Majstortillas
Majsen har länge varit den kanske viktigaste ingrediensen i det mexikanska köket. Majsen var så viktig att Maya-folket och många adnra mesomaerikanska folkgrupper hade också majsgudar. Enligt vissa trosinriktningar hos Maya-foket skaopades människan från planterad majs. Dess viktiga roll i religion och kultur återspeglar givetvis hur viktig grödan var för människor i området, och fortfarande är. Nästan alla måltider i större delen av Mexiko serveras i eller med majstortillas.
Visste du att en äkta majstortilla är helt glutenfri?
Hur gör man då en majstortilla?
Vi kommer snart publicera recept på hur man gör egna majstortillas. Kortfattat går går det till så här.
- Ta torkad majs och koka den i vatten tillsammans med kalkstenspulver under ca 10 minuter i en process som kalla nixtamalisering.
- Låt majsen dra i vätskan under natten.
- Skölj majsen och avlägsna så mycket av majsskalen som möjligt genom att gnida korna mot varandra.
- Mal majsen en en speciellt kvarn med lite vatten så att majsen bildar en deg, Masa. Dessa kvarnar finns i de flesta kvarter så att du kan förbereda din egen majs och sedan ta det till kvarnen för att mala till en deg.
- Arbeta med masan så den blir mjuk och följsam.
- Forma till tortillas för hand, genom att rulla ut den med kavel eller som är vanligast idag, pressa ut dem i en tortillapress.
- Grädda tortillan i en torr stekpanna eller på en comal.
Varianter av majstortillas
I Mexiko finns ett stort utbud av olika majssorter. Även om den vita majsen idag är vanligast i såväl Mexiko som till tortillas används också gul och blå majs. Den blåa majsen är regionalt lika populär som den vita majsen och ger grå-blå tortillas.
Majstortillans användingsområde
Det vanligaste användningsområden är att lägga fyllning på sin tortilla, vika den och äta som taco. En taco i Mexiko är nästan uteslutande mjuk (undantaget bland annat Tacos Dorados) och nästan aldrig är en taco ett krispigt gyllene U-format skal med köttfärs. Det är något man i princip bara hittar norr om gränsen.
Gamla tortillas som blivit torra och tråkiga används till flera olika ändamål, ibland mals de ner för att göra en sås tjockare men ännu vanligare så friteras tortillan gyllene. Antingen hela, då kallas tortillan för Tostada efteråt, eller så friterar man trinaglarna från skuren tortilla till majschips, så kallade totopos.
Varning! Det som säljs på ICA och kallas majstortilla är en blandning av majs och vete och liknar inte en riktig majstortilla i vare sig smak, konsistens eller användningsområde.
Bilden kommer från De ProtoplasmaKid – Trabajo propio, CC BY-SA 3.0
Köp Majstortillas Online!
Du kan köpa Majstortillas på Andele.seoch på Majstortilla.se