• Hem
  • Antojitos
  • Huevos Rancheros – Lantliga ägg med mustig tomatsås
Huevos Rancheros – Lantliga ägg med mustig tomatsås

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
4 Majstortillas
8 msk Refried Beans
4 Ägg
1 dl Olja
Tomatsalsa / Tomatsås
4 relativt stora Tomat
1/2 Lök
2 mindre klyftor eller efter smak Vitlök
2 Valfri färsk chili
Efter smak Salt
ca 1 msk Olja
1/2 dl eller efter behov Vatten
Tillbehör / Toppings
Efter smak Avokado
Rå lök efter smak Lök
Ca 2 msk per person Crème fraîche
För garnering Färsk koriander

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Huevos Rancheros – Lantliga ägg med mustig tomatsås

Egenskaper:
  • Glutenfritt

Krispiga tortillas, lena bönor, mustig salsa och perfekta ägg! Kan det bli en bättre start på dagen?

  • 40 min
  • Serverar 2
  • Medel

Ingredienser

  • Tomatsalsa / Tomatsås

  • Tillbehör / Toppings

Anvisning

Dela

Huevos (ägg) Rancheros (från ranchen) är en smakrik, enkel och rustik frukost- eller brunchrätt som är populär över hela Mexiko. Huevos Rancheros består av krispiga majstortillas som täcks med refried beans, ägg och en enkel mustig tomatsalsa. Utöver det kan man toppa rätten med lite rå lök, ost, avokado eller creme fraiche.

Så, låt oss bryta ner rätten i dess beståndsdelar.

Krispiga tortillas

Huevos Rancheros görs på dina gamla överblivna majstortillas från tacofesten dagen eller veckan innan. Du kan givetvis också använda nya färska tortillas om så önskas. Dina majstortillas steks i en riklig mängd olja tills de börjar bli krispiga. I dag är det lätt att hitta färdiga majstortillas i butik eller genom att beställa online från svenska nätbutiker som specialiserar sig i mexikansk mat. majstortillas håller sig flera veckor i kylen så beställ ett rejält lager! Du hittar några länkar samt mer information om majstortillas här!

Bönorna

Dina krispiga tortillas toppas först av så kallade refried beans, dvs kokta bönor som steks och mosas med lök och vitlök. Mättande, otroligt gott och billigt. Eftersom bönorna tar lite tid kan man köpa färdiga refried beans eller göra egna enligt vårt recept här! Gör en extra stor sats och frys in i portionspåsar, bara värma på spisen eller i micron när man vill!

Basrecept: Refried Beans — Frijoles Refritos

Tomatsåsen

Egentligen finns det inget som säger att du inte kan använda vilken tomatsalsa du vill i den här rätten. Du kan köpa färdig på burk som du värmer upp, använda den överblivna salsan från dagen innan eller, allra bäst så klart, göra en egen för dagen. Det går faktiskt snabbt och är såväl godast som billigast. Vi använder rostade tomater och chilifrukter i den här salsan, det ger en god och mustig smak.

Chili

I den här rätten används populärt antingen chili Jalapeño (mildare) eller chili Serrano (lite starkare). Du kan också använda en grön chili du själv gillar.

Äggen

Dina ägg, ditt val. Vanligast är det med ägg som enbart steks på ena sidan så att gulan kan rinna ut över rätten och göra allt krämigt och härligt. Men gillar du vändstekta eller till och med äggröra går det bra!

Toppings

Lite rå lök, gul, silver eller röd är alltid gott precis som lite färsk koriander (gillar du inte smaken? Öva! Det kommer det vara värt i slutänden), riven eller smulad ost samt lite avokado är perfekt att ha på toppen. Har du inte avokado hemma (precis som oss idag, det händer även i Mexiko) så går det utmärkt med en liten klick creme fraiche!

(Visited 11 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered bönorna

Huevos Rancheros går relativt fort att göra, så länge bönorna är klara. Har du färdiga bönor behöver du bara värma upp dem precis innan det är dags att äta!

2
Färdig

Förbered tomatsalsan / tomatsåsen

Plocka fram tomaterna och tvätta dessa. Skär ut fästet för stjälken ur tomaten då detta kan vara lite hårt.
Skala lök och vitlök.
Plocka bort stjälkarna på chilin.

Hetta upp en torr stekpanna på medelhög temperatur och lägg i tomaterna och chilifrukterna.
Stek chilifrukterna tills de är mestadels svarta (se bild).
Stek tomaterna tills skinnet svartnat och börjar falla av.

3
Färdig

Gör klart tomatsalsan

Lägg de rostade chilifrukterna och de skalade vitlöksklyftorna i en blender tillsammans med lite salt.
Tillsätt lite vatten så att blendern kan mixa ingredienserna till en jämn puré.

När du fått en jämn puré av vitlöken och chilin är det dags att lägga i tomaterna, med skal och allt, även det svarta. Se bara till att skära bort den hårda delen på undersidan av tomaten om du, liksom vi, glömde det innan.
Kör blendern i några korta pulser tills du fått en relativt grov salsa och inte en fin puré.

Hacka löken och stek tills den mjuknat, utan att ta för mycket färg, i lite olja i en stekpanna.
Häll i tomatsalsan i stekpannan och låt den puttra ca 10 minuter.

4
Färdig

Stek majstortillas

Hetta upp ca en dl olja i en stekpanna på medeltemperatur.
Stek/fritera dina tortillas en i taget tills de börjar bli krispiga och gyllene. Låt gärna rinna av på lite hushållspapper.

5
Färdig

Bred på bönorna på dina friterade tortillas

Lägg på ett par matskedar refried beans per tortilla och bred ut i ett jämnt lager.

6
Färdig

Stek äggen och lägg på bönröran

I samma olja som du friterade dina tortillas, stek äggen efter din smak. Det vanligaste sättet är att bara steka på ena sidan så du har en härlig äggula.
Lägg de stekta äggen på bönröran på dina tortillas.

7
Färdig

Gör klart dina Huevos Rancheros!

Lägg på lite salsa på och runt dina tortillas och ägg, men inte på äggulan.
Lägg på ost, rå lök, avokado, koriander och eller de tillbehör du önskar och servera!

Buen Provecho!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Paloma, mexikansk cocktail med Tequila, lime och grapefrukt!
tidigare
Paloma – Cocktail med tequila och grapefruktsoda
Molletes - Mexikanska varma mackor
nästa
Molletes – Mexikanska varma mackor
Paloma, mexikansk cocktail med Tequila, lime och grapefrukt!
tidigare
Paloma – Cocktail med tequila och grapefruktsoda
Molletes - Mexikanska varma mackor
nästa
Molletes – Mexikanska varma mackor

Lägg till din kommentar