Ingredienser
För salsan
- 5 Tomat
- 1 msk TomatpuréValfritt om tomaterna inte är absolut röda och mogna
- 1-2 Serrano
- Efter smak Salt
- Efter smak Svartpeppar, mald
- 2 dl kokspad från kycklingen, eller vatten med buljongtärning Kycklingbuljong
- 1 klyfta Vitlök
- Smaka eventuellt av med en nypa socker om tomaterna inte är i säsong Socker
Kycklingfyllning
- 2 kycklingbröst Strimlad kycklingSe vårt basrecept på kokt strimlad kyckling här!
Ostfyllning
- 200 gram PanelaLäs mer om Panela och ersättningsprodukter här!
- 1/2 Lök
För Entomatadas
- 16 Majstortillas
- 1/2 dl Olja
Toppings
- Efter smak Grädde
- Efter smak Isbergssallad
- Efter smak Lök
- Efter smak Panela
Anvisning
Entomatadas är en variation av Enchiladas (se vårt recept på röda Enchiladas här!), men gjord med en tomatsalsa. Enchiladas betyder ungefär ”Med chili” och har en salsa baserad på just chilis medan Entomatada betyder ”Med tomat, vilket innebär att salsan är baserad på just tomater.
Det här receptet är ett i Mexiko populärt recept och har lite hetta som kommer från gröna, färska, chilis. Du kan själv bestämma hur stark du vill göra din salsa.
Fyllning: Det vanligaste är att fylla enchiladas med kokt strimlad kyckling eller en smulad färskost, Panela. Men man kan givetvis använda fantasin och fylla med valfia grönsaker, chorizo, kött eller något annat gott.
Panela, mexikansk färskost: I receptet använder vi Queso Panela i såväl den vegetariska fyllningen som på toppen av din Entomatada. Du kan lätt byta ut den mot någon annan färsk ost så som Queso Fresco, Indisk Paneer eller till och med lite smulad fetaost. Använder du fetaost rekommenderar vi en lite mindre krämig ost med lite lägre fetthalt som lätt kan smulas.
Allergiinformation: Entomatadas innehåller inte nötter, eller gluten. Vårt recept är också fritt från ägg, skaldjur, baljväxter och liknande.
Rättelse: I bilderna över ingredienserna för salsan nedan lyckades vitlöken smita iväg. Tillsätt vitlök enligt instruktionerna nedan.
Steg
1 Färdig | Förbered salsanPlocka fram tomater, lök, chili, tomatpuré, vitlök, salt och peppar. Koka tomater, lök, vitlök och chili tills tomaternas skinn lossnar och chilifrukterna mjuknat. Lägg tomaterna, chilin, löken och vitlöken tillsammans med lite av kokspaden i en blender och kör tills du fått en väldigt fin salsa. |
2 Färdig | Tillaga salsanHetta upp lite olja i en stekpanna och lägg i den valfria tomatpurén. Efer några veckor av regnigt väder med lite sol kändes våra tomater lite trista så vi valde att använda en matsked. |
3 Färdig | Stek majstortilla i rikligt med olja |
4 Färdig | Gör dina EntomatadasLägg en friterad majstortilla på en talrik, lägg din önskade fyllning från mitten och nedåt på en tortilla. Vik den sedan på mitten. Repetera för alla dina tortillas. Vi rekommenderar fyra entomatadas per portion. Täck dina vikta tortillas med den färdigkokta tomatsalsan. Dekorera med grädde (gärna syrad mexikansk grädde eller Crème fraîche utrörd med några droppar mjölk så den blir mer lättflytande. Toppa med riven eller smulad ost och tunnt skivad rödlök. Servera! |