• Hem
  • Salsa
  • Mexikansk jalapeñodressing – sval hetta till grillat och grönt

Mexikansk jalapeñodressing – sval hetta till grillat och grönt

0 0
Mexikansk jalapeñodressing – sval hetta till grillat och grönt

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
2 Jalapeño
2-4 klyftor Vitlök
Efter smak (se bild) Färsk koriander
Juicen av 1/2 lime Limejuice
2 dl Crème fraîche
1/2 tsk Svartpeppar, mald
1 tsk Kycklingbuljong
Smaka av med salt vid behov Salt

Näringsdeklaration

Ändra antalet portioner ovan för att se näringsvärden per servering.

4
Portioner
820 kcal
Energi
9 g
Protein
65 g
Fett
38 g
- varav mättat fett
40 g
Kolhydrater
9 g
- varav sockerarter
2 g
Fiber
5 g
Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Spicy
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

En sval och fräsch men ändå krämig dressing som passar perfekt som kall sås till allt från grönsaker till kött och skaldjur!

  • 20 min
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Mexikansk jalapeñodressing – sval hetta till grillat och grönt

Letar du efter en smakrik och mångsidig dressing som lyfter dina grillade rätter? Den här mexikanska jalapeñodressingen är både sval och het på samma gång, med en perfekt balans mellan rökig jalapeño, frisk lime och krämig crema. Enkel att göra, full av smak och perfekt för varma sommardagar!

Den passar lika bra som dressing till sallader, sås till grillat kött och skaldjur, eller som en smakrik dip till tacos och grönsaker. Här går vi igenom ingredienserna, mängderna och stegen för att få den perfekt balanserad.

Chilifrukterna

Som namnet antyder använder vi jalapeño i det här receptet – en klassisk mexikansk chili som är lätt att hitta färsk även i svenska livsmedelsbutiker. Vill du göra receptet mer personligt kan du givetvis välja en annan grön chili, men det är viktigt att den är omogen eftersom vi vill bevara den fräscha, somriga smaken av klorofyll.

Jalapeño varierar i styrka beroende på säsong och odling. Därför rekommenderar vi att du grillar två jalapeños och tillför lite i taget tills du får önskad hetta. Du kan läsa mer om Jalapeño här!

Förbered chilifrukterna

För att få fram både den naturliga sötman och en rökig ton kommer vi först grilla jalapeñon tills skalet är svart. Skalet tar vi sedan bort, och kvar blir en aromatisk, lätt rökig chili.

Grilla direkt på glöd: Lägg chilifrukterna direkt på kolen eller använd ett grillgaller. Har du ingen grill? Stek dem i en torr panna på hög värme utan olja. Som du ser, man kan till och med lägga chilin direkt i skorstensstararen innan grillen är färdig, om man vill spara in tid!

Låt chilin vila: När chilifrukterna har svartnat, lägg dem i en plastpåse och försegla den. Ångan gör att skalet lossnar lättare. Låt vila i ca 20 minuter innan du skalar dem.

Koriander eller inte koriander?

Färsk koriander passar utmärkt i detta recept, men vi vet att vissa har svårt för smaken. Vi rekommenderar ändå att du testar lite då och då, eftersom många vänjer sig efter några försök. Men om du absolut inte gillar koriander, kan du ersätta den med färsk persilja.

Övriga ingredienser

Vi grillar eller rostar vitlöken av samma anledning som chilin – det ger en mildare, rundare smak och en subtil rökighet. Lägg hela vitlöksklyftor med skal direkt på glöden eller stek dem tillsammans med jalapeñon i en torr panna tills de svartnat och blivit mjuka.

I Mexiko är det vanligt att använda kycklingbuljongpulver</strong istället för salt, vilket ger en extra smakdimension. Du kan byta ut det mot grönsaksbuljong eller motsvarande mängd buljongtärning om du föredrar det.

Här i Mexiko använder vi mexikansk Crema, den kan vara lite bökig att få tag på i sverige, men det går utmärkt att byta ut den mot creme fraiche. Skulle såsen bli lite för tjock, blanda då ut med några droppar mjölk!

(Visited 104 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Plocka fram och förbered ingredienserna

Plocka fram Crema (eller creme fraiche), lime, vitlök, koriander, jalepeño och mät upp svartpeppar och kycklingbuljong.

2
Färdig

Grilla eller rosta dina jalapeño

Har du redan en fin glöd? Lägg då chilifrukterna och oskalade vitlöksklyftor direkt på glöden eller på ett galler över värmen. Vill du spara tid? Gör som vi och lägg dem direkt på den heta kolstartaren för snabb och effektiv rostning!
Ingen grill? Du kan även rosta chili och vitlök i en het torr stekpanna på spisen.
Vänd chilin och vitlöken regelbundet så att de blir jämnt rostade. Vitlöken blir klar först, så ta av den efter några minuter när den är mjuk och genomgrillad.
Fortsätt grilla din chili tills skalet svartnat nästan helt – det ska vara ordentligt rostat, precis som på bilden.

P.s. Du kan även se exempel på hur vi rostar jalapeño i en stekpanna.

3
Färdig

Förbered dina chilifrukter

Lägg dina grillade/rostade jalapeño i en plastpåse och knyt ihop.
Låt ligga tills din chili svalnat.
Ta ut chilifrukterna från påsen och skrapa av allt svart skinn.
Öppna chilifrukterna och ta ur kärnorna, de kommer göra såsen bitter samt att de är svåra att mixa slätt.

4
Färdig

Mixa allt med blender eller stavmixer

Lägg alla ingredienser i en blender eller i en behållare för en stavmixer.
Kör allt till en fin och jämn dressing utan bitar.
Vi är ledsna att vår genomskinliga behållare spruckit så att det är svårare att se resultatet här.

5
Färdig

Serveringsförslag!

Häll upp såsen på en pipflaska och använd på allt från kött och skaldjur till sallader. Passar även perfekt i dina tacos, såväl tex-mex som äkta mexikanska!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Servera dina fajitas med tillbehör i varma tortillas!
tidigare
Grillade fajitas med arrachera (flankstek)
Salladen serverad med tillbehör
nästa
Mexikansk sallad med mango, avokado och lime – fräscht, tropiskt och perfekt till grillat!
Servera dina fajitas med tillbehör i varma tortillas!
tidigare
Grillade fajitas med arrachera (flankstek)
Salladen serverad med tillbehör
nästa
Mexikansk sallad med mango, avokado och lime – fräscht, tropiskt och perfekt till grillat!

Lämna ett svar