• Hem
  • Bönor & Ris
  • Enfrijoladas – silkeslen smakrik bönsås med fyllda tortillas

Enfrijoladas – silkeslen smakrik bönsås med fyllda tortillas

0 0
Enfrijoladas – silkeslen smakrik bönsås med fyllda tortillas

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Kokta bönor
250 g Torkade bönor
1 tsk Salt
1/2 Lök
2 klyftor Vitlök
1 Lagerblad
Bönsåsen
Enligt ovan Kokta bönor
1/2 stor Lök
2 klyftor Vitlök
2 Guajillo
1 Ancho
50 g Ister
Enligt smak Salt
Fyllning
450 g Kokt strimlad kyckling för alternativ med kyckling
250 g Smulad ost för alternativ med ost
Topping
1 dl Grädde
1 dl Smulad ost
1 dl Lök

Näringsdeklaration

Ändra antalet portioner ovan för att se näringsvärden per servering.

4
Antal portioner
1450 kcal
Energi
28 g
Protein
95 g
Fett
20 g
- varav mättat fett
100 g
Kolhydrater
28 g
Fibrer
4 g
Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Len bönsås, mjuka tortillas och kyckling- eller vegetarisk fyllning efter hjärta och humör

  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

  • Kokta bönor

  • Bönsåsen

  • Fyllning

  • Topping

Anvisning

Dela

Trots simpla ingredienser är denna rustika och traditionella rätt inte bara mättande, den är förförande god. Vi serverar våra enfrijoladas rustikt, precis som det görs traditionellt vilket kanske inte gör att rätten vinner några priser i skönhetstävlingar, men här är det personligheten och karraktären som är det viktigaste.

Vad är enfrijoladas?

Enfrijoladas, uttalas ungefär ”en-fri-cho-ladas” är en av de mest folkliga och anpassningsbara rätterna i det mexikanska köket. Precis som enchiladas, entomatadas och enmoladas bygger de på principen att tortillas doppas i en sås, fylls och viks. Skillnaden ligger i såsens bas:

  • Enchiladas – chilisås
  • Entomatadas – tomatsås
  • Enmoladas – mole
  • Enfrijoladas – bönsås

I både smak och konsistens påminner enfrijoladas mer om enmoladas än om enchiladas — såsen är len, rik och mättande, snarare än syrlig eller het. Det är en rätt som bär på värme, inte hetta.

Val av bönor

Tvättade torkade bönor
Tvättade torkade bönor

I denna version använder vi svarta bönor, som ger djup färg och rund smak. Men även pinto, bayo, peruano eller andra krämiga bönor fungerar utmärkt. Tänk bara på att tillagningstiden kan variera något beroende på sort.

💡 Tips:
Blötlägg bönorna över natten, eller minst 4 timmar. Det förkortar koktiden och ger ett mjukare, krämigare resultat. Vill du koka bönorna? Se vårt basrecept på bönor i InstantPot här! Samma goda smak på halva tiden!

Val av chili

Torkade chilifrukter. Till vänster Chile Guajillo, uppe till höger, Chile Ancho, nere till höger, Chile de Árbol om du önskar hetta.
Torkade chilifrukter. Till vänster Chile Guajillo, uppe till höger, Chile Ancho, nere till höger, Chile de Árbol om du önskar hetta.

Vi har valt en kombination av guajillo (till vänster) och ancho (övre högra hörnet) – milda, djupa och lätt rökiga chilis som ger såsen liv utan att dominera. Vill du ha lite hetta? Tillsätt 1–2 chile de árbol (nedre högra hörnet). Du kan läsa om Mexikos olika chilifrukter här!

När det kommer till val av chili finns det utrymme att leka:

  • Torkad chipotle ger rökighet
  • Inlagd chipotle på burk eller som pasta funkar utmärkt i vardagsversioner – dessa behöver inte stekas eller blötläggas utan bara ”slängas” ned med en burk färdigkokta bönor i blendern för en snabb vardagsfavorit.

💡 Tips:
Riv torkade chilis i mindre bitar med händerna, ta bort stjälk och kärnor. Kärnorna kan bli bittra och är svåra att mixa.

Fyllningen

Strimlad kyckling
Strimlad kyckling

Det vanligaste är att fylla enfrijoladas med kokt strimlad kyckling. I dag använder vi kokt kycklingben, men även kycklingbröst fungerar fint. Många personer gilalr även att göra enfrijoladas utan fyllning. I dessa fall doppas tortillan oftast i såsen och rullas sedan ihop och toppas med de olika alternativen vi skriver om nedan!
👉 Se vårt grundrecept för att koka kycklingbröst.

Ett vegetariskt alternativ är smulad panela. I Sverige kan du ersätta med paneer, eller till och med avrunnen keso. Vill du vara kreativ? Prova stekta champinjoner, rostad zucchini eller annat grönt.

I ingredienslistan visar vi två olika alternativ för fyllningen för samtliga portioner, antingen kyckling eller smulad ost. Du kan givetvis göra till exempel hälften med ost och hälften med kyckling (som vi brukar göra), ta då bara hälften av vardera ingredienserna!

Stekfett

Traditionellt används manteca (ister/flott) – det ger djup och rund smak.
Det finns att köpa i svenska specialbutiker, och vissa studier visar att det är ett mer stabilt fett än många vegetabiliska oljor.

💡 Alternativ:
Är du vegetarian? Använd neutral matolja. Vill du ha smaken men saknar manteca? Stek bacon och använd fettet.

Tortillas

Majstortillas
Majstortillas

Helst ska du använda riktiga majstortillas inte bara för att dess smak och att de är lättare och tunnare än vete, det gör att det blir lättare (och godare) att äta rätten samt att de är naturligt glutenfria!

OBS! Vissa butikstortillas som säger “majs” innehåller även vete. På Andale.se kan du köpa äkta majs­tortillas (samt chilifukterna i receptet) – dessutom med 10% rabatt med vår kod mexkitchen25 !

💡 Tips:
Stek tortillas snabbt i lite olja tills de blir lätt styva (inte krispiga). Låt rinna av på hushållspapper. Det gör att de håller ihop bättre när du doppar dem i såsen.

Såsen

Vi steker grova lökbitar och lätt krossade vitlöksklyftor i ister eller olja tills de precis börjar få färg.
Därefter tillsätter vi chili och steker försiktigt – de får inte brännas.
På med vatten och sjud under lock i ca 20 minuter.

Sedan mixar vi först chili- och lökblandningen, och tillsätter därefter bönorna och lite bönvatten. Resultatet blir en len, djup bönsås som är både mättande och smakrik.

💡 Tips: Såsen kan göras flera dagar i förväg och värmas på när du önskar, tillsätt då eventuellt lite vatten då såsen tjocknar med tiden! Såsen, ja den kan även användas till andra saker så som att ringlas över nachochips eller bara som en god dipp!

Toppings

Det vanligaste är att toppa enfrijoladas med:

  • Smulad ost – panela, paneer, eller lite feta (påminner om cotija)
  • Rå lökmånar – silver eller gul, ev. blötlagd i kallt vatten
  • Media crema – mexikansk lättflytande grädde, här fungerar vanlig svensk ovispad vispgrädde, matlagningsgrädde (eller veganskt alternativ).
  • Valfritt: knaperstekt smulad chorizo

Anpassa för allergier och dietpreferenser

Enfrijoladas är naturligt glutenfria – förutsatt att du använder äkta majstortillas utan vetetillsats. Rätten är också nötfri, men eftersom den bygger på baljväxter bör personer med baljväxtallergi vara försiktiga.

Vill du göra rätten vegetarisk eller lactovegansk?
– Byt ut manteca mot neutral olja eller ett växtbaserat stekfett.
– Använd växtbaserad grädde istället för grädden.
– Ersätt panela eller paneer med en smulbar vegansk ost – gärna med lite syra för att balansera bönsåsen.

Observera att näringsdeklerationen är exklusive fyllningen men med toppings då fyllningen är alternativ.

(Visited 105 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Blötlägg bönorna

–Skölj av dina bönor väl under rinnande vatten.
–Lägg bönorna i en överdrivet stor bunke, de kommer svälla till nära dubbla storleken!
–Täck dem med rikligt av vatten.
–Låt dra minst 4 timmar, men gärna över natten.

2
Färdig

Koka bönorna

– Häll av blötläggningsvattnet.
– Lägg bönorna i en olla (lergryta) eller kastrull med löken, skuren i stora bitar, hela vitlöksklyftor, lagerblad och salt.
– Täck med vatten och koka tills bönorna är mjuka (ca 1,5–2 timmar).
– Häll av och spara kokvattnet.

3
Färdig

Gör smakbasen för såsen

– Skär resterande lök i grova bitar och stek tillsammans med hela vitlöksklyftorna i hälften av mantecan tills de är mjuka och börjar få färg.
– Tillsätt hela mängden rensad chili (ancho och guajillo).
– Stek försiktigt ca 1 minut – chilisarna ska rostas lätt, inte brännas.
– Tillsätt vatten, rör om och låt sjuda på låg temperatur runt 20 minuter

4
Färdig

Mixa såsen

– Lägg hela chili-lökblandningen i blendern (eller mixerstav, men då kanske det är bättre att göra det lite i omgångar).
– Tillsätt hela mängden kokta bönor och ca en fjärdedel av kokvattnet.
– Mixa till en len puré. Justera med mer vatten om det behövs men vi kommer justera detta även i nästa steg.

5
Färdig

Stek bönsåsen

– Hetta upp grytan och tillsätt resterande manteca / ister / olja.
– Häll på bönpurén låt puttra några minuter på medelhög värme.
– Justera konsistens med mer bönvatten om såsen är för tjock. Såsen ska ha en konsistens av en lite tjockare brunsås så att den inte rinner av dina tortillas när du doppar dem.
– Smaka av med salt.

6
Färdig

Förbered tortillas

– Stek varje tortilla snabbt i lite olja, ca 10–15 sekunder per sida.
– De ska bli lätt styva men inte krispiga.
– Låt rinna av på hushållspapper och håll varma under duk.

7
Färdig

Montera enfrijoladas

– Doppa varje tortilla i varm bönsås.
– Lägg på tallrik, fyll med valfri fyllning (se separat avsnitt).
– Vik på mitten eller rulla lätt.

8
Färdig

Toppa dina enfrijoladas

– Toppa varje enfrijolada med rå lökmånar, grädde och ev. smulad ost.
– Vill du lyxa till det? Strö över lite knaperstekt chorizo.

9
Färdig

Servera!

Servera dina enfrijoladas med en svalkande dryck!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Servera antingen som tacos i mjuka vetetortilals eller med refried beans eller ris, eller varför inte en kombination?
tidigare
Cortadillo de Res – Riktig ranchmat från norra Mexiko
Redo att servera: Tequila Sunrise och Yucatecan Sunset
nästa
Tequila Sunrise – och vår förbättrade version: Yucatecan Sunset
Servera antingen som tacos i mjuka vetetortilals eller med refried beans eller ris, eller varför inte en kombination?
tidigare
Cortadillo de Res – Riktig ranchmat från norra Mexiko
Redo att servera: Tequila Sunrise och Yucatecan Sunset
nästa
Tequila Sunrise – och vår förbättrade version: Yucatecan Sunset

Lämna ett svar