Cortadillo de Res – Riktig ranchmat från norra Mexiko

0 0
Cortadillo de Res – Riktig ranchmat från norra Mexiko

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
40 g Ister
680 g Nötkött för långkok
400 g Potatis
400 g Tomat
3 Serrano Valfri grön chili eller Serrano
1 stor Lök
1 Paprika
ca 2 dl eller efter behov Vatten
Kryddmixen
4 klyftor Vitlök
1/2 tsk Spiskummin, mald
1/2 dryg tsk Torkad oregano
1/2 tsk Svartpeppar
1 tsk Salt Smaka av med mer salt i slutet
4 msk Vatten

Näringsdeklaration

Ändra antalet portioner ovan för att se näringsvärden per servering.

4
Antal portioner
1450 kcal
Energi
100 g
Protein
95 g
Fett
20 g
- varav mättat fett
40 g
Kolhydrater
6 g
- varav sockerarter
7 g
Fibrer
4 g
Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Spicy

Cortadillo de res är en rustik gryta från norra Mexiko, gjord på tärnat nötkött som långkokas i en smakrik tomatsås med vitlök, lök och chili. Rätten är enkel, mättande och full av djup smak – perfekt att servera med ris, bönor eller nygräddade tortillas.

  • 2,5 timmar
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

  • Kryddmixen

Anvisning

Dela

Cortadillo de res är en rustik gryträtt från norra Mexiko, ofta tillagad över öppen eld i stora järngrytor. Den bygger på enkla ingredienser: nötkött, tomater, chili och potatis — och smakerna är djupa, jordnära och familjära. I denna version anpassar vi till hemmaköket, utan att tumma på traditionen. Det är lika lättlagat som en kalops, men med mexikansk karaktär.

Rostade tomater

Lägg tomaterna och en av de rostade chilifrukterna i en blender eller molcajete

Traditionellt används färska, röda tomater som rostas över öppen eld. I hemmaköket rostar vi dem i torr panna för att få fram samma rökiga ton. Det kan kännas konstigt att man rostar tomaterna så hårt att de blir svarta och sotiga på utsidan, men det här är långa traditioner i Mexiko och ger inte en bränd smak.

Val av kött

Pulpa Negra är en klassisk styckningsdetalj i Mexiko, motsvarande innanlår eller ytterlår i Sverige. Den är mager, smakrik och passar perfekt för att först sjuda med kryddor och sedan brynas. Skär köttet i små bitar (ca 1,5 × 1,5 cm) för att få snabbare tillagning och bättre smakintegration.

Fettval – tradition och alternativ

El Mexicano Manteca, Ister.

I traditionella mexikanska kök används manteca, alltså rent grisfett (flott eller ister), som smakbärare och stekfett. Det ger en djup, rund smak som är svår att ersätta med olja. I Sverige finns manteca ibland att köpa under namnet flott, grisfett eller som smält ister i vissa charkbutiker eller specialbutiker.

Har du inte tillgång till manteca? Då är ett paket bacon ett utmärkt alternativ: stek det krispigt, ta ur bitarna och använd baconfettet till att steka köttet och bygga grytan. Baconet kan tillsättas igen senare för sälta och textur.

Matolja fungerar i nödfall, men ger inte samma djup eller karaktär — och i en rätt som cortadillo de res är fettet en viktig smakkomponent

Kryddor och chili

Vi gör kryddbasen i en mexikansk lavastensmortel, en så kallad molcajete. I den mortlar vi vitlök, oregano, svartpeppar och mald spiskummin — samt några droppar vatten för att binda allt till en pasta. Har du ingen molcajete? En stavmixer fungerar utmärkt. Kryddorna tillsätts innan köttet får färg, vilket gör att de tränger in och karamelliseras direkt på köttets yta.

Vi använder en halv röd och en halv grön paprika, du kan givetvis använda en hel paprika av valfri färg eller blanda precis som du vill.

Vill du göra det ännu mer rustikt? Byt ut vattnet mot ett par deciliter ljus öl för extra kropp och maltighet.

Valet om chilin

I denna version rostas tre gröna chilifrukter: en används i tomatsalsan, medan två får sjuda hela i grytan för att ge djup och eftervärme. Resultatet blir en relativt het gryta — men mängden chili kan justeras efter smak.

Tosta tills tomaterna känns mjuka, då är de klara att mixas till en salsa
Tosta tills tomaterna känns mjuka, då är de klara att mixas till en salsa

Vill du mildra hettan? Använd färre chilifrukter, eller byt ut serrano mot jalapeño eller annan grön mild chili. Vill du gasa på? Välj fler eller hetare sorter, men håll dig gärna till gröna chili för att behålla den friska, örtiga tonen som passar rätten bäst.

Chili är inte bara hetta — det är en smakbärare som ger karaktär, balans och regional identitet. Justera efter din egen smak, men låt gärna någon chili få rostas för att ge den där nötiga, rökiga undertonen som hör hemma i norra Mexikos kök.

Att använda molcajete eller stavmixer?

Använd en virvlande rörelse tills din salsa är lätt chunky men inte har för stora bitar eller stora bitar av tomatens skinn
Använd en virvlande rörelse tills din salsa är lätt chunky men inte har för stora bitar eller stora bitar av tomatens skinn

Molcajeten är ett av Mexikos mest ikoniska köksredskap — en uråldrig mortel av vulkanisk sten som används för att krossa kryddor, vitlök och chili till smakrika pastor. Den ger en textur och smakextraktion som är svår att uppnå med moderna verktyg.

Innan du använder din molcajete första gången bör den förberedas och ‘mattas in’ — vi har en video som visar exakt hur du gör detta steg för steg.

När du mortlar vitlök och kryddor, undvik att slå hårt mot stenen. Använd istället en krossande rörelse följt av en rullande, malande rörelse över ingredienserna. Det ger bättre kontroll och minskar risken för att spräcka stenen eller slå ut flisor.

Har du ingen molcajete? En stavmixer fungerar utmärkt som alternativ — men om du har möjlighet, ge molcajeten en chans. Den är inte bara ett redskap, utan en smakbärare med historia.

Servera med

Cortadillo de res serveras traditionellt med:

  • Refried beans – gärna med lite queso fresco eller stekt lök
  • Vetetortillas – värmda i panna med manteca eller smör (om man inte ha turen att bo bredvid ett tortillabageri som vi)
  • Ris – om du vill ha en extra mättande komponent

Du kan hitta såväl refried beans (eller göra egna från vårt recept här!) och Molcajetes på andale.se. Om du anger rabattkod mexkitchen25 får du dessutom 10% rabatt på ordinarie priser!

Vad passar att dricka till?

  • En ljus mexikansk öl (t.ex. Modelo Especial eller Pacifico)
  • En enkel lime- och sodavatten för fräschör
  • Gillar du ett vin, välj ett rött vin som klarar av att stå upp mot de rustika smakerna.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Video

Steg

1
Färdig

Förbered kryddbasen

Mortla vitlök, oregano, svartpepparkorn och mald spiskummin i molcajete. Tillsätt några skedar vatten för att lätt kunna hälla ut kryddorna från din molcajete.

Tips: Har du ingen molcajete? Använd stavmixer – smaken blir likvärdig, även om texturen blir slätare.

2
Färdig

Rosta tomater och chili till en salsa

Tvätta och torka av tomaterna och rosta dem i torr panna tills de får mörka fläckar. Rosta även chilifrukterna. Mixa tomaterna med en av de rostade chilinfrukterna till en salsa. DU kan göra detta i en mixer, med stavmixer, eller som här, i en Molcajete av lavasten.

Detta efterliknar den rökiga smakprofilen från traditionell eldrostning.

3
Färdig

Förbered övriga ingredienser

Skala potatisen och skär den i kuber något mindre än köttet.
Hacka löken relativt grovt.
Skär paprikan i kuber i liknande storlek som potatisen.

4
Färdig

Stek köttet med kryddblandningen

Hetta upp manteca (eller baconfett) i en gryta. Lägg i köttet tillsammans med kryddpastan från molcajeten.
Genom att steka köttet “blött” med kryddblandningen får du en naturlig “en su jugo”-effekt där köttet sjuder i sin egen juice innan det får färg.

Låt vätskan avdunsta och fortsätt steka tills köttet får lätt gyllene yta.

5
Färdig

Tillsätt lök och paprika

Lägg i relativt grovt hackad lök och låt den steka tills den mjuknat och du kan ana att den börjar få färg.
Tillsätt paprikan och stek i ytterligare ett par minuter.

6
Färdig

Tillsätt tomatsalsan

Häll i den rostade tomatsalsan och rör om. Låt allt sjuda ihop i ca 10 minuter utan lock.

7
Färdig

Tillsätt vatten och låt sjuda

Tillsätt några deciliter vatten eller ljus öl och låt allt sjuda under lock tills köttet börjar bli mört. Det kan ta allt från 45 minuter till en timme, men kolla lite då och då.

8
Färdig

Tillsätt potatisen

När köttet börjar kännas klart och mört, men inte faller i bitar, tillsätt potatisen och eventuellt lite extra vatten om grytan känns torr. Puttra under lock under ca 15 minuter eller tills att potatisen känns mjuk utan att falla i bitar.
Smaka av med eventuellt extra salt!

9
Färdig

Servera!

Du kan äta grytan med bönor, vi föredrar refried beans (se annat recept) och med vetetortillas. Det är gott att ha lite av bönorna bredda på botten av tortillan innan man lägger på fyllningen. Smulad ost och avokado är goda tillbehör!

Vanliga frågor & svar

Vilket kött passar bäst till cortadillo de res?

Pulpa negra är traditionellt, men du kan använda innanlår, ytterlår, högrev eller fransyska. Välj ett magert men smakrikt stycke som tål långkok utan att falla sönder.

Kan jag byta ut paprika mot något annat?

Ja, du kan använda zucchini, morot eller selleri för en annan textur. Paprika ger sötma och färg, men rätten är flexibel

Hur stark blir grytan?

Det beror på chilin. Serrano ger mer hetta än jalapeño. Du kan justera mängden chili eller välja mildare sorter för en snällare gryta.

Måste jag använda manteca (grisfett)?

Nej, men det ger djup smak. Baconfett är ett bra alternativ. Matolja fungerar i nödfall, men ger inte samma karaktär.

Kan jag göra grytan vegetarisk?

Du kan ersätta köttet med svamp, aubergine eller tofu, men smaken blir annorlunda. Kryddbasen och salsan fungerar utmärkt även utan kött.

Vad är en molcajete, och måste jag ha en?

En molcajete är en mexikansk mortel av lavasten. Den ger unik textur och smakextraktion, men en stavmixer fungerar också. Du kan läsa mer om Molcajetes och hur du behandlar dem innan första användningen här!

Vad serverar man till cortadillo?

Refried beans, vetetortillas (vanligast i norra Mexiko) eller majstortillas (glutenfritt alternativ), smulad ost, avokado och gärna lite ris. En ljus mexikansk öl eller limevatten passar fint till.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Margarita med smak av syrlig hibiskusblomma
tidigare
Hibiskusmargarita – blommig, syrlig och svalkande
Enfrijoladas toppade med ost, grädde och rå lök
nästa
Enfrijoladas – silkeslen smakrik bönsås med fyllda tortillas
Margarita med smak av syrlig hibiskusblomma
tidigare
Hibiskusmargarita – blommig, syrlig och svalkande
Enfrijoladas toppade med ost, grädde och rå lök
nästa
Enfrijoladas – silkeslen smakrik bönsås med fyllda tortillas

Lämna ett svar