Tortillapress

En tortillapress är nästan ett måste i det mexikanska hushållet och används dels för att göra tortillas för tacos men också för att göra quesadillas, sopes, tostadas och mycket annat. Maskinen är en mycket enkel historia och består av en underdel och en överdel mellan var degen för tortillan pressas ut till en platt rund form med hjälp av ett handtag.
Tortillapressar finns i flera olika material, trä och järn är traditionella material men trä nöts ut med tiden och järn/stål kan rosta i fuktiga klimat. Idag seglar tortillapressar av aluminium upp som toppsäljare. Dels är de lättare att hantera och dels håller de länge. Vilket material du väljer är upp till dig, funktionen är den samma i alla material.
Ska du använda en tortillapress för majstortillas är det viktigt att använda en plastfilm på båda sidorna av degen då den annars fastnar mot ytan i pressen.
Lägg degbollen på en plastbit på tortillapressen Lägg även plast på degbitens ovansida så att degen inte fastnar i tortillapressen Pressa ihop tortillapressen försiktigt tills du har en tjock tortilla Vänd och pressa i omgångar tills du har en jämntjock 2-3 mm tjock tortilla Dra försiktigt av plasten från tortillan Lägg tortillan i en torr och het stekpanna
Du kan köpa tortillapressar från ExtremeFood.se, Andale.se samt Casa Fonseca.