Ingredienser
- 650 gram Grytbitar av fläskKöp färdiga grytbitar eller gör egna själv. Använd en bit med bra fettinnehåll
- 400 gram TomatilloTa bort det skyddande papeprsliknande höljet och tvätta bort den klibbiga ytan. Hittar du inte färska kan du använda en konservburk.
- 1 stor eller två små LökSkär löken i två delar, den ena delen skärs till bitar och används till salsan och den andra skivas till halvmånar
- 2-3 stora klyftor VitlökSkala vitlöken
- Efter smak Färsk korianderRiv av en rejäl bit färsk koriander, blad och stjälk, från ett knippe
- 2 SerranoSmaksätt salsan med grön chili, gärna serrano, efter smak. En normalstark salsa innehåller ofta ungefär två normalstora chile serrano
- 1 msk KycklingbuljongAnvänd kycklingbuljong i pulverform eller en kub. Gör egen eller använd glutenfri om du äter glutenfritt.
- 1 tsk Spiskummin, Hel
- 2 stora PotatisSkala och skär till kuber
- 3 ZucchiniSkär i bitstora bitar enligt bild nedan
- 2 dl Vatten
- ca 1 tsk Socker, BruntSmaka av med socker för att balansera syran från den grönsa salsan
- Efter smak Salt
Anvisning
Fläsk i grön salsa, eller Puerco en Salsa Verde, tillhör lätt en av mina favoriträtter i det mexikanska hemmet. Enkel, full i smak, billig, god, möjlig att variera i det oändliga gör den till en favorit hos många. Fungerar perfekt att servera med ris, med bönor eller i en tortilla som tacos!
Vi, liksom många andra, gör alltid lite extra salsa som får god smak av grönsakerna och fläsket. Det överblivna salsan passar perfekt till frukost i rätten Chilaquiles. Min svärfar brukar göra den här rätten med små bitar av revben, ibland från biff och ibland från fläsk. Ibland använder vi potatis, ibland bara zucchini eller så blandar vi som i det här receptet. Vill du ta rätten vidare kan man även rosta ingredienserna till salsan först för en annan smakprofil, något som kanske passar bättre en kulen vinterdag.
Idag använder vi en Instant Pot vilket minskar tillagningstiden med nästan hälften. Har du ingen Instant Pot eller annan tryckkokare går det precis lika bra (eller bättre) att tillaga grytan långsamt. Anpasas den långa koktiden tills dess att köttet och potatisen är klart.
Steg
1 Färdig 5 minuter | Förbered ingredienserna till den grönsa salsan |
2 Färdig 1 minut | Kör ingredienserna i en blender / mixer |
3 Färdig 10 minuter | Bryn köttet |
4 Färdig 1 minut | Tillsätt spiskummin |
5 Färdig 7 minuter | Tillsätt den skivade löken |
6 Färdig 1 minut | Tillsätt potatisen |
7 Färdig 2 minuter | Tillsätt vatten |
8 Färdig 30-60 minuter | Tillsätt den grönsa salsan och koka grytan |
9 Färdig 5 minuter | Lägg till zucchini |
10 Färdig | Smaka av med salt och socker |
11 Färdig | Servera |