Basrecept: Chorizo med Ancho

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Marinad
50 gram Ancho
25 gram Vitlök
ca 1/2 tsk eller efter smak Salt
1/4 tsk Svartpeppar, mald
1/4 tsk Spiskummin, mald
1/4 tsk Torkad oregano
3 msk Äppelcidervinäger
3-4 msk Kokvätska från de förvällda chilifrukterna
Protein
350 gram Fläskkött i bit se ovan

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Basrecept: Chorizo med Ancho

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

En enkel chorizo med smak av chile Ancho och andra kryddor.

  • 30 min
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

  • Marinad

  • Protein

Anvisning

Dela

Mexikansk Chorizo är en rå, okokt och orökt typ av chorizo. Den äts nästan alltid smulad och stekt mer som en köttfärs än en korv. När du gör din egen chorizo behöver du inte fylla en korv, spara din chorizo i en skål eller påse i kyl eller frys och ta fram när du behöver.

I det här receptet gör vi en fantastiskt god men enkel chorizo med ancho-chili som bas. Anchochilin är en stor och matig torkad chili som kan vara svår att få tag på i vanliga dagligvaruhandeln, som tur är är den enkel att beställa online från flera onlineshoppar i Sverieg som fokuserar på mexikanska ingredienser. Läs mer här om Ancho och var du kan köpa den!

Varianter: Det finns säkerligen tusentals olika versioner av chorizo och vi kommer återkomma med flera recept. Du kan göra milda chorizo, kryddstarka, väldigt komplexa eller som här, smakrikt men enkelt. Just det här receptet har vi lärt oss från en husmor i den nordliga staden Monterrey.

Val av fläsk: Du kan använda i princip vilken styckesdetalj av fläsk du önskar, med mycket eller lite fett. Vi använder gärna köttet från fläsklägg som är en billig styckesdetalj i Mexiko. Undvik fläskfilé eftersom den lätt blir torr.

Traditionellt skär man köttet i små små kuber för hand, vilket ger det bästa resultatet. Vill du göra det snabbare, men fortfarande bra, kan du använda grovmald fläskfärs.

Vegansk chorizo: Eftersom vi börjar med att göra själva marinaden till chorizon är det upp till dig hur du vill använda den, i det här receptet använder vi fläsk, vilket är det mest traditionella, men idag börjar det bli allt vanligare med veganska versioner där man istället finhackar svamp, använder sojabitar eller andra proteiner. Vi har själva gjort god chorizo på hackad champinjon till vegetariska vänner. I detta fall behöver du inte marinera champinjonerna mer än några minuter.

Serveringsförslag: Det finns ett otal olika sätt att servera chorizo och flera recept kommer inom kort. Stek chorizon tills den börjar bli krispig och ha den i tacos eller i dina Refried Beans. Några av de mest populära maträtterna i Mexico med Chorizo är papas con Chorizo, dvs potatis som steks med chorizo eller smält ost med Chorizo. Det är också vanligt att ha chorizo på toppen av tostadas.

Hitta recept med Chorizo här!

(Visited 72 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna

Mät upp samtliga kryddor och örter enligt ovan.
Skala vitlöksklyftorna.

2
Färdig

Rensa och förväll ancho-frukterna

Riv upp dina chile Ancho och ta ur alla frön samt skaftet.
Lägg alla chili anchi i en värmetålig skål.
Koka upp vatten och häll på dina rensade ancho tills de precis täcks av vattnet.
Spara vattnet från dina blötläggda ancho, det behövs i nästa steg.

3
Färdig

Kör samtliga ingredienser till marinaden i en blender.

Lägg dina förvällda chile ancho i en blender tillsammans med kryddorna, vitlöken och vinägern.
Tillsätt ett par matskedar av den tefärgade vätskan där du blötläggt dina chile ancho.
Kör blendern på full hastighet tills dess att du fått en jämn puré. Du kan eventuellt behöva tillsätta lite mer av vätskan ovan.
Skrapa ner kanterna i blendern med en slickepott då och då.

Lägg den färdiga marinaden i en skål redo för att marinera köttet (eller din valfria ersättare).

4
Färdig

Finhacka köttet

Börja med att skära tunna (2-3 mm) skivor av ditt kött med en vass kniv.
Tips! För att det ska vara enklare att skära köttet nedan kan du lägga in skärbrädan med skivorna i frysen några minuter då och då. När köttet nästan börjar frysa är det mycket enklare att skära det fint, så lägg in det då och då om det underlättar.
Skär sedan varje skiva i 2-3 mm breda remsor.
Skär sedan remsorna på tvären så du får fina små kuber av köttet.

5
Färdig

Marinera köttet

Lägg köttet (eller valfritt protein) i en skål och tillför marinad.
Rör om och tillför eventuellt mer marinad tills dess att köttet täcks väl på alla sidor. I standardreceptet ovan använde jag ca två tredjedelar av marinaden.
Täck köttet med plastfilm och låt marinera över natten eller upp till några dagar i kylen.

Din chorizo är nu redo att användas! Stek i olja eller smör och använd i olika maträtter.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Enchilada Rojas med sallad, grädde, lök, ost. Vegetariska och med kyckling
tidigare
Enchiladas Rojas — Enchiladas i röd sås (Kyckling och vegetarisk)
Papas con Chorizo på tostada
nästa
Papas con Chorizo — Mexikansk Chorizo med potatis
Enchilada Rojas med sallad, grädde, lök, ost. Vegetariska och med kyckling
tidigare
Enchiladas Rojas — Enchiladas i röd sås (Kyckling och vegetarisk)
Papas con Chorizo på tostada
nästa
Papas con Chorizo — Mexikansk Chorizo med potatis

Lägg till din kommentar