Hur gör jag egen Tacosås?

Det som i Sverige kallas Tacosås är inget annat än vad vi i det mexikanska köket kallar Salsa. Salsa betyder helt enkelt “sås” på spanska. Det finns många typer av salsa i Mexiko, allt från milda till järnsmältande heta. Att göra din egen salsa är ett stort steg att göra din tacofredag mycket godare och mer varierad.
Olika typer av Tacosås eller Salsa
I Mexiko finns det tusentals olika salsor och alla hushåll har sina egna favoriter, men vi kan börja med att dela upp salsan i några olika grupper, nämligen salsa baserad på Tomatillos och salsa baserad på tomater. Salsa baserad på tomatillos kallas ofta Salsa Verde (grön salsa) medan salsa baserad på tomater ofta kallas för Salsa Roja (röd salsa) men det är inte alltid så enkelt. Röd salsa kan också göra på gröna tomatillos och få sin röda färg från torkade chilis, men mer om det sedan.
Salsa Verde — Grön salsa eller tacosås
En grön tacosås eller salsa görs alltid med tomatillos, tomatillos liknar gröna tomater men är närmare besläktad med physalis än med tomaten. Du kan läsa mer om tomatillon här!
Tomatillon kokas, rostas eller grillas oftast innan användningen, även om de ibland också används råa. Utöver tomatillos innehåller en salsa verde ofta lök, vitlök, koriander samt chilifrukter. Salsa Verde innehåller oftast färska gröna chilifrukter. Använder man istället en större mängd torkade chilifrukter i sin salsa med tomatillos blir färgen på salsan röd och såsen kallas då förstås Salsa Roja.
Salsa Roja — Röd salsa eller tacosås
Röd salsa i Mexiko är ofta gjord på röda tomater men ibland också med en blandning av tomater och tomatillos. En röd salsa kan också vara gjord på enbart gröna tomatillos och då få sin röda färg från torkade chilifrukter, en sådan salsa är tillexempel vår salsa med fem olika typer av chili.
Färsk eller tillagad salsa, tacosås
De flesta recept på salsa som används i Tacos är tillagade på något sätt. Tomaterna eller Tomatillo-frukterna kokas, grillas eller rostas oftast innan användningen, det samma gäller för löken och vitlöken samt chilifrukterna. Undantag för detta finns givetvis och Pico de Gallo (Salsa Mexicana) är ett sådant exempel. Pico De Gallo är en salsa där tomat, lök, chili och koriander hackas grovt för att sedan smaksättas av lime och salt, nästan mer som en sallad än en sås. Ett annat gott exempel är vår lata avokadosalsa där avocado, råa tomatillos, rå lök, rå vitlök, rå chili och koriander mixas till en slät och krämig sås. Såsen kallas just lat salsa för att man bara behöver slänga i de råa ingredienserna, utan tillagning, i en blender och ha en färdig salsa på minuter.

Hot Sauce
Utöver röd och grön salsa har vi också gruppen med så kallade “hot sauces” vilket mer är som en chilisås som ofta droppas på frukt, chips, popcorn och mycket annat i Mexiko. Vill du ha lite mer sting i din ceviche, droppa på lite hot sauce gjord på habanero! Stänk på några droppar Salsa Valentina eller Cholula på dina popcorn eller chips.
Tomat vs Tomatillo
Du kan läsa om tomatens roll i det mexikanska köket här samt om tomatillons roll här!
I Mexiko är de flesta salsor gjorda på tomatillos och inte tomater, som är det vanligaste på salsa-hyllorna i de svenska livsmedelsaffärerna. Testa gärna att göra någon salsa baserad på tomatillos din nästa tacokväll för att få en mer autentisk och smakrik måltid. Det kan vara svårt (eller dyrt) ibland att hitta färska tomatillos i Sverige men då kan man använda sig av konserverade frukter. De konserverade frukterna fungerar jättebra i gröna salsor där tomatillon först ska kokas innan användandet.
Salsa — inte bara för tacos!
Salsa betyder som sagt sås på spanska och är inget unikt enbart för tacos eller liknande mexikanska rätter. Många mexikanska grytor kokar i en salsa likt den man droppar på sina tacos. Fläsk i grön salsa, Puerco en Salsa Verde, är ett sådant fantastiskt gott exempel där fläskkött kokar i en sås gjord på tomatillos, lök, vitlök och grön chili. Mexikanska frukosträtter där ägg kokar i salsa eller där majschips dränks i sås är andra bra exempel.
Recept på Tacosås eller Salsa
Vi har samlat våra recept på salsa här!
[…] Vi skrev nyligen en hel artikel om salsa och tacosås här! […]