Pico de Gallo — Salsa Mexicana

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
2 Tomat
1/2 Lök
1 msk eller enligt smak Lime Limejuice efter smak, men salsan ska vara syrlig
1/2 Serrano En halv chile serrano eller annan grön chili, eller efter smak.
Några blad och kvistar Färsk koriander Hackad färsk koriander efter smak
Efter smak Salt Tillsätt salt efter smak

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Pico de Gallo — Salsa Mexicana

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Vegansk

Pico de Gallo är en enkel men god och fräsh salsa. Salsan tillhör en av de mest populära i det mexikanska köket och kan ätas som salsa i en taco, sallad till en bit kött eller som dipp till tortillachips.

  • 15 minuter
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Pico de Gallo (uttalas ung Picko de Gajjo) eller Salsa Mexicana, som den också kallas är en hackad salsa till skillnad mot många andra salsor som är mortlade eller körda i en blender. Pico de Gallo är en av de vanligaste salsorna i Mexiko och är en av få salsor som också är helt rå.

De två olika namnen den går under har båda sina förklaringar och vi låter dig välja själv vad du vill kalla den. Pico de Gallo  betyder ”Tuppens näbb” på spanska. Det är inte säkert varför salsan kallas vid det namnet men det finns flera olika förklaringar, bland annat att den finhackade formen ser ut som mat till en tupp, en annan förklaring är att hackad chili serrano får formen av en näbb och en tredje är att man kan plocka salsan mellan tummen och pekfinger, vilket då ser ut som en näbb. Namnet Salsa Mexican (uttalas ungefär Salsa Mehikana) har dock en betydligt enklare förklaring. Kombinationen av de gröna färgerna från chilin och koriandern i kontrast mot den vita löken och den röda tomaterna utgör färgerna i den mexikanska flaggan!

Mexikos flagga
Mexikos flagga

Användningsområde: Salsan används givetvis på tacos, precis som vilken salsa som helst, och är ett måste på till exempel Baja Fish Taco (tillsammans med andra tillbehör). Pico de Gallo är också vanlig som snack då den ofta äts som dipp med majschips. Du kan även äta Pico de Gallo som en liten sallad till din köttbit eller grillade fisk.

 

(Visited 1 700 times, 4 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna

Ta fram och tvätta alla ingredienser till din Pico de Gallo

2
Färdig

Hacka ingredienserna

Hacka löken och tomaten i relativt små kuber.
Dela chilin på mitten och ta bort fröna, inte för styrkans skull utan för att det är trevligare att äta en rå salsa utan hårda frönt. Hacka sedan chilin fint. Varning, tänk på att fingrarna kan orsaka sveda på diverse privata ställen långt efter matlagningstillfället och trots att de tvättats ordentligt.
Hacka koriandern.
Dela på limen och pressa ut juicen från ena halvan.

3
Färdig

Blanda alla ingredienser och servera

Blanda ihop tomat och lök och smaksätt med önskad mängd salt, limejuice, chili och koriander. Salan kan göras väldigt het men serveras normalt sett utan allt för stora mängder chili.
Servera som salsa till tacos, tillbehör till kött eller fisk eller som här på bilden, som en fräsch dipp till majschips (totopos).

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Mexikanska köttbullar Albóndigas
tidigare
Mexikanska köttbullar – Albóndigas en Salsa de Chipotle
Klar Guacamole med tomat
nästa
Guacamole
Mexikanska köttbullar Albóndigas
tidigare
Mexikanska köttbullar – Albóndigas en Salsa de Chipotle
Klar Guacamole med tomat
nästa
Guacamole

Lägg till din kommentar