Ingredienser
Marinad
- 50 gram Ancho
- 25 gram Vitlök
- ca 1/2 tsk eller efter smak Salt
- 1/4 tsk Svartpeppar, mald
- 1/4 tsk Spiskummin, mald
- 1/4 tsk Torkad oregano
- 3 msk Äppelcidervinäger
- 3-4 msk Kokvätskafrån de förvällda chilifrukterna
Protein
- 350 gram Fläskkött i bitse ovan
Anvisning
Mexikansk Chorizo är en rå, okokt och orökt typ av chorizo. Den äts nästan alltid smulad och stekt mer som en köttfärs än en korv. När du gör din egen chorizo behöver du inte fylla en korv, spara din chorizo i en skål eller påse i kyl eller frys och ta fram när du behöver.
I det här receptet gör vi en fantastiskt god men enkel chorizo med ancho-chili som bas. Anchochilin är en stor och matig torkad chili som kan vara svår att få tag på i vanliga dagligvaruhandeln, som tur är är den enkel att beställa online från flera onlineshoppar i Sverieg som fokuserar på mexikanska ingredienser. Läs mer här om Ancho och var du kan köpa den!
Varianter: Det finns säkerligen tusentals olika versioner av chorizo och vi kommer återkomma med flera recept. Du kan göra milda chorizo, kryddstarka, väldigt komplexa eller som här, smakrikt men enkelt. Just det här receptet har vi lärt oss från en husmor i den nordliga staden Monterrey.
Val av fläsk: Du kan använda i princip vilken styckesdetalj av fläsk du önskar, med mycket eller lite fett. Vi använder gärna köttet från fläsklägg som är en billig styckesdetalj i Mexiko. Undvik fläskfilé eftersom den lätt blir torr.
Traditionellt skär man köttet i små små kuber för hand, vilket ger det bästa resultatet. Vill du göra det snabbare, men fortfarande bra, kan du använda grovmald fläskfärs.
Vegansk chorizo: Eftersom vi börjar med att göra själva marinaden till chorizon är det upp till dig hur du vill använda den, i det här receptet använder vi fläsk, vilket är det mest traditionella, men idag börjar det bli allt vanligare med veganska versioner där man istället finhackar svamp, använder sojabitar eller andra proteiner. Vi har själva gjort god chorizo på hackad champinjon till vegetariska vänner. I detta fall behöver du inte marinera champinjonerna mer än några minuter.
Serveringsförslag: Det finns ett otal olika sätt att servera chorizo och flera recept kommer inom kort. Stek chorizon tills den börjar bli krispig och ha den i tacos eller i dina Refried Beans. Några av de mest populära maträtterna i Mexico med Chorizo är papas con Chorizo, dvs potatis som steks med chorizo eller smält ost med Chorizo. Det är också vanligt att ha chorizo på toppen av tostadas.
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna |
2 Färdig | Rensa och förväll ancho-frukterna |
3 Färdig | Kör samtliga ingredienser till marinaden i en blender.Lägg dina förvällda chile ancho i en blender tillsammans med kryddorna, vitlöken och vinägern. Lägg den färdiga marinaden i en skål redo för att marinera köttet (eller din valfria ersättare). |
4 Färdig | Finhacka köttetBörja med att skära tunna (2-3 mm) skivor av ditt kött med en vass kniv. |
5 Färdig | Marinera köttetLägg köttet (eller valfritt protein) i en skål och tillför marinad. Din chorizo är nu redo att användas! Stek i olja eller smör och använd i olika maträtter. |