Chilaquiles Rojos — Röda Chilaquiles

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Salsa
3 medelstora Tomat
1/2 Lök
2 Guajillo
3 Chipotle
1 tsk Kycklingbuljong
1/2 tsk Salt
1/2 tsk Svartpeppar, mald
Späd salsan med vatten så den inte blir för tjock Vatten
För Chilaquiles
300 gram Totopos
2 msk Olja
Toppings
Efter smak Crème fraîche
Efter smak Lök
Ett stekt ägg per person Ägg
Efter smak Smulad ost

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Chilaquiles Rojos — Röda Chilaquiles

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Chilaquiles är en perfekt brunch som är lika snabb och enkel att slänga ihop som ett mättande och fantastiskt gott resultat. Röda Chilaquiles görs med torkade chilifrukter och röda solmogna tomater.

  • 35 min
  • Serverar 3
  • Medel

Ingredienser

  • Salsa

  • För Chilaquiles

  • Toppings

Anvisning

Dela

Röda eller gröna, det är en fråga som delar Mexiko. Jag är själv delad för jag älskar både gröna och röda. Vi pratar om Chilaquiles. Men vad är då chilaquiles? Det är en enkel, snabb och fantastiskt god mexikansk frukost eller brunch som också fungerar såväl till lunch som middag om man känner för det.

Chilaquiles består inte sällan av gårdagens torra och tråkiga majstortillas som skärs i trekanter för att sedan friteras läckert gyllengula och krispiga för att sedan dränkas i salsa (Rojo = röd eller Verde = grön) och toppas med ägg eller kyckling, lök och sval grädde och eventuellt lite riven eller smulad ost. Har man inga tråkiga gamla tortillas (eller ont om tid) kan man, som vi i det här fallet, använda färdiga majschips!

Totopos — Majschips

Totopos är namnet på friterade gyllene och krispiga majschips, som ofta felaktigt kallas ”nachos”. Nachos är namnet på en annan maträtt (och smeknamnet för folk som heter Ignacio) som innehåller totopos, precis som chilaquiles.

Du kan göra egna majschips genom att skära majstortillas i trianglar och fritera dem i olja. Bäst blir det om dina tortillas är några dagar gamla och lite torra, då puffar dom inte upp lika mycket.

Använder du färdiga majschips, tänk då på att vissa är saltade och du därmed måste dra ner på saltet i salsan nedan.

Läs mer om totopos här!

Salsan

Chilaquiles kommer som antingen gröna eller röda chilaquiles, men det är inte riktigt så enkelt som att det bara finns två alternativ. Den gröna versionen kan göras på tomatillos med en kombination av flera olika typer av chili. Även om röda chilaquiles oftast är gjorda på vanliga röda tomater är det inte alltid ett faktum. Ibland kan även röda chilaquiles göras med gröna tomatillos. Hur kommer då det sig? Jo, de gröna frukterna kombineras med röda torkade chilifrukter och slutresultatet blir en röd salsa. Röda chilaqulies kan också göras på röda tomater men gröna chilifrukter. Ibland blandar man bara ut gårdagens taco-salsa med lite extra vatten för sina chilaquiles. Idag ska vi använda röda tomater och två olika typer av torkade röda chilifrukter.

Tomaterna eller tomatillofrukterna kan antingen kokas eller rostas/grillas eller stekas i olja. I det här receptet skär vi tomaterna i bitar och steker tillsammans med lök och vitlök tills de mjuknat.

Tillsätt lite vatten i salsan så den inte blir för tjock. Majschipsen kommer dra åt sig lite av vätskan så du bör göra den lite lösare än du tror så att dina Chilaquiles inte blir för torra eller tjocka. Du kan alltid tillsätta lite mer vatten när du rör ihop slutresultatet.

Vi har givetvis ett recept på gröna Chilaquiles här!

Chilifrukterna

Det finns inga lagar eller regler om vilka chilifrukter man kan använda i sina chilaquiles, det finns ett otal olika recept och vi kommer säkerligen återkomma med fler. Idag ska vi använda två vanliga mexikanska chilifrukter, nämligen Chile Guajillo och Chipotle Morita.

Servera Chilaquiles med valfria tillbehör

Normalt sett serveras chilaquiles med syrad mexikansk grädde, eller Creme Fraiche, rå lök och eventuellt lite smulad eller riven ost. Utöver det serveras den med antingen stekt ägg (vanligast) eller lite strimlad kokt (eller grillad) kyckling.

I Mexiko används ofta ofta en typ av vit färskost, antingen Queso Panela (läs mer om denna ost och dess ersättare) eller Queso Cotija (läs mer om denna ost och dess ersättare) men du kan använda din favorit.

Vill du servera dina Chilaquiles med kyckling kan du följa vårt basrecept för kokt strimlad kyckling här!

(Visited 411 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna till salsan

Mät upp salt, peppar och buljongpulver (eller tärning). Vi använder kycklingbuljong men vill du göra rätten mer vegetarisk kan du använda grönsaksbuljong.
Skala och dela löken.
Skala vitlöksklyftorna.
Ta fram de torkade chilifrukterna.

2
Färdig

Rensa chilifrukterna.

Klipp eller riv upp dina chilifrukter och ta ur frön och fröväggar samt skaftet.

3
Färdig

Stek chilin

Hetta upp lite olja till medeltemperatur i en stekpanna.
Lägg i chilifrukterna och stek dem runt om i ca 30 sekunder. Låt dem inte brännas då de kan få en bitter smak.
Guajillo-chilin ljusnar lite på insidan när den är klar och chipotlefrukterna sväller ofta upp lite, men inte alltid.
Lägg dem sedan i blendern.

Låt oljan vara kvar i pannan för nästa steg.

4
Färdig

Skär Löken och tomaten i bitar

Skär löken i stora bitar, se bild, och stek den tillsammans med vitlöksklyftorna tills de mjuknat.
Skär tomterna i grova bitar och lägg ner i stekpannan / woken och stek på högre temperatur tills tomaterna börjar falla i sär.

5
Färdig

Slutför salsan

Lägg de stekta chilifrukterna, tomaterna, löken och vitlöken i en blender.
Tillsätt vatten, buljongpulver och svartpeppar.
Kör på hög hastighet tills salsan är så len och slät som möjligt.

6
Färdig

Gör dina chilaquiles

Hetta upp lite olja i din stora stekpanna eller wok.
Tillsätt salsan och låt den koka upp. Tillsätt mer vatten om den är för tjock, tänk på att majschipsen kommer dra till sig vätska och göra salsan betydligt tjockare.
Tillsätt majschipsen och rör om.

Önskar du mjukare Chilaquiles låter du salsan och chipsen spendera längre tid med varandra. Många föredrar då några chips här och där fortfarande är krispiga, låt då vissa chips förbli torra.

7
Färdig

Garnera och servera

Lägg upp dina chilaquiles på en talrik och toppa med valfria tillbehör så som grädde, rå lök, ost, stekt ägg eller kyckling!
Servera!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Bistec Borracho
tidigare
Bistec Borracho — Berusad biff eller mexikansk sjömansbiff
Tacos Gobernador, Tacos med räkor och ost
nästa
Räktacos Gobernador – Snabba supergoda tacos med räkor och ost
Bistec Borracho
tidigare
Bistec Borracho — Berusad biff eller mexikansk sjömansbiff
Tacos Gobernador, Tacos med räkor och ost
nästa
Räktacos Gobernador – Snabba supergoda tacos med räkor och ost

Lägg till din kommentar