• Hem
  • Salsa
  • Rostad habanerosalsa från Yucatan
Rostad habanerosalsa från Yucatan

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
6 stora Habanero
2 klyftor Vitlök
1 Pomerans Alternativt en blandning mellan lime- och apelsinjuice
1 Lime
1 Apelsin
1/2 tsk Torkad oregano
1/2 tsk Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Rostad habanerosalsa från Yucatan

En riktigt het salsa med tropisk smak av Karibien!

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Spicy
  • Vegansk

En riktigt het salsa med tropisk smak av Karibien! Habanero, vitlök och sur apelsinsmak kan piffa upp vilken maträtt som helst!

  • 20 min
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Habaneron har odlats på Yucatanhalvön i flera tusen år och är en viktig och integrerad ingrediens i maten än idag. Den mesta av maten i Yucatan är relativt mild men det serveras nästan alltid en skål habanerosalsa vid sidan av, så man själv kan bestämma styrkan. Just det här receptet är väldigt vanligt förekommande på lokala restauranger och i hemmen.

Varianter: I Yucatyan använder man oftast Pomerans (surapelsin eller bitterapelsin), i Mexiko kallad Naranja Agria. Pomeransen smakar som apelsin men är lika sur som en lime och används därför som smaksättning. Då det kan vara svårt att få tag på surapelsin kan man pressa en mellanstor apelsin och en stor lime (eller två mindre) och blanda, det är inte exakt samma men ger oftast ett fullgott resultat.

Varning! Den här salsan kan vara väldigt het, beroende på dagsformen hos dina Habanero,  använd därför salsan med måtta. Ett par droppar på din taco räcker långt för att ge den fantasiska smaken utan att bränna munnen.

Habanerofrukterna: Vi använder sex stycken stora och heta habaneros i grundreceptet nedan, det kan motsvara 8-10 normalstora habaneros. En habanerofrukts styrka kan variera mellan 100 000 och 350 000 SHU så slutresultatet kan variera stort i hetta, men för dom allra flesta varierar det mellan extremt hett och jätteextremt hett. Du kan använda vilken färg av habanero som helst, i Sverige är det oftast lättare att få tag på röda men använd din favorit.

Blender, matberedare eller mortel: Vanligtvis görs salsan i en Molcajete (mortel av lavasten) istället för en blender / matberedare men även med lite teknisk hjälp blir slutresultatet fantastiskt. Eftersom vår blender är lite större är det svårt att få så få ingredienser att fungera varpå vi använder matberedaren istället. Du kan även använda stavmixer om du ser till att inte köra till för fin konsistens.

(Visited 127 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Plocka fram ingredienserna

Plocka fram och förbered ingredienserna.
Habaneros.
Vitlöksklyftor med sitt skal kvar.
Salt.
Lime och Apelsin.
Torkad oregano.

2
Färdig
10 minuter

Rosta Habanero och vitlök

Hetta upp en torr stekpanna och lägg i vitlöksklyftorna (med sitt pappersliknande skal kvar) och habanerofrukterna.
Vänd på bitlöken och habaneron då och då och låt dem ta färg.
När vitlöken börjat svartna och mjuknat kan du ta upp dem ur pannan så de inte bränns för mycket.
Fortsätt rosta habanerofrukterna några minuter till, tills de är riktigt mjuka, skrynkliga och bitvis svarta. Ta dem sedan från stekpannan och låt svalna något.

3
Färdig

Förbered det sista

Pressa apelsinen och limen från sin juice under tiden du rostar habanero och vitlök.
Ta bort skaften från habanerofrukterna och skalen från den rostade vitlöken.

4
Färdig

Kör samtliga ingredienser i en matberedare eller blender

Lägg samtliga ingredienser i valfri blender/matberdare och pulsera tills alla ingredienser krossats. Salsan ska fortfarande ha lite grov konsistens kvar.
Häll upp i en skål och servera till dina tacos, burritos, nachos, tortas eller vad du nu vill äta. Salsan fungerar fint till allt som behöver piffas upp lite!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Tacos med Pollo asado och salsa verde
tidigare
Chipotlemarinerad grillad kyckling i Burritos och Tacos — Pollo Asado
Inlagd (picklad) chile manzano
nästa
Snabbinlagd (picklad) chile Manzano
Tacos med Pollo asado och salsa verde
tidigare
Chipotlemarinerad grillad kyckling i Burritos och Tacos — Pollo Asado
Inlagd (picklad) chile manzano
nästa
Snabbinlagd (picklad) chile Manzano

Lägg till din kommentar