Fläsk i Salsa Verde – Puerco en Salsa Verde

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
650 gram Grytbitar av fläsk Köp färdiga grytbitar eller gör egna själv. Använd en bit med bra fettinnehåll
400 gram Tomatillo Ta bort det skyddande papeprsliknande höljet och tvätta bort den klibbiga ytan. Hittar du inte färska kan du använda en konservburk.
1 stor eller två små Lök Skär löken i två delar, den ena delen skärs till bitar och används till salsan och den andra skivas till halvmånar
2-3 stora klyftor Vitlök Skala vitlöken
Efter smak Färsk koriander Riv av en rejäl bit färsk koriander, blad och stjälk, från ett knippe
2 Serrano Smaksätt salsan med grön chili, gärna serrano, efter smak. En normalstark salsa innehåller ofta ungefär två normalstora chile serrano
1 msk Kycklingbuljong Använd kycklingbuljong i pulverform eller en kub. Gör egen eller använd glutenfri om du äter glutenfritt.
1 tsk Spiskummin, Hel
2 stora Potatis Skala och skär till kuber
3 Zucchini Skär i bitstora bitar enligt bild nedan
2 dl Vatten
ca 1 tsk Socker, Brunt Smaka av med socker för att balansera syran från den grönsa salsan
Efter smak Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Fläsk i Salsa Verde – Puerco en Salsa Verde

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Puerco en salsa verde är en enkel, billig och god gryta som kan varieras beroende på smak eller vad man har hemma. Råvarorna i grytan är något som de flesta har hemma i Mexiko och salsan används ofta för sig till exempelvis tacos. Blir det sås över när grytan är slut passar den perfekt till morgonens Chilaquiles! Så gör som vi, tillaga grytan med lite extra salsa verde och spara i kylen.

  • 70 min
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

Anvisning

Dela

Fläsk i grön salsa, eller Puerco en Salsa Verde, tillhör lätt en av mina favoriträtter i det mexikanska hemmet. Enkel, full i smak, billig, god, möjlig att variera i det oändliga gör den till en favorit hos många. Fungerar perfekt att servera med ris, med bönor eller i en tortilla som tacos!

Vi, liksom många andra, gör alltid lite extra salsa som får god smak av grönsakerna och fläsket. Det överblivna salsan passar perfekt till frukost i rätten Chilaquiles. Min svärfar brukar göra den här rätten med små bitar av revben, ibland från biff och ibland från fläsk. Ibland använder vi potatis, ibland bara zucchini eller så blandar vi som i det här receptet. Vill du ta rätten vidare kan man även rosta ingredienserna till salsan först för en annan smakprofil, något som kanske passar bättre en kulen vinterdag.

Idag använder vi en Instant Pot vilket minskar tillagningstiden med nästan hälften. Har du ingen Instant Pot eller annan tryckkokare går det precis lika bra (eller bättre) att tillaga grytan långsamt. Anpasas den långa koktiden tills dess att köttet och potatisen är klart.

(Visited 290 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig
5 minuter

Förbered ingredienserna till den grönsa salsan

Tvätta dina tomatillos, skär en halv stor lök eller en liten lök till mindre bitar och lägg i mixern tillsammans med koriander, vitlök, chili och kycklingbuljong.

2
Färdig
1 minut

Kör ingredienserna i en blender / mixer

Kör blendern på hög hastighet tills ingredienserna blivit en relativt fin puré

3
Färdig
10 minuter

Bryn köttet

Bryn köttet i omgångar på hög värme tills dess att allt kött har fått en vacker gyllenbrun färg. Lägg i köttet i en het gryta i lite olja med mellanrum mellan alla bitar. Har du en mindre gryta, bryn köttet i omgångar.

4
Färdig
1 minut

Tillsätt spiskummin

Tillsätt spiskummin och låt fräsa med i grytan under omrörning under ungefär en minut eller tills dess att de börjar ge av sig sin doft

5
Färdig
7 minuter

Tillsätt den skivade löken

Tillsätt resten av löken, skuren i halvmånar, och låt fräsa med tills den tagit färg. Var inte orolig om botten av grytan börjar bli gyllenbrun eller mörkare bun, det är här en stor del av den goda smaken bildas. Låt inte botten bli helt svart eller bränd eftersom smaken då kan bli bitter.

6
Färdig
1 minut

Tillsätt potatisen

Tillsätt den skalade och kubade potatisen och låt fräsa i ungefär en minut

7
Färdig
2 minuter

Tillsätt vatten

Se till att botten på grytan är riktigt het och tillsätt vattnet. Var med och skrapa botten ren med en slev så att alla smaker blandas ut i grytan.

8
Färdig
30-60 minuter

Tillsätt den grönsa salsan och koka grytan

Häll i den grönsa salsan i grytan och rör om. Tillsätt några fler droppar vatten om det ser för torrt ut. Koka grytan tills dess att köttet börjar falla isär och potatisen är mjuk. Kokar du i en vanlig gryta bör du röra om ibland samt tillsätta lite extra vatten om det blir torrt.

9
Färdig
5 minuter

Lägg till zucchini

Nu börjar grytan bli klar och under de sista fem minuterna tillsätter vi zucchinin och låter puttra med tills vi uppnått önskad konsistens. Låt gärna grönsakerna ha lite bett kvar och inte mjukna helt.

10
Färdig

Smaka av med salt och socker

Smaka av grytan med lite socker för att balansera syrligheten från tomatillo. Smaka även av med lite extra salt om så behövs.

11
Färdig

Servera

Servera med ris, bönor eller tortillas. Blandar du ut grytan med lite extra vatten kan du även äta den som soppa. Personligen föredrar jag att äta grytan med bönor, en klick creme fraiche och ett par majstortillas.

Smaklig måltid!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Rostad salsa på tomatillo och fem olika chili
tidigare
Rostad tomatillosalsa med fem olika chili
Mexikanska köttbullar Albóndigas
nästa
Mexikanska köttbullar – Albóndigas en Salsa de Chipotle
Rostad salsa på tomatillo och fem olika chili
tidigare
Rostad tomatillosalsa med fem olika chili
Mexikanska köttbullar Albóndigas
nästa
Mexikanska köttbullar – Albóndigas en Salsa de Chipotle

Lägg till din kommentar