Ingredienser
- 400 gram Bistec - tunt skivat nötkött
- 200 gram Bacon
- 1,5 PaprikaValfria färger
- 1 mellanstor Lök
- 3 klyftor Vitlök
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- Efter smak Salt
- Vid behov Olja
Anvisning
Tacos de Alambre är en myucket populär maträtt i stora delar av Mexiko. Precis som den mesta maten här finns det ett otal varianter, den här är versionen är en av de vanligaste på taquerior (tacorestauranger).
Vad är en alambre?
En alambre kan stekas eller grillas som spett och har normalt ett fåtal ingredienser som standard, dessa ingredienser är biff, bacon, paprika, lök och ost. Det finns varianter där biffen byts ut mot kyckling eller fläsk, versioner som också har chorizo, versioner med ananas och många andra. Förutom den goda smaken är rätten snababre att tillaga än dina vanliga svenska fredagstacos. Vi återkommer med fler alambres inom kort!
Stekt eller grillad Alambre
Det här receptet är kanske en av de vanligaste versionerna på landets taquerior och är gjort i en stekpanna, en så kallad en-panne-rätt, där allt tillagas i en och samma stekpanna. När sommarens solstrålar kommer tillbaka till sveriges breddgrader återkommer vi med ett grillat recept men fram tills dess kan ni avnjuta detta enkla och smakrika recept.
Kött & Bacon
Vi använder en tunt skiva övre ryggbiff men du kan använda vilken tunt skivad biff du önskar, lövbiff är tillexempel ett utmärkt alternativ då tillagningen av köttet ska ske snabbt i en mycket het stekpanna.
Viktigt! Är din spis inte speciellt kraftfull eller din stekpanna liten, stek köttet i omgångar. Kött som trängs i en stekpanna tar längre tid på sig att få vacker färg. Om stekpannan är för full, eller inte varm nog, kommer köttet istället läcka ut sina safter och snarare koka än att stekas läckert gyllene. När vätskan väl är borta och köttet fått färg kommer det vara torrt och trist. Det här tipset gäller i princip alltid när du tillagar kött eller fågel.
Skär köttet och baconskivorna i ca centimeterstora fyrkanter.
Paprika
Vi använder tre olika färger på paprikan i receptet nedan, men du kan använda dina favoriter. Du kan använda mängden paprika du gillar, våra var mellanstora så en halv paprika av vardera färg blev utmärkt.
Osten
Du kan använda just din favoritost, så länge den smälter väl. Mild eller smakrik är upp till dig. Vi använder Gouda-ost i receptet nedan.
Alambre serveringsförslag
Servera din Alambre i mjuka majstortillas eller mjuka vetetortillas och droppa över lite av din favoritsalsa. Vi har flera recept på hemmagjord salsa (tacosås) här!
Det är också gott att ha lite avocado eller guacamole i din Alambre-taco.
Steg
1 Färdig | Förbered grönsakerna till din Alambre. |
2 Färdig | Skär kött och bacon i bitar |
3 Färdig | Riv osten |
4 Färdig | Stek baconbitarnaLägg ditt bacon i en kall stekpanna och starta värmen. Det gör att fettet hinner börja smälta utan att ditt bacon fastnar. Anvädner du magert bacon kan du behöva tillsätta lite extra olja. |
5 Färdig | Stek löken |
6 Färdig | Stek paprikan |
7 Färdig | Stek köttetHöj temperaturen i stekpannan tills dess att fettet börja ryka lite. Är din stekpanna för torr kan du tillsätta lite olja. |
8 Färdig | Lägg i övriga ingredienser |
9 Färdig | Servera omdelbart! |