Ingredienser
- 500 g Pork BellySkinnfri
- 2 dl Vatten
- 1/2 VitlökSkuren på mitten
- 1/4 Lök
- 1 Lagerblad
- 1/2 tsk Salt
- 2 msk Mjölk
- 2 msk Ister
Guacamolen
- 3 Avokado
- 1/4 stor Lök
- Efter smak Färsk koriander
- 1/2 Serrano
- 1/2 Lime
- Efter smak Salt
Anvisning
Få saker kan vara så gott och enkelt som ”Carntitas de sartén”Krispigt stekt fläsk med en krämig gucamole att dippa fläsket i. Vill du göra det till en hel måltid, en enkel salsa och tortillas och du har precis klivit in i världens bästa taqueria! Häng med så går vi igenom steg för steg nedan!
Vilket fläsk ska jag välja
En pork belly, eller fläsksida, precis som till bacon eller stekt fläks med lölsås. Vi har valt att göra det utan svål eftersom det går snabbt, blir otroligt gott du inte riskerar att svålen blir seg och tuggig.
Tillagningsmetoden
Vi kommer gå igenom varje steg i detalj nedan men det som skiljer ”vanliga” carnitas i Mexiko mot ”Carnitas de sartén” är att de senare helt enkelt mer steks än att sjudas i flott under lång tid. Men för att göra det riktigt, riktigt, mört, saftigt och gott kommer vi först skiva upp fläsket och låta det koka lite i vatten först. Det kommer hjälpa med att rendrera ut en del av fläsket vilket gör att det blir krispigare mot slutet av tillagningen när vattnet dunstat och stekningen tar vid.
En stor skillnad mellan svenskt stekt fläsk och dessa carnitas är att vi skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor, det innebär att vi inte vill att köttet ska vara genomkrispigt, vi vill ha en krispig gyllene yta medan köttet fortfarande är mjukt och saftigt på insidan.
Mjölk och ister? Läste jag verkligen rätt i ingredienslistan?
Ja, har du ett extremt fett kött kan det räcka som det är, men för att ge krispigheten en liten hjälp på traven använder vi lite ister/flott (läs mer om det här var du kan köpa eller eventuellt ersätta) eller varför inte lite baconfett? För du sparar väl alltid fettet som blir över när du steker bacon? Det passar utmärkt till tillfällen som detta. Om inte, en blandning mellan matolja och smör fungerar också men ger inte riktigt samma runda fläsksmak.
Mjölken, ja, den tillsätter vi när vattnet dunstat och hjälper till att ge krispighet och en god karamelliserad smak.
Guacamole i molcajete

Till det här receptet gör vi guacamolen direkt i molcajeten, medan fläsket sjuder. Den är enkel, ren och perfekt balanserad till det krispiga köttet – ingen vitlökssalt, ingen tomat, bara avokado, lime, koriander och lite chili. Fläsket får sin smak från den halverade vitlöken som puttrar med i pannan, och det räcker långt.
Vill du ha lite extra vitlökssmak? Pressa ut en klyfta från pannan och gnid över fläsket innan du doppar det i guacamolen.
Vill du ha en liten matigare guacamole som passar bra till allt från tacos till dipp? Se vårt huvudrecept på guacamole med flera olika varianter här!
Övriga tillbehör

Det är även gott att ha lite salsa som komplement, lite syrlighet och hetta som piggar upp de annars runda smakerna från såväl fläsk som avocado. Recept på enkel salsa verde hittar du här eller följ annars vår basguide i artikeln om egen tacosås!
Givetvis passar det bra att omväxlingsvis dippa fläsk och att dippa tortillachips (naturella nachos) i guacamolen, och vill man göra det till en riktig festmåltid, gör tacos av det hela!
Världens godaste taco?
Varma tortillas, lite krispig pork belly, ringla över lite salsa och toppa med en rejäl klick guacamole! Svårare än så behöver det inte vara att nå El Dorado!
För dig med matresriktioner
Det här receptet är naturligt glutenfritt – även med majschipsen som serveras till. Det är laktosfritt om du utesluter mjölken eller använder ett alternativ, och innehåller varken nötter eller baljväxter. En smakrik botana som passar många!
Dryckesval

Ett friskt mexikanskt öl är ju aldrig fel, eller, som man kanske kan antyda i några av bilderna, en frisk, syrlig Cantarito gjord på citrusfrukter, soda och tequila, det kan göra vilken sittning som helst roligare! Kan även göras alkoholfri. Recept på cantarito hittar du här!
Video
Steg
1 Färdig | Steg 1 – Förbered köttet |
2 Färdig 10 min | Steg 2 – Förkokning under lock |
3 Färdig | Gör din guacamoleDela 3 mogna avokado, ta ut kärnorna och gröp ur fruktköttet direkt ner i en molcajete eller annan mortel. 💡 Tips: Smaka av med mer lime eller chili om du vill ha mer syra eller hetta. Den här versionen är perfekt till krispigt fläsk – ren, rund och utan vitlök eller tomat. |
4 Färdig 5 min | Steg 3 – Dunstning utan lock |
5 Färdig | Steg 4 – Stekning och karamellisering |
6 Färdig | Steg 5 – Servera |