Måsten i ditt mexikanska skafferi

Här på sajten har vi en avdelning kallad just ”Det mexikanska skafferiet” där du kan läsa om olika viktiga ingredienser i det mexikanska köket. Vissa av dessa ingredienser kan vara svåra att hitta i din vanliga livsmedelsaffär och kräver därför lite planerande. I den här artikeln kommer vi rekommendera vad du alltid behöver ha hemma för att kunna laga många populära autentiska recept samt var du kan handla dem. Butikerna i artikeln har inte sponsrat oss på något vis och vi kommer lista alla mexikanska livsmedelsbutiker vi känner till. Tycker du det saknas någon butik i listan? Hör av dig till oss så löser vi det!
Listan nedan är uppdelad i olika produktkategorier och ger som sagt en fingervisning om vad som absolut bör finnas hemma i ditt skafferi, vissa recept kräver andra ingredienser som är svåra att hitta (vi ger länkar till dessa i vårt skafferi) och andra kan man nästan alltid lätt hitta i livsmedelsbutiken. Vi har valt att utesluta färska ingredienser i den här artikeln då rätter som kräver dessa ingredienser ändå måste göras när det finns tillgång.
Torkade chili
- Chile de Arbol
Ofta använd i olika salsor samt i rätter som ska ha lite mer hetta. Läs mer om Chile de Arbol här! - Chile Guajillo
En stor mild chili helt utan hetta som används för sin speciella smak. Ofta använd i salsor, marinader samt i en av mina absoluta favoriträtter med skaldjur—Camarones al Ajillo. Läs mer om Chile Guajillo här! - Chile Ancho
Ännu en stor och mild chili med nästan lite söta chokladtoner. Perfekt i såser och marinader samt att fylla med kött eller ost! Läs mer om Chile Ancho här! - Chile Chipotle
Chile chipotle är en röktorkad Jalapeño som ger både god rökig smak som lite hetta till din gryta eller salsa och marinad. Chipotle finns i två olika versioner, en som ofta kallas Chipotle Seco och är mer brunaktig och slät samt en som kallas Morita och är mörkare i färgen och skrynklig. Du kan ha en eller båda av dessa hemma. Chile chipotle är också vanlig som konserv i en lag av tomat, lök, vitlök och vinäger. Se alltid till att ha ett par av dessa burkar hemma också! Läs mer om Chipotle här!
Tortillas och dess produkter
- Majstortillas
En mexikansk tacos äts nästan bara i mjuka majstortillas och kan friteras eller stekas i lite olja när man vill göra något krispigt. En äkta majstortilla är glutenfri och håller i veckor i din kyl. ICA säljer en produkt de kallar för majstortilla som är en blandning av majs och vete, således inte glutenfri och passar inte alls i recepten ovan. Faktum är att vi aldrig sett en liknande tortilla i Mexiko och gränsar till bedräglig marknadsföring. Köp riktiga majstortillas från någon av butikerna nedan! Läs mer om majstortillas här! - Tostadas
Tostadas är gyllene friterade platta majstortillas som toppas med olika ingredienter som snacks eller huvudrätt. Du gör enkelt dina tostadas själv genom att fritera eller steka gamla (de som redan värmts upp en gång och blivit över eller som börjat torka av andra anledningar) majstortillas i lite olja tills de är gyllene och krispiga, men det är alltid bra att ha ett paket hemma i skafferiet. De håller en mindre evighet. Läs mer om tostadas här! - Totopos
Totopos är krispiga majschips som ofta felaktigt kallas Nachos. Precis som med tostadas gör du lätt egna totopos a gamla torra tortillas. Klipp dem i trianglar och fritera eller stek i rikligt med olja tills du fått krispiga chips. Totopos är ett måste i många maträtter och snacks såsom Nachos (Nachos är i princip totopos med garnering av kött, salsa, kanske smält ost och liknande) eller Chilaquiles där chipsen läggs i varm salsa och sedan serveras med stekt ägg, eventuellt kyckling, lite ost, lök och grädde som frukost. Läs mer om Totopos här! - Vetetortillas
Vetetortillas äts normalt sett mest i norra Mexiko då resten av landet använder mjuka majstortillas. Det finns dock några rätter där vetetortillan används även i resten av landet. Sincronizadas är till exempel två mjuka vetetortillas med ost och övrig fyllning som sedan steks. I Mexiko är Quesadillas normalt sett gjorda med majstortillas medan Sincronizadas är gjorda med vete. Tacos med vetetortillas och ofta ost kallas för Gringas. Stora vetetortillas används också för att göra burritos. Tacoskal och tacotubs
Övriga kryddor och smaksättare
- Spiskummin
Många mexikanska maträtter innehåller spiskummin, men inte lika mycket som texmex-maten. I Mexiko används kryddan mer sparsamt och tar inte över smaken som annars är så vanligt med de olika kryddpåsarna du hittar i livsmedelsbutiken. Se till att ha såväl hela frön som pulver hemma. - Mexikansk oregano
Den mexikanska oreganon skiljer en hel del i smak från den europeiska, faktum är att den europeiska oreganon och den mexikanska inte ens är besläktade. De båda örterna har liknande smakprofiler och kan man inte få tag på mexikansk oregano kan man använda vanlig, men försök att ha den hemma. - Kycklingbuljong
Det är väldigt vanligt att använda kycklingbuljongpulver istället för eller i komplement till salt i mexikanska köket. Buljongen kommer som pulver och ger såväl sälta som umami. I viss mån kan den ersättas med kuber men det är så mycket lättare att lösa upp samt dosera pulvret. Ha alltid i ditt skafferi! - Timjan
Torkad timjan behöver ingen närmare introduktion i Sverige men är faktiskt väldigt vanlig även i det mexikanska köket. - Lagerblad
Lagerblad är vanligt i många grytor och mixas ofta tillsammans med andra ingredienser i olika marinader. - Kryddpeppar
Kryddpepparn kommer faktiskt från Karibien och delar av Mexiko och är ofta förekommande i olika maträtter. I Mexiko säljs den nästan alltid hel och sällan som pulver, men får du bara tag på pulver är det inget problem. - Torkad Epazote
Epazote är en mexikansk ört med väldigt speciell smak som används i ett flertal rätter. I Mexiko används den ofta torr men det går bra att ersätta med torkad. - Vitlökssalt
Vitlökssalt används i en hel del olika rätter och ger en helt annan smak än färsk vitlök. Det är till exempel vanligt att använda vitlökssalt i Guacamolen. - Övriga kryddor: Utöver dessa kryddor används ofta kryddor som är normala i de svenska hemmen såsom svartpeppar (mald samt hela korn), kanelstång och kryddnejlika.
Bönor och ris
Bönor i olika former är ett måste i det mexikanska köket. Bäst och billigast blir det om du kokar dina egna bönor, men det är alltid bra att ha lite färdiga hemma i skafferiet för de dagar man inte hunnit med detta. Du hittar alla tre olika typer av bönor i länkarna i slutet av artikeln.
- Torkade bönor
Torkade svarta bönor, kidneybönor eller pintobönor. Se till att ha dina favoriter hemma och gärna lite färdigkokta i kylen, det går att variera användningen enormt mycket. Tänk på att bönorna ska blötläggas minst ett par timmar och gärna över natten innan de kokas så om du har ont om tid, ha några konserver redo! - Konserverade kokta mexikanska bönor
Ett par burkar av dina mexikanska favoritbönor (men inte vita bönor i tomatsås) är alltid bra att ha i skafferiet. De fungerar utmärkt att äta till din mexikanska gryta, använda i din chili (om du tillhör skolan som använder bönor i chilin) eller göra egna refried beans. - Konserverade Refried Beans
När du har väldigt ont om tid och snabbt vill ha refried beans är det bra att ha en burk (eller påse, refried beans kommer ofta i en påse med lång hållbarhetstid) att värma på. Pimpa dem lite extra genom att först steka lite hackad lök och vitlök mjuk i olja innan du lägger i bönorna för att värma upp. - Ris
Ris importerat från Mexiko må vara näst intill omöjligt att hitta i Sverige (även på shopparna nedan) men du kan i princip använda vilket långkornigt ris du önskar, utom möjligtvis jasminris. Det är alltid gott med ett Mexikanskt rött ris till grytan eller varför inte i din burrito?
Frukt och grönt
Vadan detta? Frukt och grönt passar inte i ett skafferi? Jo, vissa av de mexikanska ingredienserna är svåra att få tag på färska i Sverige och då fungerar det ofta att ersätta den färska ingrediensen med en konserverad. Kan ni hitta färska ingredienser är det vanligtvis alltid bättre!
- Tomatillo
Tomatillos ser ut som gröna tomater och används faktiskt också, precis som de röda, i många salsor och såser. Men tomatillon och tomaten är inte så närbesläktade som man kan tro. Tomatillon ger en härligt frisk och lite syrlig smak och är faktiskt populärare än sin röda kusin i Mexiko. Läs mer om Tomatillon här! - Nopales
Nopales är ”bladen” från en mexikansk kaktus som är populär som grönsak. Det är svårt att hitta den färsk i Sverige men den finns konserverad och fungerar bra i många olika anrättningar. Läs mer om Nopales här! - Poblano-chili
Poblanochilin är såklart mycket bättre som färsk men kan vara svår att få tag på. I många anrättningar, till exempel Rajas Poblano, kan konserverad fungera bra, precis som i salsa och andra såser.
Såser och övrigt
- Hot Sauce
Hot Sauce i olika smaker och stilar är livsnödvändigt i ett mexikanskt skafferi. Använd till exempel Valentina-sås eller Cholula på dina popcorn eller saltade potatischips tillsammans med lite färskpressad lime. Stänk några droppar het habanerosås på din taco, tostada eller ceviche. - Chamoy
Chamoy-sås är kul och spännande att dekorera drinkens glas med. Rulla kanten av glaset i lite chamoy och sedan i socker, salt eller chilipulver, beroende på smak—ett måste för en michelada och gott till en margarita. Såsen är också populär att ringla över färsk mango. - Achiote
Achiote-pasta är en röd tjock pasta gjord av achiote vilket är röda frön från trädet med samma namn. Achiotepastan har också övriga kryddor och ingredienser och används i ett par av Mexikos mest ikoniska rätter! Läs mer om Achiote här!
Mexikanska livsmedel Online!
Det finns flera svenska onlineshoppar där du säkert och tryggt kan handla dina ingredienser till din nästa mexikanska måltid. Här är några, sorterade i bokstavsordning och inte i preferens!