Ingredienser
- 4 Majstortillas
- 8 msk Refried Beans
- 4 Ägg
- 1 dl Olja
Tomatsalsa / Tomatsås
- 4 relativt stora Tomat
- 1/2 Lök
- 2 mindre klyftor eller efter smak Vitlök
- 2 Valfri färsk chili
- Efter smak Salt
- ca 1 msk Olja
- 1/2 dl eller efter behov Vatten
Tillbehör / Toppings
- Efter smak Avokado
- Rå lök efter smak Lök
- Ca 2 msk per person Crème fraîche
- För garnering Färsk koriander
Anvisning
Huevos (ägg) Rancheros (från ranchen) är en smakrik, enkel och rustik frukost- eller brunchrätt som är populär över hela Mexiko. Huevos Rancheros består av krispiga majstortillas som täcks med refried beans, ägg och en enkel mustig tomatsalsa. Utöver det kan man toppa rätten med lite rå lök, ost, avokado eller creme fraiche.
Så, låt oss bryta ner rätten i dess beståndsdelar.
Krispiga tortillas
Huevos Rancheros görs på dina gamla överblivna majstortillas från tacofesten dagen eller veckan innan. Du kan givetvis också använda nya färska tortillas om så önskas. Dina majstortillas steks i en riklig mängd olja tills de börjar bli krispiga. I dag är det lätt att hitta färdiga majstortillas i butik eller genom att beställa online från svenska nätbutiker som specialiserar sig i mexikansk mat. majstortillas håller sig flera veckor i kylen så beställ ett rejält lager! Du hittar några länkar samt mer information om majstortillas här!
Bönorna
Dina krispiga tortillas toppas först av så kallade refried beans, dvs kokta bönor som steks och mosas med lök och vitlök. Mättande, otroligt gott och billigt. Eftersom bönorna tar lite tid kan man köpa färdiga refried beans eller göra egna enligt vårt recept här! Gör en extra stor sats och frys in i portionspåsar, bara värma på spisen eller i micron när man vill!
Tomatsåsen
Egentligen finns det inget som säger att du inte kan använda vilken tomatsalsa du vill i den här rätten. Du kan köpa färdig på burk som du värmer upp, använda den överblivna salsan från dagen innan eller, allra bäst så klart, göra en egen för dagen. Det går faktiskt snabbt och är såväl godast som billigast. Vi använder rostade tomater och chilifrukter i den här salsan, det ger en god och mustig smak.
Chili
I den här rätten används populärt antingen chili Jalapeño (mildare) eller chili Serrano (lite starkare). Du kan också använda en grön chili du själv gillar.
Äggen
Dina ägg, ditt val. Vanligast är det med ägg som enbart steks på ena sidan så att gulan kan rinna ut över rätten och göra allt krämigt och härligt. Men gillar du vändstekta eller till och med äggröra går det bra!
Toppings
Lite rå lök, gul, silver eller röd är alltid gott precis som lite färsk koriander (gillar du inte smaken? Öva! Det kommer det vara värt i slutänden), riven eller smulad ost samt lite avokado är perfekt att ha på toppen. Har du inte avokado hemma (precis som oss idag, det händer även i Mexiko) så går det utmärkt med en liten klick creme fraiche!
Steg
1 Färdig | Förbered bönorna |
2 Färdig | Förbered tomatsalsan / tomatsåsenPlocka fram tomaterna och tvätta dessa. Skär ut fästet för stjälken ur tomaten då detta kan vara lite hårt. Hetta upp en torr stekpanna på medelhög temperatur och lägg i tomaterna och chilifrukterna. |
3 Färdig | Gör klart tomatsalsanLägg de rostade chilifrukterna och de skalade vitlöksklyftorna i en blender tillsammans med lite salt. När du fått en jämn puré av vitlöken och chilin är det dags att lägga i tomaterna, med skal och allt, även det svarta. Se bara till att skära bort den hårda delen på undersidan av tomaten om du, liksom vi, glömde det innan. Hacka löken och stek tills den mjuknat, utan att ta för mycket färg, i lite olja i en stekpanna. |
4 Färdig | Stek majstortillas |
5 Färdig | Bred på bönorna på dina friterade tortillas |
6 Färdig | Stek äggen och lägg på bönröran |
7 Färdig | Gör klart dina Huevos Rancheros! |