Ingredienser
Kokt kyckling
- 2 Kycklingbröstmed ben och skinn
- 1/4 Lökstor
- 2 klyftor Vitlök
- 2 tsk Salt
- 10 korn Svartpeppar
Övriga ingredienser
- 13 MajstortillasÄkta majstortillas utan vete
- 15 cl Oljaatt fritera i
Tillbehör
- enligt smak SalsaValfri
- enligt smak Isbergssallad
- enligt smak Panelaeller annan smulad ost
- enligt smak Lök
- enligt smak Grädde
Anvisning
Tacos dorados betyder gyllene tacos och har fått sitt namn från dess gyllene färg de får när de friteras. Rätten kallas ibland också Taquitos (liten taco) eller Flautas, men i det senare fallet är den ofta längre, som en flöjt. Tacos Dorados är majstortillas (ja, det ska vara majstortillas) som rullas i små rullar med fyllning. Tortillarullen friteras sedan tills den är gyllene och krispig och toppas inte sällan med sallad, lök, grädde (syrad mexikansk grädde eller Crème fraiche), salsa och lite smulad ost!
Tacos Dorados kan ätas som huvudrätt eller som förrätt, men oavsett när de äts är de krispiga och delikata. Tacos Dorados är helt klart ett exempel på där helheten är så mycket mer än de individuella delarna.
Snabbtipset: Har du överbliven grillad kyckling från ett tidigare tillfälle går det utmärkt att ersätta den kokta kycklingen nedan. Då är du klar på 15-20 minuter.
Steg
1 Färdig 25 minuter | Förbered kycklingen |
2 Färdig | Koka kycklingenLägg i kycklingen i det kokande vattnet tillammans med kryddorn, löken och vitlöken. Sjud på låg temperatur tills dess att kycklingen inte längre är rosa vid bröstbenet. Kan du inte få tag på kyckling med ben går det bra med vanlig bröstfilé. Ta upp kycklingen från kastrullen och låt svalna något på ett fat. Spara spaden, den kan du koncentrera och använda till soppa. |
3 Färdig | Plocka köttet från kycklingen |
4 Färdig | Förbered tortillasInnan du kan rulla och fritera dina Tacos Dorados måste du värma upp dina majstortillas något. Om du inte gör det är det mycket lättare för tortillan att brytas sönder när du ska rulla den eller vid friteringen. Värm dem några sekunder på vardera sida i en het stekpanna tills du känner att de är mjuka och följsamma. Obs! Det är mycket viktigt att du använder riktiga majstortillas på 100% majs. ICA och liknande kedjor säljer falska majstortillas som innehåller en stor del vetemjöl. Läs mer om var du kan köpa äkta majstortillas i "Mexikanska skafferiet" i menyn. |
5 Färdig | Rulla dina Tacos Dorados |
6 Färdig | Fritera Tacos DoradosHettta upp oljan i en stekpanna tills den når ungefär 175 grader. Saknar du termometer kan du lägga i en liten bit lök för att se om oljan är het. Lägg i dina rullar en och en med skarven nedåt. Viktigt lägg i dem ifrån dig så att eventuellt oljsestänk sker från dig. Vänd på rullarna när de fått en vacker gyllene färg och fortsätt vända på dem tills färgen är jämn. Ta ur de färdiga Tacos Dorados ur oljan och låt oljan i tacon droppa ner i pannan igen. Låt din Tacos Dorados torka något på ett papper. |
7 Färdig | ServeraServera dina Tacos Dorados på ett fat med valfri topping. Vanliga tillbehör är som följer: |