Cordial på Hibiskus (flor de jamaica)

0 0
Cordial på Hibiskus (flor de jamaica)

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
2 dl Vatten
2 dl Socker
1 dl Hibiskusblomma, torkad
ca 15 cm Kanelstång
3 st Kryddnejlika

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Vegansk

En fantastisk färg, milda smaker av kanel och kryddnejlika, en mjuk sötma, syra och en lätt strävhet av hibiskusblommorna. En ingrediens för såväl sommar som vinter.

  • 20 min
  • Serverar 10
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Vad är en cordial – och varför hibiskus?

En cordial är en koncentrerad, sötad smakessens som används för att ge djup och fräschör till drycker som cocktails, mocktails eller kolsyrat vatten. Den kan också användas som smakbas i desserter, marinader eller fermenterade drycker. Till skillnad från vanlig saft är en cordial mer intensiv och ofta byggd kring en råvara med tydlig karaktär – som hibiskus.

I detta recept använder vi hibiskus, eller flor de jamaica, en torkad blomma med intensiv rubinröd färg och syrlig smak. Den är populär i Mexiko för att göra svalkande drycker, men har också en plats i indisk tradition där den används inom ayurvedisk medicin för sina antioxidativa och balanserande egenskaper. Hibiskus ger både färg, syra och en elegant blommighet som gör cordialen mångsidig och uppfriskande.

Smaksättning med kryddor – valfritt men värdefullt

Kanelstång och kryddnejlika är valfria tillsatser som ger en subtil kryddighet i bakgrunden. De tar inte över hibiskusens syrlighet, men tillför en varm, rund smakprofil som gör cordialen mer komplex – särskilt om den ska användas i höstiga drinkar eller som bas i glöggliknande varianter. Personligen använder vi mer kryddor på vintern (dubbla mängden) och tillsätter ibland andra juliga kryddor så som kardemumma, medan vi under årets varmaste månader håller tillbaka de värmande kryddorna.

Socker – smak, färg och fräschör

Vi använder ett ekologiskt socker som ligger mellan vitt och brunt. Ett helt vitt socker ger en klarare färg och renare syra, medan brunt socker tillför en karamellton som kan vara spännande – men riskerar att dämpa hibiskusens fräschör. Välj efter användningsområde: ljus cordial för drinkar, mörkare för desserter eller varm dryck.

Sockerbalans – olika koncentrationer för olika användning

I detta recept använder vi en 1:1-koncentration – lika delar socker och vatten – vilket ger en välbalanserad cordial som fungerar utmärkt både som smakgivare och som bas i drinkar. Den är tillräckligt söt för att bära hibiskusens syra, men inte så tung att den dominerar.
Det finns dock flera vanliga varianter beroende på användningsområde:

  • 1:2 (en del socker, två delar vatten) – ger en lättare sirap med mindre sötma, ofta använd i mocktails eller när man vill ha en mer subtil sötning.
  • 2:1 (två delar socker, en del vatten) – ger en tjockare, mer hållbar sirap som används i klassiska cocktails där man vill ha både struktur och lång hållbarhet, t.ex. i Old Fashioned eller Daiquiri.

Valet av koncentration påverkar både smak, textur och hur cordialen integreras med andra ingredienser. Vår 1:1-version är ett mångsidigt mellanting – lätt att späda, enkel att dosera och med en fräsch, tydlig smakprofil.

Tips för användning – hibiskus som smakbyggare

Denna hibiskuscordial är inte bara vacker – den är också otroligt mångsidig. Den intensiva färgen och syrliga blommigheten gör den till en naturlig smakbrygga mellan det friska, det kryddiga och det söta. Här är några sätt att använda den:

  • I cocktails – som bas i en Hibiskus Margarita, Tequila Sunset eller varför inte en Flor de Jamaica Negroni.
  • I mocktails – blanda med sodavatten, lime och mynta för en alkoholfri törstsläckare.
  • Som glaze – pensla på grillad frukt eller rotsaker för en syrlig finish.
  • I fermenterade drycker – som smakkomponent i kombucha eller tepache.
  • I desserter – ringla över pannacotta, glass eller yoghurt.

Köpa torkade hibiskusblommor

Du kan hitta hibiskusblommor, Flor de Jamaica, på Andale.se, glöm inte att ange rabattkoden mexkitchen25 när du handlar där så får du 10% rabatt på hela sortimentet!

Receptförslag

Hibiskusmargarita

(Visited 5 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered alla dina ingredienser (Mise en place)

- Mät upp socker och vatten i två skålar.
- Bryt kanelstången längs med fibrerna så att den öppnar upp sig. Plocka fram kryddnejlikorna.

2
Färdig

Rosta kryddorna

- Lägg kanel och nejlikor i en torr kastrull på medelhög värme. Rör om försiktigt tills de börjar ge ifrån sig en lätt rökig doft – det ska bara vara en antydan, inte brännas.

3
Färdig

Tillsätt hibiskusblommorna

- När kryddorna är rostade, tillsätt de torkade hibiskusblommorna direkt i kastrullen. Rör om så att blommorna får kontakt med värmen och kryddorna.

4
Färdig

Tillsätt vatten och socker

- Tillsätt vatten och socker direkt efter hibiskusen. Rör om så att sockret börjar lösas upp.

5
Färdig

Koka upp och sjud

- Låt blandningen koka upp under omrörning. När det bubblar, sänk värmen och lägg på lock. Låt sjuda i cirka en kvart – vätskan ska bli djupt röd och dofta blommigt med kryddiga undertoner.

6
Färdig

Sila av och låt svalna

- Ta bort kastrullen från värmen. Sila blandningen genom finmaskig sil eller silduk för att få bort blommor och kryddor.
- Tryck inte ut de sista dropparna från kryddor och blommor då man lätt får med sig mer bäska smaker på så vis, så låt det bara rinna av väl.
OBS! Var försiktig, en vätska med så stor andel smält socker är väldigt varm så var försiktig tills vätskan svalnat.

7
Färdig

Servera

Det är bara dina fantasier som sätter gränserna för hur du kan använda din cordial. Blanda den med kolsyrat vatten för en fräsch hemmagjord läsk, gör Margaritas, olika sour (med gin, tequila eller vilken alkohol du föredrar) och du kan till och med använda den i din matlagning. Vi kommer publicera flera recept på hur du kan använda den. Här ser du vår cordial i en Margarita!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Fisk a la Veracruzana serverad med vitt ris
tidigare
Fisk a la Veracuzana med tomat, kapris och oliver
Margarita med smak av syrlig hibiskusblomma
nästa
Hibiskusmargarita – blommig, syrlig och svalkande
Fisk a la Veracruzana serverad med vitt ris
tidigare
Fisk a la Veracuzana med tomat, kapris och oliver
Margarita med smak av syrlig hibiskusblomma
nästa
Hibiskusmargarita – blommig, syrlig och svalkande

Lämna ett svar