Ingredienser
Kokta bönor
- 250 g Torkade bönor
- 1 tsk Salt
- 1/2 Lök
- 2 klyftor Vitlök
- 1 Lagerblad
Bönsåsen
- Enligt ovan Kokta bönor
- 1/2 stor Lök
- 2 klyftor Vitlök
- 2 Guajillo
- 1 Ancho
- 50 g Ister
- Enligt smak Salt
Fyllning
- 450 g Kokt strimlad kycklingför alternativ med kyckling
- 250 g Smulad ostför alternativ med ost
Topping
- 1 dl Grädde
- 1 dl Smulad ost
- 1 dl Lök
Anvisning
Trots simpla ingredienser är denna rustika och traditionella rätt inte bara mättande, den är förförande god. Vi serverar våra enfrijoladas rustikt, precis som det görs traditionellt vilket kanske inte gör att rätten vinner några priser i skönhetstävlingar, men här är det personligheten och karraktären som är det viktigaste.
Vad är enfrijoladas?
Enfrijoladas, uttalas ungefär ”en-fri-cho-ladas” är en av de mest folkliga och anpassningsbara rätterna i det mexikanska köket. Precis som enchiladas, entomatadas och enmoladas bygger de på principen att tortillas doppas i en sås, fylls och viks. Skillnaden ligger i såsens bas:
- Enchiladas – chilisås
- Entomatadas – tomatsås
- Enmoladas – mole
- Enfrijoladas – bönsås
I både smak och konsistens påminner enfrijoladas mer om enmoladas än om enchiladas — såsen är len, rik och mättande, snarare än syrlig eller het. Det är en rätt som bär på värme, inte hetta.
Val av bönor

I denna version använder vi svarta bönor, som ger djup färg och rund smak. Men även pinto, bayo, peruano eller andra krämiga bönor fungerar utmärkt. Tänk bara på att tillagningstiden kan variera något beroende på sort.
💡 Tips:
Blötlägg bönorna över natten, eller minst 4 timmar. Det förkortar koktiden och ger ett mjukare, krämigare resultat. Vill du koka bönorna? Se vårt basrecept på bönor i InstantPot här! Samma goda smak på halva tiden!
Val av chili

Vi har valt en kombination av guajillo (till vänster) och ancho (övre högra hörnet) – milda, djupa och lätt rökiga chilis som ger såsen liv utan att dominera. Vill du ha lite hetta? Tillsätt 1–2 chile de árbol (nedre högra hörnet). Du kan läsa om Mexikos olika chilifrukter här!
När det kommer till val av chili finns det utrymme att leka:
- Torkad chipotle ger rökighet
- Inlagd chipotle på burk eller som pasta funkar utmärkt i vardagsversioner – dessa behöver inte stekas eller blötläggas utan bara ”slängas” ned med en burk färdigkokta bönor i blendern för en snabb vardagsfavorit.
💡 Tips:
Riv torkade chilis i mindre bitar med händerna, ta bort stjälk och kärnor. Kärnorna kan bli bittra och är svåra att mixa.
Fyllningen

Det vanligaste är att fylla enfrijoladas med kokt strimlad kyckling. I dag använder vi kokt kycklingben, men även kycklingbröst fungerar fint. Många personer gilalr även att göra enfrijoladas utan fyllning. I dessa fall doppas tortillan oftast i såsen och rullas sedan ihop och toppas med de olika alternativen vi skriver om nedan!
👉 Se vårt grundrecept för att koka kycklingbröst.
Ett vegetariskt alternativ är smulad panela. I Sverige kan du ersätta med paneer, eller till och med avrunnen keso. Vill du vara kreativ? Prova stekta champinjoner, rostad zucchini eller annat grönt.
I ingredienslistan visar vi två olika alternativ för fyllningen för samtliga portioner, antingen kyckling eller smulad ost. Du kan givetvis göra till exempel hälften med ost och hälften med kyckling (som vi brukar göra), ta då bara hälften av vardera ingredienserna!
Stekfett
Traditionellt används manteca (ister/flott) – det ger djup och rund smak.
Det finns att köpa i svenska specialbutiker, och vissa studier visar att det är ett mer stabilt fett än många vegetabiliska oljor.
💡 Alternativ:
Är du vegetarian? Använd neutral matolja. Vill du ha smaken men saknar manteca? Stek bacon och använd fettet.
Tortillas

Helst ska du använda riktiga majstortillas inte bara för att dess smak och att de är lättare och tunnare än vete, det gör att det blir lättare (och godare) att äta rätten samt att de är naturligt glutenfria!
OBS! Vissa butikstortillas som säger “majs” innehåller även vete. På Andale.se kan du köpa äkta majstortillas (samt chilifukterna i receptet) – dessutom med 10% rabatt med vår kod mexkitchen25 !
💡 Tips:
Stek tortillas snabbt i lite olja tills de blir lätt styva (inte krispiga). Låt rinna av på hushållspapper. Det gör att de håller ihop bättre när du doppar dem i såsen.
Såsen
Vi steker grova lökbitar och lätt krossade vitlöksklyftor i ister eller olja tills de precis börjar få färg.
Därefter tillsätter vi chili och steker försiktigt – de får inte brännas.
På med vatten och sjud under lock i ca 20 minuter.
Sedan mixar vi först chili- och lökblandningen, och tillsätter därefter bönorna och lite bönvatten. Resultatet blir en len, djup bönsås som är både mättande och smakrik.
💡 Tips: Såsen kan göras flera dagar i förväg och värmas på när du önskar, tillsätt då eventuellt lite vatten då såsen tjocknar med tiden! Såsen, ja den kan även användas till andra saker så som att ringlas över nachochips eller bara som en god dipp!
Toppings
Det vanligaste är att toppa enfrijoladas med:
- Smulad ost – panela, paneer, eller lite feta (påminner om cotija)
- Rå lökmånar – silver eller gul, ev. blötlagd i kallt vatten
- Media crema – mexikansk lättflytande grädde, här fungerar vanlig svensk ovispad vispgrädde, matlagningsgrädde (eller veganskt alternativ).
- Valfritt: knaperstekt smulad chorizo
Anpassa för allergier och dietpreferenser
Enfrijoladas är naturligt glutenfria – förutsatt att du använder äkta majstortillas utan vetetillsats. Rätten är också nötfri, men eftersom den bygger på baljväxter bör personer med baljväxtallergi vara försiktiga.
Vill du göra rätten vegetarisk eller lactovegansk?
– Byt ut manteca mot neutral olja eller ett växtbaserat stekfett.
– Använd växtbaserad grädde istället för grädden.
– Ersätt panela eller paneer med en smulbar vegansk ost – gärna med lite syra för att balansera bönsåsen.
Observera att näringsdeklerationen är exklusive fyllningen men med toppings då fyllningen är alternativ.
Steg
1 Färdig | Blötlägg bönorna |
2 Färdig | Koka bönorna |
3 Färdig | Gör smakbasen för såsen– Skär resterande lök i grova bitar och stek tillsammans med hela vitlöksklyftorna i hälften av mantecan tills de är mjuka och börjar få färg. |
4 Färdig | Mixa såsen– Lägg hela chili-lökblandningen i blendern (eller mixerstav, men då kanske det är bättre att göra det lite i omgångar). |
5 Färdig | Stek bönsåsen– Hetta upp grytan och tillsätt resterande manteca / ister / olja. |
6 Färdig | Förbered tortillas |
7 Färdig | Montera enfrijoladas |
8 Färdig | Toppa dina enfrijoladas |
9 Färdig | Servera! |

























































