Ingredienser
- 60 ml Tequila
- 30 ml Apelsinlikör
- 60 ml Limejuice
- 3 dl JordgubbarFrysta
- 30 ml Sockerlag
- Efter smak SaltSaltad kant
- En klyfta LimeGarnityr
Variant med chili
- Efter smak Tajin
- Efter smak Habanero
Anvisning
Finns det någon läckrare och mer uppfriskande cocktail på sommaren än en fryst Margarita? Det skulle i så fall vara en fryst Margarita med jordgubbar det, och det är precis vad vi visar vägen till i det här receptet!
Vad är en Margarita?
En Margarita, i dess enklaste form, är en av världens mest kända och populära drinkar, inte minst i Mexiko. Den består av Tequila, Triple sec (apelsinlikör) och lime. Drinken serveras vanligtvis i höga vida glas med saltad kant. Med tiden har drinken utvecklats till många olika smaker, där olika smaksättningar på sockerlag gett drinken olika färger och smaksättningar och inte minst har den frysta Margaritan gjort intåg.
Vi har givetvis recept på den klassiska Margaritan här!
Tequila!
Tequilan är kanske en av de mest mytomspunna alkoholhaltiga dryckerna i världen. Många runt om i världen har nog någon gång vaknat upp dagen efter och ångrat sitt intag, men det har snarare med sättet den druckits på samt en flaska av låg kvalitét.
Till skillnad mot hur de flesta dricker Tequila i Sverige, och på amerikanska ”Spring Break”, dricker man oftast inte Tequila som shots i Mexiko. En fin Tequila dricker man snarare som en god Whiskey, i små sippar.
Hur hittar jag då en bra Tequila? Det finns många olika typer av Tequila, lämpligtvis undviker man de absolut lägsta prisklasserna och dessutom letar man gärna efter en flaska märkt ”100% Agave”. Agave är själva plantan som drycken är destillerad från. Billigare Tequila kan ha en ganska stor del tillsatt annat destilat inblanat vilket varken gör gott för vare sig smak eller baksmälla.
Triple Sec
Den andra viktiga ingrediensen i en Margarita är apelsinlikören, vanligtvis en Triple Sec så som Cointreau (ofta Controy i Mexiko) eller en annan apelsinlikör så som Grand Mariner. Använd den du gillar bäst!
Limejuice
Den tredje, och i en klassisk Margarita, sista ingrediens är limejuicen. Här rekommenderar vi absolut att press din egen limejuice eftersom det ger en enorm skillnad i såväl smak som doft. Du kan pressa flera limefrukter upp till ett par timmar innan du ska göra dina Margaritas, så du slipper göra det när gästerna kommer.
Jordgubbar
Det som skiljer en klassisk Margarita från en Frozen Strawberry Margarita är inte minst jordgubbarna. Köp gärna söta och goda färska jordgubbar, noppa av dem och lägg dem sedan på en ungsplåt eller bricka och ställ i frysen tills de är helt djupfrysta. Du kan givetvis också använda färdigfrysta jordgubbar på påse. Tänk då på att de ofta är sockrade och att du därför kan behöva anpassa receptet något.
Sockerlag
Jordgubbar som är frysta förlorar lite av sin sötma, det kompenserar vi genom att tillsätta lite extra sockerlag i drinken.
Du kan så klart köpa färdig sockerlag eller göra den själv genom att värma upp lika delar strösocker och vatten i en kastrull under omröring tills dess att sockret löst upp sig helt. Låt svalna helt innan du använder sockerlagen i receptet!
Glaset
Du kan givetvis använda vilket glas du önskar till din Margarita. Vi föredrar så klart att använda ett klassiskt Margaritaglas.
Saltad eller sockrad kant
En traditionell Margarita har alltid en saltad kant på glaset. Det åstadkommer man genom att gnida en liten bit lime mot utsidan av kanten på glaset och sedan försikigt rulla den fuktade kanten genom salt.
I ett recept med jordgubbar är det dock valfritt om man anänder saltad eller sockrad kant på glaset, eller varför inte med chilipulver, som i vår heta ”Frozen Habanero Strawberry Margarita” som kommer längre ner på sidan!
Gör du en Margarita är det gott att anända Tajin på kanten. Tajin är ett mexikanskt chiliulver, som man kan hitta i svenska specialbutiker eller online, som är relativt milt men samtidigt surt. Hittar du inte Tajin kan du ta vilket chiliulver du vill!
Med eller utan Chili!

För den som vill ha lite extra piff på tillvaron är det gott med lite extra sting i sin Margarita. Ett gott sätt för att få lite extra sting är att tillsätta en liten bit Habanero i drinken. Just Habanero har en härligt fruktig och lite tropisk smak som passar bra i fruktiga drinkar. Habaneron är däremot ganska rejält het! Ett annat alternativ, som är lite mildare, är att använda röd Jalapeño istället. Läs mer om Mexikos chilifrukter här!
Extra is, eller inte!
Beroende på temperaturen i ditt kök och på övriga ingredienser kan du behöva tillsätta lite extra isbitar för att få önskad konsistens. Tillsätter du extra mycket is (gärna lite extra sockerlag i så fall kan du göra en Frozen Margarita som nästan blir som en sorbet! Väldigt gott en het sommardag!
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna. |
2 Färdig | Salta kanten av glaset |
3 Färdig | Kör ingredienserna i en blenderTillsätt Tequila, apelsinlikör, limejuice, jordgubbar och sockerlag tills du fått en jämn och fin konsistens utan bitar. |
4 Färdig | Häll upp din drink och dekorera glaset! |
5 Färdig | TILLVAL! Spicy Strawberry Margarita! |