Krispig pork belly (fläsksida) med godaste guacamolen

Krispigt fläsk, krämig guacamole och en hint av El Dorado – allt i en enda panna.

0 0
Krispig pork belly (fläsksida) med godaste guacamolen

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
500 g Pork Belly Skinnfri
2 dl Vatten
1/2 Vitlök Skuren på mitten
1/4 Lök
1 Lagerblad
1/2 tsk Salt
2 msk Mjölk
2 msk Ister
Guacamolen
3 Avokado
1/4 stor Lök
Efter smak Färsk koriander
1/2 Serrano
1/2 Lime
Efter smak Salt

Näringsdeklaration

Ändra antalet portioner ovan för att se näringsvärden per servering.

4
Servear
2120 kcal
Energi
200 g
Fett
70 g
- varav mättat fett
40 g
Protein
0 g
Kolhydrater
0 g
- varav sockerarter
0 g
Fiber
500 mg
Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Carnitas de sartén – stekt pork belly i långa skivor, kokt med vitlök och karamelliserad med några skedar mjölk. Serveras med guacamole, salsa verde och varma tortillas för en komplett botana eller taco.

  • 40 min
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

  • Guacamolen

Anvisning

Dela

Få saker kan vara så gott och enkelt som ”Carntitas de sartén”Krispigt stekt fläsk med en krämig gucamole att dippa fläsket i. Vill du göra det till en hel måltid, en enkel salsa och tortillas och du har precis klivit in i världens bästa taqueria! Häng med så går vi igenom steg för steg nedan!

Vilket fläsk ska jag välja

En pork belly, eller fläsksida, precis som till bacon eller stekt fläks med lölsås. Vi har valt att göra det utan svål eftersom det går snabbt, blir otroligt gott du inte riskerar att svålen blir seg och tuggig.

Tillagningsmetoden

Vi kommer gå igenom varje steg i detalj nedan men det som skiljer ”vanliga” carnitas i Mexiko mot ”Carnitas de sartén” är att de senare helt enkelt mer steks än att sjudas i flott under lång tid. Men för att göra det riktigt, riktigt, mört, saftigt och gott kommer vi först skiva upp fläsket och låta det koka lite i vatten först. Det kommer hjälpa med att rendrera ut en del av fläsket vilket gör att det blir krispigare mot slutet av tillagningen när vattnet dunstat och stekningen tar vid.

En stor skillnad mellan svenskt stekt fläsk och dessa carnitas är att vi skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor, det innebär att vi inte vill att köttet ska vara genomkrispigt, vi vill ha en krispig gyllene yta medan köttet fortfarande är mjukt och saftigt på insidan.

Mjölk och ister? Läste jag verkligen rätt i ingredienslistan?

Ja, har du ett extremt fett kött kan det räcka som det är, men för att ge krispigheten en liten hjälp på traven använder vi lite ister/flott (läs mer om det här var du kan köpa eller eventuellt ersätta) eller varför inte lite baconfett? För  du sparar väl alltid fettet som blir över när du steker bacon? Det passar utmärkt till tillfällen som detta. Om inte, en blandning mellan matolja och smör fungerar också men ger inte riktigt samma runda fläsksmak.

Mjölken, ja, den tillsätter vi när vattnet dunstat och hjälper till att ge krispighet och en god karamelliserad smak.

Guacamole i molcajete

Mortla guacamolen till en bra konsistens
Mortla guacamolen till en bra konsistens

Till det här receptet gör vi guacamolen direkt i molcajeten, medan fläsket sjuder. Den är enkel, ren och perfekt balanserad till det krispiga köttet – ingen vitlökssalt, ingen tomat, bara avokado, lime, koriander och lite chili. Fläsket får sin smak från den halverade vitlöken som puttrar med i pannan, och det räcker långt.

Vill du ha lite extra vitlökssmak? Pressa ut en klyfta från pannan och gnid över fläsket innan du doppar det i guacamolen.

Vill du ha en liten matigare guacamole som passar bra till allt från tacos till dipp? Se vårt huvudrecept på guacamole med flera olika varianter här!

Övriga tillbehör

Salsa verde
Salsa verde

Det är även gott att ha lite salsa som komplement, lite syrlighet och hetta som piggar upp de annars runda smakerna från såväl fläsk som avocado. Recept på enkel salsa verde hittar du här eller följ annars vår basguide i artikeln om egen tacosås!

Givetvis passar det bra att omväxlingsvis dippa fläsk och att dippa tortillachips (naturella nachos) i guacamolen, och vill man göra det till en riktig festmåltid, gör tacos av det hela!

Världens godaste taco?

Varma tortillas, lite krispig pork belly, ringla över lite salsa och toppa med en rejäl klick guacamole! Svårare än så behöver det inte vara att nå El Dorado!

För dig med matresriktioner

Det här receptet är naturligt glutenfritt – även med majschipsen som serveras till. Det är laktosfritt om du utesluter mjölken eller använder ett alternativ, och innehåller varken nötter eller baljväxter. En smakrik botana som passar många!

Dryckesval

Cantarito mexikanska drinkar med tequila, grapefrukt, apelsin och lime
Cantarito mexikanska drinkar med tequila, grapefrukt, apelsin och lime

Ett friskt mexikanskt öl är ju aldrig fel, eller, som man kanske kan antyda i några av bilderna, en frisk, syrlig Cantarito gjord på citrusfrukter, soda och tequila, det kan göra vilken sittning som helst roligare! Kan även göras alkoholfri. Recept på cantarito hittar du här!

(Visited 22 times, 8 visits today)

Video

Steg

1
Färdig

Steg 1 – Förbered köttet

- Skär pork belly (fläsksida utan svål) i 2 cm tjocka skivor
- Salta lätt på båda sidor
- Dela en hel vitlök på mitten, snittytan nedåt
- Skär en liten bit lök i grova bitar

2
Färdig
10 min

Steg 2 – Förkokning under lock

• Lägg köttet i en traktörpanna eller stekpanna med lock
• Tillsätt vatten så det når halva höjden på köttet
• Lägg i vitlöken
• Koka under lock i 10 minuter, gärna 5 min per sida på medelvärme

3
Färdig

Gör din guacamole

Dela 3 mogna avokado, ta ut kärnorna och gröp ur fruktköttet direkt ner i en molcajete eller annan mortel.
Finhacka 1 liten lök, 1 msk koriander och 1 grön chili (t.ex. serrano) efter smak.
Lägg allt ovanpå avokadon, pressa över saften från 1 lime och salta lätt.
Mortla till en relativt fin men fortfarande chunky konsistens – du vill ha lite textur kvar, inte puré.

💡 Tips: Smaka av med mer lime eller chili om du vill ha mer syra eller hetta. Den här versionen är perfekt till krispigt fläsk – ren, rund och utan vitlök eller tomat.

4
Färdig
5 min

Steg 3 – Dunstning utan lock

- Ta bort locket
- Låt vätskan dunsta helt på medelvärme
- Vänd köttet försiktigt så det inte fastnar
- Vitlöken ska börja mjukna och få färg

5
Färdig

Steg 4 – Stekning och karamellisering

- Tillsätt 2 msk manteca / ister (eller baconfett/matolja + smör)
- När köttet börjar få färg, tillsätt 1–2 msk mjölk
- Stek långsamt tills köttet får gyllene, krispig yta
- Kläm gärna ut en vitlöksklyfta och gnid över köttet

6
Färdig

Steg 5 – Servera

• Servera som botana med guacamole och tortillachips
• Eller gör tacos: varm tortilla, krispigt fläsk, salsa verde och guacamole

Vanliga frågor & svar

Vad skiljer pork belly från svenskt stekfläsk?

Pork belly är den orimmade, färska fläsksidan – samma styckdetalj som används till bacon, men utan rökning eller saltning. Svenskt stekfläsk är ofta rimmat, vilket gör det saltare och ibland svårare att styra kryddningen. Du kan använda stekfläsk här, men tänk på att justera mängden salt i receptet.

Är pork belly och fläsksida samma sak?

Ja – det är samma styckdetalj, men olika namn. “Pork belly” används ofta i internationella recept och restaurangmenyer, medan “fläsksida” är den svenska benämningen. I det här receptet använder vi fläsksida utan svål, för att få ett snabbare och krispigare resultat.

Kan jag byta ut manteca/ister mot något annat?

Ja! Manteca (ister) ger den mest autentiska smaken och hjälper till med krispigheten, men du kan ersätta den med:

  • Baconfett – om du sparar det efter stekning
  • Neutral matolja + smör – ger bra stekyta men inte samma rundhet
  • Endast olja – fungerar, men ger en något tunnare smakprofil

Vill du ha den där djupa fläsksmaken som på en taqueria, är ister eller baconfett bäst. Men alla varianter fungerar!

Kan jag förbereda köttet i förväg?

Absolut. Du kan göra hela tillagningen i förväg och bara värma upp köttet i panna innan servering. Det blir nästan ännu krispigare vid andra stekningen. Perfekt för fest eller meal prep.

Måste jag använda mjölk?

Nej, mjölken är valfri men rekommenderas. Den hjälper till att karamellisera köttet och ger en lätt sötma och krispighet. Vill du göra rätten laktosfri, kan du utesluta mjölken helt eller använda ett växtbaserat alternativ med neutral smak.

Måste jag använda molcajete för att göra guacamole?

Nej, men det gör skillnad. En molcajete ger rätt textur och hjälper till att frigöra smak från lök, chili och koriander. Har du ingen, funkar en mortel eller skål + gaffel – men du tappar lite av den rustika känslan.

Varför använder ni inte tomat i den här guacamolen?

För att hålla guacamolen koncentrerad och krämig. Tomat gör den vattnigare och mildare, vilket passar vissa rätter – men här vill vi ha ren avokadosmak som lyfter det krispiga fläsket.

Varför ingen vitlök i guacamolen?

Fläsket kokas med halverad vitlök, vilket ger tillräcklig smak. Vill du ha mer, pressa ut en klyfta från pannan och gnid över fläsket innan du doppar

Kan jag göra guacamolen i förväg?

Ja – men den är bäst nylagad inom en timme. Vill du förbereda, gör så här för att behålla färgen:
• Tillsätt limejuice direkt – den sänker pH och innehåller askorbinsyra som bromsar brunfärgning
• Täck ytan med plastfolie – direkt mot guacamolen, så att ingen luft kommer åt
• Förvara kallt – gärna i lufttät burk i kylskåp

Hur stark blir den

Det beror på chilin. En grön serrano ger lagom bett, men du kan justera med mer eller mindre chili – eller byta till jalapeño för mildare smak. Vill du istället ha mer bett? Ta en grön serrano och grön habanero, men prova dig fram med lite i taget!

Är du väldigt känslig för stark mat kan du hoppa chilin helt, det kommer smaka annorlunda men bli väldigt gott ändå!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Arroz con Tres Leches
tidigare
Arroz con leche – Mexikansk risdessert tres leches med lime och kanel
Asado Boda de Zacatecas, mexikansk bröllopsmat
nästa
Asado de boda zacatecano – från revolution till bröllop
Arroz con Tres Leches
tidigare
Arroz con leche – Mexikansk risdessert tres leches med lime och kanel
Asado Boda de Zacatecas, mexikansk bröllopsmat
nästa
Asado de boda zacatecano – från revolution till bröllop

Lämna ett svar