https://www.mexicankitchen.se
  • Logga in
  • Registrera
  • Hem
  • Hitta recept
    • Kategorier
    • Sök efter ingredienser
    • Lägg till recept
  • Det mexikanska skafferiet
  • Utrustning
  • Mer
    • Blogg
    • Om mig
    • Forum
      • Forum Index
      • Topic Discussion
      • User Profile
    • Kontakt
    • Visa alla författare
    • Mycket mera mat (Länksamling)
  • Hem
  • Hitta recept
    • Kategorier
    • Sök efter ingredienser
    • Lägg till recept
  • Det mexikanska skafferiet
  • Utrustning
  • Mer
    • Blogg
    • Om mig
    • Forum
      • Forum Index
      • Topic Discussion
      • User Profile
    • Kontakt
    • Visa alla författare
    • Mycket mera mat (Länksamling)
  • Hem
  • Redaktionellt & Blogg
  • Vad är tacos?

Vad är tacos?

Inlagt den nov 30th, 2021
av Henric
Kategorier:
  • Redaktionellt & Blogg
Mexikanska tacos
Artikelns innehåll
show
  • Har tacos något med kryddblaningen att göra?
  • Vad är då tacos?
  • Var kommer den svenska taco-traditionen ifrån?
  • Tortilla + Fyllning + Salsa = Taco Love!
  • Tortillas
    • Majstortillas
    • Tortillans olika färger
    • Köpa eller göra egna majstortillas
  • Tacofyllning i Mexiko
    • Några populära tacofyllningar i Mexiko
  • Salsa eller tacosås
  • Övriga tillbehör till din Taco
  • Tacos de Canasta
  • Krispiga friterade tacos
  • Mycket mer än bara Tacos

Har tacos något med kryddblaningen att göra?

Kollar man på hyllorna i en svensk livsmedelsaffär eller läser recept från de stora svenska matlagningsajterna är det lätt att tro att taco eller tacos är en smaksättning av köttfärs. Vi alla har testat (och säkert älskat) tacopaj, tacosallad och kanske taco-tubs, men visste du att tacos inte har något med köttfärs eller smaksättning att göra?

Vad är då tacos?

Tacos är en grupp av mexikanska smårätter (Antojitos) som består av en tortilla, nästan alltid av majs, men ibland också gjorda av vete, då främst i norra Mexiko. Tortillan toppas av en fyllning och salsa (kallad tacosås på svenska butikshyllor) och viks sedan ihop. Tacos görs nästan alltid av mjuka tortillas även om undantag förekommer, mer om det sedan. En taco består dock aldrig av ett gult friterat u-format skal eller av tubs eller liknande, en taco är aldrig en sallad eller paj.

Tacos med Carne Assada — Grillat kött på majstortillas

Var kommer den svenska taco-traditionen ifrån?

Den svenska tacotraditionen började redan på 1980-talet när företaget Old el Paso introducerade sitt utbud av produkter i Sverige. I början var det vanligast att man köpte ett paket bestående av ett antal skal, en kryddpåse och en liten burk salsa (i Sverige kallad tacosås). Några år sedan lanserade det svenska kryddföretaget Santa Maria sin version av taco-paketet och har sedan dess utvecklat flera olika typer av produkter och kryddblandningar i kategorin Tex-Mex-mat. I början av 2000-talet fick Tex-mex-maten ett rejält grepp om den svenska marknaden och under 2020 och 2021 var den svenska fredagstacon en av de mest populära maträtterna i landet.

Old el Paso var dock långt ifrån först med den krispiga gula tacon. Även om företaget har traditioner att tillverka halvfabrikat av mexikansk- och texmexmat i Texas sedan femtiotalet var de inte först. Riktigt hur det gick till, och vem som uppfann produkten råder det delade meningar om, Mexikanska immigranter, och ättlingar av mexikaner som bodde i Texas redan innan USA tog Texas från Mexiko, har en lång tradition av att göra Tacos Dorados (Gyllene tacos, som vi kommer skriva mer om nedan) och att de sakta utvecklats till vad de är idag.

Old el Paso Taco Dinner Kit

Säkert är i alla fall att det var en person vid namn Glenn Bell som öppnade en tacorestaurang vid namn Taco Tia (ungefär Mostern/Fasterns Tacos) under mitten av 50-talet. Han förenklade de populära Tacos Dorados som såldes av Mexikaner i området och hade snart ett flertal restauranger i såväl Texas som Californien, från sextiotalet under namnet Taco Bell.

Under åren då Taco Bell växte var USA ett land med stor segregering och den vita befolkningen hade sällan, eller troligtvis aldrig, mött mexikansk mat tidigare. Taco Bell blev en succé och standarden för mexikansk mat i USA. Idag kallas den här typen av mat sällan Mexikansk längre utan är mer logiskt grupperad som Tex-Mex (fusion mellan mat från Mexiko och Texas) samt Cal-Mex (fusion mellan mat från Kalifornien och Mexiko) och har sin viktiga plats i mathistorien. Köttfärsen med sin spiskummindominerade kryddning dök även den upp här i området.

Tortilla + Fyllning + Salsa = Taco Love!

En Taco består av minst tre viktiga beståndsdelar. En tortilla, oftast en mjuk majstortilla, en tacofyllning, ofta någon form av kött, samt en salsa. För många mexikanska tacoälskare, inklusive mig, är salsan kanske en av de viktigaste beståndsdelarna, så länge de andra elementen åtminstone är okej. Så låt oss bryta ner den perfekta tacon i dess beståndsdelar.

Tacos al Pastor med salsa, lök och ananas

Tortillas

Utan tortillas, ingen taco. Du kan göra en sallad av fyllningen, grönsaker och salsa, men inte en taco. För att kunna göra en taco måste du ha en tortilla. Som vi nämnt tidigare är mjuka majstortillas absolut vanligast även om vete kan förekomma. Men visste du att de kommer i flera olika former och färger?

Majstortillas

En majstortilla är gjord av 100% nixtamaliserad majs och är således helt glutenfri. Nixtamaliseringsprocessen innebär att man kokar torkade majskorn i vatten och släckt kalksten (kalciumhydroxid) vilket leder till att aminosyror, mineraler och niacin lätt kan tas upp av kroppen. Nixtamaliseringsprocessen har använts under tusentals år av bland annat Maya-folket, Azteker och andra mesoamerikanska folkgrupper för att få sjukdomen pellagra på grund av den så majstunga dieten. Förutom hälsonyttan leder nixtamaliseringsprocessen till smakfulla, mjuka och flexibla tortillas. Flatbröd som görs av majsmjöl som inte genomgått nixtamalisering blir hårda och bryts sönder om man försöker böja dem, dessutom saknar de den goda smaken.

Tortillans olika färger

Majstortillas kommer i olika färger. Vanligast är vita majstortillas, gjorda av vita majskorn, men tortillas som är blå eller gulaktiga är också vanliga. Skillnaden mellan vita och blå majstortillas är inte så stor i smak och funktion, det är mest utseendet som är det viktiga. De blå tortilla-bröden är gjord med en blå majs, som ibland kan se nästan svart ut. Färgen på de färdiga tortillabröden är mer åt det grå-blå hållet. En annan form av majstortillas är de gula tortillabröden, de är oftast lite tunnare och lite skörare samt smakar ofta lite mer av den släckta kalkstenen. När dessa tortillas används använder man ofta två lager då de lättare går sönder. Utöver vita, gula och blå tortillas kan man ibland hitta röda tortillas, gjord från röd majs.

Andra färgvarianter förekommer men har då oftast tillsatser av olika grönsaker, till exempel är gröna tortillas populära i affären då de ofta innehåller grön nopal, en kaktus, som hjälper till att få ner kolhydraterna och kaloriinnehållet.

Tacos med blå majstortillas

Köpa eller göra egna majstortillas

Det finns flera svenska onlineshoppar där du kan köpa färdiga majstortillas, vi har några länkar här bland annat. Vi vill dock höja en varningens finger om ICA:s majstortillas, som egentligen bara är vetetortillas med lite majs i. Dessa är givetvis inte glutenfria, de smakar inte det samma som majstortillas och kan inte användas i recept där man i övrigt använder majstortillas. Undvik dessa oseriösa ”tortillas” och stöd istället de svenska butikerna som jobbar hårt med att ta in äkta mexikanska produkter till dig.

Vill du göra egna majstortillas hemma är det jättelätt, allt du behöver är en tortillapress samt mexikanskt nixtamaliserat majsmjöl (Masa Harina), du kan hitta i de mexikanska matbutikerna i Sverige. Med majsmjöl så som Maseca blir det dessutom väldigt billigt! Läs mer om Masa Harina / Maseca här!

Tacofyllning i Mexiko

Nästan allt ätbart i Mexiko kan förvandlas till en tacofyllning. Kom ihåg formeln ovan, Tortilla+fyllning+salsa=taco. Gör lite äggröra, lägg på en tortilla och droppa över lite salsa, du har en god frukosttaco. Stek eller grilla en härlig köttbit, skär i remsor, lägg på en tortilla och droppa över lite salsa, du har en Taco de Carne Assada (taco med grillat kött). Lägg lite av din mexikanska gryta på en tortilla, vips så har du en taco, en gryta är ju egentligen inget annat än kött eller grönsaker tillagade i en sås=salsa.

När det handlar om tacofyllningar med köttfärs är det inget som är speciellt stort eller populärt i Mexiko, den fyllning som liknar den svenska köttfärsen mest är kanske Picadillo. Picadillo är köttfärs som tillagats i en tomatsås med chipotlechili, potatis och morot. Picadillo äts dock sällan i Taco utan är mer vanlig på exempelvis en tostada, en platt friterad tortilla eller på en Sope.

Några populära tacofyllningar i Mexiko

Nedan kommer några populära mexikanska tacofyllningar, vi återkommer till fler i framtida artiklar. Du hittar givetvis många recept här på sajten.

Tacos al Pastor på en gata i Mexico City
  • Tacos al Pastor

    Denna rätt kom med libanesiska flyktingar och utvecklades från gyros där köttet byttes ut mot billigare och mer lättillgängligt fläskkött och där kryddorna anpassades till Mexiko. Idag är det en av de mest populära formen av tacos på de mexikanska gatorna och har blivit utsedd till världens godaste maträtt 2019 enligt den stora ”TasteAltlas”, i år nöp rätten sjätteplatsen. Du hittar vårt recept på grillad Tacos al Pastor här!
Tacos al pastor med alla vanliga tillbehör
  • Tacos de Carne Assada
    Carne Assada betyder egentligen bara grillat kött, kommer i flera olika typer av styckesdetaljer. Arrachera, Bistec och Pollo är några olika populära varianter.
  • Tacos de Birria
    Birria är en gryta ofta gjord på lamm och ibland biff. Populär att äta dagar efter en fest som bakismat. Vi har ett fantastiskt recept på Birria här!
  • Tacos med Räkor och fisk
    Mexiko har en enormt lång kuststräcka, både åt Atlanten och Stilla havet så det är inte konstigt att räkor och fisk är populära tacofyllningar. Fisk- och rtäktacos från Baja California är ett par bra exempel, Gobernador är ett annat.
  • Carnitas
    Carnitas betyder ungefär ”litet kött” och är fläsk som bräserats i sitt eget fett tills det är mört och nästan faller i bitar. Här hittar du vårt recept på carnitas!
  • Barbacoa
    Barbacoa består traditionellt av getkött, men ibland också biff, som tillagas i sina egna safter inlindat i Agave-blad i ett hål i marken. Värmen kommer från glödande kol som långsamt tillagar köttet efter att paketet tillslutits.
  • Cecina Yecapixtla
    Cecina Yecapixtla är ett tunnt marinerat nötkött som delvis soltorkat men fortfarande är färskt. Köttet tillagas på glödande kol eller stekbord och äts i tortillas med syrad grädde, salsa och avokado.
  • Cochinita Pibil
    Cochinita Pibil, från Yuccatan, anses också vara en av världens bästa rätter och består av fläsk som tillagats över kol under lång tid, marinerad i sur apelsin och olika kryddor. Äts som tacofyllning eller i baguett!
  • Alambre
    Alambre är ett stort antal fyllningar med grönsaker och kött som stekts tillsammans, inte sällan toppad med lite smält ost. Här hittar du ett bra recept på Alambre!
  • Grytor
    Det finns tusentals olika mexikanska grytor, de flesta med kött, men vissa vegetariska, som ofta läggs i en tortilla och äts som tacos. Ofta kombinerar man grytan med ris, bönor och tortillas. Här hittar du flera smaskiga mexikanska grytor!

Salsa eller tacosås

Tacosås, salsa
Tacosås, salsa

Salsan är kanske en av de viktigaste elementen i en bra taco, speciellt när ingredienserna annars är enkla. En enkel majstortilla och en enkel grillad eller stekt bit kött tas till nya höjder med en bra salsa.

En salsa består av antingen tomater eller tomatillos, ofta lök och vitlök och kanske viktigast av allt, chili. Chilin kan vara färsk eller torkad eller i en kombination. Tomaten eller tomatillon kokas, grillas eller rostas oftast innan användandet.

De flesta tacoserveringar har minst 3 olika salsor, en grön, en röd och kanske en som är riktigt riktigt het. Många personer väljer eller väljer bort tacoserveringar på grund av att salsan är god eller inte faller i smaken, salsan på en restaurang kan vara en riktig vattendelare. Lägg lite extra tid på att göra en egen god salsa i framtiden!

Vi skrev nyligen en hel artikel om salsa och tacosås här!

Övriga tillbehör till din Taco

En svensk taco är sällan fulländad utan sallad, lök, tomater, ost, gurka, gräddfil etc etc etc men tacos i Mexiko förlitar sig nästan helt på de tre delarna ovan. Vissa tillbehör är dock vanligare än andra.

Queso Cotija
Queso Cotija
  • Lime
    Limeklyftor är något som nästan alltid serveras med tacos, soppor, grytor med mera. Pressa på lite färsk lime på din taco och lyft fram nya smakupplevelser.
  • Con todo (Hackad lök med koriander)
    Du är på en tacoservering i Mexiko och precis beställt dina tacos, servitören ställer frågan ”Con todo?” innan han raskt rusar iväg med din beställning. ”Med allt?” tänker du? Ja, med allt menas oftast hackad lök och koriander men om du beställt en Taco al Pastor innebär det också små bitar av ananas(!).
  • Ris och bönor
    Ris och bönor kan finnas i en liten salladsbar på enklare tacoserveringar och även om det inte är så vanligt kan det vara gott och matigt.
  • Ost
    Det är väldigt få tacos i Mexiko där ost är en del, vill man ha ost är det en quesadilla eller gringa man beställer.
  • Grädde
    Vissa tacos (och andra mexikanska smårätter) äts med mexikansk syrad grädde. Denna grädde påminner i såväl smak som konsistens om Crème fraîche. Det är få tacos som serveras med detta, ett viktigt undantag är Cecina Yecapixtla.
  • Sallad
    Strimlad sallad är något man i princip bara får med Tacos Doradas, läs mer om dessa nedan.
  • Avokado
    Avokado är en populär topping på mångas tacos, antingen i form av salsa med avokado, Guacamole eller bara i bitar. Det är sällan detta ingår i normala tacos på serveringar i Mexiko men kan nästan alltid beställas vid sidan av.

Tacos de Canasta

Tacos de canasta är en variant av de vanliga mjuka tacosarna gjorda av majstortillas. Här används också en helt vanlig mjuk majstortillas som fylls med någon form av gryta för att sedan vikas ihop och läggas i en korg, Canasta. När korgen är full går tacoförsäljaren ut och säljer sina tacos de canasta, med salsa på sidan. Eftersom alla tacos ligger på lager i den isolerade korgen hålls de varma i flera timmar och ångas av varandras värme. Då dessa små delikata tacos blir mjuka och ångade i korgen, kallas de ofta ”svettiga tacos”, i folkmun.

Tacos de Canasta

Krispiga friterade tacos

Som vi nämnde tidigare inspirerades bland annat Glen Bell av något som kallas Tacos Dorados, Taquitos eller Flautas i Mexiko. Alla dessa tre maträtter består mjuka majstortillas där man rullar in ein fyllning, till exempel kokt strimlad kyckling, ost eller potatis och sedan friterar brödet med fyllningen tills man fått en gyllene krispig rulle. Den här rullen serveras ofta med strimlad sallad, smulad ost, mexikansk syrad grädde och salsa.

Serverade Tacos Dorados
Tacos Dorados med sallad, smulad ost, salsa och grädde

Mycket mer än bara Tacos

Det mexikanska köket må vara mest känt för sina tacos, men det finns så mycket mer! Här på vår sajt har vi redan idag massor av recept på spännande mexikansk mat, men för att nämna några mer eller mindre kända typer av mat vi har eller kommer skriva om:

  • Burritos
    Burritos är stora vetetortillas som rullas ihop med en kött, bönor, ibland ost, sallad och kanske ris. Ett exempel på burritos finns här!
  • Enchiladas
    Enchilada betyder ungefär ”Med chili” och är lätt friterade majstortillas som täcks med en sås gjord på just chili. Enchiladas och dess kusiner, enomatadas (med tomatsås), enfrijoladas (med bönsås) eller enmoladas (med mole) fylls oftast med kokt strimlad kyckling eller ost. Recept på Enchilada finns här och Entomatada här!
  • Quesadillas
    Quesadillas finns i ett par olika versioner, en version där majsdeg fylls med ost och friteras, liknar empanadas. En annan version läggs ost på en majstortilla som sedan viks ihop och steks tills osten smält (hitta receptet här). Båda versionerna finns med olika fyllningar, inte sällan används samma eller liknande fyllning som i Tacos, men inte alltid.
  • Sincronizadas 
    Sincoronizadas är kanske det som ofta kallas för Quesadilla i USA och i Sverige. Här används två vetetortillas som steks med ost mellan lagren. Ofta fylls de också med skinka eller andra fyllningar.
  • Sopes
    Sopes liknar lätt friterade majstortillas som ofta fylls med ett tunt lager refried beans och sedan valfri tacofyllning. Du hittar recept på Sopes här!
  • Tlacoyos
    Tlacoyos är en populär street food i Mexico och består av ett fyllt majsbröd med topping. Ett recept på Tlacoyos finns här!
  • Tostadas
    Tostadas är friterade tortillas som kanske mest liknar de svenska u-formade taco-skalen, fast är platta. Dessa toppas ofta med lite syrad grädde och sedan någon köttfyllning så som Tinga eller Picadillo.
  • Mer mera
    Det finns massor av andra intressanta rätter som vi kommer återkomma med i framtiden!

Vilken är din favorittaco?

(Visited 1 370 times, 4 visits today)

Dela detta:

  • Tweet
  • Salsa
  • Tacos
  • Tacos Dorados
  • Tortilla

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Lägg till din kommentar Avbryt svar

Receptkategorier

Antojitos

Antojitos

Basrecept

Basrecept

Bönor & Ris

Bönor & Ris

Dryck

Dryck

Fisk & Skaldjur

Fisk & Skaldjur

Förrätter & Snacks

Förrätter & Snacks

Frukost

Frukost

Grytor / Guisado

Grytor / Guisado

Huvudrätter

Huvudrätter

Kött

Kött

Kyckling

Kyckling

Redaktionellt & Blogg

Redaktionellt & Blogg

Sallad

Sallad

Salsa

Salsa

Soppa

Soppa

Tortillas & Bröd

Tortillas & Bröd

Vegetariskt

Vegetariskt

Populära artiklar

  • Vad är tacos?
  • Hur gör jag egen Tacosås?
  • Överblick över Mexikos chilifrukter
  • Majsens vikt i det mexikanska köket
  • Måsten i ditt mexikanska skafferi
  • De mexikanska dryckerna Tequila och Mezcal
  • Beställa tacos i Mexiko
  • Ny svensk sida om mexikansk mat!

Populära variationer

Mexikansk

Mexikansk

TexMex

TexMex

Populära nyckelord

Ancho Biff Bistec Brunch Burrito Bönor Chicken Tinga Chili Chipotle Chorizo Enchilada Enchilada Roja Fläsk Frukost Grillat Gryta Jalapeño Kyckling Majs Majstortillas Masa Harina Nötkött Ost Papas con Chorizo Poblano Potatis Quesadilla Quesadillas Quesobirria Refried Beans Röd salsa Salsa Salsa Roja Salsa verde Taco Tacofyllning Tacos Tacos Dorados Tinga Tortilla Tortillas Tostada Vegetariskt Ägg Öl

Följ oss på facebook!

Från vår Instagram

mexicankitchen.se

Mexicankitchen.se


Vad har dessa delikata #tacos de #campechano med
Vad har dessa delikata #tacos de #campechano  med #biff och #chorizo att göra med de riktiga piraterna i Karibien? Läs mer i vårt recept, ute på mexicankitchen.se nu!#mexican #mexikanskt #mat #Tortillas #salsa #salsaverde #mexicanfood #tacotuesday #majstortillas #beef #corntortillas #lime

Nu är det hög tid att börja planera helgens #br
Nu är det hög tid att börja planera helgens #brunch . Varför inte göra en #mexikansk #fiesta med #huevosrancheros dvs krispiga #tortillas med #refriedbeans #salsa och andra tillbehör. Enkelt och jättegott! Nytt #recept ute nu!#mexican #Mexiko #mat #frukost #ost #chili #mexikanskmat

Det mexikanska köket handlar långt ifrån bara t
Det mexikanska köket handlar långt ifrån bara tacos och quesadillas. En komplett #mexikansk #måltid innehåller inte sällan en läskande #margarita gjord på #tequila #lime och en apelsinlikör av typen #triplesec sås som #cointreau Nytt recept ute nu!#mexican #cocktails #drinks #fiesta

Nytt #recept : Strimlad #biff med #potatis och #ja
Nytt #recept : Strimlad #biff med #potatis och #jalapeño i en smakrik #salsa är den perfekta ekonomiska måltiden för en #fiesta när månaden har fler dagar än vad plånboken tillåter.#mexikanskmat #tacos #tacofyllning #ris #bönor #Tortillas #majstortillas #Mexican #tacotuesday

#enchiladas suizas är härligt #ostgratinerade ru
#enchiladas suizas är härligt #ostgratinerade rullar fyllda med #kyckling i en krämig sås. Perfekt till fredagsmyset.  Nytt #recept ute på vår sajt nu!#mexico #Mexiko #mexikanskmat #mat #salsa #salsaverde #tortillas #majstortillas #mexicanfood #ost #cheese

Nytt recept ute nu: Chiles en Nogada, det vill sä
Nytt recept ute nu: Chiles en Nogada, det vill säga milda #chili #poblano fyllda med #köttfärs #nötter och #frukter i en #krämig #ost- och nötsås toppad med #persilja och #granatäpple är en given smaksensation på din mexikanska #fiesta#mexikanskmat #tacotuesday #mexikanskt #mexiko #mexico #food #mat #foodporn #chili #salsa

Ta till vara på sommarens sista #grillkvällar me
Ta till vara på sommarens sista #grillkvällar med en äkta #mexikansk #fiesta med #carneasada hemmagjord #salsa och en rad andra tillbehör. Nytt recept ute nu på mexicankitchen.se#tacos #kött #chili #tortilla #mexikanskmat #mexican #foodporn #öl #marinad #grillat #barbecue #kolgrill #chorizo #vårlök #ost #guacamole

#Tacos al pastor har bland annat blivit utsedd til
#Tacos al pastor har bland annat blivit utsedd till världens bästa #maträtt. Vi visar hur du kan göra den på din egen #grill Nytt recept ute nu!#tacosalpastor #tacotuesday #tacofredag #mexikanskt #mexikanskmat #mexican #mexicanfood #ananas #fläsk #majstortillas #tortillas #grillat

#tacos de #carnitas är en fantastiskt god rätt f
#tacos de #carnitas är en fantastiskt god rätt från delstaten #michoacan i #mexiko. Långsamt tillagat #confiderat #fläsk med #apelsin #vitllök och #kryddor som serveras i mjuka #tortillas med en härlig #salsaNytt #recept ute nu!#mexico #tacotuesday #mexicanfood #mexikanskt #mexikanskmat #tacofredag #tacofyllning

#barbacoa av #fläsk från den #mexikanska delstat
#barbacoa av #fläsk från den #mexikanska delstaten #michoacan är en fantastiskt smakrik #tacofyllning och #soppa som påminner lite om #pulledpork men mycket bättre. Med tre sorters #mild #chili #chipotle #guajillo och #ancho krävs det lite planering, men det är det värt. Recept ute på vår sajt nu!#mexiko #mexico #mexikanskt #mexicanfood #taco #tacos #tortilla #picodegallo #tacofredag #tacotuesday #mat #recept

#tacos #gobernador är fantastiskt läckra #räkta
#tacos #gobernador är fantastiskt läckra #räktacos med smält #ost, fräscha #räkor, #poblano och #chipotle. Ha middagen klar på under timmen med vårt nya #recept på vår sajt! Är #tacosgobernador bättre än #birria och #quesobirria ?#tacotuesday #tacofredag #fredagsmys #mexikanskt #mexican #mexikanskmat #mexicanfood #foodporn #smältost

Nu är det dags att planera för helgens #brunch .
Nu är det dags att planera för helgens #brunch . #röda #chilaquiles gjorda med en salsa på #tomater #guajillo och #chipotle över #krispiga #tortillachips toppade med #ägg #grädde #lök och ost. Enkelt, gott och snabbt! #recept på vår sajt nu!#mexikanskt #mexican #mexikanskmat #mat #mexicanfood #spicy

#bistec #borracho eller onykter biff är ett härl
#bistec #borracho eller onykter biff är ett härligt mustigt #mexikanskt #recept där #nötkött får puttra med #kryddor #chili och #öl som en #sjömansgryta från #mexiko. Passar lika bra som #tacofyllning som med #bönor eller #ris receptet på vår sida nu!#paprika #kött #spicy #mexican #tacos #tacofredag #tacotuesday #gryta

#Kyndelsmässodagen (Fiesta de la #Candelaria) den
#Kyndelsmässodagen (Fiesta de la #Candelaria) den 2a #februari är dagen då nästan alla #mexikaner dukar upp med #tamales, så även vi. Bjuder gör dem som fick #jesusbarnet i bakverket #rosca de reyes  på #trettondagen #diadelosreyesmagos .
Tamales är små #ångkokta knyten av #majsdeg med olika #fyllningar.#mexikanskmat #mexicanfood #mexiko #mexikanskt #mat

#Frijoles #charros eller #mexikanska #cowboybönor
#Frijoles #charros eller #mexikanska #cowboybönor är en mustig #gryta eller #soppa med #bacon #chorizo #korv #skinka #bönor #chili med mer passar utmärkt en kulen #vinterdag. Här serveras #quesadillas men fungerar lika bra med #tacos#mexico #mexiko #mexikanskmat #mat #recept #mysfredag #tacofredag #tacotuesday

#tacos de #alambre är en #tacofyllning med #bacon
#tacos de #alambre är en #tacofyllning med #bacon #kött #grönsaker och #ost som går blixtsnabbt att göra. Receptet kommer på mexicankitchen.se inom kort!#mexikansmat #mexican #mexikanskt #tacofredag #tacotuesday #tortilla #paprika #biff #mat #recept #salsa

I dagens nya #mexikanska #recept bjuder vi på #po
I dagens nya #mexikanska #recept bjuder vi på #pocchuc med #salsa #chiltomate med #habanero och #snabbinlagd #picklad #rödlök
En av de mest populära rätterna från #yucatan #mexiko
Receptet ute nu, länk i vår profil!#tacos #tacofredag #grillat #tacotuesday #mexikanskmat #mexicanfood #fläsk #pork #poc #chuc #tortilla #tortillas #bluecorn #bluecorntortillas #majstortillas

Nytt #recept ute nu! #Huaraches con #bistec (#biff
Nytt #recept ute nu! #Huaraches con #bistec (#biff) är #mexikanska #antojitos som påminner om #sopes  och #tlacoyos . Fantastiskt goda och lätta att göra!#mexicanfood #mexikanskmat #mexikanskt #tacofredag #refriedbeans #salsaverde #salsa

#sopes är en traditionell #mexikansk #smårätt,
#sopes är en traditionell #mexikansk #smårätt, så kallad #antojitos som består av en lite tjockare #majstortilla som oftast stekts i rikligt med #ister för att sedan toppas med #bönor #tacofyllning #sallad #lök #ost och #salsa
Rätten är populär som #gatumat eller #plockmat och kan lätt göras hemma! Recept ute på vår sida nu!#mexicankitchen #tacofredag #mexikanskmat #sope

#pollo en #salsa #cacahuate är #mexikansk kycklin
#pollo en #salsa #cacahuate är #mexikansk kyckling i en lyxig #jordnötssås med milda toner av torkad #chili. Ät den gärna med #ris #bönor och #tortillas eller varför inte som fyllning i #tacos?  Recept ute på mexicankitchen.se nu!#mexikanskt #mexikanskmat #tacotuesday #tacofredag #fredagstaco #mexican #chipotle #guajillo #ancho #jordnötter


Ladda mer…



Följ på Instagram


Genom att klicka på skicka in så går du med på att dela din e-postadress med webbplatsens ägare och Mailchimp för att ta emot marknadsföring, uppdateringar och andra e-postmeddelanden från webbplatsens ägare. Du kan när som helst använda länken i e-postmeddelandena för att säga upp prenumerationen.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.
Hoppsan! Det var ett fel och vi kunde inte bearbeta din prenumeration. Ladda om sidan och försök igen.
  • Användarvillkor
  • Integritetspolicy
  • Om oss