Mexikanskt ris med rotfrukter

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
2,5 dl Ris
5 dl Vatten
1 kub Kycklingbuljong alternativt 1 rågad tesked buljongpulver
2 Tomat
1/2 Gröna ärtor
1 klyfta Vitlök
2 Morrot
1 Potatis
Efter smak Färsk koriander
1,5 dl Gröna ärtor kokta
1 msk Olja

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Mexikanskt ris med rotfrukter

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Vegansk

Mexikanskt ris är ett perfekt tillbehör till såväl grytor som burritos. Det rostade riset och salsan tar smaken av ris till nya nivåer.

  • 30 minuter
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Mexikanskt ris är ett smakrikt tillbehör till din mexikanska måltid och betydligt godare än enkelt kokt ris. Riset är lätt och fluffigt men ändå fullt av smak. Det här riset kan ätas även av dig som inte gillar stark mat, men lite färsk chili kan läggas till om man så önskar hetta.

Fräs riset i olja innan du kokar det

Det som gör en stor del av den goda smaken av det mexikanska riset är processen där man steker de torra riskornen gyllene i olja innan man tillsätter vätskan. Du kan använda ditt favoritris men ett vitt långkornigt ris är vanligast i Mexiko.

(Visited 332 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Skölj och torka riset

Börja med att skölja riset tills vattnet börjar bli klart.
Sila av vattnet och lägg riset åt sidan i en skål för att torka medan du förbereder resten.

2
Färdig

Gör toamtsalsa till riset

Förbered ingredienserna till tomatsåsen som riset ska tillagas i.
Kör tomat, vitlök, lök, koriander och kycklingbuljongen i en blender tills dess att du fått en slät och fin salsa.

3
Färdig

Förbered grönsakerna till riset

Mät upp din önskade mängd gröna ärtor.
Skala och gör kuber av morrötterna och potatisen. Kuberna ska vara ungefär lika stora eller lite större än ärtorna.

4
Färdig

Stek riset gyllene

Hetta upp olja i en kastrull.
Testa om oljan är het nog genom att lägga i några riskorn. Om oljan börjar bubbla är den varm nog.
Tillsätt resten av riset och rör det försiktigt.
Fortsätt steka riset tills det att det börjar få en gyllene färg, men var försiktig att du inte bränner riset. Detta steg kan vara lite stressigt men slutresultatet är helt klart värt mödan.

5
Färdig

Tillsätt tomatsalsan

Tillsätt tomatsalsan till det gyllene riset och låt fräsa under omrörning. Låt fräsa tills den mesta av vätskan är borta.

6
Färdig

Tillsätt vatten, potatis och morrötterna och koka riset

Tillsätt vattnet, morrötterna samt potatisen och låt koka upp.
Lägg på locket och sänk värmen till medellåg och låt sjuda tills vattnet nästan är borta.
Tillsätt ärtorna och låt bli varma.
Låt den sista biten av vätskan evaporera utan lock och rör om försiktigt så du inte mosar riskornen.

7
Färdig

Servera!

Servera till en gryta eller i till exempel en burrito. Garnera gärna med lite koriander!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Costilla de Res en Adobo
tidigare
Short-ribs i Adobo — Costilla de Res en Adobo
Bord med uppdukad chicken fajita
nästa
Kycklingfajita — Fajita de Pollo
Costilla de Res en Adobo
tidigare
Short-ribs i Adobo — Costilla de Res en Adobo
Bord med uppdukad chicken fajita
nästa
Kycklingfajita — Fajita de Pollo

Lägg till din kommentar