• Hem
  • Antojitos
  • Carnitas — Mexikanskt confiterat fläskkött perfekt till tacos eller mackor
Carnitas — Mexikanskt confiterat fläskkött perfekt till tacos eller mackor

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
1,5 kg Fläskkött i bit
800 g Ister
1 Apelsin
1 Lök
8 klyftor Vitlök
Efter smak Salt
1 rågad tsk Svartpeppar
1 tsk Torkad oregano
5 Lagerblad

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Carnitas — Mexikanskt confiterat fläskkött perfekt till tacos eller mackor

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Med ett fåtal ingredienser och lite tid kan du lätt göra en av Mexikos mest populära tacofyllningar i ditt eget hem. Carnitas är både enkel att göra och fanastisk gott!

  • 2 timmar 30 minuter
  • Serverar 6
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Carnitas betyder egentligen ungefär “Litet kött” och även om man oftast tillagar stora köttbitar hackas det färdiga slutresultatet till små bitar innan det, oftast, serveras som fyllning i tacos. Carnitas är en maträtt som ursprungligen kommer från delstaten Michoacán där den än i dag dominerar gatumaten, och det med rätta. Carnitas har blivit lite av min favoriträtt. Köttet, med dess milda karaktär, smälter i munnen och passar utmärkt med en syrlig salsa som ytterligare lyfter fram smakerna.

Vad är då Carnitas?

Carnitas är fläskkött som kokas i ister tills bitarna får en gyllene utsida och är möra och saftiga på insidan. Köttbitarna hackas upp på stora träblock precis innan servering och äts tillsammans med salsa i mjuka majstortillas eller som fyllning i så kallade tortas (frasiga frallor).

Köttet

I Michoacan och på carnitas-restauranger över hela Mexiko tillagar man hela grisen, skinn, kött, fett, huvud, fötter och tarmar. När du beställer dina tacos får du själv bestämma vilka bitar du vill ha: revben, fläsklägg, sidfläsk eller varför inte tryne? När du gör dina egna carnitas kan du därför välja den styckesdetalj du själv önskar. I dagens recept använder vi lite större benfria bitar av fläskaxel och ytterlår. En bra svensk styckesdetalj att använda är karré i bit som skärs i större bitar, runt 7-10 cm.

Ister

Ister är det smälta och renade fettet från fläsk som passar utmärkt för confitering, fritering och stekning. Fettet har en lång hållbarhetstid och kan hettas upp rejält innan det når sin rykpunkt. Du kan läsa mer om ister och var du kan hitta det här! 

Vi kommer inledningsvis hetta upp istret till en högre temperatur för att snabbt få lite färg på köttet innan vi sänker temperaturen och låter det sjuda långsamt tills klart, mört och saftigt.

Övriga ingredienser

Det finns ett otal olika varianter av Carnitas ute på nätet, vissa innehåller Coca Cola (inte speciellt traditionellt), andra innehåller mjölk, vi använder juicen av en apelsin. Kryddorna i Carnitas är milda och det är den underbara smaken av kött som ska lyftas fram. Lite salt, oregano, lagerblad, lök och vitlök hjälper att lyfta smakerna till nya höjder.

Tillagningen av Carnitas

Traditionellt sett tillagas Carnitas alltid i en kopparkittel, har du inte en panna eller kittel av koppar går det så klart att använda ett annat material.

Det finns flera olika metoder för att tillaga Carnitas, vi ger er den traditionella metoden där köttet inledningsvis sänks ner i väldigt hett fett där det får bubbla tills det börjar få färg. När köttet börjar få färg sänks temperaturen och de övriga ingredienserna tillsätts. Köttet får därefter sjuda på låg temperatur tills dess att det är helt genomkokt och lätt kan pressas sönder med till exempel en gaffel eller baksidan av en kniv.

Just koppar är otroligt stort i Michoacán där Carnitas har si ursprun, det finns till och med en liten by som nästan helt sysselsätter sig med att tillverka just grytor, pannor och redskap av koppar — Santa Clara del Cobre. Kopparkitteln jag använder kommer från just Michoacán och har används av familjen väl över hundra år och trots att jag blivit upplärd på carnitas i Michoácan hoppas jag att jag gör grytan rättvisa nu i vårt hem i Yucatán.

 

Servera

När köttet är klart plockas det upp ur grytan och hackas sedan i mindre bitar. Carnitas serveras oftast som fyllning i tacos, det vill säga mjuka majstortillas som toppas med kött. Givetvis blir det inte en taco utan salsa och till carnitas använder man inte sällan två olika salsor. En rå salsa, pico de gallo eller Salsa Mexicana som den också kallas, samt en annan lite rinnigare salsa såsom salsa verde. Du hittar våra recept på salsor här, men du kan använda just din favorit!

Instruktioner

Du hittar de detaljerade instruktionerna med bilder nedan och kan också se en liten instruktionsvideo här!
(Visited 3 341 times, 10 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna

Plocka fram och mät upp ingredienserna till matlagningen:
Apelsin, lök, oregano, svartpeppar, lagerblad, salt och vitlök.

Plocka även fram ister och kött. Om du använder en stor köttbit, skär den i större bitar enligt bilden nedan.

2
Färdig

Skala lök och vitlök

Skala löken och skär den i fyra klyftor.
Smäll till vitlöksklyftorna med sidan av en kniv eller liknande för att krossa dem lätt. På så vis går det lättare att skala dem samt att smaken lättare kommer fram vid tillagningen. De ska inte krossas helt utan gärna bara någon enstaka spricka.

Skär apelsinen i tv delar.

Krossa svartpepparkornen lätt så att dess smak lättare tas upp av köttet.

3
Färdig

Smält och hetta upp istret

Lägg i istret i din gryta och hetta upp till en relativt hög temperatur. Testa att lägga ner en liten bit fläsk, när den bubblar rejält är fettet varmt nog.

4
Färdig

Koka köttet tills det precis börjar få färg

Lägg i fläskköttet när istret är varmt och låt det puttra på hög värme tills det precis börjar få färg.

5
Färdig

Tillsätt övriga ingredienser

Lägg i salt, peppar, oregano och lagerblad.
Pressa i juicen från apelsinen och lägg sedan de pressade halvorna i grytan.
Lägg i vitlöksklyftorna och löken.

Låt puttra på låg värme i ca en timme. Rör om då och då.

När köttet fått en vacker gyllene färg är det klart. Plocka upp en bit och känn efter att den är riktigt mjuk och mör utan att bli torr.

6
Färdig

Hacka upp köttet och servera

Ta ur köttet ur gryan när det är klart och hackad det i mindre bitar.
Servera omedelbart i mjuka tortillas och toppa med din favoritsalsa!

7
Färdig

Dina Carnia-tacos är serverade!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Tacos med Barbacoa på fläsk från Michoacán
tidigare
Barbacoa med fläsk från Michoacán — Pulled pork på steroider
Tacos al Pastor
nästa
Tacos al Pastor på grillen
Tacos med Barbacoa på fläsk från Michoacán
tidigare
Barbacoa med fläsk från Michoacán — Pulled pork på steroider
Tacos al Pastor
nästa
Tacos al Pastor på grillen

Lägg till din kommentar