Ingredienser
Salsa
- 3 medelstora Tomat
- 1/2 Lök
- 2 Guajillo
- 3 Chipotle
- 1 tsk Kycklingbuljong
- 1/2 tsk Salt
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- Späd salsan med vatten så den inte blir för tjock Vatten
För Chilaquiles
- 300 gram Totopos
- 2 msk Olja
Toppings
- Efter smak Crème fraîche
- Efter smak Lök
- Ett stekt ägg per person Ägg
- Efter smak Smulad ost
Anvisning
Röda eller gröna, det är en fråga som delar Mexiko. Jag är själv delad för jag älskar både gröna och röda. Vi pratar om Chilaquiles. Men vad är då chilaquiles? Det är en enkel, snabb och fantastiskt god mexikansk frukost eller brunch som också fungerar såväl till lunch som middag om man känner för det.
Chilaquiles består inte sällan av gårdagens torra och tråkiga majstortillas som skärs i trekanter för att sedan friteras läckert gyllengula och krispiga för att sedan dränkas i salsa (Rojo = röd eller Verde = grön) och toppas med ägg eller kyckling, lök och sval grädde och eventuellt lite riven eller smulad ost. Har man inga tråkiga gamla tortillas (eller ont om tid) kan man, som vi i det här fallet, använda färdiga majschips!
Totopos — Majschips
Totopos är namnet på friterade gyllene och krispiga majschips, som ofta felaktigt kallas ”nachos”. Nachos är namnet på en annan maträtt (och smeknamnet för folk som heter Ignacio) som innehåller totopos, precis som chilaquiles.
Du kan göra egna majschips genom att skära majstortillas i trianglar och fritera dem i olja. Bäst blir det om dina tortillas är några dagar gamla och lite torra, då puffar dom inte upp lika mycket.
Använder du färdiga majschips, tänk då på att vissa är saltade och du därmed måste dra ner på saltet i salsan nedan.
Salsan
Chilaquiles kommer som antingen gröna eller röda chilaquiles, men det är inte riktigt så enkelt som att det bara finns två alternativ. Den gröna versionen kan göras på tomatillos med en kombination av flera olika typer av chili. Även om röda chilaquiles oftast är gjorda på vanliga röda tomater är det inte alltid ett faktum. Ibland kan även röda chilaquiles göras med gröna tomatillos. Hur kommer då det sig? Jo, de gröna frukterna kombineras med röda torkade chilifrukter och slutresultatet blir en röd salsa. Röda chilaqulies kan också göras på röda tomater men gröna chilifrukter. Ibland blandar man bara ut gårdagens taco-salsa med lite extra vatten för sina chilaquiles. Idag ska vi använda röda tomater och två olika typer av torkade röda chilifrukter.
Tomaterna eller tomatillofrukterna kan antingen kokas eller rostas/grillas eller stekas i olja. I det här receptet skär vi tomaterna i bitar och steker tillsammans med lök och vitlök tills de mjuknat.
Tillsätt lite vatten i salsan så den inte blir för tjock. Majschipsen kommer dra åt sig lite av vätskan så du bör göra den lite lösare än du tror så att dina Chilaquiles inte blir för torra eller tjocka. Du kan alltid tillsätta lite mer vatten när du rör ihop slutresultatet.
Vi har givetvis ett recept på gröna Chilaquiles här!
Chilifrukterna
Det finns inga lagar eller regler om vilka chilifrukter man kan använda i sina chilaquiles, det finns ett otal olika recept och vi kommer säkerligen återkomma med fler. Idag ska vi använda två vanliga mexikanska chilifrukter, nämligen Chile Guajillo och Chipotle Morita.
Servera Chilaquiles med valfria tillbehör
Normalt sett serveras chilaquiles med syrad mexikansk grädde, eller Creme Fraiche, rå lök och eventuellt lite smulad eller riven ost. Utöver det serveras den med antingen stekt ägg (vanligast) eller lite strimlad kokt (eller grillad) kyckling.
I Mexiko används ofta ofta en typ av vit färskost, antingen Queso Panela (läs mer om denna ost och dess ersättare) eller Queso Cotija (läs mer om denna ost och dess ersättare) men du kan använda din favorit.
Vill du servera dina Chilaquiles med kyckling kan du följa vårt basrecept för kokt strimlad kyckling här!
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna till salsan |
2 Färdig | Rensa chilifrukterna. |
3 Färdig | Stek chilinHetta upp lite olja till medeltemperatur i en stekpanna. Låt oljan vara kvar i pannan för nästa steg. |
4 Färdig | Skär Löken och tomaten i bitar |
5 Färdig | Slutför salsan |
6 Färdig | Gör dina chilaquilesHetta upp lite olja i din stora stekpanna eller wok. Önskar du mjukare Chilaquiles låter du salsan och chipsen spendera längre tid med varandra. Många föredrar då några chips här och där fortfarande är krispiga, låt då vissa chips förbli torra. |
7 Färdig | Garnera och servera |