdig | Morta eller gör salsan i blendernAtt göra salsan i en mortel (helst molcajete av lavasten) ger såklart den bästa smaken, men du kan även göra salsan i en blender. I Molcajete: I en blender: |
6 Färdig | Gör den snabbinlagda (picklade) lökenDela en skalad rödlök på mitten och grilla (eller rosta i en torr het stekpanna) löken tills den mjuknat och börjat få svarta kanter. |
7 Färdig | Servera Poc Chuc med Chiltomate och snabbpicklad lökVi föredrar att äta poc chuc som tacos (med mjuka majstortillas), men du kan även äta köttet med ris och lite bönor. |