Ingredienser
- 2 Tomat
- 1/2 Lök
- 1 msk eller enligt smak LimeLimejuice efter smak, men salsan ska vara syrlig
- 1/2 SerranoEn halv chile serrano eller annan grön chili, eller efter smak.
- Några blad och kvistar Färsk korianderHackad färsk koriander efter smak
- Efter smak SaltTillsätt salt efter smak
Anvisning
Pico de Gallo (uttalas ung Picko de Gajjo) eller Salsa Mexicana, som den också kallas är en hackad salsa till skillnad mot många andra salsor som är mortlade eller körda i en blender. Pico de Gallo är en av de vanligaste salsorna i Mexiko och är en av få salsor som också är helt rå.
De två olika namnen den går under har båda sina förklaringar och vi låter dig välja själv vad du vill kalla den. Pico de Gallo betyder ”Tuppens näbb” på spanska. Det är inte säkert varför salsan kallas vid det namnet men det finns flera olika förklaringar, bland annat att den finhackade formen ser ut som mat till en tupp, en annan förklaring är att hackad chili serrano får formen av en näbb och en tredje är att man kan plocka salsan mellan tummen och pekfinger, vilket då ser ut som en näbb. Namnet Salsa Mexican (uttalas ungefär Salsa Mehikana) har dock en betydligt enklare förklaring. Kombinationen av de gröna färgerna från chilin och koriandern i kontrast mot den vita löken och den röda tomaterna utgör färgerna i den mexikanska flaggan!

Användningsområde: Salsan används givetvis på tacos, precis som vilken salsa som helst, och är ett måste på till exempel Baja Fish Taco (tillsammans med andra tillbehör). Pico de Gallo är också vanlig som snack då den ofta äts som dipp med majschips. Du kan även äta Pico de Gallo som en liten sallad till din köttbit eller grillade fisk.
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna |
2 Färdig | Hacka ingrediensernaHacka löken och tomaten i relativt små kuber. |
3 Färdig | Blanda alla ingredienser och serveraBlanda ihop tomat och lök och smaksätt med önskad mängd salt, limejuice, chili och koriander. Salan kan göras väldigt het men serveras normalt sett utan allt för stora mängder chili. |